Je zajtra sviatok alebo deň pracovného pokoja?
Ahojte, baby, je zajtra deň pracovného pokoja (alebo ako sa to povie...)? Mala som v plane umývať okná, ale svokor ma stopol, ze nemôžem, lebo co susedy... Och. Bývame na dedine, mne su susedy ukradnuté, ale aby svokor potom nerobil vojnu... Nestojí mi to za to.
@leonakr aj tak sa snazim nedrazdit, ked to ide. Mojej mame raz tetka povedala, ze oni "Nigda na Vstupenia prsty do zemi nepchali" - to bolo Nanebovstupenie Pana a mama daco sadila potichu v zahradke. Maly kusok. Na konci dediny, tetka sla hore okolo zahrady ulickou tiez do svojej zahrady 🙃😅. Tetka uz nezije veeelmi dlho, mamina si to dodnes pamata. Taketo prace pre nu ani neboli a nie su robota. Velke hlucne, ako kosenie, pilenie dreva, s traktorom orat alebo take, to nerobia, aj ked do kostola nechodi ani ona (evabjelicka), ani otec (katolik).
My sme katolici, planujeme sa stahovat pomaly, teraz tyzden sme s detmi chori, mame zameskane, takze dnes berie manzel 3 deti do domu a ide upratovat stavebny bordel este, ja v byte ramovat veci a varit obed a strazit najmladsie, nie este celkom zdrave dieta. Okna umyvat nebude, uz dostal zdrba a uz mam aj zlu povest, lebo kto to kedy videl, aby chlap okna umyval 🙈🤣. Lebo ja si so 4 detmi na byte sunky valam, teta 🤪. Takze nejde drazdit. Kostol je zasvateny sv. Cyrilovi a Metodovi, takze naozaj treba kus s uctou. Doma ale si porobime, co treba. Tak s mierou. Aj sa zastavit a pomodlit treba. Tak s rozumom.
@nevenka rozumiem ti🙂. Sú tu rôzne komentáre 🙂ale ak si chces uchovať niečo posvätné v srdci tak to sprav🙂.Nikto nikoho nenúti,ani veriť ťa cirkev nedonúti .Všetko je dobrovoľné 🙂.Boh nám dal slobodnú vôľu.On nikoho nenúti k tomu a tomu🙂Preto ak ťa to ťahá zdržať sa práce a uctiť si takto sviatok tak len plus pre tvoju vieru. Ak je u vás kostol zasvätený sv .Cyrilovi a Metodovi tak o to viac je vo vašej farnosti pre vás veľký sviatok🙂.Prajem ti požehnaný krásny deň 🙂
Tak okná umývať nie, ale svokrovi vypekať koláč už áno 😂 no mám dosť. Práca ako práca, aj pri tom koláči sa čo to nastojí a narobí.
Je volno, takze vhodny cas na nieco, co sa nestiha popri praci. Moj muz kosi, samozrejme kosackou. Som si ista, ze dnes budem pocut este vela kosaciek, tu nastastie nikto neriesi aky je den.
Rodičia by mali výročie svadby dnes🥺na Cyrila a Metoda sa brali..v tento deň sme mali vždy opekačku alebo varili guláš.. už ostala len smutná spomienka🙁
Zaujímalo by ma,ako kresťan rieši prácu v hotelierstve v nepretržitej prevádzke,lebo tam im sviatok nehovorí nič,padne šichta na cirkevný sviatok..dovidenia.. kresťan nekrestan..sviatok,nesviatok ...
Ďakujem za odpovede 😊 Určite nepatrím k tým ženám, co si lámu hlavu kvôli babám v dedine, som veriaca, ale do kostola nechodím, resp.malo. A nie som ani decko, co slepo počúva svokra, ani nežijem v 19.storoci, ale tak nestojí mi to za to, aby potom pol roka mužovi a všetkým vyplakaval, aku hanbu mu robím. Už ho poznám, mame aj deti, nepotrebujem, aby mi do toho ťahal aj ich, co by urobil. A kvôli takej somarine 😊 Rešpektujem dnešok, kosačka ostáva v dielni, ani rezať drevo nebudeme. Dám prať a povysavam, nech nepohorsujem ostatných. Nedeľe, Vianoce ci Veľkú Noc, to neriešim, to mam jasno. Len dnešok som nevedela. Pekný deň všetkým 🍀❤️
Ináč je komické, čo som si všimla, že keď nejaký cirkevný sviatok v kalendári všetci idú opreteky húfne okná umývať a podobne 😆
Tak mna ráno zobudil sused, ktory o ôsmej niečo odrezaval flexou, takže si tak a som na dedine
Ha, ja mam home office a robim. 😁 Muz robi salung, pocujem pilku cez okno (sme mimo BA).
Dnes je sviatok Cyrila a Metoda . Kludne mozes aj pracovat lebo to nie je prikazany sviatok- zaväzny ako nedela- takze vsetky prace su " dovolene" z cirkevneho hladiska. Ludi to myli lebo je to aj statny sviatok kedze nam priniesli vieru aj pismo.
My sme boli ráno na omši a teraz si asi pôjdem pretrhat mrkvu do záhradky, pre mňa je to oddych. Tiež sme na dedine, u nás farár nezakazuje pracovať, skôr aby sme boli na omši a robili len to čo je nutné, a nie hlučné práce. Ale napr. Kto suši seno tak dnes bude prevracat traktorom, kedze je to nutné. Ja to beriem tak,že robota sa dá urobiť aj iný deň ako v sviatok. Včera som do večera napr kosila trávnik aby som dnes nerusila.
Moja dedina je asi ina ako ta tvoja. 😀 U nas maju ludia na haku, kto si co robi. A to tu mame 2 kostoly.
@majka99999 tiež som mala robiť, keďže moja pridelená krajina nemá sviatok, ale nakoniec sa to zrušilo, že jeden deň prežijú 😁
@limoncino no, ja rada robim na sviatok, priplatok a den volna navyse, odrobis 8 hodin a zaplatia za 24. Musim setrit dovcu, kedze ideme k moru, medzi Vianocami povinne volno a 4 tyzdne z 5 su fuc. 😁 Muz pokrsteny vonku robi, tak ja pohan snad mozem vo vnutri. Obed je navareny. Po praci sa ideme okupat.
Cooo? Rob, co potrebujes. Susedy nech da staraju o seba.
Ja síce kresťanka som,no dnes nie je prikázaný sviatok,čiže nie je dôvod nerobit nič.
Ale osobne tieto sviatky venujem viac rodine,či keď je potrebné,aj pustím práčku,umyjem okno,či urobím niečo nevyhnutné,preco nie.
Ale i keby nie,kopa ľudí rešpektuje nedeľu,či sviatok a nerobia nič hlučné práve kvôli susedom-nie preto,čo povedia,ale preto,lebo chcú zachovať nejaký priestor pre oddych od hluku aj iným.
Mám suseda,kt.v sobotu nerobí nič,vytiahne lehatka,či je v bazéne a strašne mu vadí kosačka,či kombajn cez týždeň,či dimiesavac,čo minulú sobotu doniesol betón ďalšiemu susedovi.
Ale on úplne v kľude v nedeľu vytiahne svoju kosačku,čo dokonca minulý týždeň zabíjačku.
Lebo že on potrebuje dorobiť veci,čo cez týždeň nestíha.
To je taký,pre mňa,zvláštny štýl života.
Nikomu normálnemu nebude vadiť nutný hluk,či nejaké nepohodlie vo sviatky,sú veci,kt.jednoducho inak nejdú.
Ale kopa ľudí v soboty oddychuje kričí a nadava na pravo mať kľud,no v nedeľu,kedy je pomyselný kľud,či pokoj a je jedno,či je niekto veriaci,či nie,sa ide púšťať do veci,kt.naizaj mohol robiť v sobotu.
Ale ok....ľudia sme rôzni.
@majka99999 áno, tiež to mám dobre preplatene, ale tak aj som rada, už som nejaká unavená 😂
Je to slávnosť+štátny sviatok, nie je to prikázaný sviatok. Úplne normálne sa môže pracovať 😊.
@autorka Dnes je štátny sviatok a zároveň aj cirkevný sviatok, ale nie prikázaný cirkevný sviatok. To znamená, že sa nemusíš zúčastniť sv. omše ako v prikázaný sviatok alebo v nedeľu a môžeš vykonávať aj ťažšie práce. Veľa veriacich má v tom zmätok, ale treba sa riadiť tým, že 5. 7. NIE JE prikázaným cirkevným sviatkom. Takto to vysvetli aj svokrovi. Ak by náhodou mali susedy blbé komentáre pri umývaní okien, tak im povedz, že predsa každý veriaci by mal vedieť, kedy sú a kedy nie sú prikázané cirkevné sviatky a že si veľmi prekvapená, že práve ony to nevedia ☺️
@minka201 toto je perfektne, takto mu to s úsmevom poviem dnes 😊 Ďakujem! Inak, už mám dolné prízemie umyté, o chvilu idem hore. A na zajtra už mám kopu inej práce, tak som rada, ze som sa do toho pustila predsa len dnes nakoniec 😊
Take typicke krestanske pokrytectvo tvojho svokra a vela veriacich. Umyvat okna nemozes kvoli susedom, ale vysavanie a pranie mu nevadi (lebo tam ta nikto nevisi)........Chvalabohu, ze taketo blbiny a zbytocnosti nezatazuju mna a ani moju rodinu teraz v 21.storoci
@vkatush jeden najrozumnejsi komentár. Áno súhlasím. Tak by to malo fungovať na dedine. Aj keď nie sme veriaci. 👍
@janinah Praktizujúci veriaci by mali vedieť, kedy je a kedy nie je prikázaný cirkevný sviatok. Podľa mňa je správne "dovzdelávať" veriacich, ktorí to nevedia a nie sa iba prispôsobovať nevedomým ľuďom, ktorí si mýlia štátny a prikázaný cirkevný sviatok. Pohoršujúce by pre veriacich bolo, keby umývala okná pred týždňom, na sviatok sv. Petra a Pavla (prikázaný sviatok). Ak sa bude nad umývaním okien niekto pohoršovať dnes, treba mu slušne vysvetliť, že na to dôvod nemá.
@bmolko máš šťastie. My sme takí zaostalci, nemoderni, co zaspali dobu 😊 Vadí mu aj vysávanie, ale to nevidí ani on, ani susedia. A s ohľadom na susedov dnes nekosime, nie sme hlucni, aby si aj tí, ktorí tento sviatok svätia, oddýchli v kľude. Ale ako som písala, okná umývam 😉
@janinah A je super, že mnohí veriaci spravia aj niečo navyše, ako je "prikázané". Je super, keď sa zúčastnia svätej omše aj mimo nedieľ a prikázaných sviatkov. A veriaci by mali napomínať aj iných veriacich, keby náhodou pozabudli alebo sa spustili. Ale karhať iného alebo sa pohoršovať nad ním len preto, že on nespravil niečo navyše tak, ako ja, správne nie je.

Na dedine radšej nie, aj zajtra je voľný deň, môže umývať zajtra.