Kde sa dá žiť jednoduchší život na Slovensku?
Ahojte,
neviem, ci spravne naformulujem to, co sa chcem spytat, ale pokusim sa 🙂 S manzelom uz dlhsie zvazujeme taky "jednoduchsi", skromnejsi zivot. Oboch nas fascinuje aj myslienka komunitneho byvania, ale zaclenit sa do uz dlhsie fungujucej komunity nie je jednoduche a ani najst viacero rodin s podobnymi hodnotami, ktore by zdielalo tuto viziu. Preto sme zacali skor uvazovat nad zivotom niekde na "pololazoch", teda aj v prirode, pestovat a chovat, na druhej strane, aby deti nemali zase skolku/skolu prilis daleko, lebo nie som si ista, ci by som zvladala homeschooling s viacerymi detmi. Kedze sme obaja cely zivot prezili na zapade SR, resp. juhozapade, taha nas to viac do hor, kopcov, dalej od roviny. Lenze nepozname nikoho, kto by nam vedel poradit, kam sa popozerat po takom byvani - ci stred SR alebo Orava alebo uplne inde. Boli by sme vdacni za tipy aj na konkretne dediny, miesta. Co sa tyka prace, manzel pracuje z domu, cize by to mohla byt aj oblast, kde zrovna nie je tolko pracovnych pozicii , on potrebuje jedine pripojenie k internetu. Ja sa este x rokov do prace nedostanem, mozno max na polovicny uvazok, ale tiez skor zvazujem pracu z domu doobeda, kym by deti boli prec z domu. Cize skor je pre nas dolezite to skolstvo a zdravotnictvo. Nechceme ist uplne na samotku, skor niekam, kde by aspon v blizkosti zili tiez mlade rodiny, ze by sme vedeli vytvorit fajn vztahy aj my dospeli aj nase deti. Ja som ako dieta vyrastala so sestrou a x brstrancami a sesternicami. Nase deti toto nemaju a az moc nas uz valcuje tato doba. Radsej by sme zili skromnejsi, ale "plnsi" zivot, lebo takto nam toho strasne vela uchadza :(
Ak by ste vedeli poradit, budem vdacna 🙂
Ja som z dediny na východe, ale už takmer 20 rokov žijem v BA. V byte ma to ubíjalo, ale keď sme kúpili dom fakt že po lesom, tak som spokojná. Síce všade autom (okrem lesa, tam sme peši za 5minút), ale mne vyhovuje to, že mám všetko poruke, doktorov na výber, nemocky, školy. Keď prídem na východ za mamou, už tam trpím. Ale chcem ti len napísať, že úplne chápem toto tvoje nastavenie a držím prst, aby ste našli miesto, kde budete šťastní a spokojní 🙂. Mne osobne sa páči okolie BB 🙂.
Skús pozrieť Zaježová, sú tam mladé rodiny aj komunity, krásne prostredie na strednom Slovensku neďaleko Zvolena. Je tam aj škola a výmenný obchod. Bývajú tam naši kamaráti, boli sme u nich s deťmi na návšteve a môžem povedať, že úžasne sa cítili.
Ja ta tiez chapem. My ideme do okolia NM. Povodne sme hladali na MY kopaniciach. Ale nic nesplnalo nase podmienky. Nakoniec sme nasli v jednej dedine na okraji, na polosamote ale za to 5 min chodze od centra obce, 10 min jazdy do NM, 5 min jazdy na D1.
Pozemok sme kupili 20a, na kopci zvazujuci sa do doliny a na konci potok - splnal vsetko co sme chceli a zamilovali sme si ho od prveho vzhliadnutia. Ked som volala do relitky tak som hned povedala ze to berieme. Proste hned sme vedeli ze toto je nase miesto. A pritom pred tym sme videli aj 10 chalup/pozemkov, niektore aj krasne, krasna polosamota ale proste vzdy tam bolo vahanie. Proste ten pocit je velmi dolezity.
Navyse ked sme zacali vybavocat veci v dedine tak vsetci uz o nas vedeli, ze stahuju sa sem “blavaci” (aj ked my mame len trvaly pobyt ale nie sme original z BA). Vsetci su na nas mili, vobec ziadne predsudky, na urade ochotni, promntne vybavia.
A teda kedze okolie NM poznam tak ti mozem napisat par dedin: Visnove, Hrachoviste, Moravske lieskove kopanice, Lubina Kopanice, Cetuna, Bzince pod Javorinou kopanice, Hruba strana, Bosaca kopanice, Zabudisova, Melcice Lieskove Dolina, Horka nad Vahom. stara tura kopanice, paprad, poriadie, Stara Lehota, Nova lehota.
Zelam vela stastia a spravny vyber. Chodte si za svojim snom
Ahoj,ja bývam na strednom Slovensku,okres PD, štále to tu volajú ...je tu 100 obyvateľov cca,do hlavnej dediny kde patríme je 3 km.....aj deti tu máme zopár čo chodia dole do školy ...je tu super ...my bývame cca 300 m od hory.....nie sú tu žiadne sekty ....máme tu aj kostolík.....niektorý majú aj kravy ,aj kozy.....dokonca aj kone.....a je tu aj krčma,kde si môžeš dať pizzu a zajazdiť na koňoch......ak chces napíš,napíšem ti bližšie......
v prvom rade si napíš, čo všetko potrebuješ mať k dispozícii a v akej vzdialenosti. My bývame pri Ružomberku na dedine s cca 250 obyvateľmi, nie je tu ani obchod, ani škôlka, škola, ani lekár... Máš síce horu, čo by si kameňom dohodila, ale akonáhle chceš niekam ísť, musíš autom. Vyskúšajte si najskôr takéto bývanie priamo v nejakej oblasti na chate a uvidíte čo áno a čo už nie. A ako už spomínali, aj aké chceš počasie - tu je dlho zima, krátke leto, s pestovaním je to trochu ťažšie ako na dolniakoch. Všetko má pre a proti, ja nadávam zakaždým, keď mi doma niečo pochýba a musím kvôli tomu štartovať auto alebo keď by som sa rada pešo prešla do škôlky, nie všade autom. Taktiež si všímajte komunitu, iné je prísť do starej časti dediny a iné do novej štvrte. Takže, hľadajte miesto, ktoré bude nielen pekné, ale poskytne aj všetko, čo žiadate vo vzdialenosti, ktorá by vám nevadila. A teda, ja nie som vôbec typ na pestovanie zeleniny a chovanie zvierat. Pestujem si doma iba kaktusy a chovám maximálne netopiera, čo sa tu každý rok usadí na terase, mám rada kaviarne, ale nechcem bývať v meste 😂 rovnako pre deti nám to tu viac vyhovuje, 5rocneho pustím hrať sa na ulicu, ale problém je škola, škôlka - si rada, ak ti ich vezmú do okolitej obce, krúžky a pod. len do mesta s nimi na aute chodiť alebo ich mať nebudú, kultúrne vyžitie žiadne. Je tu problém so signálom a internetom, hlavne keď je zlé počasie - ja pracujem z domu a často ma to obmedzuje. Neviem ako sa žije na lazoch, ale na dedine si musíte potom zvyknúť na klasickú mentalitu - každý o každom všetko vie, každý všetko rieši, komentuje. Ja žijem celý život na dedine, som zvyknutá, mám však kamošky, ktoré povedali, že toto by im vadilo. Veľké plus je výhľad z terasy priamo na dolinu, na Choč 😍
@dorothy13 presne ako píšeš 👍
@engynka ešte by som tvoj zoznam doplnila o Turá Lúka
Ahoj, mne sa páči okolie Pliešoviec, ale inak pozri si lifereset.sk ak nepoznáš. Veľa šťastia. 🙂
U nás na Liptove možno Bukovina... alebo Ižipovce.
@babsilutka prosim? Niesu intelektualne vybaveny?
Komunitné bývanie je úžasná vec, ja som už ale príliš prehnita aktuálnym stavom. No som presvedčená, že ľudia začnú časom zas fungovať takto, pretože ako milión samostatných jednotiek žijeme pár rokov a vidíme, kam to vedie.
@terezia323 nedavno som na realitach videl na Hrabloch 30T a trosky 33T dom pri potoku
Zaježovú poznáš?
Mám podobné zmýšľanie, som z Oravy, ale teda nemyslím ze by si tu našla miesto podľa tvojich predstáv. Okrajové oblasti, lazy, sú veľmi špecifické čo sa týka mentality ľudí.
Jedlove Kostolany pozrite
Špania Dolina🙂
Vrbovce, kopanice
Ahojte vsetci, velmi sa tesim vsetkym prispevkom a dakujem za perfektne tipy, roznorode nazory, prakticke postrehy. Asi nestihnem odpisat vsetkym a bude mi trosku trvat, kym si vsetky prispevky s manzelom poriadne prejdeme, ale naozaj velmi pekne kazdemu dakujem, vazim si vas cas :*
@tncka mne nie. tiez som byvala 13r v BA, potom 10r v Oslo Norsko a ked sme prisli na SK tak sme hladali nieco podobne ako autorka. byvame na pololazoch pri Trencine. negativum - deti vodime do Trencina do skoly ale naucili sa autobusom, tak uz zvladaju. inak mame klud a najblizsi obchod 7km. Cestou z prace si to malo co potrebujeme aj kupime v Trencine. Autorke drzim palce.
Vrícko
skúste pozrreť Odoricu pri Levoči
@nelusiatko neznamena,ze ked su na Orave same hory,ze je to mimo civilizacie,ludia tu ziju bezny zivot ako aj inde na Slovensku nezijeme tu v jaskyniach 😁
My o mesiac menime Senec za Trencin, sice nie na samotu ideme, ale aj tak, tie reakcie a otazky, ze: ale tam aj menej zarobite nie?😀🙏🏿 Ludia..
Ahoj, napis mi sukromnu spravu.
Dedinka Závada pri Levoči. Je to ako sa vraví panu Bohu za chrbtom a líšky dávajú dobrú noc. Je to v horách s výhľadom na Tatry. V dedine sa už iba vrátite spet cesta ide do lesa. Máte blízko Levoču pár minút. Po dialnici sa dostanete aj do Popradu raz dva či do Prešova. Z Košíc je to cca 1,5 hodina. Kúzelne miesto kde budeme v blízkej budúcnosti aj my stavať chatku aby sme mali kam odísť z mesta. Ľudia sú tam príjemní jednoduchší aj zložitejší pozemky veľké takze vyslovene nieje dom na dome. Deti to tam milujú ❤️

Moja dobra kamoska este z VS si nasla priatela, neskor manzela a boli asi tak podobne obaja ladeni ako Vy, tak si vyhliadli starsi dom pri Detve na lazoch, Kupili, prerobili postupne postupne a maju to nieco ako mensie ubytovacie zariadenie (asi 3-4 izby a kuchynka na poschodi), cize da sa povedat ze podnikaju v agroturistike. Bavi ich to a je to len kusok od Detvy, cize nie su uplne odrezani od sveta a pri tom su fakt v prirode, chovaju kravicky, kozu a pod., vyrabaju produkty z mlieka...myslim ze su obaja aj ich deti velmi spokojni. Takze lokalita Detva (konkretne Skliarovo) Toto konretne su oni http://podmelichovouskalou.sk/