icon

Je v Ružinove kostol s detskou miestnosťou?

22. jún 2024

Prosim baby z Bratislavy-Ruzinov, je tu niekde katolicky kostol, ktory ma vyhradenu miestnost pre deti?

Strana
z2
777januska777
23. jún 2024

@hipuska a ešte som chcela, áno keď sa naháňaš okolo deti na omši nemôžeš prežiť tu omšu poriadne, ale čo ta matka má urobiť? Katolícka cirkev má nedeľu prikazanu a každý veriaci musí ísť do kostola, áno môže si povedať, ze nepôjde, lenže podľa cirkevných pravidiel má tazky hriech. Viera, náboženstvo a rodinu sa každý rodič snaží nejako prepojiť. A je to veľmi ťažké niekedy.

autor
23. jún 2024

@marllik to si ma potesila, pojdeme tam, dakujem 🙂

hipuska
23. jún 2024

@777januska777 a mám tiež dieťa s ADHD a druhého ťažkého alergika, takže nie je prístupné aby si bralo jedlo z ponúkaných. Takže, viem o tom svoje. Nebudem predsa dieťa, pre ktoré je fyzicky nemožné sedieť a počúvať nútiť aby to robilo. A očakávať od ostatných aby to akceptovali. A s tým ťažkým hriechom nemáš pravdu. Mas niekoľko možností. Ísť do kostola v sobotu, pustiť si doma on-line záznam.

777januska777
23. jún 2024

@hipuska no jedine ak nemáš možnosť ísť do kostola v nedeľu. A ako vieme aj každý kňaz ci veriaci danú možnosť zhodnotí inak, niekto by ti povedal, ze mala si možnosť, mala si sa posnazit, niekto povie v pohode. Podla mňa sú tieto veci zložité a veľmi veľmi individuálne. Teraz mam relatívne malé deti, tak som ešte taka tolerantná k deťom a rodičom. Ale zas je pravda, že časom sa ta tolerantnost u starších ľudí a ludi co nemajú už malé deti stráca a ludia už potom zas nemajú nervy na malé deti.

katkaseiner
23. jún 2024

Dievcata citam a zasnem...
Zi a nechaj zit.. to ze niekto zoberie mini dieta do kostola, neverim ze ma cvicenu opicu ktora vydrzi v akomkoľvek veku sediet tíško. Len som sklamana presne tymi krestankami ktore sedia kazdu nedelu v kostole a potom ohovaraju ludi o ktorych prt vedia...ci to dieta bolo nakojene pred omšou a preco nebolo, ci 4rocne vydrzi sedieť ved musi uz byt vychovane k viere a vediet prečo je v kostole...ze sa dalsiemu dietatu posunie snack - ved piknik sa nema robit v kostole. No smutno mi je z takych krestaniek. Za mna nech si tam kazdy robi co chce a ako chce. Na omsu v kostole chodia ludia ktory maju zaujem tam byt, preco ich ohovarat kvoli akýmkoľvek potrebam?

hipuska
23. jún 2024

@katkaseiner no veď, predpokladám, asi narážka na mňa. Prečo má 100 ľudí byť tolerantných voči kojacej matke v kostole? Nech je kojaca matka tolerantná voči tým ostatným 100 a ide kojit von alebo nech si odstrieka mliecko do fľašky a nakŕmi tak. Čo sa týka jedla, prečo by malo dieťa neustále niečo pojedat? Nedá si raňajky, lebo nechce, počká do ďalšieho jedla. Je ine, zobrať jedlo pre prípad núdze a iné, robiť v kostole piknik.

katkaseiner
23. jún 2024

@hipuska nesudim lebo neviem a neriesim...

hipuska
23. jún 2024

@777januska777 pochybujem, že Boh zatrati matku preto, lebo ostala s malým dieťaťom v nedeľu doma. Obeta je to, čo má Boh predsa rád. A stale.je to iba Cirkevné prikázanie, nie Bozie. A viera predsa.nie je o chodení v nedeľu do kostola. Sú tam aj iné aspekty.
Každopádne, ja končím s prispievanim, napísala som už dosť a ani to nemalo byť predmetom tejto diskusie. Len som prezdielala vlastnú skúsenosť. My sme skúsili tu miestnosť, ako tam zaviedli pravidlá rodičia (v podstate detský klub) nám nevyhovovali, v kostole deti nevydržali. Tak sme sa na to obdobie s mužom prestriedali. A keď boli schopné obsediet v kostole, vrátili sme sa všetci spolu normálne do lavice. Proste, u nás su tie pravidlá dané jasne. V kostole sa nebehá, neje, nevykrikuje, správam sa s rešpektom a ohľaduplnostou voči ostatným.

lusiasali
23. jún 2024

@hipuska ja som nikdy nemala dost mlieka, deti som kojila kazdu pol hodinu az hodinu. Cesta do kostola nam trva 20-25 minut peso, predtym kym sa vsetci poobliekaju vychystaju to tiez nieco zaberie. Deti som takmer vzdy v kostole kojila lebo aj tak ta hodina presla od posledneho kojenia. Vzdy som to robila tak aby ma nebolo vidiet alebo videlo co najmenej ludi. To som ich mala tam nechat radsej revat?

U nas sa zvykne chodit do sakristie, chodime tam aby nase deti nevyrusovali ostatnych. Nie su nejake zle ale su proste 3, starsi dvaja sa kazdu chvilu podpichuju a nechcem aby sa tam za nimi obzerala polka kostola ze co robia aj ked potichu. Druha vec chodime tam len ked je zima lebo tam su ine deti ovela horsie od tych nasich a tie vyrusuju nas, teraz v lete stojime na kostolnom dvore kde su reproduktory, alebo sa s muzom striedame on na 8:00 ja na 10:30 alebo opacne

mamamasama
23. jún 2024

@hipuska deti sa učia bohoslužbe tým, ze tam sú. To je pointa toho, čo povedal pápež František. Dieťatko má právo dať si tam hlt vody, lízatko, alebo mať svojho medvedíka. Naozaj by som nechodila do kostola, ak by som tam mala súdiť iných rodičov. Ale nie je kresťan ako kresťan. Niekto si len potrebuje odškrtúť svoju účasť.

hipuska
23. jún 2024

@mamamasama treba vyhľadať bohoslužby ktoré sú určené deťom. Ja mám tiež právo zúčastnit sa omše bez toho, aby niekto vykrikoval, kopal mi do lavice alebo aby som počula polovicu kázne, lebo niekto stále suchoce s chrumkami. Znova opakujem, mne nevadia deti ale rodičia. Čo si myslíš o tomto?

janage
23. jún 2024

@hipuska vieš na druhej strane ak ta to správanie deti tak pohoršenie môžeš aj ty zvoliť online záznam doma a nebude ta rušiť nik.
Alebo zvoľ latinsku verziu, tam tých deti bude minimum.
Alebo teda chod v tú sobotu. Určite si flexibilnejsia ako mamka s 1,5 ročným, ktorého nemá kde nechať.
Autorkine dieťa bude tak isto neposedné na omši v sobotu ako v nedeľu.
A je otázne či je pre dieťa lepšie vidieť, že ideme a prežívame tú omšu spolu ako rodina, aj keď s istým nepohodlim alebo sa pri ňom vystriedajú obaja rodičia doma a ono nejde. Kde je ono Nechajte maličkých prísť ku mne?
Chod sadnúť občas na detské neuro a hod reč s mamkami a ja ti garantujem, že každý deň tam bude par deti, na ktorých ich diagnózu nevidno. A majú ju. To, že ty nevieš a nevidíš, neznamená, že problém nie je.
Niekedy aj deti v škole museli celú hodinu sedieť s rukami za chrbtom, dostávali bežné trstenicou či pravitkom. Doba sa ale mení.

mamamasama
23. jún 2024

@hipuska brrrr. Už viem aký typ babky v kostole si, tak ti prajem peknú nedeľu a dúfam, že sa ti deti budú vyhýbať oblúkom. Zaujímavé, že mne do lavice nikdy žiadne dieťatko nekopalo, ak kričalo, rodicia ho vzali von, ak pilo, jedlo a hralo sa, vzdy to bolo s uctou ku kostolu. Píšeš tu o extremoch, len aby si obhajovala to, ze ľudí v kostole sudis a ohovaras a z takych krestanov je mi ozaj smutno. Vobec sa nedivim, ze mladi tam uz nechcu chodiť.

hipuska
23. jún 2024

@mamamasama asi preto, lebo v nej nesedís ale behas za dieťaťom. Ja nie som babka, mám relatívne 4 malé deti, jedno ADHD. A aj tak nemám pochopenie voči rodičom. Nie deťom.

hipuska
23. jún 2024

@janage my sme toto napríklad riešili omšou cez týždeň. Omše sú kratšie, je menej ľudí. Všetko sa dá, keď sa chce.
@mamamasama ešte ti dopisem, mladi chybaju v kostole z iných dôvodov. Cirkvi by sa fakt zišla poriadna reforma

terezka1947
23. jún 2024

@hipuska a ako by si si predstavovala reformu v cirkvi?

nevenka
23. jún 2024

@hipuska no aka si mudra, vsak sa hadam nepretrca v prvej lavici s oboma prsiami vonku, ja som zazila take, co sedeli tisko v zadnej lavici. Odstriekat mlieko zaberie dalsi cas a ak dojci na poziadanie, mozno ani neodstrieka dostatok a za dalsie, dojcene dieta nemusi vobec vediet pit z flase. 2 zo 4 deti to nevedeli, hoci zo zaciatku boli flaskou dokrmovane, ale okolo pol roka uz boli len na prse a to uz ked som potrebovala postrazit, tak mama ich proste nenakrmila, lebo flasku len zuzlali a nic nepili. Takze aj taketo byva.
A co je zle na dojciacej zene? Ked to papezovi nevadi, tak zase sme raz papezskejsi ako papez?
A nie vsade je moznost detskych svatych omsi, v malej dedinke si rada, ked sa autom odvezies napriklad na jedinu svatu omsu.
Ja osobne dieta vzdy napomeniem, ze treba byt tisko, snazime sa deti oddelit, lebo ked su spolu, vystraja sa viac. Dnes mal auticko a bol tichsie ako ked ho nemal. Pekne sam ide na krizik, prezehna sa a 3,5 rocny uz vie aj Otcenas v tych zakladnych bodoch. Ale stale je to malicke dieta, neposedne a nechape plne podstatu. Najstarsi uz ministruje a dcera spieva v zbore, ti uz su okej.

janage
23. jún 2024

@hipuska ale pre mnohých omša cez týždeň nenahradí nedeľnú. Takže ak chcú deti viesť k tomu, že nedeľa je ten deň D, tak tú nedeľu proste budú preferovať.

777januska777
23. jún 2024

@hipuska chápem ta a viem ako to myslíš. Ono niekedy nám každému chyba to pochopenie a prijatie druhej strany. Aj ty máš právo na svoj pokoj v kostole, tak ako ma ta matka s dieťaťom pravo na návštevu kostola. Problem je, ze kostol je taka mala komunita a každý ma na niečo vlastný pohľad a teda aj nejaký ten kompromis je veľmi ťažké nájsť. Ono by možno kompromis bol v tom, zeby bolo viac omši vhodne pre rodiny či pre mladych, lebo možno v takom vacsom meste je tak jedna nedeľná omsa pre rodiny. A ak náhodou je aj omsa pre rodiny, tak casto aj tak nie je pre rodiny, keďže priebeh omse nebýva zameraný na deti. A áno chápem, že ľudí čo už majú väčšie deti ci dôchodcov otravujú malé deti, tak možno aj to by bolo dobre riešenie.
Ale to asi príde až vtedy, keď generácia co kostoly zapĺňa tu nebude. Lebo cirkev v tomto trosku spi a zabúda sa viac približovať dnešným mladým.

hipuska
24. jún 2024

@777januska777 presne tak to myslím. Často detské omše nie sú vhodné pre deti, mládežnícke pre mládež. Ja mam náročné dieťa ADHD, alegria. Naviac som rozvedená. Takže, my sme prakticky boli vyčleneni z cirkvi. Starší nemohli ministrovat, v miestnosti sme neboli byť, pretoze moje dieťa nemohlo jesť to, čo tam mamičky nosili. Naviac sa mi to ani nepáčilo, nakoľko sme sa vždy snažili zúčastňovat sa omše aktívne, kľaknúť, postaviť, byť tíško atď. Pre mňa sa istým časom stal kostol útočiskom ale, kvoli niektorým rodičom (nie deťom) som tu omšu ani prežiť nemohla. Aby malé 1,5 rocne dieťa počas omše prechádzalo poza oltár a počas pozdvihovania za chrbtom kňaza ho napodobnovalo? Rodičia sa usmievali a s hrdosťou pozerali na svoje dieťa. To je na mňa moc. A s tou generáciou máš pravdu. Naša momentálna kultúra nie je pripravená ani na kojacie matky v kostole. Na druhú stranu chápem aj tie babky, ktoré boli vychovávane v tom, že sex a všetko ostatné je tabu. Preto, mi tento boj, v našich podmienkach (napr.budem kojit, lebo pápež povedal) príde veľmi smutný. Skôr matka má možnosť vyjst von a nakojit dieťa ako babka ísť na inú omšu. Ja mám niekedy pocit z rodičov, že nad nich nie je. A chýba im ohľaduplnost a tolerancia voči staršej generácii, ktorá má už čo to odzite.

terezka1947
24. jún 2024

@777januska777 detské omše sú,ale zase tieto by mali vyhľadávať rodičia cielene.
Farárov bude stále menej a menej,omši tiež pribúdať nebude. Čiže nevidím problém v univerzálnej omši,kde budú aj deti,aj rodičia.
Niekedy detské omše neboli,ešte tak pred prijímaním,birmovkou.
Nevravím,že to nemá byť,je dobré,že sú omše pre mi i deti,pre pubertakov,atď.
Ale opakujem,farárov bude stále menej,budú mať väčšie farnosti,fyzicky nebudú stíhať.
A tiež som mala malé deti,mám deti a normálne fungujeme na omšiach.
My sa musíme prispôsobiť,nemôžme čakať,že sa celá komunita bude prispôsobovať nám.
Nemôžu moje deti pobehovať po kostole,lebo veď čo...
Mne osobne deti nevadí,ani ich pibehovanie,ani jemný džavot. Ale myslím,ženogym rodičom chyba sebareflexia. A síce tiež som mala dieťa náročnejšie na kojenie,ale zvládla som omšu bez kojenia a dokonca deti nejedli v kostole ani chrumky,ani jogurty, banány.
Ale opäť,uznávam,že niektoré tu chrumku,či keksíky zjedia,prečo nie,keď to pomôže rodičovi upokojiť dieťa.
No netvarme sa,že ako rodičia sme na pár rokov nadludia.

777januska777
24. jún 2024

@terezka1947 ano fararov bude menej a menej, ale aj farnikov menej a menej. Zas si treba uvedomiť, ze dnešný svet a ludia fungujú inak. Dnes sa medzi mladými a ľuďmi už nenosí také "v kostole ani slovo, ani len pohyb". Krestanske cirkvi sa tomu snažia nejako prispôsobiť, katolícka cirkev ma, ale starších veriacich a teda veľmi si drží tie svoje staré zvyky. Ja som ako študentka chodievala na omse pre mladých co boli v meste kde som študovala a len vďaka tým omšiach som ostala stále v cirkvi, lebo tam som cítila, že je to iné a ze ma skutocne prijali. Po skole som, ale prisla naspat do rodneho kraja a dnes chodím do kostola s detmi, ale teda cítim to zas ako kedysi a niekedy sa musím veľmi premahat, aby som do kostola vobec išla.
A takto to ma asi dosť veľa ludi, stačí sa pozrieť kto v kostole sedáva. Aj katolícka cirkev ma svoje spoločenstva, ktoré sa približujú mladým, ale ak sa to nebude prenášať aj do kostola, cirkev veľmi rýchlo stratí veriacich. A nie to nie je o viere a podobne, deti, mladi sú veľmi zranitelni a chcú byť prijatí a keď im to nedá katolícka viera prejdú k inej kresťanskej cirkvi.
@hipuska áno ta tolerancia chyba z oboch strán, ono dnes máme obrovský rozdiel generácií, v minulosti tie generácie boli niečo bližšie, ale dnes vďaka rýchlosti pokroku sa dane rozdiely veľmi zväčšili. A staršia generácia nevie často pochopiť mladých a ze fungujú inak a mladšia, zas nechápe prečo starší nefungujú modernejšie, prečo sa držia svojho. To sú ale také veľmi komplikované veci.
Ja si myslím, ze aj to pochopenie je veľmi ťažké z oboch strán, lebo väčšina ludi nevie úplne oddeliť svoje predstavy a nevníma, ze iní to môžu mat inak.

Strana
z2