icon

Kde sú všetky geniálne deti so samými jednotkami?

22. dec 2022

Kde su vsetky tie genialne deti so samymi jednotkami? Tie co navstevovali mnozstvo kruzkov? Tie co sa ucili anglictinu este v skolkarskom ceku?
Ako sa z nich stali priemerni dospelaci?

ivanaks
23. dec 2022

Myslím, že otázka bola myslená úplne inak, ako na ňu reagovali diskutujúci/diskutujúce. Stačí pozrieť staršie príspevky (cca v mesiacoch, keď deti nastupujú do škôlky či na ZŠ), v ktorých obvykle ženy reagujú na nevinnú otázku či posťažovanie sa, že ten môj/moja ešte nevie - dosaďte si: vypýtať sa na WC, zaviazať si šnúrky, podpísať sa písaným písmom atď. Hneď sa na takú matku zlietnu samice supa v ľudskej podobe, ktoré jej dajú "vyžrať" jej "zlyhanie". Ich Teofilko už od 2 mesiacov plynulo rozpráva po francúzsky, od 1 roka zvláda odmocninu z troch a v piatich rokoch si nechal patentovať výrobu soli z piesku. V škole stíha 12 krúžkov za 5 dní a domov nosí samé jednotky... A potom sa stratí a zmení na hulváta, ktorý v 15 rokoch zbije v MHD starenku, lebo ho slušne poprosila, či jej uvoľní sedadlo vyhradené starým a invalidom. Ale s tým sa už jeho matka nepochváli... Myslím, že to autorka myslela takto.

kvetinka75
23. dec 2022

@ivanaks aj som písala v jednej diskusii, že na ihrisku sú samé geniálne deti a kamarátka - učiteľka v MŠ sa pýta, kde sú? Keď u nich v škôlke je kopa detí, ktoré nevedia jesť lyžičkou, obliecť sa, zašnurovať šnúrky a pod. Základné veci a keď chce v dobrom dohovoriť tak mamička je prekvapená že ako je to možné veď doma dokáže pomaly pripraviť niekoľkochodové menu

kofa77
23. dec 2022

Syn cital davno pred dovrsenim 4 roku veku a snurky sa naucil viazat asi tak v 5 rocniku. kde su genialne deti? Su prec zo Slovenska vacsinou, studuju v zahranici a ani sa tu nevracaju…

dominikamacakova
23. dec 2022

Neviem čo považuješ za genialitu, ale moji bratranci a sesternice, všetci s VŠ sú v zahraničí.

akvi
23. dec 2022

No trochu ti upravím to videnie. Poznám asi 4 nadpriemerne inteligentné deti, všetky majú okrem nadania diagnózu AS. A všetky majú v školách veľké problémy, pretože škola nedokáže akceptovať ich inakosť a už vôbec ich nedokáže podporiť v ich nadaní. Moj syn bol na diagnostike pomerne neskoro - ked mal 11 rokov. Vyšiel mu vysoký nadpriemer vo všetkých oblastiach. V 15 tich bol na rediagnostike, nadpriemer v 3 oblastiach. Psychologicka mi povedala, že za 25 rokov jej praxe sa ešte nestalo, že by nejaké dieťa potvrdilo vysoký nadpriemer vo všetkých oblastiach, ktoré boli diagnostikované v mladšom veku. Ona vidí ako dôvod hlavne školy. Pretože práve tie utlčú tieto deti do šedého priemeru a kto si udrží nadpriemer aspon v niečom, to je práve to pricinenie sa jednak rodičov, jednak hlboký záujem a vnútorna motivácia dieťaťa pracovať na sebe. Ona sama vraví, že oni na to dlhodobo upozorňujú, že všeobecne práca s nad a aj podpriemerom je veľmi dôležitá a v našich školách na ňu ale žiadny priestor nie je.

katka700
23. dec 2022

Zaujímavá úvaha. Sú profesie čo vyššie až vysoké IQ vyžadujú, tým nemyslím že sa meria ale je akýmsi predpokladom aby mladý človek vyštudoval a prácu v danej oblasti vykonával. Keďže všetci kolegovia v tej profesii sú na tom inteligencne podobne tak málokto vyčnieva z davu.
Na zamyslenie je aj slovenské školstvo, kde to veľakrát vyzerá akoby hlavným cieľom bolo udupat individualitu a 'vychovať' priemerných poslušných ľudí čo nebudú vyskakovať.
Z diskusií na MK je jasné, že málokto vie čo slovo priemer znamená a to čo sa v bežnej reči označuje a v médiách podsuva za priemer je z matematického hľadiska 1 a viac smerodajnych odchýlok od priemeru. Naschvál použijem príklad mimo témy: Napríklad tie priemerne 'prirodzene' krásne ženy čo vyskakuju z každej obálky casopisu, z každej reklamy a podobne. Keby sme náhodne zobrali 100 žien z ulice, aký veľký by bol rozdiel medzi priemernou z ulice a tou akože 'priemernou' z médií?
Jednotkar z 8-ročného gympla nikdy priemerný nebude, aj keby sa psychicky zrútil zo stresujúcej práce a rozhodol sa, že na čas bude pracovať manuálne.

kofa77
23. dec 2022

@akvi to vidno aj tu, ked matka popise svoje dieta, tak je tendencia zhadzovat to, podcenovat schopnosti toho dietata, vysmech priamy aj skryty, ironia…

zmrzlinka2021
23. dec 2022

Genialne dieta nemusi znamenat automaticky dieta s cistymi jednotkami a milion kruzkami.

A kde su ti ludia?
Tam kde su ziadani, vazeni... a kde sa spolocnost, ci komunita neboji zmien, novych napadov, kde je flexibila, ucta, rozmanitost...

kofa77
23. dec 2022

Iq genia ma tusim 0,2 % obyvatelstva, cize fakt malinko a ti su niekde v Cerne a pod. Ludi s iq okolo 130 -140 je trochu viac, mozu vacsinou vystudovat hocico a myslim, ze sa nestratia v zivote, ci uz tie jednotky mali ci nie. Oni ich vacsinou ani nemaju, pre ne su dolezite ine veci. Myslim jednotky na ss, lebo na zs moze nat jednotky asi skoro kazdy😜

autor
23. dec 2022

,,Genialne deti,, je myslene z pohladu matky. Vsetky tie deti, ktore ako trojrocne plynule rozpravaju anglicky, nemecky, rusky atd. a zrazu v skole ma problemy s cudzim jazykom, nerozumie rozpravkam v TV a podobne. Trojrocne dieta totizto nevie plynule ani svoj rodny jazyk, nieto anglicky. Toto je myslene v teme. Kde sa stratili tieto sikovne deti a sikovne mamy.

jana_eyre_2
23. dec 2022

Ani po vysvetlení asi úplne nechápem o čo presne ide autorka..

Ale to je asi mnou, ja nedokážem pochopiť nič takéto zovšeobecnujuce, čo vlastne chces dosiahnuť takouto temou?

mpg
23. dec 2022

Toto je nesprávna otázka, tie deti, ktoré potom pokračujú na VŠ a urobia si ďalšie veci k tomu, vedia jazyky, sú niekde celkom inde, ako tí, ktorí skončili napr. bez maturity. V našom meste bývajú v celej jednej štvrti víl a luxusných domov (lekári, architekti, vedci a pod.) Ale nedá sa to zovšeobecňovať, niekto sa aj postupne vypracuje praxou.

dominikamacakova
23. dec 2022

@autor mne sa aj moje 1,5 ročné dieťa zdá geniálne lebo vie zaspievať Kukulienku. Vie pekne rozprávať na svoj vek a je podľa mňa extrémne šikovná. Napíšem ti za 10 rokov ako sa má, ok? 😀

vevesh
23. dec 2022

@autorka deti sa menia a aj ich zaujmy. Moje prostredne dieta je nadpriemerne nadane- nie, netestovala som ho, v skole sa radi medzi horsich ziakov (nebavi ju skola a co sa v nej ucia). Ale v 2 rokoch sa sama naucila zaklady spanielciny. Je inak 3 jazycna (bez spanielciny). V 5 sla na francuzstinu. Teraz po par rokoch z tychto dvoch jazykoch nema ani paru, ale v anglictine je najlepsia z triedy a vie sa vykomunikovat s anglickymi kamoskami- jednoducho dane jazyky vytlacili ine pre nu dolezitejsie veci. Jedine, kde momentalne naozaj exceluje, je zivocisna risa- vie nazvy minimalne v 2-3 jazykoch, kde rozne zveri ziju, ako sa rozmnozuju, akej velkosti dorastaju atd.- sa priebezne na biologii hada s ucitelkou, ktora potom musi googlit (dcera ma vzdy pravdu, napriek tomu ma z predmetu pre lajdactvo 4🙈🙉🙊). Ale cim vynika? Od 5 sa vie sama obstarat- vie si navarit, vykonat zlozitejsie ulohy v porovnani s rovesnikmi, nakupovat chodi tiez od 5tich, zo skolky☝ par krat utiekla (raz vykopala s kamoskami tunel popod plot🤪🙄😬, viac krat odisla cez vchodove dvere, ktore su uzamknute🤦‍♀️a pod.), od 8 rokoch vie sama blokovat a heslovat mobily, vytvarat videa, cestovat metrom. Je hlavny mediator problemov na skolskom dvore (to je oficialna funkcia u nas), veduca triedy a veduca skolskeho parlamentu za prvy stupen. To len tolko k tomu, ze znamky nie su vsetko. Dieta musi byt priebojne a vediet sa v zivote obracat, potom je genialne dieta aj uspesne (s vynimkou nejakych aspergerov, ktory su v cerne ci nasa a na zivot nepouzitelni, ale slavni-a to nemyslim ako urazku danych ludi).

slniecko66
23. dec 2022

Autorka. Klud.. nadych, vydych.
Uvar si cajik, daj pred seba kolace a zapni TV. 😁😁😁

kofa77
23. dec 2022

@vevesh tu krasne vidno tu tragediu skolstva- dcera exceluje v biologii a ma 4🤦‍♀️. Namiesto toho, aby ju ucitel motivoval, aby ona sama robila nejake prezentacie ore ostatnych, tak ma 4…

alanko20
23. dec 2022

@kofa77 ja som cca 130 a ciste jednotky som mala naposledy vo 4. Rocniku ZS.

som_realistka
23. dec 2022

Väčšina robí čo ich baví vo svojom odbore 😀

heleninamama
23. dec 2022

@kofa77 Toto je ako možné? Ak sa zaujíma o biológiu ,testy musí písať na výbornú a tam neexistuje, aby mala na vysvedčení 4.

autor
23. dec 2022

@heleninamama Zaujima sa len o urcitu oblast biologie. V skole sa zrejme momentalne ucia nieco ine, co dieta z nejakeho dovodu ignoruje. Ucitelka vela moznosti nema. Je dane, co maju deti v rocniku ovladat a to sa znamkuje.

majlo1234
23. dec 2022

Ja som bola taka genialna na prvom stupni a v predskolskom veku. A potim to volajako vyprchalo😃 niekde som citala, ze deti co su zvyknute excelovat bez vacsej namahy, nemaju taky drive ucit sa neskor. A to som bola presne ja. Ostali mi tie jazyky, tomu sa venujem profesne, ale genialita ma uz davno opustila

missviolet
23. dec 2022

bola som dieta so samymi jednotkami, na tazkom gympli, na VS prospechove stipka - ale preco genialne? vobec nedosahujem hranicu geniality, tu mam daleko. zhodou okolnosti mi za školských cias robili IQ testy, 129 som mala. Cize ziadna genialita, len nadpriemer. Viacero spoluziakov obdobne. Teraz su to uspesni ludia karierne... ani ja sa nestazujem. ale dalsi Einstein z nikoho asi nebude. Tie jednotky - staci, ked ma dieta zaujem, ze je pracovite... s genialitou to tolko nema.... geniovia su najuzsia cast obyvatelstva, nebudes ich stretavat bezne.

heleninamama
23. dec 2022

@anonym Lenže potom je tvrdenie,že dieťa exceluje v biológii lož. Také dieťa vie všetko, čo má ovládať v danom ročníku a ešte kopu vecí naviac, možno viac ako učiteľka a chodí na súťaže, olympiády a pod. a vyhráva.Toto je excelentný žiak v určitom predmete, nie niekto, kto vie len časť predmety, ostatné ignoruje a súvislosti mu unikajú.
Často si rodičia myslia, že dieťa je výnimočné a stačí ho dať na náročnejšiu školu a zrazu je všetko inak. Z mojej skúsenosti, aj dieťa s vysokým IQ má predmety, v ktorých vyniká, ale zas neexistuje, aby v niečom malo 4,5, len preto, že ho to nezaujíma. Ten intelekt pracuje stále, stačí mu trošku počúvať učiteľa a uvažovať pri testoch.

autor
23. dec 2022

@heleninamama Ano, dieta je casto genialne len z pohladu rodica. Napriklad deti, ktore sa po roku - dvoch vratia z VB, kde aj chodili do skoly, su casto prezentovane ako plynulo hovoriace. V skole ale mavaju zle znamky, lebo sice vedia nieco ine,ale nevedia aktualny gramaticky jav, ktory sa znamkuje. Genialne dieta so zaujmon o predmet by nemalo problem toto absorbovat. Z pohladu rodica je ale dieta genialne a ucitel ten zly.

vevesh
23. dec 2022

@heleninamama z testov ma 2ky. Vytrvalo ignoruje DU, za co ma sustavne 6 zo vsetkych predmetov- ze na co to ma robit, ked to vie🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ bez ucenia dava testy na 2ky z kazdeho predmetu. Jedine z angliny ma jednotky. 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

yanni
23. dec 2022

@kaktusik007 existuje niekolko testov. Aj dieta v predskolskom veku mozes dat otestovat ale pokym nie je dovod (cize napr. nejake problemy v skolke ale aj doma), tak sa testovat neodporuca. Na rozny vek, su rozne testy. Aby to malo dobru vypovednu hodnotu odporuca sa testovat najskor v 6-7mich rokoch.

lulamx
23. dec 2022

@anonym, mam uz velke deti. co sme mali v okoli rovnako stare deti a zdalo sa, ze su sikovnejsie oproti priemeru, tym to aj ostalo. ktore vyzerali, ze su genialne (cca 3 ks) su genialne aj po rokoch. s tym zas mozu suvisiet ine problemy, kedze su niektori z nich mozno citlivejsi, nachylnejsi na sikanu alebo v opozicii k vyucujucim. ale podla mna, ked sa veci utrasu a neprepukne u nich vazna psychicka porucha, tak niekde vo svojej oblasti budu hviezdit a ich rodiny budu na nich take pysne, ako ked isli prvykrat chystat (nie riesit, vymyslat) priklady na fyzikalnu olympiadu.
a ano, je to hrozne nespravodlive, ked je niekto genialny, umelecky a sportovo nadany a este aj dobre vyzera. no co uz, my ostatni sa s tym musime nejako vyrovnat. co ine nam zostava 🙂

yanni
23. dec 2022

@kofa77 ale toto je normalne. Vysokonadpriemerne deti maju tiez deficity. My mame 5 deti, 2 su vysokonadpriemerne a posledna sa tiez vyvija tymto smerom. Jeden z tychto deti tiez mal problemy so snurkami a je uplne "hluchy". Absolutne nema hudobny sluch (asi zdedene, muz je tiez taky). Dcera zase naopak, je homogena, cize vo vsetkych oblastiach daleko nadpriemerna. Akurat napr. neznasa matiku. Ono neznamena automaticky, ze "genialne" deti su mali Einsteinovia.

yanni
23. dec 2022

Autorka: co znamienna plynule ovládat jazyk? Trojrocne dieta aj v materinskom jazyku robi chyby, ci uz gramnaticke, stylisticke ale aj mu chyba este pomerne slovna zasoba. ja mam deti trojjazycne a 3 z 5tich deti v troch rokoch hovorili plynule (s chybami) vsetkymi 3 jazykmi (aktualne najmladsia budem mat 4 roky-takze este cerstve). Akurat su to native speakers. Jazyky nemaju naucene z youtube. toto je neporovnatelne.

autor
23. dec 2022

@yanni To musia povedat matky, ktore svoje deti takto prezentuju. (Nemyslim teraz biligvalne deti, kde jeden z rodicov je cudzinec).