Kam idú Slovania po smrti?
Väčšina ľudí verí v nebo a anjelov, mňa zaujíma kam podľa ľudí, ktorí veria v starých slovanských bohov ide duša po smrti. Aj som čosi čítala,ale všetko je to také chaotické, že som nepochopila ani prd. Viete niekto?
Nikam. Zhniju.
Tam kde tí ostatní, do zeme
@anita1978 skôr ma zaujíma také prirodzené úmrtie, napadlo mi to v spojitosti s kamoškou,ktorej zomrelo malé bábätko, ona verí v takéto veci,tak ma zaujíma, že čo si asi myslí,kam jej dieťatko odišlo. Samozrejme jej sa to pýtať nechcem, nie som koza necitlivá, len ma zaujíma ako je to v ich viere vnímané. Ak sa v tom vyznáš mohla by si mi trošku povysvetlovať aj obšírnejšie ak sa ti chce. Ale tak polopatisticky.
Uvidíme keď zomrieme a dáme si tu na MK vedieť 👍
Idú do stavu neexistencie, všetci....a je to jedno, čomu kto verí, je to jednoducho tak...
Bože ženské vy ste niektoré husi 😀 nehnevajte sa. Ja som sa pýtala v čo konkrétne títo ľudia veria, či veria v nejaký posmrtný život podobne ako kresťania a ak áno v aký. Myslím, že z otázky to je jasné. Tiež nie som veriaca , v posmrtný život neverím, ale už takýto komentár? Načo ste vôbec reagovali keď o tom viete evidentne rovnaký prd ako ja? Či ste len museli napísať komentár aby sme vedeli,že ste akurát online?
@anita1978 ja som čítala čosi aj o vílach, či vtákoch, čo článok to iná informácia. Možno sa nájde niekto,kto k tomu má bližšie a objasní, ale ďakujem za komentár k veci.
Ja sa len pripnem lebo ma to zaujima
Jednoducho pochovala a celé tvoje telo zostane v zemi ak ťa spália tak popol máš v urne alebo rozsypany čiže nikde ,takže duša je tam kde telo ani v nebi ani v pekle také nie je ani nič ine
Boha😁 Ona sa nepýtala čo sa deje s telom a dušou podľa neveriacich. To či veríte a v čo je vaša vec mimo témy. Pýtala sa konkrétne otázku ako keď sa opýta niekto v čo veria kresťania
@andrejka1974 ona sa pýta, v čo verili starí Slovania 😉
@andrejka1974 dobre v reále to nie je, ale mňa zaujíma ako to vnímajú ľudia veriaci v starých slovanských bohov. Oni v niečo veria , o posmrtnom živote si čosi myslia a mňa zaujíma čo si o ňom myslia. Myslia si to čo si myslia neveriaci, že smrťov život končí? alebo si myslia to čo v inom náboženstve, že po smrti život pokračuje v nebi?
@emma2782 pripni sa , ja si rada takto rozširujem svoje obzory,potom viem byť voči iným chápavejšia. Ale toto je taká ťažká téma na chápanie,lebo informácie sa líšia každým článkom na internete. Aj som nejaké knihy v knižnici pozerala, ale tam som sa tiež nič nedočítala.
spýtaj sa religionistu, nie žien na MK🙂
Tu je to celkom dobre popísané - http://www.kolobehzivota.sk/predkovia-slovakov-... - aj tu je nejaké info - https://www.zemislav.eu/posmrtny-zivot-a-smrt-u...
@aalt
@karmen118 ďakujem,ďakujem, tieto stránky som ešte neprelúskala, ani mi ich počas vyhľadávania nevyhadzuje, neviem prečo. Asi neviem googliť, to bude ďalšia vec o ktorú sa začnem hlbšie zaujímať asi 😂.
@zuzinabila keby som nejakého poznala, tak ho oslovím. Ale vidíš, aj ženy na mk mi nakoniec celkom pomohli.
🤦 kam by asi tak mali ist?... akurat tak do zeme alebo urny ako vsetci 🤦....to by som potom aj ja mohla ist zdedenou normanskou genetikou do Valhaly...
@stellarstar MK este aj po smrti ?? Nieee, prosim ta nestras, uplne staci, ako sa ludia prejavuju za svojho zivota 🙈
ja ked mam nejaku odbornejsiu otazku, kludne pisem aj na katedry na univerzitach, zatial som sa stretla len s ochotou. casto boli otvoreni aj na osobny rozhovor🙂
@zuzinabila vážne? Dobre vedieť do budúcna. Ja si rada pokecám s ľuďmi čo sa "vyznajú". Ale teda , že by sa so mnou niekto bavil len tak som vôbec nepredpokladala 😅
Pojdu do zeme v truhle alebo urne, rovnako ako vsetci, ci uz veria alebo neveria v nejake myticke, vymyslene alebo rozpravkove postavy 🙈
@natalala dobre, a na otázku odpovedať vieš ? Či len na nadpis si zvládla zareagovať?
Starovekí Slovania verili, že svet mŕtvych je chránený pred svetom ľudí mystickou riekou zvanou Smorodina. Táto menej slávna verzia rieky Styx tiež tvorila hranicu medzi Zemou a podsvetím v slovanskom poňatí posmrtného života.
Namiesto prevozníka Charona, ktorý preváža duše zosnulých cez Styx, starí Slovania nemali žiadneho pomocníka, ktorý by ich viedol, a museli sa spoliehať na iné prostriedky, aby našli cestu do podsvetia.
Starovekí Slovania svojich zosnulých spopolnili až za súmraku. Verili, že zapadajúce slnko putuje do podsvetia a duša mŕtvych bude nasledovať jeho stopu a dosiahne svoj cieľ bez toho, aby zle odbočila a stratila sa.
Starovekí Slovania verili, že rieka Smorodina vydávala silný zápach, ktorý bol pre ľudí odpudivý. Odtiaľ pochádza názov rieky, čo znamená „smrad“ (smrad).
Jediný spôsob, ako mohla duša prejsť cez rieku, bol cez mystický most, Kalinovský most. Starí Slovania si mysleli, že most žiari teplom, pretože aj „smradľavá rieka“ horela ohňom. Aby sa skomplikoval prechod zo Zeme do podsvetia, Kalinov most bol miestom, kde žila obávaná šelma Chudo-Yudo.
Paralelné svety a reinkarnácia
Hoci prechod do podsvetia vydesil starých Slovanov všemožnými nebezpečenstvami, ich obraz o ňom ako celku bol prekvapivo vľúdny.
Obyvatelia kmeňa verili, že mŕtvi opustili ľudský rozmer, len aby sa v budúcnosti vrátili, hoci v tele inej osoby.
Slovania nazývali svet ľudí Yav (v preklade „viditeľná realita“), ktorý považovali za hmotný svet, za dimenziu, kde ľudia existujú spolu so všetkým, čo ich obklopuje.
Keď muž zomrel, verilo sa, že jeho duša opustí Yav' a cestuje do paralelného podsvetia známeho ako Nav'. Na rozdiel od kresťanskej tradície starí Slovania nerozlišovali medzi nebom a peklom a svojich zosnulých videli na Nav (v preklade „mŕtvi“), na jediné miesto, kam mohla ísť duša zosnulého a kde sídlili aj iné stvorenia.
Posledná zložka tohto konkrétneho obrazu vesmíru bola známa ako Prav'. Starí Slovania verili, že ide o dimenziu obsadenú bohmi. Výnimoční ľudia mali tiež možnosť vstúpiť do Prav’, hoci na to, aby žil mimoriadne spravodlivý život, by to vyžadovalo smrteľníka.
Zatiaľ čo kresťania nemajú žiadny spôsob, ako uniknúť peklu alebo opustiť nebo, starí Slovania sa neradi obmedzovali v jednej konkrétnej dimenzii, či už Yav’, Nav’ alebo Prav’. Verili, že duše mŕtvych nakoniec nájdu cestu späť na Zem v tele potomka alebo zvieraťa.
Prechod do podsvetia nebol pre starých Slovanov vždy hladkou cestou. Mali aj svojho diabla. Prečítajte si o staroslovanskom diablovi a bohu hromu
"Podsvetie má Raj a Nav. Raj je lúka plná svetla, ohňov, kvetín a vtákov, farieb a hudby. Tu sú duše šťastné, nič ich nevolá naspäť. V Nave duše trpia, majú podobu havranov a vrán a čakajú na vyslobodenie. Je tam tma a ticho. Len zriedka sa tieto duše dostanú medzi živých, to keď ich treba potrestať, lebo sa im nestarajú o pamiatku, pozostatky či hroby."
Hento nie sú moje myšlienky, to som našla na internete. To prvé bol anglický článok
To mi pise zena, kt v otazke napise, ze vselico citala ale nepochopila to?! Ok :D
Ja som kdesi čítala že Slovania verili že duša ide do zvierata.