Kam smeruje Slovensko po posledných voľbách?
Ospravedlnujem sa za politicky ladenu temu, no zaujimal by ma vas pohlad. Poprosim bez nejakych urazok ci nadavok.
To ako dopadli volby ma velmi sklamalo, no bohuzial, mame co sme chceli. Tak som si tak nejak povedala ze dobre, najblizsich par rokov slovensko necaka nejaky vyrazny pokrok, ale nie je az tolko veci co by mohli pokazit. No preslo mozno pol roka a ja sa nestacim cudovat akym smerom nas nova vlada vedie. Miestami je to az bizarne, nasa prezentacia slovenska v zahranici, ci celkova politicka situacia na slovensku. Cez toto sa nedokazem tak lahko preniest, kedze sa ma to osobne dotyka. Mam tu podnikanie v oblasti cestovneho ruchu, ked budeme mat v zahranici zle meno, staci ze aj v okolitych krajinach, odrazi sa to na turizme. V buducnosti chcem mat deti a idealne ostat v mojom rodnom meste, ale coraz viac ma zacina desit ze v akom stave bude slovensko o tych par rokov. Je realne ze by sme ako krajina doplatili s dlhodobejsimi dosledkami na to, aku vladu sme si zvolili? Lebo casto to bolo pred volbami mojim okolim zlahcovane, ze maximalne si zas len nahrabu pre seba. Ale cim viac to sledujem, tym horsie to vyzera.
@greta90 Áno, máme dvere otvorené. Môžeš si zosmiešňovať ľudí, čo zvažujú odchod ako len chceš, realitu tým nezmeníš. Z oblasti, kde sa pohybujem, mám dosť slušný prehľad, koľko Slovákov odchádza - napr. 20% gymnazistov odchádza po maturite za hranice, z najlepšich maturantov odchádza viac ako polovica! Na tvoj dôchodok bude robiť nízko kvalifikovaná sila, lebo inžinieri, vedci a lekári budú za hranicami - tak nečakaj, že si budeš môcť vyskakovať. Snáď sa tvoje dieťa nepridá k tým davom, lebo keď vnúčatá budeš poznať najmä cez Skype, potom ti možno dôjde. A až ti nebude mať v nemocnici ani kto podať vodu, po tom čo si na zastaralý zákrok čakala tri roky, spomeň si na tie tisíce slovenských lekárov hneď vedľa v ČR.
Slovensko klesá každým dňom hlbšie a hlbšie. Strašne sa hanbím za našu vládu. Nehovoriac o tom že nám siahli na 2.pilier, teraz som aj čítala že ministerstvo zdravotníctva chce ušetriť milióny na benefitoch pre ľudí od poisťovní (VŠZP).
Ďalšia vec nechcem tu nijak obhajovať Matoviča, nemám ho rada ale keď Oľano vyhralo voľby tak Fico im už tak odovzdal našu krajinu v hroznom stave, nehovoriac o tom že to bolo v čase pandemie. Pointa je že ľudia si Smer obhajujú týmto spôsobom že keď vládli oni bolo im lepšie. A keď sa prezidentom stane Pellegriny, je to konečná. Smutné je že to ľudia stále nevidia.
PS: nedávno som bola v cestovke vybavovať dovolenku a pani mi povedala že strašne veľa dôchodcov začalo lietať po dovolenkách. A vraj dôchodci nemajú z čoho zit a žijú v chudobe 😊
@greta90 kto ti dal pravo vyhanat nespokojnych obcanov? Ked odidu vsetci nespokojni mas pocit, ze tu zavladne raj na zemi? Odidu ti, ktori tahaju ekonomiku, odidu ti, ktori vatvaraju DPH, ktore tato vlada potrebuje. Ked odidu ti nespokojni, nebude vas spokojnych mat kto liecit, ucit, nebude mat kto udrzat ekonomiku v chode. My nespokojni sme pre tento stat spravili viac ako dost, my chcem zit tu, mat istoty vzdelania a spokojneho zivota pre nase deti. A chceme tu zit slobodne, bez totalitneho rizimu, ktory by nam diktoval co si mame mysliet. A samozrejme, chceme zit v pravnom state, kde bude zarucena vymozitelnost prava pre kazdeho a nebudu sa zakony ohybat podla toho ako to mocnym vyhovuje.
A ano, EU je pre mna zarukou demokracie a prava pre kazdeho obcana. Rusko je pre mna totalita, a kto podporuje Rusko, tak podporuje totalitny rezim. Ja nechcem zit v podruci Kremla, pre mna je toto moja vlast a chcem tu zit a chcem aby tu bola demokracia, nie vlada jednej strany. To sme tu uz mal. Dakujem, taku moznost si neprosim ani ja a ani ju nechcem pre moje dieta
@greta90 Ehm, viem ti menovať zopár hodnôt, ktoré reprezentuje západ a ktoré sú mi blízke. Viem menovať celú kôpku argumentov, prečo patríme na západ a viem ti vymenovať horu dôvodov, prečo je život na západe v kvalitatívnej rovine omnoho lepší ako v Rusku. Mám? A ty mi vymenuješ to isté o Rusku, áno? Mimo to, so západom môžme fungovať na úrovni partnerstva, teda byť sami za seba, s Ruskom len ako nevoľník, ako dokázali v histórii a ako dokazujú aj dnes.
Nie len Slovensko, celý svet prejde obrovskými zmenami, ktoré sú nezastaviteľné. Tie zmeny sú potrebné, možno pre niektorých budú bolestivé, ale bohužiaľ, môžeme robiť len prostesty, ozývať sa čo sa nám nepáči, venovať sa sebe a svojim blízkym a veriť, že raz sa to na dobré obrátiť
@chodec15 teda takže tu sa také slovíčka používajú, no mimovládky by na teba asi neboli hrdé, tá menšina má totiž iné označenie 🙂 tebe sa niekto nasťahoval do baraku? Akože len tak? Táto vláda sa nikomu nikam nasilu nevnucuje, no pokiaľ sa pamätám, bol to práve Matovič a spol. keď chceli púšťať ľudí von iba s modrým papierikom alebo dokonca uvažovali nad povolením cez SMS
@greta90 kto bude pracovat na vsetky tie naslubovane istoty? Ked odidu zahranicny investori ( otazka casu) z coho bude financovat skolstvo,zdravotnictvo…? Zamyslela si sa vobec nad tym ako sme odkazani na peniaze z EU? My nemame na to aby sme z vlastnych zdrojovpostavili dialnice, nemocnice!!! Vsimla si si vsetky tie tabulky pri cestach, budovach “ spolufinancovane z fondov EU”. Prosim ta, vysvetli mi ako si predstavujes ze to stat zvladne? Ved vlada prehlbuje statny dlh, dviha dane. Ty to fakt nevidis? Vymenuj mi 3 opatrenia, ktorymi sucastna vlada zastabilizovala verejne financie. V nemocniciach nam na hlavy pada omietka po 14 rokoch vlady smerohlasu a tebe to pride ok? V roku 2024 nemame prepojeny V-Z dialnicou, po 14 rokoch smeru, aj toto pride ok? Vladny predstavitel ujde z miesta dopravnej nehody, nic sa nedeje, obycajnw ludske zlyhanie, urobi to iny clovek, sedi v cpz, je podla teba toto ok? Premier sa verejne vyhraza studentovi, ktory upozorni na nedemokratickost prijimania zakona, keby toto urobil tvojmu dietatu, je to v poriadku? Zverejni informaciu o zdravotnim stave ineho cloveka, ak by zverejnil takuto informaciu o tvojich clenoch rodiny, aj to je v poriadku? Odpovedz mi na tieto otazky, prosim, dakujem.
@annm81 ja som povedala niekde že život v Rusku je lepší ako na Západe? Ja milujem Slovensko, tu chcem zostať žiť. Bloky Východ a Západ začali po 2.svetovej vojne čo už je takmer 80 rokov po. Akože mohli by ste sa už zobudiť a konečne si uvedomiť, že Slovensko je suverénny štát a toto večné podlizovanie sa veľmociam nikam nevedie. Že neexistujú len tieto dve svetové strany a ich večné súperenie. Pre mňa osobne také pojmy ani neexistujú. Len ako svetové strany na mape to je všetko. My máme robiť suverénnu zahraničnú politiku, tvoriť partnerstvá s každým, kto o to stojí, predovšetkým s európskymi štátmi, k tým máme logicky najbližšie. Len bohužiaľ takmer všetky idú do ,,náručia" USA. My sme tam zastrčení až príliš...
Mame tu dalsieho trolla. A predtym ako ma niekto obvini z toho, ze kazdeho s inym nazorom oznacim za trolla, nie je to tak. Tuto @greta90 boli viackrat polozene otazky nech povie pozitivne veci, ktore nam tato vlada priniesla, a ona sa otazke uspesne vyhyba. Takto sa neda diskutovat, ked jedna strana ignoruje otazky druhej a ide si svoje
@chodec15 ja sa ale nikam nechystám to vy tu všetci vyplakávate, že vám je tu zle ale hlavne že počas minulých 3 vlád tu bolo super. Ak sa mne niekde nepáči, tak tam nie som. Prirovnávať byt k štátu nekomentujem... Mne len vadí, že ste sa nechali ovplyvniť médiami a nadávate ľuďom s iným názorom. Lebo to tu nebolo nikdy tak ako teraz. Myslím, že práve taká atmosféra škodí Slovensku najviac
@greta90 takze ked pan Blanar rokuje s Lavrovom, agresorom, ktory rozputal vojnu na Ukrajine je to podla teba v poriadku?
A len tak mimochodom, dostala si dost konkretnych otazok, zodpovedaj aspon na niektore. Ak poznas odpovede napis to, ak nepoznas, tak maj tu odvahu a hrdost a priznaj, ze odpovedat nevies. Nevediet odpoved na vsetko nie je hanba, priznat to, ze odpoved nepoznas je cnost. Mat iny nazor nie je nic co by sa nedalo pochopit, ale ten svoj nazor treba vediet aj vyargumentovat.
Môj pohľad je taký ze lepšie nebude. Je tu presne to co si ľudia zvolili a budú voliť, s tým sa dá budto zmieriť alebo odísť
Takáto je skratka mentalita Slováka. Treba sa na to pozrieť trošku aj s historickým kontextom, Slovensko bolo hornaté uzemie plne odľahlých dediniek a osád , žili tu jednoduchí poverčiví sedliaci. Nebol to národ, iba zaostalé etnikum v Rakúsko Uhorsku. Ked vznikalo Československo nebolo tu nic, žiadny priemysel, ziadna stredná trieda vzdelaných ľudí, všetko vzniklo narýchlo.
Lenze vývoj sa nedá preskočiť, ono to proste trvá niekoľko generácii dozrieť a dobehnúť vyspelejšie národy po tej mentálnej stránke.
Preto su v Afrike nepokoje a genocídy, lebo sa prihrnula civilizácia a dala primitívnym domorodými kmeňom do rúk kalašnikovy.
Také niečo sa deje aj u nás, tu ľudia včera obrabali svoje polia a dojili kravku a dnes majú zrazu mobily, auta, internety, elektriku a volebne právo.
Darmo im bude niekto rozprávať o princípoch demokracie, sekularizmu, vysvetlovat svoje vízie o rozvoji, o ekonomickom raste … to je jazyk ktorému nerozumejú .
Počúvajú na jednoduché hrozby : 74 homoseksualno liberálnych pohlavi , zvrátená európska únia , mimovládky vyciciavaju štát
Musí jednoducho prísť generačná výmena. Ale úplná, tak 50 rokov este
@greta90 odpovedaj na otazky, ktore sa ta tu pytame, nepapagajuj tu genericke frazy z propagacnych materialov smerohlasnsmafie (to su fakt copy-paste pokyny zo sumracnej) a nevyhanaj samostatne mysliacich ludi z tejto krajiny. Nerob sa obet, je to trapne. Nezijeme pred 200 rokmi, kedy si sa za cely zivot dostala maximalne na panske, o nejakej sebestacnosti SR uprostred Europy mozes snivat tak akurat v "alternativnych mediach". Ci obcianskych, ci ako sa ta propaganda teraz nazyva...
@greta90 ja mam strasny pocit,ze pre vas ficovolicov je najvacsia krivda,ked vas matovic s modrym papierikom nepustil za hranice naproklad do ruska....
Places nad matovicom ,hegerom,odorom,nepacilo sa ti za ichjl vlady,preco si v tych casocj nevypadla do ruska ked sa ti tu nepacilo?ze by az tak zle to nebolo?
@lujza123 presne tak to je. najprv sme boli zaostale horne Uhry, narod sluzok a murarov, nevzedlani, doteraz je vdelanie na chvoste v priorite Slovakov, zaklad je mat plny bachor a velke auto, , ako slepe kura sme prisli k statu, Cesi tu museli poslat svou inteligenciu, ktoru sme nemali, boli sme bigotny, zaostaly a zavistlivy narod, sme stat, ktory doteraz nechape, co ej demokracia. my len natahujeme ruky, cudzie nic nechceme, nechcheme sa prisposobit Europe, sme mentalne stale v 19 storoci a mobily a audiny to nezachrania.
a ano svet je od 2 WW rozdeley na sfery vplyvu, mozme sa podakovat komunistom, ako sme dopadli, ako komunusti v 48 ako babky chodili po rady do Moskvy, pritom ta druha sfera vplyvu bola demokraticka, rozvijajuca sa. takze dakujem, neprosim sferu pod cizmou ruska.
nejakym zazrakom stale placeme za starymi casmi, ked sme hovno mali, ale kazdy ho mal rovnake, tak asi boli vsetci spokojni..
a to vyplakavanie, ze nas chchu predat za par grosov je smiesne. nas totiz nikto nechce, okrem prave ruska, ktore sa tym ani netaji.
@carolynka ja som niekde napísala, že túto vládu chválim? Ja som zareagovala na komentár, že si to tu majú voliči tejto vlády vyžrať. To je celé,pretože sa mi nepáči spôsob, akým prezentujete svoje názory. Chcete, aby všetci trpeli alebo neviem ako to mám inak nazvať. A to si hovoríte ako tolerantní? Ja nie som volič tejto vlády. Nemala som dôvod voliť ani jednu zo strán, ktorá je v parlamente. Ak už teda mám povedať jednu vec, zastať sa a vyjadriť súhlas, tak je to jednoznačne zahraničná politika a hájenie záujmov Slovenska. Takže normálne premýšľam, či aj kvôli takým ľuďom ako ste vy neísť najbližšie voliť niekoho z dnešnej koalície. 😅Inak neviem teda kde mi to kto písal, ale vidím ako ste sa tu všetci do mňa pustili zrazu 20 komentárov tak vieš nie som troll ani umelá inteligencia že by to išlo automaticky na všetko odpísať aspoň máš dôkaz 😉
Až 80 000 Slovákov zvažuje odchod so Slovenska .Fico vedie Slovensko ku krachu sme na Greckej ceste
@greta90 atmosfera skodi najviac? za zobuid, ved tu nefunguje vobec nic. vymozitelnost prava je zufala, zdravotnictvo je zufale, skolstvo sa nepohlo od Mrarie Teerezie, stale sme na cvvoste, mladi utekalu prec, zahranicna orinetacia politikov je upne pomylena, im ide o moc a prachy a holy zadok a za to nas zapredaju aj diablovi, nie len putinovi a ty napsies, ze takato atmosfera skodi najviac?
praveze ta druha strana sa vytesuje, ako ukazala tym hnusnym slnieckarom, liberalom a neviem komu...
tak, ako v minulosti bola nadavka burzuj, potom zid , teraz liberal...
@mapa typicky sposob retotiky....
Neodpoveda,lebo sme sa ako supy na nu pustili.alr drvica vacsina polozila tu istu ,jediny otazku. zvladla odpovedst na slovickarenie.
Takze presne styl komunikacie,akou komunikuje aj dnesna koalicia...

@greta90 Konkrétne bol pozvaný napr. do Denníka N, SME a Postoj - to sú tri, ktoré bežne čítam a kde diskusiu odmietol. Korčok ho tiež priamo vyzval na spoločnú diskusiu o trestnom zákonníku, ktorú zbabelec Pellegrini odmietol.