Kam siahajú vaše spomienky na detstvo?
Ahojte, kam siahajú vaše spomienky na detstvo? Koľko ste mali rokov ? Ja si tak zahmlene pamätám zopár veci, keď som mala 4-5 rokov.
Cca 3 roky, no môj muž je úkaz.. Ten si nepamätá nič
Moja zrejme najstarsia spomienka je ako ma mama drzala, sedela na gauci a ja som pozerala na okna v nasom starom byte, pekne svietilo slnko, pokoj.. Netusim kolko som mala rokov, ani neviem, ci som uz mala surodencov. A mozno to ani nieje najstarsia spomienka, ale je kazdopadne pekna.. 🙂.
Pamätám si fragment že som bola v kočíku boli sme v meste mama mi dala prázdny kornutok zo zmrzliny, potom si pamätám st. byt ale iba spálňu takže áno tak cca. Od 2r.
Toto síce nie je najstaršia spomienka, spomenula som si na ňu teraz, dávno som na ňu zabudla.
V autobuse som dostala od mamy dobožku, odlupovala som si z nej vrstvy oplátky a vyhrýzala odkrytú čokoládovú náplň. Viem, že som cítila krivdu z toho, že mi brali krv z prsta. Sputila som rev omnoho neskôr, ako mi dochádzalo, že so mnou niekto vybabral . A túto dobožku som dostala na zakrytie plaču. Odvtedy som musela jesť dobožky jedine spôsobom, že odlupujem oplátku, inak mi nechutili.
@erickatt Mama si nepamätá na tú situáciu a Ty si ju vieš živo vybaviť s detailami.
Keďže ja ju nemám v spomienke, len si predstavujem, skúsim vytvoriť predstavu a keď sa do nej pozrieš, skúsiš ju porovnať s tým, čo si pamätáš.
Mama je nad Tebou na bicykli, Ty vpredu na prednom sedadle bicykla. Ako zosadne, aby pozdravila okoloidúcu, okoloidúca pozdraví ahoj Tvoju mamu a pozerá na Teba, Ty jej odpovieš rovnako. Mama ma na sebe niečo, čím vytvorí u Teba pocit podobný facke, napríklad niečo ploské zavesené na ruke, na hrudi. Ten plesk vytvorí prudkým pohybom, ako sa snaží zabrániť okoloidúceho myslieť si, že Ťa nevedie k pozdravu, ale vôbec si nie je vedomá facky, preto ju ona vôbec nemá vo svojej pamäti.
Keď teda túto predstavu porovnáš s Tvojou pamäťou, je tam stále facka spôsobená rukou? Ak nie, čo to bolo, čo ju spôsobilo?
@annm81 ja si pamatam prve spomienky cca ako 2-2,5 rocna, nie su falosne, lebo rodicia tam ani neboli a nevedeli o veciach.
boli sme so sestrou dvojcatom na lieceni s chorymi klbami v starom smokovci, v tych casoch boli deti na lieceni vacsinou bez rodicov. a kym rodicia nam neskor rozpravali o nejake zlatej sestricke, ako tam boli vsetci mili, my sme si pamatali ine...ako nas i ostatne deti hadzali v rychlosti na postele, ako nas nutili jest mixovanu stravu z ktorej nas napinalo, ako sme zadrziavali cikanie dlhe hodiny, lebo nam nedoniesli misu. /sami sme nechodili mali sme vyviazane nohy extenziami/. A pamatam sa dokonca, co mi pride zvlasnte v tom veku, ze sa nam tam zo sestrou pacil jeden pekny chlapcek a sme si nanho ukazovali prstom... 2-3 rocne batolata 😀 Po roku sme prisli domov s hospitalizmom jak svina...😲
Neskor si pamatam ako sme uz boli doma 3 rocne a rodicia nam kupili tie retro zelene trojkolky s bielymi kolieskami aby sme cvicili klby, a isli sme po ulici ja mam pred sebou chodnik a neustale som narazala kolesom do murika lebo som nevedela ovladat trojkolku. s
Fú, riadne ďaleko, myslím, že si toho pamätám asi aj viac ako by som chcela :D
do 2 rokov 🙂 ale zasa medzi 18-25 si nepamatam takmer nic :D
Ako cca 1.5rocna si pamatam ako ma prababka tlacila v kociku do jasli. Pamatam si ze bolo sychrano a listy zo stromov boli na zemi. Zlte a velke. A este aj ten 'smrad' alebo pach ktory bol v v jasliach mam zaryty v pamati.
A potom sa matne pamatam nato ako nam tie prastene ucitelky prelepovali usta tou hnedou papierovou paskou aby sme boli ticho. Tiez ten pach z tej lepiacej pasky mam zaryty v mozgu. A suche usta / ten pocit vystipanych ust.
Mama im tam urobila cirkus.
Ja si pamätám najstaršiu spomienku z veku 2 roky aj cca 2 mesiace, keď mama prišla z pôrodnice s bratom. Taký záblesk. Ako ležal na manželskej posteli, v perinke. Ja som vošla do spálne a pozerala naňho. Pamätám si, že boli zatiahnuté červené závesy, lebo svietilo slnko. Celá izba bola od toho svetla takej príjemnej farby ako keď sú slnečné dni.
Najstaršia spomienka je, ako som sa ako 4 ročná stratila v OD Prior, lebo som šla za paňou, čo mala rovnaký kabát ako moja mama...

Skolka takze 3 roky
A dost vela veci si pamatam 😀