icon

Kam rozumne investovať?

1. sep 2022

Ahojte, vy tu viete vsetko. Tak skusim. Segra ma bude vyplacat z rodicovskeho domu. Po zaplateni aspon malej casti hypo, kupe auta pre mna a mensich investici do domu, mi ostane zhruba 10-15 tis, ktore by som chcela odlozit. A moja otazka je, co s nimi? Aby pracovali, ale zaroven nam v pripade nudze boli k dispozicii. Cize by sme ich vedeli kedykolvek pouzit. Co by ste poradili?
Dakujem krasne za odpovede

Strana
z2
vlado818
1. sep 2022

Nechat na beznom ucte.

autor
1. sep 2022

@vlado818 hmmm, to by som nerada. Z toho budeme mat 0,0 nic 😂

vlado818
1. sep 2022

Ano ale ste napisali vetu:Cize by sme ich vedeli kedykolvek pouzit. To sa vylucuje . Napr kupite akcie nejakej firmy: padnu o 25% vy ste z 10 000 budete mat 7500. Kym sa vratia na 0 aspon moze trvat mesiace.

laurar1
1. sep 2022

Cast si nechaj na beznom ucte, pripadne sporeni na okamzitu potrebu. Ale rataj s tym, ze tam su tak minimalne uroky, ze inflaciou stratia tie peniaze na hodnote. Zvysok, a ja by som odporucala vacsiu cast, investuj. Do coho, sa porad radsej s kvalitnym financnym poradcom.

wheel
1. sep 2022

Prepac ale pises : "po vyplateni mensej casti hypo, kupe auta pre mna a investicii do domu" . To sa priamo vylucuje s investovanim :D Vlastne tie peniaze rozflakas a z toho kuska chces investovat? :D Poradim ti, vsetky peniaze daj na hypo a na auto a dom si zarob ;) Alebo kup mensi byt na prenajom, alebo pozemok pre deti.

autor
1. sep 2022

@wheel dom mam na hypoteku, ci ty vies vycalovat 200 na supu aby si si vedel kupit dom bez hypo?! Lebo my dom kupovali pred 5timi rokmi. Tak to ti gratulujem. A nevidim dovod kupovat auto na leasing ked budem mat cash, z ktoreho to mozem zaplatit a tym nic nikde nepreplatit.
Rozflakala by som ich, keby som isla na drahu dovolenku a nie investovanim do nehnutelnosti.. takze tvoje rady si strc za klobuk

guiseppinka
1. sep 2022

Pokial nemas 10% urok na hypo, tak by som ju nevyplacala... Investovala by som do domu, podla toho contreba dokoncit, cast by som nechala ozaj max 2 3000 na beznom ucte a za zvysok vzala novu hypo a kupila pozemok/maly byt...

stannkal
1. sep 2022

no ide aj o to do akeho rizika chces ist.... mozes ich dat do nejakych fondov, odtial sa daju teoreticky hocikedy vybrat, lenze musis ratat s tym ze ak ta "nudza" pride v nespravnom case tak mozno na tom nieco stratis ak budes nutena hned vybrat

wheel
1. sep 2022

Stale tvrdim ze najrozumnejsie je vyplatit co najviac hypoteky ;) Spotrebne statky ako auto a uprava domu sa nekupuju za zdedene peniaze, na to tvoju rodicia nerobili aby si to rozflakala na novu Fabiu ;) Na to si mas zarobit. Dal by som na hypo, pripadne fotovoltaiku na strechu, pripadne pozemok. Auto si kup take na ake si dokazes zarobit, cize ak na ziadne tak ziadne Na upravu domu si mas takisto zarobit.

autor
1. sep 2022

@wheel dobre

buberova
1. sep 2022

A čo tak investovať do zlata?

sasa1310
1. sep 2022

hypotéku sa neoplatí vyplácať a zasa 15 000 eur je málo na investovanie. a wheel má pravdu. Najprv pomíňaš a potom chceš omrvinky investovať. Ja osobne by som ich všetky vrazila do inej nehnuteľnosti, doplatila ďalšou hypotékou a dala tam podnájomníka.

guiseppinka
1. sep 2022

@wheel preco je podla teba najlepsie vyplatit hypo? Pokial fakt nemas 10% urok...

gubcikova
1. sep 2022

Do zlata

autor
1. sep 2022

Prosim vas ludia. Ja dostanem posratych 50tis. Za to si v Ba kupim akurat tak jednu izbu…
Rozhodne nejdem peniaze preflakat. Akoze investicia do nehnutelnosti, co zvysi jej cenu je rozflakanie?
Na nehnutelnost som si uz zarobila. Som schopna splacat hypo (cast sme dali z vlastnych zdrojov waaaau, zarobili sme si).
Auto sme doteraz druhe nepotrebovali, avsak pri dvoch detoch a mojom navrate do prace to bude logisticky lepsie (uuuu idem opat do prace, aby som zarobila. Mimochodom, pracovala som pocas oboch RD. To je co?)

Takze by som poprosila, iba komentare k veci. Dakujem

@guiseppinka urok mame 1,60% zafixovane teraz v maji na 7 rokov

guiseppinka
1. sep 2022

Pri takom uroku ju nevyplacaj... To sa neoplati. Ja by som sla do dalsej hypo a dalsej nehnutelnosti... Cca 25000 by ti mohlo ostat a 1i (ale asi teda nie novostavbu) by si okolo 100000 mohla kupit. A do neho podnajomnika a hypo by sa splacala sama... Alebo parkovacie miesta/garaz kupit...

azzflo
1. sep 2022

Urok 1,6% na 7 rokov je super a urcite sa neoplati vyplacat hypoteku skor, ani cast z nej. Kup si rozumne auto ak potrebujes a zvysok investuj aspon na tych 7 rokov, kym vam bude koncit fix na hypoteke. Kam presne - to si musis vybrat sama. My mame velku cast cashu v realitnych fondoch a dari sa im, ale je plno inych. Urob si prieskum alebo sa porad s clovekom ktory tomu rozumie.
Kupit maly byt na prenajom je takisto velmi dobry napad, ale asi nie ste ochotni navysovat hypoteku. Takze urcite radsej tie peniaze daj do akcii alebo fondov ako na splatku hypoteky. V podstate hocico kde budete mat vynos nad 1,60% sa vam oplati viac a takych moznosti je velmi vela.

autor
1. sep 2022

@azzflo dakujem 🙂

majlo1234
1. sep 2022

Chcela som ti poradit kupit garaz a prenajat, ale tu za 15000 nekupis ani garaz😀 mozno parkovacie statie

vlado818
2. sep 2022

@gubcikova viete kolko % stratilo zlato za posledne mesiace? Z 2000$ je aktualne na 1700$.
A rady vyplatit hypo pri uroku 1.6% je zcesne.
Tuto je presne vydiet ako ludia nevedia narabat s peniazmi.

buberova
2. sep 2022

@vlado818 ale koľko stratili niektoré veľké spoločnosti na akciovom trhu? Aj S&P500 prišlo za posledného roka možno o 10%.. a kryptomeny? veľa oblasti kde ľudia investujú teraz dosť krváca. Takže zlato je na tom ešte ako tak dobre 🙂

wheel
2. sep 2022

@vlado818 Povedz mi co je lepsia "investicia". Rovno tych 50 000 dat na hypo a mat o tolko mensiu splatku a kludnejsie spanie ze mas zaplatenu velku ciastku domu, alebo tie peniaze rozflakat na nove auto, "investiciu do domu", a potom chciet akoze investovat nejakych 10000 lol. Ak nema tu pani dotycna co rozumne s tymi peniazmi urobit = kupit napriklad pozemok, je DRUHA najlepsia moznost proste vyplatit hypo. A rozumne minute peniaze urcite nie su kupene auto a potom nieco do domu. A nejake pofiderne fondy no dakujem, radsej to buchnem do nehnutelnosti a viem okamzite na com som kedze sa rovno vidim na katasterportali, alebo okamzite vidim znizenu splatku a ked to vyplatim, alebo ked uz mam zostatok minimalny tak nieco prikupim.

zuzanka.zuzu
2. sep 2022

parkovacie miesto. do splatky hypo by som nedala ani cent. auto na cash (to mas mudro). neinvestovala by som, len parkovacie miesto alebo garaz alebo pozemok (az na ten z 50t-auto nevyjde, tak aspon 50e/mes za prenajom parkingu potesi a hodnota bude rast)

autor
2. sep 2022

@zuzanka.zuzu tiez nechapem preci by som si mala brat auto na leasing/uver ked mam cash. Hypo splacat vladzeme bez problemov. Spavat mozme kludne. Mame aj nasetrene. A tieto reci, ze si mam zarobit 😀Kokos, ja mne co pracujem 15 rokov vkuse (dobre, bez 6m), aj pocas celych MD a RD bude niekto vraviet, ze si mam zarobit?😂
Nuz na jedno auto sme si uz zarobili, taktiez na dom (kedze hypo nebola 100%), nevidim dovod sa zatazovat nejakym uverom … samozrejme keby nenastala situacia s vyplatenim, brali by sme auto na uver, teda aspom cast

Kazdopadne, to parkovacie miesto pozriem. Dakujem za kazdu normalnu radu

vlado818
2. sep 2022

@buberova prepacte mne o stratach nemusite pisat. Mam -50% na akciach netflixu..😭.
Pani sa pyta kam ma dat € a aj ich mat k dispozicii.
Podstata je ze by mala - 15% aj pri zlate.

vlado818
2. sep 2022

Skuste zavolat do jnt alebo penty maju rozne produkty. Vysvetlia vam to.

autor
2. sep 2022

@vlado818 dakujem. To mi nenapadlo. Skusim 👍

kozova87
2. sep 2022

V dnešnej dobe investovať do bytu,ktorý nepotrebujem na bývanie sama je nerozumné,treba počkať,ceny budú klesať,už teraz idú ľudia s cenami dolu,predaj sa zastavil cez leto,nerobila by som to

autor
2. sep 2022

@kozova87 nie. Dalsiu nehnutelnost, na ktoru mam brat dalsiu hypo urcite kupovat nebudeme 😀
U nas v satelite Ba idu 2i byty po 160-180€ pomaly. Cize urcite si nebudem brat dalsiu 130tis hypo +-

kvetinka75
2. sep 2022

kúpiť investičné zlato.

Strana
z2