Kamarátkam som požičala veci po bábätku a všetko mi vracajú pokazené
Co by ste spravili na mojom mieste?
Pri prvom dietati som si nakupila veci - kolisku, kresielko, hraciu deku, atd .... vsetko oblecenie som si odkladala pre pripadne druhe dieta. Medzitym ale dve kamosky mali postupne za sebou deti tak som im veci pozicala. Som si hovorila ze zbytocne to ja budem doma drzat ked to ony potrebuju. Teraz cakame druhe, kamoskam deti vyrastli a veci mi zacinaju vracat. Postupne objavujem na veciach chyby:
- koliska ma zaseknute take tlacitko takze sa nehojda. Manzel to pozeral a ze je tam nieco zlomene a jedine ako to vie “opravit” je ze koliska sa bude dat hojdat ale nie napevno zastavit.
- hojdacie kresielko malo zatecene baterky a ked sa mi vratilo tak nehralo a nevybrovalo, manzel to nejako vycistil tak je to uz ok a na nozickach este chybaju take silikonove protismykove zabrany (nevadi funkcnosti)
- hracia deka - jedna tycka derava takze som ju musela zasit aby vobec drzala na mieste, hracky na zavesenie chybaju pripadne maju neorginal zavesne kolieska takze sa tazko zachytavaju + podlozka co ma svietit a hrat tak z 3 svetielok svietia 2 a tiez len kedy sa im chce a podlozka vydava tahavu melodiu, obcas sa zasekne pripadne po spusteni nehra vobec
- monitor dychu - jedna koncovka je nalomena a drzi asi len silou vole, som ju tam musela zalepit pre istotu aby mi nevypadla
- oblecenie - to som cakala ze nosenim sa ponici, sem tam fliacik, dierka - ok chapem ale mne sa vratili doslova donicene veci (niektore) - napr nohavice s mega dierami na kolenach, teplakova suprava bez teplakov set ciapka/rukavice/sal bez rukavic, set ciapka a sveter - ciapku mam, sveter je neviem kde ...
Ked mi veci jedna vratila tak som ich nekontrolovala (co som mala poskladanu kolisku zlozit a skontrolovat? ) a rovno dala druhej kamoske takze teraz neviem ktora tie veci ponicila. Keby som toto tusila tak nepoziciam nic a moje druhe dieta bude mat sice pouzite (po surodencovi) veci ale v top stave. Takto mam pouzite a ponicene veci.... druha vec je ze po druhom dietati som mohla veci este predat ako funknce, teraz budem musiet ist pod cenu lebo na vsetkom je nieco zle takze v konecnom dosledku este dojdem aj o peniaze.
Ako sa hovori za dobrotu ... strasne ma to hneva lebo na veci vo vseobecnosti si davam pozor a chcela som len pomoct.
Neviem ci im mam vobec nieco hovorit, nechcem si ich pohnevat koli materialnym veciam (ano v konecnom dosledku su to len veci, hlavne ze sme zdravi .... ale ja som na tie veci musela zarobit peniaze, oni ich dostali pozicane zadarmo a teda riadne na tom usetrili ...) a hlavne nechcem ukazovat prstom ani na jednu lebo neviem ktora co donicila ...
No ja by som bola určite najskôr v šoku, sklamaná a nasratá zároveň...asi by som skúsila im napísať ak nechceš osobné vybehnúť...poposielaj fotky, že si práve dávaš dokopy tie veci a si zhrozená a keďže si ich len požičala, teda nedarovala, tak si čakala že sa ti vrátia v neposkodenom stave (veci mimo oblečenia)...no a buď budú normálne, alebo sa na tom chytíte, pohadate a ukáže sa sila vášho priateľstva....ak budú normálne, tak ti vec buď nahradia novou, alebo dajú nejaké peniaze
@abcmajacba tak mne by ani nenapadlo sa nepriznat. Brala som to ako normalnu vec, nieco sa stane ze sa znici, aj ta kamoska s tym ratala. Bodaj by to tak bolo, ze autorke to nejako vynahradia tie kamosky a popoziciavaju veci po svojich detickach. Keby slo o 1 vec, ale ked pise ze skoro vsetko sa vratilo znicene, alebo chybajuce.
@ivana.natasha Myslim si, ze tu nejde o to, ze by autorka lipla na veciach. Skor je v neprijemnej situacii, kedy ju caka dvojita utrata za vec zverenu do prepozicania s jasne definovanou navratnostou pre druhe dieta. Dvojita utrata spociva v 1. plnej nadobudacej cene za kolisku, monitor dychu a hraciu deku (polozky vysokej ceny) 2. utrate za nahradne riesenie tychto troch veci, kedze su nepouzitelne. Aspon ja by som sa nikdy nespolahla na poskodeny monitor dychu alebo nepevnu kolisku.
Ak by aj kupovala tieto tri veci z bazaru, povodna cena sa jej navysi o mininalne 25 %n teda v konecnom dosledku preplatila kazdu vec (sumou minimalne 125%n ak bude velmi usilovne hladat kaufy na bazare). Do toho aj cas minuty na prvotne a teraz drubotne hladanie tej istej, no funkcnej veci.
Autorka, nemudro a naivne si pozicala kamaratkam. Teraz to uz vies. Mozno by si mohla usporiadat baby shower party pred narodenim babatka a bezocivo im dat wish list, zoznam veci, ktore by si si od nich priala. A napis tam monitor a kolisku. Snad sa dovtipia. Aj oni sa bezocivo nepriznali k poskodeniu. Ak nie, prehodnotila by som svoj nazor na ich moralne nastavenie.
Pridaj ich obidve do skupinového chatu, keďže nevies ktorá čo spravila a pošli tam fotky tých veci. A povedz niečo v zmysle ahonte dievčatá som sklamaná z toho v akom stave ste mi vrátili veci ktoré som požičala. Nič iné nepíš len toto. A uvidíš ich reakcie či sa vobec opsravedlnia!!
Vsetky veci sa pouzivanim opotrebuju a potencialne kazia. Hlavne veci pri malych detoch. Mamicka ma na rukach dieta co sa jej hadze a druhou sa snazi vypnut monitor a ten jej vypadne z ruk...
Je to nerealne ocakavat ze ti vratia vsetko v perfektnom stave.
@ktochytavzite Ahoj, bola čisto nová. Strašné sa mi páčila a vedela som, že chcem mať po dcérke ešte jedno dieťa, tak som ju kúpila. A potom sa kamarátke narodilo dieťa a prosila ma, či ju jej požičiam. Nie vypytanie peňazí je sila, ale ľahostajnosť ľudí.
Uz kasli na to.. 5 stran, tvoje vysvetlovanie, sklamanie, dokola. Pohni sa dalej. Poucila si sa, uz nepozicias. Ludia su rozni.
@andreatytler Monitor je pripevneny na postielke, po namontovani sa iba vypina/zapina
@mirage som len chcela vediet ako by sa zachovali ostatne - uz viem ze pre niekoho normalne pre niekoho nie.
Manzel sa snazil opravit co sa dalo, co nie bude bohuzial polofunkcne a potom darujem na charitu alebo rovno zahodim. V konecnom dosledku som za svoju dobrotu dosla o peniaze ale som poucena
Predstav si, že by si mala 3 deti a teraz by si čakala, že pre štvrté dieťa budú tie veci fungovať a v top stave. My plánujeme 2-3 deti (2 už máme) a tieto veci som nedala z ruky. budem rozdávať, až keď už nebudeme plánovať ďalšie deti. Jasné že to mrzí, ale kamarátky si asi takúto drobnú zavadu nevšimli (ten monitor dychu by som s nimi asi riešila)
Niektoré veci v dnešnej dobe sa vyrábajú len pre 1-2 deti. Nám sa tiež pokazil kočík a oblečenie závisí aká značka. Pepco je na vyhodenie po jednom dieťati
Dozvedela si sa, ze je plny konik lahostajnych zien a ty ked si setris svoje veci si divna🙈. Som v tom s tebou.😉
@basska_b mne to nepride ako drobna zavada ked je koliska zaseknuta a nemoze sa hojdat a podlozka nehra tak ako ma
@basska_b precitak si prosim co pisem - pokazit a znicit je rozdiel
Hračky alebo knižky napríklad. Ja si tak vymieniam so susedou 😊
V prvom rade tiez sa ti mali nejako kompenzaciou odvdacit. Tiez ti mozu pozicat na tvoje druhe dieta ich veci, kedze urcite si museli mrte veci dokupit na ich prve dieta, nemohli vyjst len z tvojich pozicanych veci. Museli aj co to podostavat, pokupit si - tak tiez ti teraz mozu pomoct, ze ti zasa taketo veci pozicaju. A taktiez, ak si to naozaj tak myslela, ze tie svoje veci chces davat este druhemu dietatu, naco si to teda poziciavala. Mala si si nechat odlozene v skrini, no som zvedava, ci ti to tvoje akoze kamosky ozaj rovnakou mincou oplatia a pozicaju ti kopu ich veci, ktore mali aj ony same zadovazene, teraz sa ti mozu ukazat, ci ta len vyuzili alebo si toho aj vazili.
Necitala som diskusiu. Ludia su pre mna zvlastni. A to aj ti,co poziciavaju, aj ti co maju vratit poskodene. Jak telce. Ja ked poziciavam, poziciavam s tym, ze je tam moznost, ze sa to znici. Upozornujem na to aj toho,komu poziciavam, ze nech to uziva proste naplno a nehladi na to, ze je to pozicane. Robim to preto, lebo aj mne sa ponukli same baby, kamosky, ze mi pozicaju veci. Mala som asi zo 3 divne skusenosti. Lebo som sa opytala, ci to este planuju aj dalej uzivat,reakcia bola vzdy, ano snaz sa neznicit,chcem to pre sestru (ktora deti este anilen necakala). Ano chcem to pre druhe dieta. Takze po tychto reakciach, som veci pekne oprala, zabalila do tasiek a odlozila do skrine. Potom vratila 😂 Mala som pozicanu jednu bundicku,vkuse som myslela len na to, ako my vonku vyzerame,raz blato, trava,piesok,banan v ruke. Tak sme ju mali 2x a potom som ju vratila. Bola som totiz upozornena, ze ju nemame znicit. Tak na co sa mi niekto nuka poziciat? Najviac ma sklamala reakcia solventnej kamosky, ktorej sme nechtiac znicili jednu 30 eurovu vec. Nebolo to umyselne, priznali sme sa, a odskodnili. Tie prekrutene oci, co na mna hodila ma odrovnali na cely den😂 ja by som totiz reagovala, ze no a co, stane sa,to su deti. Odvtedy si ja nepoziciavam nic pre deti, ale rada poziciam, aj s tym, ze nam to znicia. A nepoziciam veci, ku ktorym mam citovy vztah, alebo ktore boli velmi drahe. Monitor dychu by som ozaj nepozicala, tam su citlive senzory, a malokto sa prizna, ze vies drblo mi to na zem. Vidiet to, nevidiet, ale monitor uz nemusi fungovat spolahlivo.
@ladyvi presne ten monitor je citliva vec, dokonca pokial viem mal by sa aj nejako kontrolovat, prekalibrovat, to nie je vec co sa posuva hore dole bez nakladov.
@tramtada31 ale jej skor ide o to, ze po jej dietati to bolo ako fungl nove a pozicane sa jej to vratilo v “dezolatnom” stave... napisala, ze to pozicala kamoskam a ich detom -
ale pocet deti nepise... toto je len zbytocna tema, kde si chce vyliat frustraciu, uplne zbytocnu... hold po detoch sa veci kazia, stracaju na hodnote a bohuzial ludia (cest vynimkam) co dostanu zadarmo/pozicane, to si nevazia, nemuseli za to platit...
doplatila na svoju dobrosrdecnost, druhykrat si rozmysli, ci daruje alebo radsej nepreda, resp. necha pre seba
@ladyvi asi tak, a celkovo ma zaraza “urazeny” pristup, ked sa jedna o veci pre male dieta.. to nie je pozicane oblecenie/vyrobky pre dospelaka, ze na to dohliadne, alebo teda nedohliadne ale je to na jeho pleciach, to su male deti, ktore nechapu, ze na to maju davat pozor a akokolvek by som sa snazila - ked sa raz dieta uci chodit, tak ano, vonku aj spadne a tie “gucci teplaky” osucha, a teraz co? mam
s nim ostat preto len doma?
ked si autorka kupuje drahe babatkovske veci, tak nech to nepoziciava, a elektroniku/monitor, kolisku, postielku - to su veci, co sa bud predaju, alebo si ich necham, ked to poziciam, musim ratat ze sa to nevrati v povodnom stave
ja si teda osobne myslim svoje, o matkach, co pre deti musia silou mocou mat vsetko znackove, najdrahsie... naco 🤦🏼♀️
Ja by som to uz asi neriesila, lebo pochybujem, ze nieco dosiahnes. Nam sa parkrat stalo, ze sme posunuli nejaku vec v rodine, ked sme ju nepotrebovali (a ani sme neratali, ze by sme to vzali spat), este mi aj zdoraznili, ze ked ju budem potrebovat, nech poviem a okamzite mi to vratia, aby som nemusela kupovat potom nove. Pridem tam o par tyzdnov na navstevu a vec znicena komplet, videla som, ze absolutne si ju nevazia, spravaju sa k nej ako k odpadu... Ked som sa nahodou tak parkrat ozvala, ze akoze bolo to nove a ze to takto nevydrzi, nech s tym aspon opatrnejsie narabaju... Bolo mi povedane, ze lipnem na veciach, ze prehanam a co som cakala, ked sa vec pouziva... Uz som bola poucena aj o tom, ze dieta nech je akokolvek velke, moze nicit vsetko, lebo predsa je to dieta, nevie co robi... Kludne moze dotrhat knihu, co som mu prave darovala a rodicia sa budu usmievat, ake je rozkosne a este ho v tom priam podporovat, aj ked je dost velke, aby chapalo... No su ludia a ludia, kazdy funguje doma inak. Niektorym rodinam preto uz aj darceky neradi davame nejake kvalitnejsie, lebo viem, ze si jednoducho veci vobec nevazia, zbytocne kupovat nieco drahsie. Je pravidlo, ze od takych ludi sa mi vracaju veci vzdy znicene ci spinave a povazuju to za uplne normalne a este sa cuduju, co sa mi nepaci...
Taze mozes kamoskam cosi naznacit, povedat. Ale ked takto funguju doma so vsetkym, este mozes byt ty za zlu, ze co si cakala a ze lipnes na veciach. Keby som nezazila, ani neuverim, ale niektori ludia sa naozaj k veciam spravaju doslova ako k odpadu a pride im to normalne.
ale jasne ze sme pozicali, ale kamosky si pozname - ty evidentne nie... niet tu co riesit
Len vieš, pre nich to bola možno "mala"zaváda, keď ťa o tom neinformovali, lepky si nevšimli, baterky si mysleli, že sa vybili..., v každom prípade, bola by som tiez sklamaná. Najhoršie že ani nevieš presne zistit, ktorá to pokazila. A keď to budeš riešiť, možno sa urazia. Hovorí sa, že za dobrotu na zobrotu - ja som napriek tomu taký človek, že aj tak vždy dá a požičia.
@kassandra25 nemaju minco pozicat kedze vsetko mam - hmotne veci sice v stave ako vratili ale mam a ony take veci medostali lebo “mali” - na co by im bola druha hracia deka, monitor atd? A oblecenie mam do 1 roka tolko ze to jedno dieta nestihne ani ponosit, ako pisem vyssie - oblecenie ani neriesim, to chapem ze sa zaspini, prederavi ....
@zuzuliennka1 este raz - pisem o veciach pre dieta ktore donicili dospely ludia a to som fakt neratala ze to tak donicia a este aj dokazu vratit bez slova ...
@zuzuliennka1 prave to ma zaraza najviac - jedna roky snivala o svojom rodinnom dome a naozaj sa na neho namakali a maju ho - tiez si tam nedala najlacnejsie veci, radsej si priplatila a opatruje si to tam. Druha dokaze obrazne povedane “z 5€ usetrit 6€“ .... pozname sa roky a o to viac ma toto prekvapilo
😂😂 pisala si o znicenej pestunke - samy sme ti tu napisali, ze to dokaze aj dieta, su deti, co ich to nezaujima, a su deti, pred ktore by si postavila aj najvacsie blikajuce hrackarske auto a bude ich zaujimat len ten jediny kablik na pestunke 😂 mam take doma....ale viem sa zariadit, aby to neznicil, ale to som ja.....
a po druhe - ako si teda mozes byt taka ista, ze to znicili dospeli??? neboli to nove veci, sama pises, ze ty si ich kupila a po tebe ich vyuzivali dalsie deti.. a pisem ti, znova, je rozdiel pozicat veci dospelemu a pozicat veci PRE DETI... evidentne furt nechapes... nemala si poziciavat, bodka
Ja ti dám moj pohľad ja som mala požičané veci všetko som vrátila v stave v akom som dostala keď sa chce da sa starať o veci ako o svoje a o tom to je 🙂 Pekný deň kamošky kvôli tomu nezavrhni zariaď sa tak že si nechaj a predaj 🙂

@zuzanka.zuzu byt som prenajimala a vsetko bolo, najomnici nam byt nezncili