Je v Ružinove kostol s detskou miestnosťou?
Prosim baby z Bratislavy-Ruzinov, je tu niekde katolicky kostol, ktory ma vyhradenu miestnost pre deti?
@mareka49 aby deti nerušili rodičov...
zavádzalo sa to pred istým časom u nás , ale po čase to zrušili - asi nebol o to veľký záujem...
U nas v Petrzalke mame ak by si nenasla Ruzinov
kedysi to tak fungovalo na Miletičovej u Saleziánov, ale či to tam ešte je, neviem
Kedysi také niečo bolo, no už sa to príliš nepraktizuje, kedže detský plač je podľa pápeža Františka ako modlitba. "Prítomnosť detí a ich prirodzené správanie, vrátane plaču, sú vítané a považované za súčasť živej a dynamickej komunity veriacich. Pápež František viackrát hovoril o dôležitosti rodín v cirkvi a povzbudzoval rodičov, aby prinášali svoje deti do kostola, aj keď môžu byť hlučné alebo neposedné."
My stale mame "detsku izbu" v kostole, je to vzadu, za sklom taka miestnost, je tam reproduktor, takze dospeli pocuju, co sa deje a deti tam mozu tak volnejsie sa prejavit.
S poslednym a predposlednym dietatom sme tam ani neboli, treti sa narodil v case covidu a zacal potom chodit s nami normalne do kostola dopredu. A najmladsia uz automaticky. Donedavna akurat vtedy spavala. To bolo fajn. Teraz uz davam pozor na 2 deti, manzel vacsinou hrava. Ale chodime na "detske omse", takze tam sa toleruje, ze deti su deti...
@mamamasama ja som zazila knaza v 1 malej farnosti, ako pocas modlitby Pana, zavolal deti k oltaru a chytoli sa za ruky s nim okolo oltara, to bolo uzasne 😍
U nás (mimo BA) to fungovalo, počas omše. My sme tam boli 2 krát a s hrôzou utiekli. Čo tie deti mali dovolené počas jednej 50 minútovej hodiny bolo neskutočne. Jedlo, pitie, kojenie, hračky...a to už niektoré deti boli dosť staré
@nevenka to znie krásne 😍😍😍
@hipuska a čo je zlé na jedle, pití, kojení a hračkách v kostole? 🤔
@mamamasama mňa stará mama ťahala do kostola od decka... Nikdy by mi ani len nenapadlo brat tam hračky, hrať sa tam, tobôž jest... 🤦♀️
@mamamasama aby 4 ročné dieťa nevedelo sedieť v kostole, resp. nemalo nastavené hranice mi príde divné. Troska by mu už mohlo byť vstepovane, preco vlastne v tom kostole je. A taktiež, malé bábätko vydrží bez kojenie 45 minút. Jedna rodina tam nosila dokonca taký rozkladací stôl a piknik robili. Takže, za mňa toto nie
@rude_baby a dôvod?
@hipuska Snacky, voda a malé hračky sú v kostole povolené. Ak nikoho nerušia a dieťatko je vďaka tomu pokojné, tak nechápem, že ťa to obťažuje. To ti nejak ublížilo, že žena kŕmila svoje dieťa? Neviem prečo ľudia ako ty vôbec do kostola chodia. Pohoršovať sa? Súdiť? Ohovárať?
@judit47 dakujem, len petrzalku mam dost daleko
@mamamasama no, absolútne nie. Ja tam chodím s jediným dôvodom - stretnúť sa s Bohom a tak vediem svoje deti. A často vidím,.že to je len rozmar rodičov. Ak prípravim nejaký keksik/cukrík ktory použijem v prípade núdze je to ok. Aj drobná hračka je ok. Ale, len zato, že som v zadnej miestnosti, nebudem predsa organizovať.dietatu piknik alebo nosiť tam zvukové hračky (stále.som.v kostole, dieťa by sa malo aktívne zúčastňovať omše,tj. vstať, kľaknúť atď). Čo tým vlastne učíš to dieťa?
@mamamasama to znie sice pekne, ale mozno pre trochu starsie deti. moj 1,5rocny by vkuse utekal prec a ja z omse s nim vela nemam, zial nema mi ho kto zajtra postrazit
@autor ak ti uteká z kostola, tak je potom na zvážení, či ho do toho kostola brať. Áno, deti majú mať prístup do kostola ale, majú tiež vedieť prečo sú tam a ako sa tam majú správať. Je možnosť ísť do kostola predsa v sobotu sama. S dieťatkom, ktoré tam neobsedí bude vhodnejšie ísť na súkromnú krátku poklonu. Ty sama viac prezijes omšu, a dieťa počas tej krátkej poklony tiež dostane pekný základ ako sa správať v kostole, kde je Ježiško, atď...
@mamamasama no a mňa raz jedna babka zdrbala, keď som šla s malým na detsku omšu a on sa hral so servítkami na schodikoch, že nemám chodiť s ním, lebo to vyrušuje ostatných...a pritom bol ticho ako myška...
Tak si kukni omsu live doma ;) budes v klude ty aj maly 🙂
kostol sv. Vincenta má kaplnku - vchod vpravo od oltara, tam zvyknú byť s celkom maličkými pobehujúcimi deťmi. Je tam obrazovka s priamym prenosom.
@arasidka123 strasne … ja teda nezijem na sk , do kostola chodim v zahranici a teda ten rozdiel je tak strasne velky , ked to porovnam … a pritom tam vsetci chodime pre to iste .. moj si v kostole kresli, zeny koja deti , deti si nosia hracky.. a nikto nepovie nic , nikto sa krivonepozrie , este sa usmievaju.. je vsetkym jedno , co mas oblecene .. a tak to ma byt .. a nie ist do kostola a byt sudeny a karhany nejakou babkou 😢
@hipuska tiež nesúhlasím s jedením v kostole. Bábätko vydrží 45 minut bez mliečka. Len ide o to, kedy jedlo naposledy. Mame 5 deti a najmladšie ma akurát pol roka. Je niekedy problém nachystať sa načas na omšu a keď drobec nemá chuť jest doma alebo sa akurát zobudil, tak ho jednoducho musím nakojiť (samozrejme diskrétne) počas omše, keďže je nervózny... Takze s týmto s vami nesúhlasím.
u sv. Vincenta su v nedele omše o 8.00, 9.30 (detská), 11:00 a 20:00
@majkaver no toto som aj ja mala problem, kojila som vzdy na poziadanie a jednoducho, ked sme mali ist, tak sa just nechceli napit a kostol mame teraz 3 minuty cesty peso, takze uzasne, ale napriek tomu, krmila som aj v kostole. Inak by bol vresk a co je horsie? Kojit alebo trapit hladom babatko?
@hipuska sú rôzne deti, niektoré napriklad nevydrží hodinu bez mliečka, stačí ze ma rastový spurt a to som ja v tej dobe kojila skoro vkuse. A ďalšie, ak ma aj to 4 ročne dieta nejaký problém? Ak je napríklad autista alebo adhd a chcú aby vydržalo?
Cirkev je dnes plná starých ľudí, mladi väčšinou do kostola nechodia, keďže v tom kostole necítia prijatie, ale ohováranie a kritiku. Ludia žijú rôzne životy, rôzne problémy, prečo silou mocou vytvárať ďalšie a hovoriť im ako to majú robit podľa nas správne?
@777januska777 uplne s tebou suhlasim ..
@777januska777 veď ale, zase nezachadzajme do extrému. Ja nepíšem o deťoch so špeciálnymi potrebami. Ja píšem z vlastnej skúsenosti a malej farnosti. Písala som vyššie, že je to o rodičoch. dá sa zobrať malé jedlo alebo 3 chodovy piknik.
@nevenka
@arasidka123 ja chápem obe strany. Ja mám tiež deti a napriek tomu, potrebujem ísť do kostola načerpať silu, prežiť omšu. Ak tam nejaké dieťa mi kope zo zadu do lavice, tak nech sa rodič nehnevá, tiež som upozornila.
To kojenie tiež. Sú na to rôzne názory. Mne to vo všeobecnosti nevadí. Ale predsa len, sú v kostole aj staršie generácie. Takže, všetko to je aj v ohľaduplnosti voči ostatným. Neviem ako ty, ale ak ideš do kostola ,naháňa celú rodinu, lebo sa máte problém vychystat, v kostole sa tocis okolo 5 deti, z toho jedno kojis, nemôžeš prežiť tu omšu tak ako treba. Mne deti vôbec nevadia. Vadia mi rodičia, ktorí z kostola robia holubnik, nepozerajú na ostatných, lebo majú právo byť v kostole .
Mne je jasné,že teraz je veľmi moderná doba, cirkvi by sa zišla takt veľká doba, kostoly nie sú prispôsobené pre deti. Preto treba hľadať riešenia ako autorka, že ide do tej miestnosti, ktorá je na to určena.
My nemáme,deti sú normálne začlenené a nikomu nevadia. Ale priznám,že aj rodičia su v tomto veľmi empatickí a keď dieťa je už veľmi hlučné,piprochadzaju sa vonku po tráve, vrátia sa...mikrofón je aj vonku,takže počujú všetko.
A celkom nevidím ani dovod na taký detský priestor.
Mám dve deti a celkom živé boli vždy,ale zvládli sme vždy tých cca 45min normálne v kostole.
Často vidím v týchto oddelených priestoroch deti vkuse jesť,piť,behať,kresliť....nevravím,že je to zlé,ale myslím,že deti sa dajú naučiť(aj rodičia)že dieťa sa naje pred omšou a vydrží chvíľu. Hračku so sebou si vie zobrať kdekoľvek. Tiež sme fungovali na obľúbenej hračke.
Ale vo všeobecnosti.... ľudom deti v kostole nevadia.
@hipuska ale ako poznáš to dieta a aký má problém? Poznáš možno rodinu, ale nemusíš poznať celú anamnéza dietata. Ja mam deti tiež s problémami a áno ani len rodina nevie všetky veci o tom ako to majú a keď idem s nimi do kostola, radšej sa nepozerám po ľuďoch, lebo moje deti sú tie z tých náročných a tých co vôbec neobsedia. A to nie je len v kostole, keď dieťa nemá na tvári napísanú diagnózu, tak je hneď hodnotené zle a rodicia sú kritizovani a každý ma radu ako sa dajú veci robiť lepšie.
A za ďalšie ak si aj berú cely piknik no však co? Ved to ci jedol v kostole jeho vieru do buducnosti neovplyvní.

Vyhradenu na čo?
Nechapala