Kde sa podelo letné slnko: nový štandard počasia?
Aj vy ste si všimli? Všade sa hovorí o globálnom otepľovaní sú mierne zimy no leto už tiež nie je také aké by malo byt. 30 stupňov tu bolo tak pár dní a je po všetkom. Vkuse je zamračené prší alebo fúka sem tam búrka a teploty max 25 stupňov aj to mimoriadne. Je to vždy okolo 20. Bazén na dvore nehrozí voda sa nenahreje a aj tak nie je stabilné počasie, čím to je? Treba sa naučiť na nový štandard alebo je len taky nepodarený rok? Keby sme neboli na dovolenke ani neviem ze je leto. 🥺
Aspon konecne nie je teplotny sok, ked vojdes z horuceho mesta do studeneho autobusu, potom opat horuce mesto a zase studene kancelarie. Preto aj v tropickom lete mam bezne sveter a pancuchy/kratase pod saty, neviem si inak predstavit fungovat v priestoroch, kde sa klimuje na 20-25°C, mne je zima. Tento rok tie extremy nevnimam a je to super
@anonym_b883c4 no večer keď idem domov z práce o 21hodine nie je už ani 20 stupňov co je chladno. Nie všetci dobre znášame takéto teploty ako sú vonku. Poznám veľa ľudí pre ktorých je toto co je večer chladno.
@anonym_autor to je nornálne leto v našom pásme, takéto letá boli a aj tu majú byť.
Ja rozumiem, ale ked je horuco, z koze sa nevyzleciem, ale pred chladom si proste predhodim vecer po 20tej svetrik a idem. Lepsie ako umierat cely den v horucave.
@anonym_b883c4 no večer keď idem domov z práce o 21hodine nie je už ani 20 stupňov co je chladno. Nie všetci dobre znášame takéto teploty ako sú vonku. Poznám veľa ľudí pre ktorých je toto co je večer chladno.
@anonym_autor nie dobre znasame taketo teploty ked sme vonku? tak prepac, a ti si odkial? z marsu? a co robis potom v zime?

Ja rozumiem, ale ked je horuco, z koze sa nevyzleciem, ale pred chladom si proste predhodim vecer po 20tej svetrik a idem. Lepsie ako umierat cely den v horucave.
@tululu tak tak
tiež dúfam že to takto nebude stále každý rok.No nepodarené leto čo narobíš.Mňa to nebaví aj doma nosím dlhý rukáv.Dom sa riadne neprehreje lebo noci studené.No o ničom.Vyhovuje to takému človeku čo nemá rád vysoké teploty alebo ako som minule písala ludom z bytoviek možno.Ešte takým čo robia vonku.Ale tiež si nemyslím že je to normálne aby pár dní bolo dajme tomu horko ťažko 28 až 30 aj to len výnimočne ako píšeš a potom aj týždeň dva mierne nad 20. 21,22 Stupňov.Ja si toto ako decko nepamätám ako schladilo sa aj popršalo to áno ale tak max na týždeň alebo pár dni a bolo znovu teplo a dusno.Lutujem prevádzkarov kúpalísk.Ja som našťastie mala dobrú intuiciu a bazen som potom ani nenapustila a dobre som spravila ako vidím
@anonym_autor keď som bola mladšia milovala som horúce letá, no posledné roky už nie. Mne sa naopak zdá, že posledné roky je v lete extrémne horúco. Minulý rok v lete to bolo na nevydržanie. Tento rok to je super... v noci sa dá pokojne spať. Žiadne tropické noci.
tiež dúfam že to takto nebude stále každý rok.No nepodarené leto čo narobíš.Mňa to nebaví aj doma nosím dlhý rukáv.Dom sa riadne neprehreje lebo noci studené.No o ničom.Vyhovuje to takému človeku čo nemá rád vysoké teploty alebo ako som minule písala ludom z bytoviek možno.Ešte takým čo robia vonku.Ale tiež si nemyslím že je to normálne aby pár dní bolo dajme tomu horko ťažko 28 až 30 aj to len výnimočne ako píšeš a potom aj týždeň dva mierne nad 20. 21,22 Stupňov.Ja si toto ako decko nepamätám ako schladilo sa aj popršalo to áno ale tak max na týždeň alebo pár dni a bolo znovu teplo a dusno.Lutujem prevádzkarov kúpalísk.Ja som našťastie mala dobrú intuiciu a bazen som potom ani nenapustila a dobre som spravila ako vidím
@liusa82 ja nelutujem prevadzkarov kupalisk a to preto ze su nenazrani. pytat si 8 eur za vstup dakujem pekne. samozrejme nie kazdy mame rodinny dom a bazen, ze?
@anonym_autor treba na každú rodinu 3 autá, treba vyrúbať vsetky stromy a namiesto zelene moderné kamene.
Nepíšem o tom, že bežné teploty u nás sú do 30st. Skôr o tých výkyvoch, kedy sú zimy bez zimy, vez snehu a letá až tropické. Ja si už ani nepamätám, kedy som mala na sebe prechodné oblečenie, vo februári 10 stupňov a v marci už 25.
@liusa82 ja nelutujem prevadzkarov kupalisk a to preto ze su nenazrani. pytat si 8 eur za vstup dakujem pekne. samozrejme nie kazdy mame rodinny dom a bazen, ze?
@anonym_b883c4 my nechodíme na Slovensku na kúpaliská. Môže si hovoriť kto chce čo chce. Ale pre 5 ľudí jeden vstup s kofolu, nejakym hnusný langosom, či nanukom, 100e jak nič.
Radšej dám 50e vstupné v Maďarsku a 80e na jedlo, keď nechceme brat z domu, ale aj lepšie služby, aj viac možností.
Mne vyhovuje viac takéto leto. Keď som bola menšia si vôbec nepamätám také tepla, keď sme kúpili byt (1 poschodie, tehla), atd - prvé roky sme vobec nemali klímu a ani nám nechýbala. Potom prišli v BA také leta, že 3-4 týždne nad 30 stupňov, nedalo sa dýchať a už bez klímy sa nedalo vydržať
@oriesocek presne, este donedavna vsetci v pohode fungovali bez klimy.
No ani bazén sa nenapustí, keď nebude z čoho. Ani jesť nebude čo, keď všetko zhorí ešte na koreni v 40 kach na slnku. Treba sa pozerať aj ďalej od vlastného nosa.
Trochu teórie zo školy. Pre mierne podnebné pásmo, kam patrí aj Slovensko (Stredná Európa), sú typické letné teploty nasledovné:
Typické letné teploty na Slovensku (jún – august):
Denné maximá:
približne 24 – 30 °C, v horúcich vlnách aj viac
Nočné minimá:
približne 13 – 18 °C, vo vidieckych alebo horských oblastiach môže klesnúť aj pod 10 °C.
Priemerná mesačná teplota v lete:
cca 20 – 24 °C (v nížinách a mestách viac, vo vyšších polohách menej).
ROK 2025, júl
Priemerná teplota 27.9 °C
Maximálna teplota 36.2 °C ( 3.7)
Minimálna teplota 19.9 °C ( 9.7)
Len pre porovnanie jún 2025
Priemerná teplota 28.6 °C
Maximálna teplota 37.0 °C ( 26.6)
Minimálna teplota 19.5 °C ( 8.6)
Mne takéto počasie úplne vyhovuje, chodím do plavárne za 2,50.
Toto sú letá, ktoré boli u nás bežne tak pred 15 a viac rokmi. Až potom začali tie príšerné horúčavy,ale čo si ja pamätám ako dieťa,tak bežne cez prázdniny bolo tak do 25 stupňov, večer keď sme šli s rodičmi trebárs z návštevy,zo záhradky alebo len tak sa ešte prejsť ,tak sme už mali na sebe svetre,či mikinu. Bolo to úplne normálne, práveže tie tropické leta,ktoré tu boli po minulé roky,nie sú "normálne"pre naše podnebne pásmo
@anonym_autor nie dobre znasame taketo teploty ked sme vonku? tak prepac, a ti si odkial? z marsu? a co robis potom v zime?
@anonym_b883c4 v zime trpím. Rovnako ako na skorú jar aj neskorú jeseň. Proste sa ťažko zahrievam. Aj keď je vonku 30 trvá dlhšie kým na mňa dolahne ze je horúčava. Aj som brala vitamíny aj prešla na rady tčm ako sa efektívne zahrievat v chladnejšom počasí no holt to asi nijak neporiesim a vekom to bude horšie, počasie zvlášť vnímam pretože pracujem vonku. A keď je leto ma byt teplo a keď mám na sebe šaty alebo tielko a kratasy ci bosé nohy v sandaloch tak by mi malo byt teplo aj po zotmení. Tak si predstavujem leto 🤷♀️
Mne vyhovuje viac takéto leto. Keď som bola menšia si vôbec nepamätám také tepla, keď sme kúpili byt (1 poschodie, tehla), atd - prvé roky sme vobec nemali klímu a ani nám nechýbala. Potom prišli v BA také leta, že 3-4 týždne nad 30 stupňov, nedalo sa dýchať a už bez klímy sa nedalo vydržať
@oriesocek presne,ja tiež čo viem,tak cez prázdniny podvečer už som šla vonku bežne v mikine,či svetri. Proste také boli letá vtedy.V záhrade bazeny takmer nikde nemali a klíma vôbec neboli potrebna,teraz bez nej sa treba v paneláku uvariť
@liusa82 veru. Keby sme nešli na dovolenku deti sa neokupu. A to mama chcela kúpiť novy bazén na dvor lebo tamten je už starší a nie dosť veľký. Zbytočne. My máme v byte teplo ale u rodičov v dome brrr 🥶 nemusia byť 40tky ako tu ženy píšu ale 28-30 by sa patrilo
@oriesocek presne,ja tiež čo viem,tak cez prázdniny podvečer už som šla vonku bežne v mikine,či svetri. Proste také boli letá vtedy.V záhrade bazeny takmer nikde nemali a klíma vôbec neboli potrebna,teraz bez nej sa treba v paneláku uvariť
@jaskolka klímu nevyhladavam dá sa bez nej kľudne žiť. Takisto doma nemám ani ventilátor 🤷♀️ a pohoda 😃 schladiť sa dá hocijak ale zohriať ťažšie
Konečne perfektne leto, dúfam, že takéto ostane aj po ďalšie roky .Utrpenie sú tie leta ako minuloročné a predtým , tie extrémne horúčavy .Kto chce teplo nech ide do sveta .
Ja si takéto letá z detstva pamätám, bývali sme na strednom Slovensku. Keď sme prišli do Nitry a Štúrova, ako do trópov keby sme prišli 🙂. Z detstva mám na fotkách častokrát nejakú bundu na fotkách z leta.
@jaskolka klímu nevyhladavam dá sa bez nej kľudne žiť. Takisto doma nemám ani ventilátor 🤷♀️ a pohoda 😃 schladiť sa dá hocijak ale zohriať ťažšie
@anonym_autor ako sa dá schladiť, keď ti do kancelárie praží slnko? Nejedná sa o mňa, nepracujem v kancelárii a mám rodinný dom, ale sú aj rodiny, ktoré žijú v prenajatom byte a majiteľ im nedovolí namontovať klímu. O kuchároch, pekároch a tisícoch ďalších pracovníkov, ktorí musia makať, aj keď je 38, ani nepíšem. Píšeš nezmysly, včera sme išli o 23,00 z koncertu a mala som tenký svetrík, ten si môžeš dať vždy, v práci sa asi do plaviek nevyzlečieš, ani pod sprchu kuchár neskočí každú hodinu.
Cele moje detstvo a mladost byvali taketo leta, bezne bola polka leta tak chladna, ze sa nedalo kupat, ked bolo 28, uz bol hic. Vecer prsavalo, sem tam sme dopolievali krhlou. Normalne vecer sveter sme nosievali. Aj ked sme zacali chodievat k moru pred 30 rokmi, klima na hoteloch nebyvala, ak hej, sme ju nepotrebovali. Pre mna je toto super pocasie, zahrada vyzera ok, snad uroda bude tiez ok, travniky nie su zhorete ako na Sahare, decka vydrzia cely den vonku, doma ani v aute nezapinam klimu. Ze bazeniky pockaju aj do buducna.
Bol teply koniec júna, keď deti chodili do školy.Ja som sa tento rok jeden x kúpala je chladnejšie to mi nevadí, ale vadí mi dážď.Tak do 30 mám rada už mi vadia tie veľmi teplé dni kedy človek čaká, kým môže ísť von.
Ze schladit sa da hocijak?? Ako sa prosim ta schladis ked si 8 hodin v kancelarii,otocenej na juh,ked je vonku 38 stup., v kancli su 3 pc,kopirky a iná technika, klíma nie je, ventilator nemozes mat koli prievanu?? Skôr sa lahsie zahrejes ked ti je zima,oblecies si sveter, vypijes horuci caj... ale ked je ti horko nespravis nic! Max par sekund po vyjdeni zo sprchy je ti fajn ,inak peklo...
@anonym_autor
Extrémne počasie je nevyrovnané. U nás bola suchá zima, suchá jar aj jeseň. Od jesene 2024 bol permanentný deficit zrážok, hydrologické aj podne sucho. Zima bez zrážok (snehových, ani v horách neboli, ktoré napájajú potoky). Nástup leta extrémne teplý. Kraje, kde týždne nezapršalo, obmedzenia samospráv na čerpanie vody pre obyvateľov v mnohých okresoch. V Pakistane, Iraku 50tky horúčavy a v rezervoároch vody do 10%. Hovoria a presťahovaní mnohých ľudí kvôli ich záchrane. Prosím trošku pokory. A prestaňme si mýliť počasie s klímou. Klimatické zmeny prebiehajú, je to dlhodobý jav, pričom dochádza k otepľovaniu atmosféry ( aj morí žiaľ). Počasie je aktuálny stav. V priemere tento rok môže vyjsť ako suchy a nadpriemerne teplý. Aj keď sa nám to teraz nezdá.
@anonym_autor Poraď ako sa dá schladiť bez klímy
Ak je mi chladno oblečieim sa, ale čo robiť keď je horúco a musíš ísť von alebo musíš pracovať pri takmer 40 Stupňoch?
@anonym_autor ti čo bývajú v bytoch to tento rok vyhrali 😅
Pamatam si 3 roky dozadu prisiel brat na dovolenku prvy augustovy tyzden s kufrom plnym kratasov a kupaliskovuch uterakov a ja som na dva dni musela zakurit lebo u nas bolo 14 stupnov
Po.minulom lete sme dali okamzite v septembri namontovat klimu.ked isla 10x tento rok tak to som aj moc napisala

@anonym_autor nepehanaj ze svetrik. 😝