Kde ísť bývať na východe?
Ahojte. Chcem sa spýtať kde je najlepšie ísť bývať na východe podľa vás? Také mesto kde je aspoň 20000 obyvateľov. Kde je podľa vás najkrajšie a tak že je tam aspon trochu práce ? Alebo v ktorom meste ste sa cítili najpríjemnejšie ? Okrem Košíc, Michaloviec a Humenného. Vďaka
@viestta Jej finančná situácia sa presťahovaním môže veľmi zmeniť. Môže sa zamestnať na pozícii, ktorú v Michalovciach nik neponúka. Áno, Košice sú mesto, kde žije veľa ITčkárov, čo zdvíhajú priemernú mzdu a tým zdvíhajú aj náklady na bývanie a služby. Vcelku drahé nájmy sú tam už dosť rokov. Ale aj ako dvaja študenti sme si prácou popri škole dokázali zarobiť na podnájom. Ani teraz to nebude tak, že "bežný smrteľník" tam živorí na hranici prežitia - pochádzam z Košíc a s každou ďalšou návštevou vidím, že sa tam sťahuje viac a viac ľudí z okolia. Ako dieťa si napríklad nepamätám, že by bolo bežné na verejnosti hovoriť nárečím. Na základnej škole som mala jediného spolužiaka, ktorého rodičia doma používali východniarčinu. Dnes sadnem do autobusu a polovica ľudí "hutori". Nemám jednoducho pocit, že bežná predavačka alebo robotník by nedokázali vyžiť a to vravím aj po tom, čo som si vyskúšala život v rôznych mestách, v rôznych krajinách na štyroch kontinentoch.
Vranov bol spomenuty? tam som sa narodila, bolo to vzdy prijemne mestecko a teraz sa aj dost zmodernizovalo, ale neviem ako je tam s pracou a najmami.
@snezienka15 Ja sama neviem. Nikdy som tam nežila, ale strávila som tam dosť dní a... jednoducho sú mestá, kde má človek dobrý pocit a mestá, ktoré tak prijemne nepôsobia.
za mna: Presov - najkrajsie a najutulnejsie mesto, aj celkom fajn pracovne moznosti, nakolko je to druhe najvacsie mesto na vychode
Kosice - max. nesympaticke mesto, ale zas najvacsia sanca sa zamestnat, drahe byty
BJ - hladova dolina, skoro pohranicie, takze aj sanca lepsie nakupit v PL, taka vacsia dedina kde kazdy pozna kazdeho
Mi + He + Trebisov - mensie mesta na jedno kopyto, ako uz niekto spomenul, najmy hrozne vysoke a praca takmer ziadna, najlesie asi MI
Poprad - brala by som vsetkymi desiatimi, ak by som tam mala pracu, krasne prostredie, sympaticke mesto, ale ceny bytov skoro ako BA.
Pocuj, ked sa prestahujes viac na zapad, tak je mozne, ze budes mat na vyplate aj tych 6 Eur navyse na presmerovanie posty a mozes ist aj do ineho mesta. Alebo si prehlas korespodencnu adresu v instituciach, z ktorych ti chodi posta a to mozes byt potom aj uplne na zapad a este aj 6 Eur mesacne budes mat vo vacku 😉
Nepresťahovať sa ďalej kvôli pošte je asi úplne najabsurdnejší dôvod v 21.storočí 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ To koľko listov denne ti chodí, keď ťa toto drží tam kde si? Lebo mne teda keď prídu 2 obálky za mesiac tak je to veľa. 99% vieš vybaviť elektronicky a keď si zriadiš elektronickú schránku cez slovensko.sk tak aj všetko úradné ti bude chodiť elektronicky tam. Objednávky z eshopov si môžeš dávať poslať na hocijakú adresu alebo využiť odberné miesta zásielkovne, balikobox a pod.
Kvôli pošte sa viazať len na pár miest??? Zmeň si korešpondencnu adresu u daných inštitúcií ( banka, poisťovňa etc.), aj na úradoch sa dá zadať prioritna doručovania adresa a máš poriesene, môžeš ísť bývať hocikam... Aktivuj si elektronický OP aj so schránkou a si za vodou... 15 rokov som bývala na opačnej strane republiky ako som mala trvalý pobyt a NIKDY som nemala s poštou problém.. Možno na začiatok by som si zaplatila ( pre istotu) na cca 2 mesiace službu doposielania.
@bu1bu ďakujem vám za rady s tou poštou všetkým. Nemala som s tým skúsenosti akurát mi kamoška poradila postu a tam má odrovnali stymi 6€ mesačne.
Tak som šťastná že sa to dá aj takto bez poplatkov.. takže z toho vyplýva že nemusím ostať len na východe 😁 môžem ísť aj ďalej len na západe som ešte nikdy nebola ani Stredné Slovensko tak nemám vôbec predstavu kde by tam bolo fajn.. Bratislavu nechcem.
Otvor profesiu, pozri si pracovne ponuky, posli zivotopisy, ked ta zavolaju na pohovor, pojdes... Ak ta vezmu, tak si poriesis ubytko... To je uz najmenej... Na zaciatok mozno intrak/ubytovnu na chvilu, kym by si si nenasla nieco...
a inak, mne prisla nedavno este jedna posta do mojho dievcenskeho bytu a novu majitelku som poprosila, ci to moze otvorit a postal mi foto. A nemusim nikam chodit. Tak som to rovno u danej institucie zmenila a je to 🙂
Bj nie...tam niet prace
Po...ked tam sa bojis soferovat, ako v Ke? Ja Po poznam, pred Ke mam respekt...ale ani Mi velmi po 10r neviem soferovat po ulickach 😁...ale ja som pri So.
Dolezite je aj aku pracu hladas...
Ale za mna ked chces pracu, tak Ke...aj pekne mesto to je, pripadne Po.
@autorka ahoj, ja som z KE (viac prac. možností na východe), študujem v PO (veľmi sa mi to mesto nepáči), študovala som aj v BB (je to síce stred SK, ale veľa ľuďom sa tam páči, aj keď čo sa týka prac. pozícií, tak to neviem aká je aktuálne situácia), ale najviac zo všetkých východ. miest sa mi páči Poprad 🙂 ako tu už niektoré spomenuli ❤ nádherné mesto a hoci nechcem určite bývať v menšom meste ako KE (no to veľmi na výber nemám :D), tak Poprad by som brala... alebo ešte Žilinu, to sú moje dve srdcovky ❤ ale tá je už na sev. SK 🙂 tak možno skús popozerať aj ďalej ako východ 🙂
Kvôli pošte ísť bývať na východ... Tak to je gól 😂
A čo taký Vranov? :D Opravili tam námestie, majú obchvat :D ... A neviem prečo mesto, veď do obce nejakej najlepšie. Alebo na sidlisko v ramci KE. Alebo do Ubľe :D
@emm_i nevadi Ti v PP zima? Lebo tam je fakt leto len chvilku a zima je tam studensia. Priatel je z popradu (miluje pocasie v BA) a tiez vela kamaratov zije v PP a robia si z toho zarty (trosku prehanaju) : "milujem leto, a nechapem ako nan moze niekto nadavat... Ved je to len 1 vikend v roku" alebo "jul a august su najstudensie mesiace v roku. Vtedy totiz v poprade nejde kurenie"... :D
Zlatá si... sa ako sa Ti hneď rozšírili možnosti bývania kvôli poste🙂pozri, keď už chces zmeniť život, tak sa odsťahuj čo najďalej a hlavne tam, kde nájdeš prácu a nefixuj sa na východ.Drzim palce
Prečo Košice nie? Z východu mi prídu ešte ako taký celkom fajn kompromis. A ani nie je veľké, ani nie malé.. je ale pravda, že sú dosť drahé a platy v porovnaní s inými mestami nie sú o dosť vyššie (závisí od oblasti, kde človek robí..). Len v poslednom čase mi prídu také predražené, v každom prípade z východných miest stále najsympatickejšie a najlepšie na život vo všetkých ohľadoch. Na druhej strane sme nájom vtedy ešte s priateľom v pohode zvládli, aj sme si dokázali našetriť a bývali sme v centre v dvojizbáku, žiadna tlačenka s viacerými na byte v izbe.. a plat sme vtedy mali taký normálny, nie malý ale ani "veľmi ajťácky".. teraz už máme hypo na byt v centre, dostali sme ju, čiže sa to dá aj v KE ak sa človek snaží.
Tie severné mestá (myslím Snina, Stropkov, Medzilaborce, Bardejov) ti asi ani nejdem písať, sú ďaleko a horšia dostupnosť ináč ako autom, plus slabota s prácou, z užšieho výberu predpokladám vypadá aj Trebišov a Sečovce :D
Mne ako kompromis, ak už fakt nie Košice či Prešov, tak ostávajú Michalovce (ale tuším odtiaľ chceš ísť preč), Humenné, Vranov a Poprad.. ehm, a taká Moldava nad Bodvou..? Alebo Spišská nov Ves, Levoča?
@lopka1313 Práve pre tú klímu by som ja osobne Poprad brala :D k tomu ako bonus výhľad na Tatry
@mischell333 dievča,keď chce východ,netlac ju na západ. Veď to už na východe nik nezostane. Inak už si vyriešila ti svoju situáciu?
Ano to je 6e za preposielanie zasielky
Ale ked zmenis adresu v banke tak je to zadarmo
Ja som z PO, prácu si tu nájdeš, ak dobre pohladas, záleží samozrejme v akom odbore. Doprava katastrofa, tiez nerada šoférujem v špičke. Ešte sú pekne Košice, naozaj väčšie mesto, s kultúrnym vyžitím, viac príležitosti, viac ľudí, vela peknych miest.. takze za mna Košice.
Ja bývam v Bardejove, je to milé mesto, keď si tu, ani sa nezdá, že má až 32 000 obyvateľov. Dostupnosť obchodov je dobrá, dá sa z čoho vyberať. Doprava je kľudná. Dostupnosť bývania je, ale na také mesto mi pripadá drahšia. S prácou je to vzhľadom na región dobré, no vyberať si nemôžme. Množstvo ľudí dochádza za prácou alebo školou do Prešova, čo nie je až taký problém. Dokonca niektorí chodia denne do Košíc. V normálnych časoch sa robia aj akcie na námestí, kde sa zíde množstvo ľudí. Taktiež sú tu aj miesta na turistiku, či prechádzky.
Z iných miest odporúčam Košice, keďže je to metropola východu, Prešov poznám, nie je až taký strašný, ale má svoje nevýhody. Neodporúčam Svidník, Stropkov, Snina, Medzilaborce a východnejšie miesta.
Ja som Vranovcanka srdcom i dusou,ale teda poradila by som nieco ine,ehm 🙂 Pekne mestecko pod Slanskymi vrchmi,ale s pracou je to tazsie a najmy nie su najnizsie.A hlavne zorientovat sa,co ocakvas,v akej oblasti by si si chcela hladat pracu a podobne.
Ako tak čítam skúsenosti z iných miest, tak sa aj dá zhrnúť na všetky, že s prácou slabo, dopravné spojenie naprd, služby stoja cca toľko co inde, a bývanie drahé 🙄

@snezienka15 chodila som tam na PU, rok som tam aj potom zila. Cele mesto mi pride take pochmurne,nic dokopy sa mi tam nepacilo. Doprava je kapitola sama o sebe. Proste nie kazdemu sadne, mne sa zase Kosice pacia ovela viac a tie tiez nesedia kazdemu, no ja sa tu citim doma.