icon

Kde na Slovensku robiť štátnicu B2 z nemčiny?

jankazus
6. apr 2025

Dobrý deň, chcela by som si urobiť štátnicu B2 z nemčiny. U nás v meste sa robí len C1, takže musím voliť jazykovú školu inde na Slovensku. Je mi jedno, kde to bude. Máte nejaké skúsenosti? Kam by ste mi odporučili ísť? Ďakujem

Strana
z2
vroni
7. apr 2025

@sorciera24, ja som len v šoku. A pripadá mi to ako výsmech učiteľom, ktorí skutočne jazyk študovali. Ukazuje to, kde je vlastne zákonom priznaná hodnota ucitela.

jankazus
autor
7. apr 2025

@sorciera24 to už roky neplatí. Zákon sa zmenil. Na vyučovanie musí mať učiteľ vysokoškolské štúdium.

vroni
7. apr 2025

@jankazus,ak som to správne pochopila, tak telocvikarovi (napríklad) stačí dorobiť takúto štátnicu z jazyka a je kvalifikovaný. Musí mať vs pedagogického smeru ale nie nevyhnutne jazykovú aprobaciu. Či @sorciera24 ?

jankazus
autor
7. apr 2025

@vroni hovorí o tom vyhláška 1/2020. Telocvikár musí absolvovať riadne alebo rozširujúce štúdium. Nestačí štátna jazyková skúška. Tá sa uznáva len učiteľom, ktorí ju vykonali do 2010, je vo vyhláške presný dátum.

vroni
7. apr 2025

@jankazus, ďakujem, toto znie lepšie.

sorciera24
7. apr 2025

@jankazus
@vroni ja ani natrvdim, ze mohol ucit hocikto so statnicou, ale zmena bola v r. 2023 - dovtedy bezne ucitelia (ciže ludia s VS vzdelanim, napr. aj ten telocvikar) si dorobil statnicu v jazykovke a kvalifikovane ucil cudzí jazyk a ako píses, tí čo to stihli este pred danym datum (cize vsetkych, kt. poznam), tak môžu normalne vyucovať aj vyučuju

kremlicka250
7. apr 2025

@jankazus ale na pracu v jazykovke potrebujes C1 ak sa nemylim....ale mozem sa mylit samozrejme. Ja som si robila C1 ale v inom jazyku.

jankazus
autor
8. apr 2025

@kremlicka250 ja nechcem pracovať v jazykovke. Ja som sa pýtala na skúsenosti s jazykovou školou, v ktorej by som mala robiť štátnicu.

kremlicka250
8. apr 2025

@jankazus aha jasne..🙂 kazdopadne drzim palce

dupinka
8. apr 2025

Gymnázium Golianova Nitra, E-ku Nitra?

Strana
z2