icon

Kde na Slovensku robiť štátnicu B2 z nemčiny?

jankazus
6. apr 2025

Dobrý deň, chcela by som si urobiť štátnicu B2 z nemčiny. U nás v meste sa robí len C1, takže musím voliť jazykovú školu inde na Slovensku. Je mi jedno, kde to bude. Máte nejaké skúsenosti? Kam by ste mi odporučili ísť? Ďakujem

Strana
z2
kiki68
6. apr 2025

@jankazus aky chces certifikat? Pozor na ÖFI, plati len pre Rakusko, pozri si miesta napr pre b2 OSD, ale mala by to poskytovat kazda jazykovka, propadne univerzita ako moznost. Mozno by som spravila rovno ak to C1, tam nie je velky rozdiel, konkretne pre OSD a OIF je to maly skok

kiki68
6. apr 2025

@jankazus este Goethe Institut ma na SK tiez tieto testy

jankazus
autor
6. apr 2025

@kiki68 ja potrebujem štátnu skúšku. Nestačí certifikát.

vroni
6. apr 2025

Štátnu skúšku s B2? To je čo za cudo? Štátna skúška sa robí normálne v jazykovej škole, ale teda pokiaľ viem, tak treba minimálne C1, B nestačí. O úrovni skúšky, na ktorú stačí veľmi priemerná úroveň jazyka radšej pomlcim..

kiki68
6. apr 2025

@jankazus Statnica je iba c1, OSD b2 je pre vysoke skoly v AT napr akceptovana, niektore maju ale c1, neviem na co to b2 chces, lebo to nie je statnica. B2 je stale akoby matura

jankazus
autor
6. apr 2025

@kiki68 B2 je základná štátna jazyková skúška, C1 je všeobecná.

jankazus
autor
6. apr 2025

Ja ju nepotrebujem pre žiadne Rakúsko, ani pre vysokú školu. Jednoducho mi stačí základná štátna jazyková skúška B2 , ktorú samozrejme robím v jazykovej škole.

vroni
6. apr 2025

@jankazus, ja len s čírej zvedavosti, načo ti je jazyková skúška, ktora mimo sk neplatí a nesvedčí o žiadnom mimoriadnom ovládaní jazyka? (Beriem, ak zamestnávateľ poskytuje pausalny jazykový príplatok a v praxi tu znalosť nikdy nepotrebuješ. Ale inak mi nič rozumné nenapadá,tak som zvedavá)

jankazus
autor
6. apr 2025

@vroni Ja nepracujem v zahraničí a ani nikdy nebudem. Keďže mám 50 rokov a zamestnávateľovi stačí nejaký doklad o takejto úrovni jazyka, načo by som mala ísť na C1? Preto sa pýtam, či má niekto skúsenosti s robením štátnic v niektorej JŠ. Inak mám viaceré vysoké školy a atestácie, takže v mojom veku už nemám chuť viac študovať.

sorciera24
6. apr 2025

@jankazus moj muž má presne takúto jazykovu skusku základnu (B2), ale z ANJ a robil si ju v Ziline na Statnej jazykovej skole, kedysi si robil aj z NJ,a le tu vseobecnu (C1), ale to uz bolo davno, skuste pozriet tam

jankazus
autor
6. apr 2025

@sorciera24 ďakujem

jankazus
autor
6. apr 2025

Inak mám nemeckú národnosť, ale ani tak nebudem riešiť C1, keď nemusím.

vroni
6. apr 2025

@jankazus, jasné, chápem. Potom skús e-ku v Nitre. V Bratislave jazykovka robí len c štátnice, táto Nitrianska sa dá tuším, aj online

eleanor2510
6. apr 2025

@jankazus Statna jazykova skola, tam je nemcina na urovni B2

jankazus
autor
6. apr 2025

@vroni ďakujem

iwesska
6. apr 2025

Ja som si robila B2 statnicu na SJS Palisady - BA.

namornicka
6. apr 2025

@vroni aj bratislavská robí na B2.

namornicka
6. apr 2025

@jankazus skús si porovnať, čo ktorá skúška/certifikat obnáša, aká je štruktúra testov, pretože na štátnici sú aj reálie a literatúra. Na skúškach typu DSD sa skúša iba jazyk.

kiki68
6. apr 2025

Ale ked si dobra z nemciny, tak c1 je pomerne lahka, ja by som to spravila v tomto pripade na hocakej jazykovke, co to ponuka v okruhu 100km.

vroni
6. apr 2025

@namornicka, kamoške tvrdili, ze c1 je podmienka. Uznávam, že celkom nerozumiem významu štátnej skúšky, ktorá je na úrovni nízkeho certifikátu, ale pochopila som, prečo považujú vo väčšine europy naše vzdelanie za tretotriedne. Ale to je úplne mimo diskusie.

kiki68
6. apr 2025

@vroni Ono my sme sa o tom bavili s nasou lektorkou, co vedie kurzy az po c2 a je aj na uni. Ona po rokoch praxe to vidi Hlavne ako „ Geldmacherei“, nakolko niektore krajiny vylozene kalkuluju a predpisuju napr urcite typy certifikatov pre nastup na nejaky kurz/ studium atd. Uz som sa stretla aj s tym, ze napr jedna uni uznala taketo b2, no name certifikat a dalsi neuznali ani Goethe to SK a donutili spravit u nich OSD za 140 eur, alebo OIF, lebo medved. Niekedy clovek vidi take absurdity, ale nic s tym nespravi. To je ako ten pre ucitelov v anglictine, co musis neustale obnovovat a platit to. Nie ze by tam bolo nieco ine obsahovo, ale chces stempel, tak to zaplatis. Ja mam tiez z angliny jedneho kockopsa, co plati iba v Kanade 😂😂😂 Ako uz je to davno, ale robila som to este nez som vobec isla na uni.

namornicka
6. apr 2025

@vroni štátnicu z jazyka si zvyknú robiť učiteľky (iného predmetu) ak chcú učiť cudzí jazyk, v podstate si dorobia predmet navyše. Ináč neviem na co ešte je to treba. Veď si pozri web stránky jazykových škôl, že ponúkajú aj statnicu na B2.

namornicka
6. apr 2025

@kiki68 zahraničné univerzity väčšinou majú podmienku, aké typy certifikátov požadujú, je tam na výber z 2-3. Ale zahraničie našu štatnicu nepozná.

vroni
6. apr 2025

@namornicka, kamoška potrebovala papier, s tým že B2 má. Povedali jej, že nie, že musí mať C1. Ja mám tlmočnícku C2 s medzinárodným certifikátom, ako môže niekto s úrovňou B2 učiť dosť dobre nechápem, to je úroveň priemerného maturanta. Ale potom, čo som počula niektoré nemcinarky hovoriť, tak tomu verím. Proste mas papier na ukojenie byrokrata...

vroni
6. apr 2025

@kiki68, poznám, mám pre istotu aj osd aj Goetheho. Platil zamestnávateľ, tak som neprotestovala. Že mám normálne diplom z Uni používam skôr ako gag, potom sa zrazu všetci snažia hovoriť náramne spisovne. A ešte mi ho strká pod nos chlap, keď chce, aby som mu upravila prednášku. Že on môže robiť chyby, jemu tak huba narastla, ale ja som to študovala, ja to musím vedieť. Somár. 🤣

kiki68
7. apr 2025

@vroni to mas pre ucenie inych aprobacii ako nemciny. Na SK tiez nemas c1 pre ucenie napr telesnej. Ma vyske nemas statnicu z jazyka, MAs iba maturitu pri nastupe a ta nema ofiko c1. Toto je podobne. Alebo niekde v druzine. Tak nemaju ludi, nieco tam dat musia, native speaker uroven jazyka vobec nepredklada. Cize ani nevies ako na tom pri nastupe je.

vroni
7. apr 2025

@kiki68, ale máš. Vyštudovaný učiteľ má štátnicu zo svojej aprobacie. Sestra bola anglictinarka, štátnica z angličtiny na FF UK bola postrach a to boli radi, že nie sú tlmočníci, kde bola ešte náročnejšia. To je rovnaké, ako keby absolvent maďarského gymnázia (na Sk) mohol ísť učiť slovenčinu. Tiež ma B2. To je proste úroveň "dohovorim sa". Asi by ma sakramentsky dvíhalo zo stoličky, keby mal učiteľ takejto úrovne učiť moje dieťa.

sorciera24
7. apr 2025

@vroni na ucenie na ZS staci zakladna statnica (ciže B2), na strednej uz potrebujes vseobecnu (C1), takze, aby si nebola prekvapena, že podla zakona je to ok a normlane tito ucitelia mozno ucia aj tvoje dieta na ZS

vroni
7. apr 2025

@sorciera24, našťastie nie, moje dieťa nie je obeťou skvostneho slovenského školstva. Len je naozaj pochopiteľne, že naše školy nikde neuznávajú. Asi umriem od smiechu, keď tu niekto zase napíše výlev, ako nám niekto závidí naše vynikajúce školstvo.

sorciera24
7. apr 2025

@vroni to nik netvrdi, ja som len napisala fakt ako to v nasich zákonoch máme....

Strana
z2