Kamarátkam som požičala veci po bábätku a všetko mi vracajú pokazené
Co by ste spravili na mojom mieste?
Pri prvom dietati som si nakupila veci - kolisku, kresielko, hraciu deku, atd .... vsetko oblecenie som si odkladala pre pripadne druhe dieta. Medzitym ale dve kamosky mali postupne za sebou deti tak som im veci pozicala. Som si hovorila ze zbytocne to ja budem doma drzat ked to ony potrebuju. Teraz cakame druhe, kamoskam deti vyrastli a veci mi zacinaju vracat. Postupne objavujem na veciach chyby:
- koliska ma zaseknute take tlacitko takze sa nehojda. Manzel to pozeral a ze je tam nieco zlomene a jedine ako to vie “opravit” je ze koliska sa bude dat hojdat ale nie napevno zastavit.
- hojdacie kresielko malo zatecene baterky a ked sa mi vratilo tak nehralo a nevybrovalo, manzel to nejako vycistil tak je to uz ok a na nozickach este chybaju take silikonove protismykove zabrany (nevadi funkcnosti)
- hracia deka - jedna tycka derava takze som ju musela zasit aby vobec drzala na mieste, hracky na zavesenie chybaju pripadne maju neorginal zavesne kolieska takze sa tazko zachytavaju + podlozka co ma svietit a hrat tak z 3 svetielok svietia 2 a tiez len kedy sa im chce a podlozka vydava tahavu melodiu, obcas sa zasekne pripadne po spusteni nehra vobec
- monitor dychu - jedna koncovka je nalomena a drzi asi len silou vole, som ju tam musela zalepit pre istotu aby mi nevypadla
- oblecenie - to som cakala ze nosenim sa ponici, sem tam fliacik, dierka - ok chapem ale mne sa vratili doslova donicene veci (niektore) - napr nohavice s mega dierami na kolenach, teplakova suprava bez teplakov set ciapka/rukavice/sal bez rukavic, set ciapka a sveter - ciapku mam, sveter je neviem kde ...
Ked mi veci jedna vratila tak som ich nekontrolovala (co som mala poskladanu kolisku zlozit a skontrolovat? ) a rovno dala druhej kamoske takze teraz neviem ktora tie veci ponicila. Keby som toto tusila tak nepoziciam nic a moje druhe dieta bude mat sice pouzite (po surodencovi) veci ale v top stave. Takto mam pouzite a ponicene veci.... druha vec je ze po druhom dietati som mohla veci este predat ako funknce, teraz budem musiet ist pod cenu lebo na vsetkom je nieco zle takze v konecnom dosledku este dojdem aj o peniaze.
Ako sa hovori za dobrotu ... strasne ma to hneva lebo na veci vo vseobecnosti si davam pozor a chcela som len pomoct.
Neviem ci im mam vobec nieco hovorit, nechcem si ich pohnevat koli materialnym veciam (ano v konecnom dosledku su to len veci, hlavne ze sme zdravi .... ale ja som na tie veci musela zarobit peniaze, oni ich dostali pozicane zadarmo a teda riadne na tom usetrili ...) a hlavne nechcem ukazovat prstom ani na jednu lebo neviem ktora co donicila ...
@hettinka kolisku asi nepokazilo dieta, to kolecko tam musel zalomit dospely, takisto podlozku - tam tunhraciu cast musel ponicit dospely, hracky postracat ... zatecene baterky v kresielku...
Ja ked mam nieco pozicabe tak si davam 2x vacsi pozor a keby sa nieco s vecou stalo tak sa ozvem a nie zabalim a vratim akoze nic
takto nezmysla kazdy... veci po troch detoch sa proste pokazia, preto veci posuvam po rodine a kamoskach s tym, ze to vracat nemusia... co si chcem nechat, to si rovno nechavam.
no s tym uz nic neurobis, stalo sa, podla mna to nebolo naschval, ja som tiez darovala a poziciavala veci po druhom, dovtedy nie. To teraz chces, aby Ti kupili nove? Alebo aby Ti to zaplatili? Veci sa opotrebuvaju a hlavne oblecenie pri malych detoch sa zaspini.
Zial, ked nieco pozicias, musis ratat s tym, ze sa to pokazi/strati/nevrati. Urcite nic nepokazili naschval, ale teda pouzivanim sa veci nicia. Otazka je, co by si od toho, ze im daco povies cakala. Ze ti daju 20 Eur za kolisku, 5 za teplaky? Nic tym podla mna nedosiahnes, veci sa neopravi a asi sa povadite. Do buducna mas poucenie, ze sk nieco budes este chciet pouzivat ty, nepoziciavaj to 🤷♀️
@maminkasisa
@qetka jasne stane sa, oblecenie ani tak neriesim aj ked nechapem ako sa mohli “stratit” veci zo setu... ale stacilo povedat ze stalo sa toto a toto a aspon prepac ... ale ony obidve vracali veci akoby nic a to ma stve najviac. Dobre vedeli ze ja som ich nedostala ale musela kupit a setrim ich pre druhe dieta
Spravila by som si názor na kamošky, že ti to nepovedali. Ale nespravis s tým teraz už nič... len poučenie dobuducna, že požičiavajú sa len veci, u ktorých mi nevadí, ak o ne prídem.
A teda poucenie mam - minimalne oblecnenie co mam znackove tak bud rovno predavam alebo odkladma bez pozicania, odrazadlo a bicykel som tiez uz nepozicala
Pre toto ja odmietam ponuky na požičanie veci pre dieťa, to proste neustriehnes a potom si ta zla, že si niečo pokazila. Poviem ti to takto, ja som si všetky veci radšej kúpila, aj keď z druhej ruky alebo prijala ako darcek(tiež 90% už nosené, používané) a osobne nič nepoziciavam. Keď je to bojaschopné predám, darujem a idem ďalej. Ja som mala pri prvej takto požičanú deku do kocika(nechcela som ju, ale návšteva prišla a požičala v dobrej viere, že mi pomôže),oprala som ju 2 krát, stále vonala akoby sa do práčky vyliala celá avivaz a to ja nepoužívam žiadnu, tak som ju zbalila a o 9 mesiacov vrátila, akurát som s nou mala kopec roboty s praním a úžitok žiadny. Ja by som sa teraz nadýchla, popozerala veci, co viem využiť odložiť, čo je predaja schopné pôjde na predaj(neviem ako to máš z druhým bábätkom) a niečo by som darovala na donosenie, ostatné do koša. Ak by sa pritrafilo druhé kúpila by som z druhej ruky. A hlavne ponaučenie si zobrať z toho, že iba ten co vydal za to peniaze si to váži.
@ivana.natasha ako neustriehnes? Ja toto nepochopim lebo veci prezili moje prve dieta bez ujmy tak nechapem ako dalsie dve deti resp ich rodicia veci dokazu ponicit! Keby to bola jedna vec pokazena ale vsetko? Na vsetkom co som pozicala je nejaka vada a tie deti (babatka) ne nemohli spravit, to je chyba rodicov ... a teda plne suhlasim ze iba ten co za vec zaplatil si ju vazi...
Veci si nechavam pre druhe, pride mi nezmysel predat nieco za 5€ aby som kupila take iste a tiez pouzite za 10€ (obrazne napisane). Koliska sa nebude hojdat, kresielko je spojazdene, hracia deka nebude hrat 🤬ale dolezitejsie su tie zavesne hracky (babatku bude jedno ci tam je origo zirafa alebo neorigo slon) .... a potom asi darujem na charitu a aspon budem mat dobry pocit ked nie peniaze na kupu dlasi veci pre moje deti. Poucenie velike a hnev tiez ...
Chapem ta, aj ja by som bola nastvana, ze mi vratili veci v takom stave, hlavne ked odkladas pre druhe babo. Asi na to nedavali pozor, kedze to nekupovali, nie kazdy si vie vazit veci. Aspon povedat o zniceni ti mohli. Mne kamoska poziciavala oblecenie, tak som stale trpla, ci vsetko prezije. Jedny body som znicila pri zehleni, zmenili farbu, tak som pri vracani povedala ze ma to mrzi a kupila som namiesto nich nove 🤷♀️. Ostava ti asi len sa s tym zmierit a viac nepoziciavat.
V zásade nepoziciavam veci, ktoré chcem naspäť.
Nepoziciavaj. Ja nic nepoziciavam pretoze viem aki su ludia. Nevazia si nic, este sa nahnevaju ze co riesis
Ja som mala presne takúto istú skúsenosť. Mala som čisto novú detskú ohrádku Cam. Požičala som ju kamarátke a tá mi ju vrátila špinavú, dotrhanu a okraje boli obkúsané od jej malej. Ked som ju zbadala, v akom stave mi ju vrátila, normálne som jej zavolala. že či jej toto príde normálne , zistila som si cenu novej a požiadala ju o tú sumu. Naštastie, priznala si chybu a penize mi aj poslala. Starú som jej poslala späť, nech si s ňou robí, čo chce. A čo sa týka vecí na oblečenie, čo som je požičala, vrátili sa mi také, že neboli biele, ale až čierne, flakaté. No hrozné niečo. Od vtedy už nič nepožičiavam, radšej krásne veci predám na bazare za minimálnu cenu, tie normálne posuniem ďalej, a zničené dávam do kontajnera s oblečením. Ja sama, ak by som pokazila požičanú vec, okamžite kupujem novu alebo sa k vade / pokazeniu priznám a dohodnem sa, ako to vyrovnať.
Všetko, čo by si chcela ešte používať si radšej odlož. Inak musíš počítať, že sa s vecami lúčiš navždy. A ja ti poviem za seba, že keď niečo dám - nečakám to naspäť. A keby mne chcel dať veci s tým, že to mám vrátiť, tak to ani nechcem. Aby som tŕpla, čo sa kde odtrhne a pokazí - radšej si to kúpim...Ja skôr si hovorím, že keď ja pomôžem, snáď potom aj ja dostanem nejaké vecičky od známych.
Oblečko by som neriešila,lebo niektoré fázy vývoja jednoducho nevyperieš.😃Ja som oblečko iba darovala,veci ako odrážadlo,bicykel sa mi po 3mes vrátili zrelé do koša,ale rátala som s tým,že ďalšie už nebude tak ma to netankovalo,ale tiež ani bu ani mu.Cakam tretie.Nakupila som čo treba,nechcem presne pre toto od nikoho ani ja nič,lebo čo ak nahodou.Svagrina mi požičala oblečenie pre novorodeniatko..Spravila som takto:vyprala,extra voňavá aviváž čo inokedy nepoužívam,vyžehlila,zložila a schovala do obalu.S vedomím,že tie veci jej odo mňa nepoužité vrátim.Pretože ľudia sú akí sú.Viem čo deti dokážu a niekedy to neustrážiš.A viem,že ona by cez muža vyčítala aj žmolok navyše.Nepáči sa mi aleže vôbec prístup kamarátok alá mŕtvy chrobák.Ked vracali mali sa priznať,prípadne škodu sa ponúknuť nahradiť,stačilo by prepáč a káva.Zvlast,keď vedia,že to nechceš zložiť na povale,ale použiť pre ďalšie mimi
Presne tak, buď vrátiť vec, ktorá je funkčná alebo si ju nechať a spýtať sa ako ju nahradiť, čo potrebuješ. Ale nie každý to má žiaľ takto..
@kubkovamama
ja som mala od kamosiek pozicane len oblecenie - vratila som v povod. stave, je pravda, ze to boli vsetko veci od narodenia do 1. roka, tam sa to nemalo kedy moc znicit..
ale pozicat hracky, neviem... naco? si kupia/dostanu vlastne, hracky som mala aj ja od kamosiek a kolegyn, ale vsetko darovane s tym, ze si to mam nechat, donicit... moj syn sice nebol dieta, ktore by znicilo zaradom vsetko, ale aj tak - s tym sa proste musi pri detoch ratat... kazde dieta je ine a ze tvoje neznicilo a ty si pozicala veci v super stave - no zavazi tam aj to, podla mna, ze si im to pozicala zadarmo - to ludia bohuzial nezvyknu mat take to vnutorne ze: mala by som to ustrazit....
No...hm...keď si to chcela naspäť...v rovnakom stave...tak si to nemala požičiavať.
Ja napríklad keď mi nejaká kamoška chce niečo pre babo posunúť, vždy upozorňujem, že nie som mentálne schopná riešiť kto mi co dal a komu mam co vrátiť. Ze ak chcú nech to radšej predaju, lebo ja veci posúvam ďalej a nič za to nechcem.
Funguje mi to tak veľmi dobre. Pri prvom dieťati som veľa vecí dostala, a všetky do poslednej som ich posunula ďalej. (Okrem tých čo boli na vyhodenie).
Pri druhom mi ľudia zasa podávali kadečo, niečo som prikúpila, a zasa posuniem ďalej...aj tie svoje nové.
Pokiaľ mi ide o vrátenie nákladov...tak to dám sem do bazáru a nebudem riešiť kamošky predsa....
Nemala si poziciavat s cim si ratala do buducna.Je jasne ze ked sa bieco pouziva pri 2-3 detoch sa pokazi skor ako po jednom.Ja co chcem predat predam a co nie to darujem dalej.
vieš ako sa hovorí...Za dobrotu na žobrotu...alebo Kto nechce nič mať - tak nech len požičiava....
staré príslovia ,ale pravdivé....
@fiafia pozicat a darovat je rozdiel. Kazdej mamicke padne vhod ked nemusi kupovat komplet celu vybavu, vsetky vieme ake to je nakladne a ja som v dobrej viere chcela pomoct, na tom tiez nevidim nic nenormalne. Skor ma zaraza pristup ze pokazim, viem o tom a som ticho - ani blbe prepac
nic nikdy NEPOZICIAVAM, bud predam drahe veci, odlozim si, alebo darujem, co uz nechcem..
@zuzuliennka1 monitor dychu a postielka je hracka? To su podla mna neznicitelne veci pokial s nimi manipulujes ako mas, tie veci by mali vydrzat pri x detoch ak rodicia maju aspon aku taku starost o veci a hlavne ked su pozicane. Ja pochopim ze stat sa omylom moze cokolvek ale aby na vsetkom!!! bolo nieco pokazene mi pride ze s tymi vecami zaobchadzali fakt nedbalo a este zarazajucejsie je ze ani nemali tolko alusnosti mi to povedat ze sa stalo
@obleckozaecko ja som nedala ale pozicala a to je rozdiel
myslím si, že tu ide skôr o princíp -> že ti o poškodení nepovedali.. samozrejme, že sa môže stať čokoľvek, ale hrať sa na mŕtveho chrobáka?? 🤷🏻♀️ mne požičala švagriná podložku na hranie s kolotočom, staršia dcéra ho pretočila, čím sme pokazili strojček - hneď som jej ale volala, ospravedlnila sa a opýtala sa na náhradu..
nechápem, ako sa tu niektoré zastávate tých kamošiek.. poškodiť kolísku, či monitor dychu?? a nepriznať sa? vám by to fakt nevadilo?? 😳
Mas aspon do budicna urobeny obraz o nich, ake su staroatlive osoby. A ratam, ze aj ony dve ti nieco pozicali co si kupili pre svoje deti ako nove? .. co sa tyka, ci im mas nieco povedat- ak povies, budes ta zla a urazia sa. Podla toho, ako velmi ich chces mat za kamaratky este.. ale ja som neni rada ticho, takze ja by som nejak diplomaticky naznacila, ze ti vratili nepojazdne, nekompletne nefunkcne veci.. napr pri debate vybavicky by som spomenula, ze treba mi kupit este novu hraciu deku. Zistila som, ze tu, co si mi vratila nehra a chybaju tam nejake veci. Alebo-bola som v obchode pozerwt nove monitory dychu..asi bude treba novy.. zial ten co si mala pozicany ma zlomenu koncovku a nebudem riskovat zdravie svojho dietata... jq myslim, ze ak maju v sebe kusok sebareflexie, tak ti aspon prispeju a ospravedlnia sa. Ja by som to tak urobila, ak by islo o naozaj kamosku.
Aspoň vidíš aké máš kamarátky keď nemajú potrebu sa priznať ak niečo zničia...
@nikaeli pochopila si to presne

Veci sa pri deťoch ničia. Mala si s tým rátať ak si veci požičala. Ja som nepoziciavala nikomu nič. Az po druhom som časť veci predala, časť vyhodila a časť darovala.