Je vhodné mať deti v dnešnej dobe?
S partnerom uvažujeme nad dieťatkom, ale dostala som strach. Partner by už rád mal dieťa, mne to príde nezodpovedné. Nemáme vlastné bývanie, nemáme úspory. On si to predstavuje ako Hurvínek válku. Navyše teraz je kríza a bude horšie. Doteraz som pracovala len v nekvalifikovaných prácach ako napr vo fabrikách a v obchode. Neviem, či by sme to s dieťaťom zvládli. Rodičovský príspevok je smiešny a prídavky na dieťa detto. Ako ste to zvládli Vy?
Byvame v podnajme a normalne mame dieta, ktoremu nic nechyba. A uspory minimalne, ale zas kto ma na slovensku uspory 😀 A poznam ludi, co robia vo fabrike aj predavacky v obchode a niesu to menejcenny ludia. Tiez maju deti, ktorym nic nechyba.
No a teraz ta to dobehlo. Dôležité je začať niekde normálne pracovať, vydržať a vypracovať sa na lepšiu pozíciu. Mat robotu na dobu neurčitú, kam sa po MD môžeš vrátiť. Partner tak isto, ak chce dieťa a mysli to vážne, nech to dokáže. V tomto som staromódna, chlap má uživiť rodinu. Príjem ženy je bonus navyse.
Tak potom si spolu sadnite a zacnite kalkulovat. Budes mat narok na matersku? Budes mat narok na zvyseny rodicak? Utiahnete spolu s partnerovym prijmom najom a ostatne vydavky, ked vam klesnu prijmy? Budete si musiet pokupovat vybavu pre dieta alebo si ju mate od koho pozicat?...a mnoho dalsich praktickych otazok.
@dominikamacakova Nad tým som tiež rozmýšľala, že takých ľudí je veľa, ktorí žijú v podnájme a sú v pohode.
@hettinka Vo výrobe sa ale moc vypracovať nedá. Možno zmeniť prácu.
Aj ja mám len maturitu na obchodnej a nikdy som nerobila ani vo fabrike ani v obchode. V tomto záleží ako sa vieš obracať a snažiť. Čo sa týka veku na dieťa tak sa partnerovi ani nečudujem. Sadnite, spolu zhodnotíte ako ste na tom. Čo plánujete do budúcna a potom sa spolu rozhodnite
@zenazaba Na materskú zatiaľ nemám nárok, chyba mi 8 mesiacov. Pre dieťatko nebudeme kupovať nič, všetko dostaneme od postieľky, oblečenia, hračiek.
@lucia147852 Možno na viac nemám.
Aké len. Ja ju mám tiež a pracujem ako ekonómka v účtovníckej firme. Mám 40.Roky praxe, začínala som ako pomocná vo veľkej firme a trebalo sa veľa učiť. Na materskej som bola šesť rokov. Treba len chcieť. Zahodila si veľa možností, tým ako si robila predavačku a iné
@hettinka A co po rozvode, ak si ona uz nikdy nikoho nenajde. Ten nizky prijem brany iba ako bonus bude na dalsie prezitie a dochodok malo. 🙂
Nikto nevie, co bude zajtra, Treba sa snazit mat vzdy co najvyssie prijmy, s obcasnymi vypadkami z prace (materstvo, nutena, ci dobrovolna nezamestnanost) na oddych.
8 mesiacov to je zhruba 240 dni. To chces povedat, ze v priebehu poslednych 2 rokov mas odpracovanych sotva 30 dni?? Moj ty boh.
Ale dá, ak si spravíš kurz angličtiny a skúšky, dá sa robiť teamleaderka, alebo aj časom do kancelárie, najmä ak máš aj ekonomické vzdelanie. Lenže to by si na tom musela makať poriadne, snazit sa, ukázať, že vieš.
Buďto dieťa chceš, alebo nie. Stále bude niečo, prečo ešte dieťa nie, prečo ešte počkať... Neviem koľko máte rokov, ako dlho pracujete, aké príjmy máte, ale pozerať sa na dieťa ako na tovar? Či na to mám? Sú podstatnejšie hodnoty ako peniaze. My sme tiež nemali vlastné bývanie ale rozhodli sme sa vziať a založiť si rodinu, a vďaka Bohu zvládli sme to, lebo sme deti chceli...
Podla mňa váš problém neni, že je zlá doba - vždy je v niečom zlá doba, raz je horšie, potom je lepšie. Deti sa rodili aj v horšej dobe ako je teraz. Skôr je problém Vaša situacia. Zjavne ste ju v mladi podcenili a ako sama píšeš, míňali ste na hlúposti a teraz vás to dobehlo. Naviac teraz už treba začať uvažovat racionalne, ak deti chceš no už moc dlho čakať nemôžeš. Sadnite si s priatelom, rozoberte situáciu, poriešte, či ak chcete dieťa, chcete aj svadbu, vyrátajte si reálne, aké máte úspory (prepač, lebo ak ste na 0 za 10 rokov práce je to fakt na zaplakanie), vyrátajte si vaše výdavky na mesiac, či by ste vyšli aj s materskou/rodičákom, zhodnotte si, ako je to s vašim prenájmom- či je to dlhodoby prenajom, alebo len také dvojročné bývaníčko a podla toho si nastavte nejaký plán
Rodicovsky sa zvysil na 370....maminy predtym vedia ze bol 199...pri narodeni dietata mas tiez nejakych 850 eur pri kazdom dietati po 3.dieta...na stvrte uz nie...to nam pomohlo...dokonca sa uvazuje v parlamente tusim o nejakych peniazoch pre tehotne.....teda ja to vnimam...ze sa to zlepsuje z roka na rok....
Ja som mala vybavicku z modreho konika....vzdy z bazaru...do hodnoty 50-60 eur aj kocik pouzivany do 80 eur...ale ved oni su castokrat ako nove...clovek vie oprat a sam zisti...ze dietatku sa menia potreby kazdych par mesiacov....
Ano zaklad je praca, mat prijem...
J
Možno na viac nemám...veď ty samu seba zhadzujes😀určite by som si nerobila VŠ ošetrovateľstvo čo tým získaš?najhoršie platené miesta.Na dieťa máš najvyšší čas ešte ty si lepsi prípad, že chlap chce dieťa.Zial roky čo si mohla robiť, brigádovať, lebo domov sa nemusíš ponáhľať kvoli detom Ti utiekli.Nemas zlú školu prečo si sa tak zakopala?
Nikdy nebude dosť peňazí a vhodnej doby na dieťa, ale bez úspor by som do toho nesla
@eliska13 Zakopala? Ja neviem, nikdy som nebola priebojná, viac sa mi nedarilo ako darilo a na lepšie miesta som sa nikdy nedostala, tak som sa zmierila s tým, že pre mňa existuje len práca vo výrobe.
@zenazaba To nie, menila som prácu. Ja som bola aj v zahraničí rok, ale tam som tiež robila vo fabrike a moc sa toho našetriť nedalo. A tiež som míňala ako som už písala.
@hettinka môj názor, ak 10 rokov nič poriadne nerobila a zabudla aj to co vedela, dieru do sveta už asi ťažko urobí... Ďalšia vec je, že už jej vyrástla konkurencia a po materskej to bude ešte ťažšie.. Podľa mňa sú celkovo nezodpovedný. Poznám predavačky co žijú v pekných domoch a ich manželia tiež nie sú manageri.. Obicajni chlapi co pracujú v monterkach, ale je to o prístupe k životu, hodnotách a šikovnosti, sebadisciplíne.. Ale to tebe nemusím vysvetľovať, je to skôr pre autorku..
Myslim ze ten rok, dva sa pockat daju.. ako tu bolo spominane treba si sadnut a spravit spolocny plan.. da sa byvat v podnajme s dietatom ale cely zivot to uz nie je velmi vyhodne. Cize potrebujete riesit byvanie aspon do buducna - kolko treba nasetrit? Ake prijmy potrebujete? Teraz uz viete hospodarit? Ja by som do toho bez zmluv na dobu neurcitu, aspon nejakej rezervy a hlavne bez toho ze by som videla ze nam to setrenie a hospodarenie ide nesla..
Spomínaš len tvoje pracovné zázemie, nespomínaš, či tvoj partner je schopný sa postarať o vaše budúce dieťa. Vyzerá to tak, akoby len na tebe stálo materiálne zabezpečenie rodiny. Možno si mohla pouvažovať o partnerovi, pri ktorom sa nebudeš musieť postaviť pred otázku, budem mať vôbec niekedy dieťa? môžem si ho dovoliť? Zvládnem to? Na to by ste mali byť aspoň dvaja..
Ani nám sa nepodarilo našetriť,hold v mladosti niekdy človek možno tak neuvazuje.Ale zasa preboha už premýšľate až moc ,veď keď máte kde byvat rodičia pomôžu ,tak?nie každý má vlastné bývanie bez hypotéky,to by asi nás narod vymrel.V 30 rokoch asi ťažko naplánujete bohatú budúcnosť,skôr keď už tak si mala premýšľať .Jedno dieťatko sa slusne vychovať dá.
dobrovolne pripoistená sa dá len za určitých podmienok, však si daj do vyhladavača nárok na matersku a uvidíš či splnaš podmienky alebo nie

@hettinka 🙂 Navod na boj proti nespravodlivosti kapitalizmu.
Čenkovej deti
Čenkovej deti je knižka pre deti od spisovateľa Fraňa Kráľa z roku 1932, ktorá tematizuje život slovenských chudobných ľudí, v období 30. rokov 20. storočia. V porovnaní s rozprávkou Jano je autorov obraz v knihe Čenkovej deti oveľa šírší, mnohé veci sú povedané jasnejšie, priamejšie, reálnejšie. Spisovateľ ukladá vážne obrazy jeden za druhým, pričom každý je novou obžalobou a výzvou do boja.
Charakteristika diela
Hanka žije u zámožného sedliaka na dedine, jej život je plný úmornej práce a z vyčerpania nevládze ani spať. Nepozná chvíľku oddychu ani radosti. Ďalší obraz - Miško, žijúci u chudobného obuvníckeho majstra Kaspera v meste, na okraji priepasti existencie, zmietajúc sa v biede v boji s chorobami. Do sveta boháčov nás uvádza malý Paľko, ktorého mama ho predala za tisíc korún, aby nemusel hladovať. Dieťa chudobnej matky má byť len domácim zvieratkom, rozptylom unudenej bohatej domácej pani. Ku koncu knihy sa deti Čenkovej vracajú k matke, každé s inou bolestnou skúsenosťou. Zaspávajú s vedomím, že proti nespravodlivému svetu treba bojovať.