icon

Kde sa dá žiť jednoduchší život na Slovensku?

2. apr 2022

Ahojte,

neviem, ci spravne naformulujem to, co sa chcem spytat, ale pokusim sa 🙂 S manzelom uz dlhsie zvazujeme taky "jednoduchsi", skromnejsi zivot. Oboch nas fascinuje aj myslienka komunitneho byvania, ale zaclenit sa do uz dlhsie fungujucej komunity nie je jednoduche a ani najst viacero rodin s podobnymi hodnotami, ktore by zdielalo tuto viziu. Preto sme zacali skor uvazovat nad zivotom niekde na "pololazoch", teda aj v prirode, pestovat a chovat, na druhej strane, aby deti nemali zase skolku/skolu prilis daleko, lebo nie som si ista, ci by som zvladala homeschooling s viacerymi detmi. Kedze sme obaja cely zivot prezili na zapade SR, resp. juhozapade, taha nas to viac do hor, kopcov, dalej od roviny. Lenze nepozname nikoho, kto by nam vedel poradit, kam sa popozerat po takom byvani - ci stred SR alebo Orava alebo uplne inde. Boli by sme vdacni za tipy aj na konkretne dediny, miesta. Co sa tyka prace, manzel pracuje z domu, cize by to mohla byt aj oblast, kde zrovna nie je tolko pracovnych pozicii , on potrebuje jedine pripojenie k internetu. Ja sa este x rokov do prace nedostanem, mozno max na polovicny uvazok, ale tiez skor zvazujem pracu z domu doobeda, kym by deti boli prec z domu. Cize skor je pre nas dolezite to skolstvo a zdravotnictvo. Nechceme ist uplne na samotku, skor niekam, kde by aspon v blizkosti zili tiez mlade rodiny, ze by sme vedeli vytvorit fajn vztahy aj my dospeli aj nase deti. Ja som ako dieta vyrastala so sestrou a x brstrancami a sesternicami. Nase deti toto nemaju a az moc nas uz valcuje tato doba. Radsej by sme zili skromnejsi, ale "plnsi" zivot, lebo takto nam toho strasne vela uchadza :(

Ak by ste vedeli poradit, budem vdacna 🙂

Strana
z6
15katka11
4. apr 2022

@myrusiatko Áno Hriňova je krásna žijem tu ale tu je veľmi málo pozemkov na predaj a keď aj tak sú drahé...

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
nelusiatko
4. apr 2022

@damiko Veď jasné, že nie celá Orava, aj tam sú mestá, nákupné centrá aj civilizácia, aj ľudia 🤦 Nie som blbá jemine. Ale je tam veľa miest, ktoré by sa autorke mohli pozdávať. To som dala ako príklad na určitý kraj na Slovensku, ktorý by ju mohol osloviť, už konkrétna oblasť, dedina, to už je na nich, čo ich osloví

jamien
4. apr 2022

bývame na lazoch v okrese Detva, stredné Slovensko. V podstate patríme pod mesto Hriňová (my bývame na kopcoch -lazoch-polosamote pod lesom
(našli sme starší svojpomocne zrekonštruovaný dom, ktorý má aj hospodársku budovu , drevaren...) asi 6 minút autom od mesta Hriňová v ktorom je všetko potrebné- školy dve, škôlky tri, ZUŠ, potrebné obchody, obchodíky, kostol, cukráreň, reštaurácie, krčmy :D , kaderníčky/ kozmetičky, kostol, pumpa, kúpalisko, športovisko, detské centrum..... a okresné mesto Detva máme tak do 20minut autom, tam toho zase viac.. aj niektorí odborní lekári, dve stredné školy.. Pokiaľ treba, je tu ešte väčší Zvolen, cesta tak do 40 minút autom od nás.. tam už človek naozaj nájde všetko ostatné... Keď raz za čas potrebuje... Kopce sú tu všade navôkol.. priroda úžasná.. sme oblasť Podpoľanie (oblasť okolia vyhasnutej sopky Poľany) v podstate celá oblasť od BB, Zvolen, Detva, Hriňová... Sú krásne, majú svoje okolité dedinky, dediny, či totálne lazy.. vo väčšine aj menších obcí je obchod, škôlka a škola samozrejmosťou. Prípadne ako u nás deti do školy hodíme autom cestou do práce, alebo idú miestnym autobusom pár minút... Ľudí, ktorý tu pestujú a chovajú je neúrekom.. či vo väčšom, či v menšom. Myslím, že by ste našli, čo hľadáte. Za mňa stredné Slovensko skúste pozrieť.. vybrať sa na výlet autom, prípadne tu niekde prenocovať, sú tu k ponuke aj ubytovania tradičného typu, u domácich, porozprávať sa, spoznať ľudí, mentalitu. Zistíte tak asi najlepšie, či sa vám oblasť páči. Za mňa ešte určite Liptov je nádherný..
Ak by ste chceli fotky, informácie, tipy na výlety v oblasti stredného Slovenska, alebo konkrétne Podpoľania, kľudne mi píšte správu 🙂

optive
4. apr 2022

Ahoj, aké staré máš deti? My sme opačný prípad my sme prišli z dediny do Bratislavy a neviem si to vynachváliť co sa tyka deti. Mame tri deti každé dieťa iná povaha každé zaujíma niečo iné, som rada ze ich môžem rozvíjať tu v tom co ich baví. Na dedine sú obmedzené možnosti a tu si môžeš vybrať krúžky školy aké len chceš. Mate rôzne predstavy ale realita nakoniec môže vypáliť úplne ináč. V rodine je to o kompromisoch a treba si nájsť to svoje v každom prostredí.

dadapremium
5. apr 2022

Ahoj, my spolu s manželom a troma deťmi žijeme na Orave. Je tu krásne. Bývame v malej dedinke s tristo obyvateľmi, kde je život stále pokojný. Pestuje sa na poli domáca strava a tiež pasie dobytok. Už to síce nie je ako si to pamätám pred 15 rokmi, ale stále sú si ľudia sebestačný. Aj ja som už mala potrebu zmeniť prostredie a tak sme sa vybrali cez dovolenku ku švagrinej do BA. Ten pocit keď sme sa vracali bol úžasný. Iný vzduch, pocit bezpečia. Nehovorím že inde nie je, len mám pocit že Orava je stále nedotknutý kúsok prírody. A naše deti sú taktiež radi, že sa nemusia báť ísť na ulicu, pretože v dedinke je pokoj. Sme koncova dedina, takže autá tu nie sú až také ohrozujúce. Ak by si chcela vedieť viac informácií o tomto mieste rada pomôžem či už s vhodným bývaním, ktoré Orava ponúka za dostupnejšie ceny, alebo aj iným spôsobom. Budem rada ak takto zmýšľajúci ľudia budú patriť k nášmu okoliu 😉

sparrows
5. apr 2022

Myslím, že tu už bolo spomenutých veľa pekných miest, ale mňa ešte napadli Podzámčok a Babiná pri Zvolene 😁

autor
5. apr 2022

@vlcik1 ahoj, skus dat do youtubu TheCottageFairy a ukaze Ti vsetky jej videa - skus pozriet tie starsie, zila sama v takej malej chatke, teraz sa stahuje inam, tusim so snubencom niekam viac do lesa...zas velmi to nesledujem, len sem-tam preklikam, lebo hlavne ta prva polovicka je vzdy taka ukludnujuca

autor
5. apr 2022

Dakujem opat vsetkym, bude chvilku trvat, kym si prejdem vsetky prispevky a povypisujem tie super tipy a iste sa niektorym ozvem aj do spravy, dakujem :*

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
5violets
Autor odpoveď zmazal
5violets
15. máj 2024

ahoj, tak by ma zaujimalo po case, ci ste nasli to "svoje" miesto.

autor
15. máj 2024

@5violets ahoj, no zatial veru nie, snazime sa aspon tu, kde sme, si to prisposobit podla toho nasho prezivania, ale take to "prave" pre nas sme veru este nenasli

5violets
15. máj 2024

a kde vsade ste hladali? Ja som zacala hladat tiez, presne to iste, co vy, preto sa pytam a hladam inspiracie.

autor
15. máj 2024

@5violets na internete, ale je fakt, ze nam do toho prislo dalsie (planovane) babatko, takze som nemala tolko casu sa tomu povenovat

Strana
z6