icon

Kam odísť žiť do zahraničia za benevolentnejším systémom?

19. feb 2021

Asi nie som jediná, ktorej sa nepáči, ako Slovensko ide do záhuby. Kam by ste odišli do zahraničia, ak by ste vedeli pracovať aj na diaľku, alebo kde žijete a deti chodia do školy, nemusíte sa pridúšať na čerstvom vzduchu a testovať, ak chcete žiť?

Keď nechceme zomrieť, nesmieme prestať žiť...

jana_eyre_2
22. feb 2021

@elementissa ale dúfam, že tušis že každý deň sa čísla menia a preto sa zväčša uvádza priemer za 7dni, však?

a keby sme aj prví neboli, tak to niečo na vaznosti situácie mení? Bude tým, ktorých už nemajú kam pomaly prijať do nemocnice lepšie?

Naozaj nemám záujem tu teraz sa dohadovať kto má pravdu (och ospravedlňujem sa že som taká sprostá že verím tomu, čo si prečítam aj od odborníkov, nie len od novinárov) nevidím v tom totiž zmysel.. ničomu nepomôže ak tu teraz budem presviedčať a pridávať linky na rôzne články o ktore sa opieram, faktom ostáva že na tom nie sme dobre..

ale máš pravdu, prví v dokazovaní svojho ega určite sme - tvoje príspevky o tvojej neomylnej pravde sú toho často príkladom 😉

sisaka
22. feb 2021

@elementissa 👍 ďakujem za námahu, mne sa s tým nechcelo babrať, keď vidím, že nepresvedčím, tak už neskúšam.

meluela
22. feb 2021

Ja kebyze mozem idem do Nemecka. Ale to by sa ti nepacilo, lebo robia opatrenia. Zmysluplne opatrenia, vzdy podla situacie, po porade so skutocnymi odbornikmi/vedcami a vsetko pekne zdovodnia obcanom. Ale aj tam sa najdu covidioti, antivaxeri a spochybnovaci co budu demonstrovat ze sa im nepaci.

elementissa
22. feb 2021

@jana_eyre_2 ja som len poukazala na to, ze co sa pise nie je pravda. Svetova statistika uvadza uplne ine priecky ako nase media. A ak si myslis, ze data bez patosu su celovetovi odbornici, tak super... Prepac, ze sa riadim celosvetovou statistikou, ktora je aktulizovana v realnom case kazdy den. Pokial viem, to, ze sme prvi v umrtnosti si napisala dnes. Ak to bola pravda pred 10,15 ci 30 dnami, tak dnes nie je. V tomto pripade nemam neomylnu pravdu ja. Ja som si to nevymyslela. Je to oficialny vierohodny aktulany zdroj popisujuci dnesnu situaciu. Takze akokolvek to otocis, ak napises dna 22.2.2021, ze sme prvi v umrtnosti, jednoducho klames. Nie sme. Sme na 24.mieste. A mozes sa fucat kolko chces

elementissa
22. feb 2021

@sisaka ake presviedcanie? Ved hodim dostupny, akrualny a vierohodny udaj. Jaj ale jasne, co pisali aktuality ci HN ma vacsiu vypovednu hodnotu

jana_eyre_2
22. feb 2021

@elementissa klamem? To su trocha prisilné slová, nemyslíš?! Opieram sa o to, čo čítam a ty si mi dovolíš povedať že klamem? To myslíš akože naozaj? Mimochodom, písala som to 21.2. mám napísať, že keď si neuviedla správny dátum mojej správy, klameš? A okrem toho, bolo to písané v kontexte so súvislosťami, takže toto tvrdenie o klamaní je manipulovanie diskusiou..

meluela
22. feb 2021

@elementissa co trepes? Ake data si pozerala?

meluela
22. feb 2021

@elementissa https://ourworldindata.org/coronavirus-data-exp...
7 dnovy average/ mil obyvatelov - prve miesto

meluela
22. feb 2021

@elementissa 1 dnovy udaj z 21.2.2021 (btw. 1 dnovy udaj o nicom nevypoveda) ... ups, jeden den nas predbehla cierna hora a dva ostrovceky ...
ake 24 miesto?

jana_eyre_2
22. feb 2021

@meluela dakujem

elementissa
22. feb 2021

@jana_eyre_2 prepac, ale tie prispevky si davala vcera, dnes je uz 23.2.( je po polnoci). Nic nemanipulujem. Uvadzat stare a nepodlozene tvrdenia je minimalne zavadzanie. Ok, ak to nerobis naschval, tak je to zavadzanie. Zamerne zavadzanie je klamstvo. Takze ano, mas pravdu, neklames, iba zavadzas.

elementissa
22. feb 2021

@meluela pozri o stranu dopredu, tam som nahadzala screeny z worldometru, 22.2., 21:41 cas

meluela
22. feb 2021

@elementissa pozeram v com je problem - ty si cerpala udaje z worldometer, ale tam ani nie je ta metrika o ktorej hovorime - teda denny (resp. 7 dnovy) pocet novych umrti na milion obyvatelov .. porovnavas nechtiac jablka s hruskami

meluela
22. feb 2021

@elementissa ani jedno z toho to nie je ...

jana_eyre_2
22. feb 2021

@elementissa vidíš, opäť manipulujes (alebo zavadzas pretoze necitas poriadne?)- sisaka predsa reagovala na môj koment kde som pôvodne písala o úmrtnosti a ten bol 21.2. to čo sem dávaš bola len moja reakcia na reakciu sisaka, kde mi písala, že nemám pravdu.. takže prosím, keď už má tú chces z niečoho obviňovať, aspoň poriadne čítaj príspevky..

elementissa
22. feb 2021

@meluela su tam aj nove umrtia. To je ten niekolkodnovy prirastok. Tato tvoja statistika zas ukazuje iba Europu. Worldometer ukazuje cely svet. Podla stlpceka novych umrti sme na 13.mieste vo svete a pred nami su aj ine Europske krajiny.
Avsak, to co sa tu prezentuje, najma mediami je, ze sme prvi v umrtnosti. A to so ziadnej statistiky nevyplva, aj ked so 7 dnoveho priemeru prirastku na podiel populacie sme boli v urcity den v Europw prvi. To je ta demagogia, na ktoru som sa snazila poukazat. Ze to nie je greater picture a na bombastickych titulkoch si media ziskavaju pozornost ludi a rozsiruju strach

elementissa
22. feb 2021

@meluela a kolonka new deaths je podla teba co?

meluela
22. feb 2021

@elementissa su tam nove umrtia, ale ich absolutny pocet a nie POCET NA 1 MILION obyvatelov - co je dost velky rozdiel .. lebo ked ti denne zomrie 100 ludi v USA ci Nemecku, je to kusok mensi masaker nez ked ti tolko denne umiera v relativne malej krajine ako Slovensko. Tato metrika tam nie je na worldometer. Link co som poslala je za cely svet, mapu si vies prepinat. Resp. uz aj v tej tabulke boli nejake karibske oblasti, takze jasne nejde o Europu 🙂 Ziadna demagoria, ale hole fakty. Smutne ze sa o tom je niekto schopny hadat. Zniceni lekari a pribuzni umierajucich by asi len neveriacky kukali ...

meluela
22. feb 2021

@elementissa este zopakovanie ...
1. NEW DEATHS - kolko ludi zomrelo v dany den
2. DEW DEATHS/milion people - kolko ludi zomrelo v dany den v prepocte na 1 mil obyvatelov (prepocet preto aby sa zohladnila velkost krajiny)

media hovoria o metrike c2, ty kukas v tabulke metriku c1

elementissa
22. feb 2021

@jana_eyre_2 ok, beriem teda, ze si napisala prvy prispevok 21. Avsak clanky si postovala vcera a niesli sa v duchu, ze sme prvi v umrtnosti. Preto som reagovala na to, ze nie sme a vytiahla som aktulnu tabulku zo vcera vecera. Ak sa bavime v diskusii o datach, tak by bolo dobre davat data aktualne, nie x dni stare a prezentovat ich ako aktulne, lebo to zavazda publikum. Navyse, 7 dnovy priemer neurcuje celkove poradie v umrtnosti. Aj mimo akejkolvek pandemickej ci krizovej situacie su dni, ked v danej krajine umrie viac ludi a dni kedy len zopar. Preto povedat, ze na zaklade jedneho vysledku zo 7dnoveho priemeru a iba z Europy povedat, ze sme prvi v umrtnosti je demgogia. Na data sa treba pozerat viac z vtacej perspektivy no zaroven aktualne. Mozno nie som zrozumitelna, ale nevadi... Koniec koncov, kazdy ma pravo verit comu chce. Ja verim tomu, co ukazuje svetova statistika aktualizovana denne. Ty mozes verit 7 dnovemu priemeru z europy a zafixovat sa na neho. V skutocnosti som len reagovala na to, ze sa ti nepacilo, ze ina diskutujuca argumentovala statistikou, pricom ty si postla clanky z medii v zmysle, ze ich pisali odbornici a oni to vedia lepsie. Tak som sa isla pozriet do tej tabulky a zistila som, ze diskutujuca mala objektivnu pravdu. A pre zdokumentovanie som spravila screeny kazdeho stlpca, ktory hovori nieco o umrtiach. A ani v jednom sme neboli prvi. Mozno sa to teraz zmenilo, nesledujem to kazdu minutu, zas tak to k zivotu nepotrebujem.

elementissa
23. feb 2021

@meluela ani metriku c.1 ani c.2 neprezentuju media. Oni prezentuju ako svaty fakt, ze sme prvy v umrtnosti. Preto radsej citam tabulky ako clanky. Lebo clanky zarabaju na tom, aky titulok daju a ludia, ktori si neoveruju info to prezentuju ako fakt. A to je demagogia. A k tym lekarom- mam ich medzi znamymi aj v rodine celkom dost. Vsetci pindaju ze ordinuju cez telefon. Znama, ktora pracuje v nemocnici (doktorka) mi potvrdila, ze ich kovid oddelenie je plne. Aj respiratory. Avsak, kovid oddelenie ma 20 posteli a respiratorov maju 6. A to opat nie su apokalypticke cisla. Iba svedcia o tom, ze zdravtnictvo je v s***kach aj bez kovidu.

elementissa
23. feb 2021

@meluela a ked sme sa jeden den ocitli aj na prvej priecke, tak to stale o nicom nesvedci, lebo jeden den je nepodstatny. Aj mimo pandemiu zomieraju ludia v rozne dni v roznych intenzitach. Niekde je havaria lietadla a umrie tam 250 ludi naraz, plus dajme tomu 50 za krajinu na cokolvek ine, jasne, ze v dany den vyskoci krajina na prve miesto v umrtnosti s 300 mrtvymi. To neznamena, ze je ale objektivne najhorsia v umrtnosti na svete. Preto sa na statistiku nikto nepozera z denneho hladiska, ale pozera sa na dhsi casovy rozptyl. V pripade pandemie je to rok, ciastkovo aspon mesiace

meluela
23. feb 2021

@elementissa fuj fuj DennikN, o com ze to asi pise? O aktualnom pocte umrti na pocet obyvatelov --- ze by to boli NEW CASES per MILLION people? Pani, ked uz neviete pracovat s informaciami a porozumiet textu, tak aspon nezavadzajte inych ludi.

meluela
23. feb 2021

@elementissa ano, preto sa rada ten 7 dnovy priemer .. aj v tom uz nejaku dobu vedieme .. od vtedy sa o tom hovori v mediach

elementissa
23. feb 2021

@meluela pocet umrti na pocet obyvatelov je nieco ine ako denny prirastok na obyvatela.... Media neuvadzaju spravnu metriku. Pocet umrti na pocet obyvatelov je kolonka deaths/1M people, v ktorej sme vcera "aktualne" svietili na 24. mieste. To kde sme boli 21.prvi je podla tvojej tabulky priemer dennych prirastkov na obyvatela

jana_eyre_2
23. feb 2021

@elementissa nie, my sme sa nebavili o dátach ako takych, ako som písala - príspevok mal súvislosti pre ktoré som spomenula, že sme prví v úmrtnosti na obyvateľa.. NIE za konkrétny deň v ktorom pisem, ale v priemere 7dmich dní, tak ako uvádzajú odborníci a ako dôkaz mojich tvrdení som uviedla neskôr články, lebo som nemala čas hrabať sa na v štatistikách keď som bola vonku s deťmi.. a ano myslím, že odbornici ktorí dodávajú info, vedia štatistiky pochopiť určite lepšie, ale keď myslíš že nie, tiež ti neberiem právo veriť čomu len chces..
@meluela celkom prehľadne vysvetlila o čom som písala, takže tvoje vysvetlenie o konkrétnych dňoch je úplne zbytočne a tieto príspevky presne znejú tak, ako som písala v prvom príspevku adresovanému tebe - že proste musíš mať svoju pravdu..

meluela
23. feb 2021

@elementissa takze ty hovoris o kumulativnom pocte mrtych? A co to ma spolocne s aktualnou situaciou? Media hovoria ze momentalne sa najviac umiera u nas a je to pravda, lebo hovoria o aktualnych umrtiach/dennych prirastkoch. V marci minuleho roka sa umieralo v Taliansku takmer rovnako intenzivne ako sa teraz umiera u nas. Denne (resp. 7 dnove priemery) prirastkov na obyvatela su tou spravnou metrikou, ktora vyjadruje aktualnu situaciu.

elementissa
23. feb 2021

@meluela ale ok, nejdem sa uz dotahovat o formulaciu v mediach. Proste media necitam, uz vobec nie slovenske, vacsina informacii ktore podavaju maju iba cast pravdy alebo su pisane tak, ze zavadzaju, vytihnu si jednu metriku a spravia z toho overall a prehanaju uplne vo vsetkom. Ty ked im doverujes, tak kludne, sprav si tak, aby si mala v zivote pocit pokoja a pohody.

meluela
23. feb 2021

@elementissa ja vychadzam z dat a necitam konspiracne idiotiny. Momentalne je situacia na Slovensku velmi zla, rada by som sa od toho odosobnila, zial zasahuje to uz aj do vzdialenejsej rodiny a ked nejaki ludia, ktorych poznam bojuju o zivot, tak sa ta situacia az tak ignorovat neda. O to viac ma stve, ked to este niekto dokaze zlahcovat a spochybnovat.

elementissa
23. feb 2021

@meluela vadi mi formulacia umrtia na pocet obyvatelov. Aktualny pocet umrti je nieco cez 6500. Pri rozpocte na M obyvatelov nas to zaradzuje celosvetovo na 24.miesto. Zajtra bude aktualne napriklad 6600 umrti a v tabulke nas to zaradi inde. To je pre mna aktualny pocet umrti. Denny prirastok na obyvatela je zas iny udaj. Ja neviem ako teba, ale mna na vyske ucili citat statistiku velmi exaktne, lebo velakrat sa stane ze nejaka metrika ma podobny nazov a vyjadruje nieco ine. Preto, ked vidim, ze media pouzivaju oznacenia pre metriku A a myslia tym metriku B, neverim im. A vdaka za tu tabulku co si dala. Worldometer by si mal teda doplnit stlpec , lebo ten o ktorom si pisala ty tam naozaj nie je. Problem nemam ani s tebou ani s druhou diskutujucou, len s tym, ze media prezentuju ine veci s inymi menami a vzbudzuje to akurat vlnu paniky.