Kamarátkam som požičala veci po bábätku a všetko mi vracajú pokazené
Co by ste spravili na mojom mieste?
Pri prvom dietati som si nakupila veci - kolisku, kresielko, hraciu deku, atd .... vsetko oblecenie som si odkladala pre pripadne druhe dieta. Medzitym ale dve kamosky mali postupne za sebou deti tak som im veci pozicala. Som si hovorila ze zbytocne to ja budem doma drzat ked to ony potrebuju. Teraz cakame druhe, kamoskam deti vyrastli a veci mi zacinaju vracat. Postupne objavujem na veciach chyby:
- koliska ma zaseknute take tlacitko takze sa nehojda. Manzel to pozeral a ze je tam nieco zlomene a jedine ako to vie “opravit” je ze koliska sa bude dat hojdat ale nie napevno zastavit.
- hojdacie kresielko malo zatecene baterky a ked sa mi vratilo tak nehralo a nevybrovalo, manzel to nejako vycistil tak je to uz ok a na nozickach este chybaju take silikonove protismykove zabrany (nevadi funkcnosti)
- hracia deka - jedna tycka derava takze som ju musela zasit aby vobec drzala na mieste, hracky na zavesenie chybaju pripadne maju neorginal zavesne kolieska takze sa tazko zachytavaju + podlozka co ma svietit a hrat tak z 3 svetielok svietia 2 a tiez len kedy sa im chce a podlozka vydava tahavu melodiu, obcas sa zasekne pripadne po spusteni nehra vobec
- monitor dychu - jedna koncovka je nalomena a drzi asi len silou vole, som ju tam musela zalepit pre istotu aby mi nevypadla
- oblecenie - to som cakala ze nosenim sa ponici, sem tam fliacik, dierka - ok chapem ale mne sa vratili doslova donicene veci (niektore) - napr nohavice s mega dierami na kolenach, teplakova suprava bez teplakov set ciapka/rukavice/sal bez rukavic, set ciapka a sveter - ciapku mam, sveter je neviem kde ...
Ked mi veci jedna vratila tak som ich nekontrolovala (co som mala poskladanu kolisku zlozit a skontrolovat? ) a rovno dala druhej kamoske takze teraz neviem ktora tie veci ponicila. Keby som toto tusila tak nepoziciam nic a moje druhe dieta bude mat sice pouzite (po surodencovi) veci ale v top stave. Takto mam pouzite a ponicene veci.... druha vec je ze po druhom dietati som mohla veci este predat ako funknce, teraz budem musiet ist pod cenu lebo na vsetkom je nieco zle takze v konecnom dosledku este dojdem aj o peniaze.
Ako sa hovori za dobrotu ... strasne ma to hneva lebo na veci vo vseobecnosti si davam pozor a chcela som len pomoct.
Neviem ci im mam vobec nieco hovorit, nechcem si ich pohnevat koli materialnym veciam (ano v konecnom dosledku su to len veci, hlavne ze sme zdravi .... ale ja som na tie veci musela zarobit peniaze, oni ich dostali pozicane zadarmo a teda riadne na tom usetrili ...) a hlavne nechcem ukazovat prstom ani na jednu lebo neviem ktora co donicila ...
Osobne tiez som pozicala,nakoniec mi kamaratka vynadala ze ona za to nemoze ze sa mi vsetko pokazilo potrhalo ... teraz uz nedarujem ani nepoziciam radsej dam do kosa
Kazdysme iny.To je ako s detmi a hrackami.Jedno dieta si ich sanuje a chrani,ako moja dcera a ine ich pouziva a nic hlava nehlava.Ako moj synovej ktory pri kazdej navsteve u nas nieco znici.
Mne napr pozicala oblecenie nasej krstnej sefka je to moja zubarka mala syna skor nez mi a pozicala oblecenie nam.na vsetko som davala hrozny pozor aby nezaspinil nic.samozrejme maly nosenim znicil dvoje pyzamka celotelove ktore som jej nahradila kupou novych hanbila by som sa ako pes jej vratit potrhane alebo nenahradit inym.je to aj za ochotu...tie kamosky ti mali za to ze ti znicili hoc nechcene sa aspon ospravedlnit a dat nejaky darcek ci hracku ci co.ja by som tak spravila.
No bohužiaľ... nemala si požičiavať veci ktoré si ešte chcela používať.. Tie veci boli používané už 3mi deťmi čo je podľa mňa dosť, a jasne keď ti kamoška veci vracala a bola poškodená tak nato mala upozorniť, ale tak neurobila, s tym už nic nenarobíš. Ja by som nikdy takto nepozičala, buď darovala kamoške ak by bola v núdzi, alebo lacno predala. Ako nic v zlom ale bez choditka alebo kolísky by sa aj kamošky zaobišli bez týchto veci sa da existovať, monitor si mali kúpiť, alebo požičať z porodnice.. Máš ponaučenie že už nič nepozičiavať a ja by som im asi aj povedala ak by niečo chceli, štýlom že Vieš čo nehnevaj sa ale už nepožičiam, lebo koliska / monitor sa mi vrátili poškodené a ani jedna ste nepovedala že sa s tým niečo stalo, tak už nebudem požičiavať nič.
... Ked mi veci jedna vratila tak som ich nekontrolovala... Takze ked to ponicila prva, druha to uz vnimala ze veci su uz nacate a extra ich nesetrila... V uvodzovkach preberaci protokol si tiez nemala cize tie zeny ani nevedeli co vsetko mali vratit a uz nevratili.. este si viem predstavit ze to v chvate pohazali do tasky a preto sa nezaoberali baterkami a ci su supravy komplet. Mozno ich aj zaskocilo ze si trvala na vrateni a cakali "to je dobre,nechaj tak" Ale tie vsetky vyrobky od hraciek cez oblecenie sa uz tiez nevyraba na "vychovanie par deciek" ako tomu kedysi bolo.. zhralo sa a zodralo....na spotrebu. Co sa tyka zlomenych casti atd, proste to mohli vedome zatajit ze si nevsimnes a ze urcite nepojdes lupou.. no si poucena. ..moje si chranim, na cudzom mi nezalezi.. tak to kamosky vzali, prekusnut a ist dalej a ostatok ti vsetko baby tu uz spravne radili. Nedavaj z ruky co chces naspat a ked chces stratit priatela pozicaj mu peniaze...tak nejak sa hovori podobne prislovie ale plati -D
@janula12345 nepozicali lebo nemaju co, komplet vybavu mali odomna - este aj vanicku, odsavacku mlieka ... jedine co ma napada ze mali svoje je kocik, prebalovaci pult a detska jedalenska stolicka (na nu mi treba novy potah tak to asi nemali zaujem kupovat ...) deti maju mladsie tak mi ani oblecenie nemaju ake pozicat/darovat. Stare odrazadlo co sme my uz dostali ako pouzivane som jednej posunula a ked vyrastlo jej dieta z neho tak uz pytala vacsie “vozitko” po nasom - uz je predane lebo som ho nemala kde skladovat a som rada lebo po tejto skusenosti s ostatnymi vecami by som ho uz ani nepozicala. Jedna ma este pozicanu sedacku na bicykel (drahu, ziaden smejd za 5€) tak trpnem co sa mi vrati
@zuzuliennka1 nicitala som vsetky prispevky, ja len k tomu,ze ked ty si si niečo ustrazila a druhi dospeli neustrážili... Ja mam dve deti a napríklad pri prvom to bolo super, ale pri druhom sa to uz pokazilo... Proste pouzivanim aj opatrnym, sa veci pokazia zničia. Je pravda, ze niektorým veciam dopomohol aj starší syn, tym,ze uz bol väčší a zapinal a vypinal aj on...
A súhlasím, vsetko co poziaciam, ratam s tym,ze sa mi nevráti v uplne nedotknutom stave.
Ja sama si ale nic nepoziciavam, lebo na druhej strane, urcite by mi bolo blbe to vratit pokazene.
A ako sa moze stratit rukavička?
My sme stratili aj zimnu topanku🤦😂. Ale chvalabohu nie priamo z nohy. Ale syn behal po vonku, no mala som aj kocik s fusakom, ked som ho dala do fusaku, tak som ho vyzula, a hodila topánky pod kočík. Ja nechapem ako, ale jedna topanka spod kocika vypadla...
Chapem aj teba, ty mas iny prístup, a v podstate mas pravdu, že pokial sa nieco pokazilo, mali ti to aspoň povedať.
vies, mozno by bolo “riesenim” vypytat si pred pozicanim napr. zalohu... pozicavas - ale chces to spat... no ale keby mi kamoska takto isla pozicat veci, pomyslela by som si svoje teda o nej....
ja chapem, ze si im to pozicala v dobrej viere a chcela pomoct, ale opat sa vraciam k tomu, co som napisala - podla toho, co pises, neviem, nemali na tie veci? a ty si im to pozicala?
tak mi to vychadza... tak mas aspon poucenie, a ano - ludia si malokedy vedia pozicane/darovane vazit
@livka_ obidve dopredu vedeli ze veci poziciavam!! lebo ich mam odlozene pre svoje druhe dieta, v ziadnom pripade nemohlo dojst k omylu ze si mysleli ze veci dostali do daru. Tazko teraz hovorit ktora co ponicila, nechcem vsetko zvalovat na prvu lebo niektore veci mala len ta druha a znicene su tiez...
@zuzuliennka1 prepac omylom som ťa označila
@janka0509 no, jasne, tak ine je mat pre dieta fungl novu hracku a ine je, ked sa s tym po rokoch hra dalsie dieta/dalsie deti... prave preto mi kamosky hracky darovali, funkcne, ale s tym, ze to necakali spat.. a ano, niektore nam “odisli” po 2mesiacoch uz..
tu len vyplyva poucenie - nedarovat/nepoziciavat nic, co chcem v povodnom stave spat
@zuzuliennka1 na veci mali, o peniaze neslo ale tak nejako doslo na to ze naco budu kupovat ked mne to doma stoji - nejdem tvrdit ze ja som im tie veci sama nukala ani ze oni si ich odomna cielene pytali... proste vramci debaty na to nejako doslo, obe boli rady ze nemusia kupovat a ja ze mozem pomoct...
a vedeli, ze to chces naspat, ano?
no hold, aj taki su ludia... 🤷🏼♀️ s tym uz nenarobis nic, mas akurat o “kamoskach” obraz a do buducna poucenie
@zuzuliennka1 ja sa nebavim o hrackach ale postielka a monitor dychu? Podlozka co nehra - tak to nie je znicnene pouzivanim (babatko co na nej lezi ju realne ani nema ako domicit) tam su asi vo vnutri dolamane kabliky a spoje
@zuzuliennka1 jasne ze to vedeli, nebolo tajomstvo ze planujeme druhe dieta tak aj preto som veci hned nepredala lebo som vedela ze ich budem potrebovat ja sama
Mne stacilo, ked som par krat pozicala knihy a vratili sa mi cele obliate, dolepene, hnusne. Kamaratky nemali ziadnu sebareflexiu a ani len pol slova k tomu nepovedali. Odvtedy uz nic nepoziciavam a radsej poviem inym, ze nemozem pozicat, ludia si nevazia, co nieje ich, tak nech si kupia sami.
@lucia456 to si akoze ziadala plnu sumu uz za uzivanu Cam po tebe?Akoze mohla si jej pytat penize ale plnu sumu,tvoje dieta ju neuzivalo?To je sila toto.Ked poziciam oblecenie ratam s tym ze pride aj poskodene,nie vsetky deti su ukazkove.Radsej veci nepoziciavam pride mi to traone hk oblecenie poziciat oblecenie???
Stane sa, že sa niečo pokazí, ale mňa prekvapuje to, že ani jedna nepovedala, vieš čo prepáč toto sa pokazilo, alebo tepláky už vyzerali strašne, tak som ich vyhodila. Neskutočne trápne by mi bolo vrátiť veci v takomto stave a tváriť sa, že nič sa nedeje. Určite by som im napísala, či nemajú niekoho , kto toto vie opraviť, pretože sa ti to vrátilo pokazené. Alebo na tie chýbajúce veci by som sa opýtala, či je nejaká sanca, že ich majú niekde doma. Necakala by som, že to opravia, vrátia ale nech sa uvedomia v akom stave sa ti to vrátilo a že je to nepoužiteľné
@ktochytavzite pisala ze cisto novu.
Veci sa pouzivanim opatrebovavaju. Krasne zostanu len pri stati na povale, aj to nie vsetky. Ci oblecenie, ci hracky, ci veci pre dospelych, to je spotrebny tovar a opouziva sa aj pri normalnom zachadzani. Moja dcera napriklad znicila postielku. Drevo ohryzala a tolko v nej skakala najskor na 4 a neskor sa tam ucila postavit, ze ju proste celu rozhrkala. Rovnako zlikvidovala hrazdicku, zavesila sa rukna hracky a tahala sa hore, az sa hracky utrhli a tycka ohla- a to bola este leziace babo. Preto nerozumiem tomu poziciavaniu. Takmer vsetko po dcere som rozdala, pre druhe nam bud niekto posunie, alebo z druhej ruky kupim a mam bez starosti. Ty si sa to teraz naucila tou tazsou cestou, budes uz vediet. Akurat o tych kamoskach by som si urobila mienku, ze nevedia nic povedat.
Môžeš tu teraz aj stojky robiť, a nič sa nezmení. A stojím si za tým, že ak požičiavaš použité veci môžu sa pokaziť, hlavne pri dnešnej dobe plastovej. Hnevaj sa koľko chceš, ak si chcela aby sa na veci iba pozerali, nemala si ich požičiavať. Mohla si si ich vystaviť doma do poličky a zboznovat, že v akom sú krásnom stave. A tie veci ci chceš ci nie tým, že už boli použité stratili polovicu ceny. Prajem ti pekný deň a možno nelipni tak na veciach.
Čo ja viem tu vždy funguje zákon schvalnosti. Dva x v živote som mala niečo požičané a just sa to pokazilo a teraz aby som nebola za debila som kúpila nové kde už to malo hodnotu mozno polku z toho. Vždy sa môže niečo stať takže nepoziciavam aby mi nebolo ľúto keby niečo. A tiež sa mi stalo veľa x ,že požičana vec sa "stratila" a pod. Takže za mňa nie a nebudem mať dôvod sa hnevat
@ivana.natasha ja prave nelipnem na veciach, vid uvodny prispevok kde pisem ze su to len veci a hlavne ze sme zdravi ..... ale islo o kvalitne, nie lacne veci na ktore som si musela sama zarobit a veci “sa nepokazili” pouzivanim ale nikto ich pokazil zlym zaobchadzanim a to je riadny rozdiel .... a nemat ani tolko slusnosti sa k tomu priznat a ospravedlnit? Mozno by som sa na to inak pozerala keby som o poslodeniach od nich vedela ale teraz rozbalujem postupne veci a uz sa s manzelom na tom smejeme ze co zase bude pokazene ....
Požičala som prenosnú postieľku asi 3x použitú, čiže bola v podstate nová. Vrátila sa mi po rokoch opakovaného pýtania späť cela plesnivá, kovové časti hrdzavé čiže sa nedala už ani rozložiť. A nebola dokonca ani komplet 🙈👌
Prepac, ale je to naozaj hlupe setrit si veci pre druhe dieta tak, ze ich niekomu pozicias. Co si cakala? Fakt si si myslela, ze sa ti vratia neposkodene??? Vidim ako moje dve deti likviduju veci a nie preto,ze ja by som na ne kaslala a nezalezalo mi na nich. Ale su to deti. Nevedia co je to zodpovednost za veci. Ak si zmyslia, ze je to dobry napad tresnut auticko na ovladanie na zem z vysky, tak ja im v tom nestihnem zabranit. Nedojde im, ze si ho tak pokazia a ja im neviem citat myslienky. Tu nejde o princip, ze rodicia mali strazit. Jednoducho veci sa kazia a ked nieco poziciavas musis s tym ratat. Pokial si im pozicala vela veci, tak toby ti museli urobit ppt prezentaciu o vsetkych vadach. A coby ti to pomohlo? Skasirovala by si ich? Aj tak by si to nechala tak.
@chanaaa prepac ako moze babatko pokazit kolisku? Je dobra tak do cca pol roka. Ako moze babatko pokazit monitor dychu? Nechat vytiect baterky v kresielku? Stratit kruzky z hracej deky (a pribalit ine ??) a pravdepodobne dolamat kontakty na svetelnej/hracej casti? Toto nespravilo dieta ale rodicia
Ok stalo sa ale ani sa k tomu nepriznat, zabalit, vratit a tvarit sa ze nic vsetko je ok? To aj ty by si tak spravila ze pozicanu vec ktora sa pokazila vratis vedome bez slova?
Nikdy som nič nepožičiavala, vždy som darovala. A aj ja som na oplátku dostala kopec darovaného. Ps: Stačí mať doma jedno staršie dieťa a všetko sa akosi ničí samo 😁😁😁.
Tvoju logiku vobec nechapem. Ved je zrejme, ze vec sa skor pokazi pri druhom pouzivani (kamoskine dieta) ako pri prvom (tvoje dieta). Zlastne, ze si s tym neratala. Vratenie by som brala iba ako bonus...

my sme napr. kameru / monitor po case museli dat z postielky niekam vyssie, lebo deti su proste zvedave - syn na tom takmer odlomil suciastku 😁 su deti a deti, niektore su zvedavejsie a rozoberu na suciastky, co im pride pod ruku....
aspon mas o kamoskach teraz jasno a urobeny obraz... skor by sa mozno hodilo napisat o “kamoskach”.... mala si to predat - alebo ak si to chcela spat, tak ani nepoziciavat
existuje take porekadlo: za dobrotu na zobrotu, bohuzial