Každý farár má iný názor na prijímanie?
Zijem s partnerom mimo rodneho mesta pol roka. Svadbu mame naplanovanu na jesen o 2 roky. A teraz kazdy mi hovori inac. Mozem chodit na prijimanie kedze spoved je zbytocna lebo by sme sa museli zobrat zajtra? Jeden farar mi hovori, ze nemozem ani jedno a druhy, ze je to ine ked uz mame termin, ze mozem chodit.. Prosim poradte mi 😏
Ty sama predsa vieš, ze je to hriech. Neodvolavaj sa na kňaza, ktorý Ti možno zle rozumel alebo aj zlé počul.
Neverim, ze existuje knaz, ktory ti toto povedal. Bud knaz nepochopil tvoju situaciu, alebo si z teba jednoducho urobil zarty. Zijes v hriechu bodka, ziadne sviatosti bodka. a take, ze svadba o 2 roky, dovtedy mozete byt 10x rozijdeny. kto sa chce vziat, uprimne, vezme sa aj do par tyzdnov a je pre neho dolezity ten spolocny slub a nie nejake konkretne priestory.
Ja poznám i zopár sériových vrahov. To neznamená, že i ja.
Prepáč, len ma naozaj udivuje, že niekto odkladá svadbu, ktoru chce, prezentuje sa ako veriaci, Tak ma len tak zvedavosť dobehla. A teda nečakala som, že priestor na svadbu môže byť ten dôvod. 🙂
A keď je problém s tým, že objekt je dostupný až dva roky, čo tak si spraviť malú svadbu v kostole (trebárs len s rodičmi a svedkami) bez nejakej veľkej slávnosti hneď teraz, a o dva roky spraviť mecheche?
Oslava v krásnom objekte je na sviatosti manželstva to najmenej podstatné!
@matkahelka Keďže som ešte nepočul o kňazovi, ktorý by si z kajúcnika v spovedi robil srandu, pravdepodobnejšie bude, že to celkom nepochopil. Respektíve ona v ňom vyvolala dojem, že termín je už za dverami, a nie že za dva roky...
@hefo nie nie.. ten farar nas bude oddavat, je to vo farnosti.. nas dobre pozna.. potom som bola teraz cez sviatky pri rodicoch doma, chcela som ist tam na spoved a ma otocil kvazi v dverach
Myslím si, že ak je pre teba správne praktizovaná viera dôležitá, tak máš možnosti:
1. Do svadby nechodiť na prijímanie.
2. Urobiť si teraz svadbu len so svedkami a potom omšu a bašavel o 2 roky. Na omši si môžete obnoviť sľuby napr.
3. Nemať žiadne intímnosti s partnerom do svadby, aby si nežila v hriechu.
Ak je pre teba viera naozaj dôležitá, jedno z toho si vyberieš. Ak nie, hľadáš len výhovorku a cestíčku, ako obísť cirkevné zákony či ako to nazvať.
Aby si mohla sa normálne vyspovedať, tak by si sa musela toho intímneho života mimo manželstva zrieknuť. Lebo to by nedávalo zmysel, že prídeš do spovedlenice s tým, že "dám si jednorazovo sv. prijímanie a večer budem zase sexuálne aktívna“. Inak nemôžeš prijať sv. spoveď ani sv. prijímanie. Úprimne povedané, nedávala by som si svadbu až o 2 roky, keď mám v úmysle byť so svojím partnerom sexuálne aktívna. Lebo vyzerá to tak, že 2 roky bez sexu je pre teba až moc. Ak chcete chodiť do kostola a venovať sa viere, byť vami nemala by som nejaký hlboký intímny život do svadby. Sex ste už spolu mali niekoľkokrát a ak by ste tie 2 roky vydržali v nie-tak vášnivých aktivitách, prijať sviatosti by ste kľudne mohli. Ale to je iba na vás, ako si to zabezpečíte. Len mi to príde zbytočné nebyť čistým a potom si len tak spomenúť, že chcem prijať sviatosti.
@luxus10 Tebe kto dal právo navážať sa do Cirkvi a kňazov. Hefo má pravdu je to úplne mimo tému. Svoj negativistický postoj prenášaš aj do tejto diskusie. Nezačala si vôbec dobre. Paušalizuješ a vnášaš do toho svoje pokrivené videnie veci. Ten kňaz mohol niečo zle pochopiť. Skús zvážiť aj iné možnosti. Nie hned ako je to možné hádzať vinu na farárov, že majú pod sutanami malých chlapcov. Nie všetci sa dopúšťajú zla.
Nechápem, preč sa nevezmete hneď o 2 svedkochlen náboženský sobáš a potom o tie dva roky civilný + si zopakujte sľuby.
Akože fakt 2 roky chcete žiť v hriechu z desatora (najväčšie hriechy)?
Čo ak jedného z vás prejde medzitým auto a skončí v pekle? Vážne toto chcete riskovať?
Pretože nerozumejú Písmu a tomu, čo si želá pravý Boh. Ak by tomu rozumeli, cirkev by mala jednotné učenie a nie čo fara, to iný názor... a výsledkom toho je to, že dôležitý je názor nedokonalého človeka a nie Boha...
Žiaden farár,keď o vás vie,že žijete spolu intimne,vám nepovie,že môžete chodiť na prijímanie.
Na spoveď ísť môžeš,ale tam ideš s predsavzatím,že hresit nechceš,resp.chcrs žiť podľa prikázaní. Čiže po spovedi môžeš ísť na prijímanie,ale musis žiť v čistote.Ked naďalej plánuješ spolu intímne žiť pred svadbou,tak spoveď a prijímanie neprichádzajú do úvahy 🤷
No pokial uz spolu zijete, teda zijete nezakonite len ako patrneri,tak na sv ,prijimanie nemozes chodit,iba ak pojdes na spoved vyznas sa z hriechu a slubis ako zdostucinenie ze do svatby ziadny sex
@lenkakravcova lebo tak sa to neda. nemozes mat 1. cirkevny a potom 2. civilny. Lebo ten cirkevny zaroven plati ako civilny. A nemozes sa uradne vydavat ani zenit druhykrat, ked uz jeden zvazok mas uzavrety a ten stale trva.
MOze to byt, ale opacne. 1. civilny a 2. cirkevny.
Pre nu, ale nic neriesi, lebo ak sa vezmu iba na urade, pred tvarou cirkvi bude stale akoby slobodna, a zit bude nadalej s muzom v hriechu.
No nemôžeš. Ak by si brala svoju vieru vážne nežiješ v hriechu. A chcela by som vidieť toho kňaza, ktorý ti povedal že môžeš, lebo ja poznám veľa aj pokrokových kňazov, ale svstokradez by si na triko nevzal žiaden.
Akože bez debaty Ti žiaden farár nedá rozhrešenie, ak žiješ v jednej domácnosti s partnerom, s ktorým zároveň žiješ intímne. Žiaden. Ja poznám cca 12 kňazov osobne (ďalších xy poznám ja a oni mňa po mene asi nie) , s viac ako polovicou si tykam, a viem na 100 perc, že žiaden by Ti to neschválil. Na to ani nie je dispenz, ani okolnosti...
Takže buď si nepovedala všetko, presne tak ako je, alebo to nepochopil, nerozumel, nevie súvislosti.
A určite by som kvôli tomu nezakladala tému. Lebo ak si kresťanka katolícka, žiješ svoju vieru- keďže chceš prijímať sviatosti, tak nepotrebuješ túto tému. Odpoveď vieš aj sama.
Žiaden kňaz ti isto nepovedal, že môžeš pristupovať k prijímaniu bez spovede. A ak je podľa teba zbytočná, naco tam chodíš?
@elanor však sa môžu pred cirkvou vziať a potom si obnoviť sľuby. Alebo sa môžu dohodnúť s kňazom že obrad urobí neoficiálne. Teda pred Bohom platí, pred štátom nie. Tak napr fungujú islamské sobáše a tak fungovali sobáše v kostole aj za komunizmu.
@lenkakravcova teraz to tak, ale uz nefunguje.
A toto je co za pokrytectvo? Tak 2r nebudeš chodiť na prijímanie, a po svadbe už bude všetko v poriadku. Vyspovedate sa a ide sa ďalej.
🤮
Ste presne prototyp pokryteckych kresťanov z ktorých mi je brutálne zle.
Urobím niečo, ale vyspovedam sa a bude všetko ok....
Preto väčšina tých spovedajucich sa kresťanov sú najhorší ľudia. . .
Tak ak raz si akože krestan a vieš ze sex pred svadbou je hriech tak konas hriech. Nerozumiem pointe co akože idete so svojím snubencom nacvičovať? To je také ľahké, vojsť do drevenej búdky, oľutovať a 2 roky bohapusteho sexu sú odpustene?
Wau... tomu hovorím VIERA a ,,pravy" kresťan
tak to uz je na triko toho knaza ze Vam to oddobruje, on ma zato zodpovednost kedze je Vasim “pastierom”
@simona20201309 ale no, trosku silne slova ze praktizujuci krestania su najhorsi ludia.. Ano su medzi nimi taki, poznam aj osobne , co dokazu ist na prijimanie aj svatokradezne len aby Hela z druhej ulice nevidela že “nešla” … resp. chodia na prijimanie koli ludom aby ich videli.. z coho mi je mimochodom tiez zle, ale ja tiez praktizujem ale toto by som neurobila… Ja sa zodpovedam Bohu a nie ludom. Ti maju vlastnych chyb dost aby sudili ostatnych si myslim :D.. ale nedokazem pochopit zmyslanie tohto typu ludi .. preto som sa to pytala aj autorky, ze co oni realne v Boha neveria? alebo co si myslia, ze aku roku v tomto hra Boh? ved predsa vedia ze Boh vidi do srdca, ze ked hresi a libuje si v tom tak predsa jej do srdca nepride… tak NACO???

farari pod sutanami ukryvaju malych chlapcov, a ty sa pytas, ktory farar hovori spravne....mojtyboze ...stredovek....nezijete podla cirkev, zakonov, ale hras sa tu na dodrziavanie nejakych cirkev. postupov...