Cítim sa osamelo, kde to bude iné?
Žijem na západnom Slovensku už roky a naozaj až na výnimky mám hrozný pocit chladu, nezáujmu. Za tých pár rokov som si tu nevybudovala nejaké hlbšie vzťahy. Chcela by som teda vedieť, ako sa v súčasnosti žije v iných častiach Slovenska. Snažila som sa veľmi veľa, ale možno som iba nemala šťastie na správnych ľudí. My máme trošku náročnejšiu situáciu a to takú, že muž je cudzinec a ja som pôvodom z východu. Za tie roky zvažujeme odchod do mužovej krajiny. Stále však nie som si istá čo je lepšie. Hľadám preto ľudí, ktorí žijú na západe Slovenska, sú z iných kútov a cítia sa podobne osamelo ako ja. Kľudne píšte, budem rada.
Cudzinec akeho kalibru? O noektorych ani netusis a niektory ani neceknu recou ktorou sa u nas dohovoria
Plus "vestci ludia" mozno nebudu problem - ak ostatny dokazu fungovat normalne a iba ty nie tak mozno je chyba "vo vasom prijmaci" a nie hromadne u celej okolitej populacie
Žijem v BA, sú tu ludia z celého Slovenska a veľa ľudia z rôznych kútov sveta. Normálne sa priatelime. Poznáme sa z ihrísk, škôlok, škol, z detských kutikov, krúžkov. Mam veľmi blízke priateľky a priateľov a aj takých len na pokec
@anonym_578b62 ja nežijem v Ba, ale pri Senci a mám pocit, že keby som žila v Ba, tak by som takýto pocit nemala. Nezažila som v tejto oblasti veľmi príjemné stretnutia, z ktorých by sa ďalšej niečo dokázalo vyvinúť
@anonym_578b62 ja nežijem v Ba, ale pri Senci a mám pocit, že keby som žila v Ba, tak by som takýto pocit nemala. Nezažila som v tejto oblasti veľmi príjemné stretnutia, z ktorých by sa ďalšej niečo dokázalo vyvinúť
@staromodna Senec je na skok od BA, neviem čo sa ti zle stalo, ale posobis tak ublížene
@staromodna prepáč, ale mám pocit, že s tvojím vnútorným nastavením je úplne jedno, kde žiješ, nikde sa bohvieako nezačleníš. Hlavne nie v cudzine, ako sa chceš spriateliť s cudzincami, ak potrebuješ zdôrazňovať, že si východniarka a žiješ na západnom Slovensku? Začni pracovať so svojím vnútorným svetom, potom možno zistíš, prečo sa ti nedarí s tým vonkajším
Muž pochádza odkiaľ?
Ženy prosím, neutocte. Neviete o mne nič. Nemám dôvod niečo podciarkovat, napísala som to ako fakt, pretože toto sú veci, ktoré riešim roky. Píšete to tak, akoby som už nemala žiadnu šancu. Ja netvrdím, že som ideálna, ja sa len pýtam, či tu nájdem ľudí z iných končín Slovenska a podobne. A mimochodom, žila som v zahranici a nikdy som nebola takto izolovaná ako teraz 🙂 to píšem len kvôli tomu, aby ste si nemysleli, že som nejaký zvláštny druh človeka.
Ženy prosím, neutocte. Neviete o mne nič. Nemám dôvod niečo podciarkovat, napísala som to ako fakt, pretože toto sú veci, ktoré riešim roky. Píšete to tak, akoby som už nemala žiadnu šancu. Ja netvrdím, že som ideálna, ja sa len pýtam, či tu nájdem ľudí z iných končín Slovenska a podobne. A mimochodom, žila som v zahranici a nikdy som nebola takto izolovaná ako teraz 🙂 to píšem len kvôli tomu, aby ste si nemysleli, že som nejaký zvláštny druh človeka.
@staromodna aky kaliber exotiky je manzel? Cim dalej od BA tym viac sa exotika neodpusta. Odkial je nechces povedat naschval?
To fakt? Nechce sa mi verit. Robim pre zahranicnu firmu, v okoli mame dost cudzincov a nemam dojem zeby boli odstrceni ci uz oni alebo ich manzelky. Mala som kolegu spaniela, mexicana, anglicana, nemcov...ziaden problem. Mozno to troska citlivo vnimas. Sama osobne som mala doma mexicku vymennu studentku. Treba sa troska zorientovat v okoli, skus pozriet nejake spolocne skupiny cudzincov. Ved Senec je predmestie Bratislavy...to ak by si mi nieco podobne napisala z nejakych kopanic, tak verim, ale Senec...hm ..
Niekde bude chyba a západom Slovenska to teda nebude. Chodíš do práce, školy? Máte deti? Manžel pracuje? Susedia nemajú záujem? Nemáš ani jednu kamarátku?
Tak tomuto neverím.Nieje chyba v tebe?
@staromodna myslím si, že to záleží aj od miesta, kde žijete. zažila som si to a chyba nie je vo mne, o tom som presvedčená.
Keď sme bývali v menšom meste, všade kol-dokola boli ľudia a ja som sa cítila opustená, bez blízkych priateľov. Nedokázala som si za dva roky k nikomu nájsť cestu (bola som na rodičáku doma s deťmi). S deťmi som chodievala na ihriská, do herne, na krúžky. Neviem, či to bolo tým, že sme sa tam nasťahovali po škole a nikoho lepšie nepoznali alebo som tam jednoducho nezapadla.
Teraz bývame na dedine, stredné Slovensko, totálny zapadákov, do 300 ľudí a v tomto smere je to tu úplne iné. Poznáme sa všetci, bežne sa stane, že sa na ulici s niekým zarozprávam a z obchodu namiesto pol hodiny idem hodinu a pol. Našla som si blízke priateľky, so susedmi sme sa spriatelili tak, že sme si navzájom strážili deti.
Žijú tu aj cudzinci, nemôžem hovoriť za nich, no nepostrehla som, že by boli vyčleňovaní, ani ich deti v škole. Za susedov máme maďarskú rodinu, povyše nás má suseda za muža španiela.
@staromodna robíte z domu, alebo chodíte do práce?Chápem, keď si sa odsťahovala a máš kamarátky z detstva, školy niekde inde, ale je to zvláštne, že sa asi ani s kolegami nestretávate.
Najlepšie sa človek zoznamuje cez deti.Nie, ja nemám tento pocit a sme presťahovaní 8 r neviem aký máte vek, ale my sme hneď zapadli a máme ľudí s ktorými sa stretávame.Vela zalezi či máte v práci vrstovnikov atď ..tam kde bývate zúčastňovať sa akcii.
@staromodna ja byvam v BA a necitim sa tu osamelo. Ale moj muz sa v BA narodil a mame tu rodinu. Ked som bola sama, obcas som aj plakala, lebo mi bolo smutno, aj ked som mala kamaratky
@staromodna byvam kusok od ba- kamosky- humenne, spisska, zahorie, madarky, trnava, nitra.... z dediny, vacsich miest... a mame sa tu super... ale pravda je, ze zijem v meste s prvakmi dediny... susedov poznam vsetkych, klepem na dvere ked mi chybaju vajcia, mlieko do kavy, ked spravim kolac, zanesiem, zijeme tu tak, ako som tu zila detstvo... kde sused poznal suseda, kde otec spravil susede bryndzove a nikdy nezabudol zaniest tanier, kedze u nich sa to nevarilo lebo to nikto nelubil, kde sme zaniesli susedinu mamu kazde vianoce do dediny vedla, pretoze oni nemali auto... kde sme sa cele dni hrali a vyrastali spolu .... zijem takto komunitne dodnes... a paci sa mi to... som naucena na neanonymitu , na srdecnost a priatelske vztahy ... anonymita velkomesta, kde sa susedia vo vytahu nepozdravia, pretoze ani netusia ze su susedia mi bola vzdy cudzia... ale chapem, ze je to prave tym, z akeho prostredia sama pochadzam...
@staromodna osamelo sa necítiš zato že žiješ na západnom slovensku, ty si taký typ človeka, poznám veľa cudzincov ktorí žijú v BA a okolí a sú spokojní, dokonca sú tu roky a slovenčinu nevedia, stretávajú sa aj so svojimi krajanmi, pracujú, väčšina má deti, normálne sa integrovali, chodia do fitka atď
Škoda tých komentárov vyššie.. Vôbec si nemyslím, že je chyba v tebe. Ja žijem v BA 10 rokov, kým som chodila do práce, všetko bolo OK. Pred rokom som šla na materskú a zrazu sa všetko zmenilo. Kamošky sa prestali ozývať, s kolegami "nie je o čom", na ihrisku ľudí dosť, ale životné priority sú inde. A tiež mám pocit, že to je "západom". Ale to nie je hejt na Bratislavu, to je proste len mestským spôsobom života. Aj Senec a okolie sú proste len mestskí ľudia s mestskými hodnotami. Ako písala pani vyššie, dedina na strednom Slovensku bude o niečom úplne inom.
Ide o to aké máš v živote priority, čo ťa baví, napĺňa. A ako ťa nič nedrží tu, tak sa proste odsťahuj a skús nejakú pokojnejšiu lokalitu s iným spôsobom života.
@staromodna pozerám, že máš 3 deti ani cez tie si si nenašla nové známe s ktorými pôjdete von, zmrzlina, spoločný program?Ja mám kamarátok veľa, ale cez týždeň má každý svoje krúžky, práca a starosti, ale cez víkend sa stretneme, alebo cez prázdniny sa stretávame.Ale je pravda, že sú to všetko ľudia ktorých poznám zo strednej školy, alebo dlhoročné vzťahy.Tie cez dcéru sú len také ohľadne školy nie úplne blízke.Vsimla som si, ze je doba kedy aj ženy na ihrisku sa ani nepozdravia neprehodia pár slov
@staromodna Senec je na skok od BA, neviem čo sa ti zle stalo, ale posobis tak ublížene
@anonym_578b62 nepíše Senec, píše pri Senci. To môže byť aj nejaká malá opustená dedina a ona bez auta, závislá na mužovi.
@staromodna aky kaliber exotiky je manzel? Cim dalej od BA tym viac sa exotika neodpusta. Odkial je nechces povedat naschval?
@martinmmartin a nie je to jedno odkiaľ je ?
@anonym_578b62 nepíše Senec, píše pri Senci. To môže byť aj nejaká malá opustená dedina a ona bez auta, závislá na mužovi.
@anonym_5cc1cd má 3 deti tak predpokladajme, že jazdi.To sú také dohady ja nejazdim tiež byvam kúsok od Ba a do mesta či za známymi idem, alebo pridu....dokonca taxíkom ma to vyjde skoro tak ako autobusom.Je úplne jedno či šoféruje či nie.Pravexe mne sa zdá, že na dedine v satelitoch majú ľudia k sebe bližšie ako, keď som bývala v byte v meste
@staromodna Ja som učila v Senci a mam pocit ze tam ta Maďarska oblasť je naozaj zvláštna so zvláštnou mentalitou. Tie deti boli naozaj take mimo, jedinacikovia, malo samostatní no najhoršie je, ze boli stred vlastného vesmíru. O rodičoch moc nebiem.
Treba si však najst nejaku komunitu s podobnými hodnotami. Pocula som od kamarátov, ze v Turni pri Senci je komunita v kostole po omšiach velmi fajn.
Neviem však ako si hodnotovo orientovaná.
@martinmmartin nechce prezradit lebo to bude pricina.
Škoda tých komentárov vyššie.. Vôbec si nemyslím, že je chyba v tebe. Ja žijem v BA 10 rokov, kým som chodila do práce, všetko bolo OK. Pred rokom som šla na materskú a zrazu sa všetko zmenilo. Kamošky sa prestali ozývať, s kolegami "nie je o čom", na ihrisku ľudí dosť, ale životné priority sú inde. A tiež mám pocit, že to je "západom". Ale to nie je hejt na Bratislavu, to je proste len mestským spôsobom života. Aj Senec a okolie sú proste len mestskí ľudia s mestskými hodnotami. Ako písala pani vyššie, dedina na strednom Slovensku bude o niečom úplne inom.
Ide o to aké máš v živote priority, čo ťa baví, napĺňa. A ako ťa nič nedrží tu, tak sa proste odsťahuj a skús nejakú pokojnejšiu lokalitu s iným spôsobom života.
@anonym_545f08 Senec su dedincania... urcite nie mestsky ludia... mestsko sa tu tvaria skor pristahovani... zijem tu cely zivot a senec je dedina...
@anonym_545f08 Senec su dedincania... urcite nie mestsky ludia... mestsko sa tu tvaria skor pristahovani... zijem tu cely zivot a senec je dedina...
@anonym_31f5f7 aká dedina? Senec je okresné mesto. Žijem tu cely život, a žiadny takýto problém som tu nikdy nevidela. Ľudia, nevymyslajte si už blbosti.
Ak muž nevie po slovensky, môže to byť bariéra. Ja keď som napr doniesla cudzinca (dokonca beloch), tak sa niektorí ľudia stránili, lebo nechceli(nevedeli) hovoriť po anglicky :D
@staromodna "muž je cudzinec". Toto mam najradšej keď to takto niekto povie. Prečo sa nedá povedať priamo z akej krajiny je. Lebo môže byť african, Američan, angličan, Maďar, Čech, atď atď. A to je rozdiel. A veľký. 🙄
Nemusí byť na vine západné Slovensko-okolie Senca, ale to, že pri deťoch je dosť práce a obyčajne sa mamy snažia všetko zvládnuť, až im ani nezostáva veľa času na kamarátky, môže to byť tak, že ona sa touto situáciou zmenila a navyhľadáva kamarátky alebo aj celkove iné mamy sú tiež také zasypané povinnosťami pri deťoch, že tiež menej vyhľadávajú, často radšej pozerajú do telefónu ako s niekým komunikujú.
@anonym_31f5f7 aká dedina? Senec je okresné mesto. Žijem tu cely život, a žiadny takýto problém som tu nikdy nevidela. Ľudia, nevymyslajte si už blbosti.
@anonym_4c6ce3 a ty citas co ja pisem? senec je mesto s prvkami dediny, preto to na co apeluje autorka vyvraciam..
@staromodna podobne. Som zo západného Slovenska a presťahovala som sa kvôli vzťahu do.mensieho juznejsie. Rozumiem tvojim pocitom. Keby tu nemám už rodinu, tak idem naspäť do rodného, nepáči sa mi a tiež sa cítim osamelo. Som na MD, takže občas nejaký kontakt s mamičkami skrz bábätko ale nič hlbšie žiaľ. Pracovala som tu, ale trošku toxický kolektív, takže tiež nič moc.

Žijem v BA, sú tu ludia z celého Slovenska a veľa ľudia z rôznych kútov sveta. Normálne sa priatelime. Poznáme sa z ihrísk, škôlok, škol, z detských kutikov, krúžkov. Mam veľmi blízke priateľky a priateľov a aj takých len na pokec