Kde sú všetky geniálne deti so samými jednotkami?
Kde su vsetky tie genialne deti so samymi jednotkami? Tie co navstevovali mnozstvo kruzkov? Tie co sa ucili anglictinu este v skolkarskom ceku?
Ako sa z nich stali priemerni dospelaci?
Ono to mozno nebude uplne genialita, vlastny rodicia pokladaju za genialitu u svojho decka uplne samozrejmosti. . Decko sa uci lebo je to prirodzene a velka vacsina deti vie citat uz pred skolou, Rodicia to prezentuju ako genialitu ale je to bezne. Jednotkar nieje genius iba vie co system vyzaduje lepsie ako niekto iny, to ale nieje genialita.
Take somalske dieta v piatich rockoch dokaze celorocne obstarat stado koz- na to sa nejaky jednotkar co do 45 rokov od mamicky nepohne nechyta
Prečo by deti so samými jednotkami a množstvom krúžkov mali byť geniálne? Aj ja som taká bola ako decko a bolo nás veľa, dokonca aj tá angličtina v škôlke pred 20 rokmi bola 😁 ale za geniálnych nás veru nikto nikdy neoznačil a veru k tomu mám ďaleko 😄 genialita je o inom.
Moje dcéry hovoria plynule anglicky, majú 3 a 6 rokov, aj krúžky navštevujú, ale teda …. vôbec mi nepripadajú geniálne 🤷♀️.
Mýliš sa práveže geniálnych je takých čo tie jednotky nemajú tí čo majú samé jednotky sa často stratia v reálnom svete a ťažšie vedia reagovať ak vznikne nejaký problém
@andrejka1974 JOJ, slovo genialny je ironia. Rodicia chvalia deti do nebesies. Ked skoncia skolu, zmiznu v priemere.
Co ma genialita spoločné s navštevovanym krúžkov? A angličtine v skolkarskom veku? Aj deti môžu žiť aktívne. Co majú sedieť len pri TV? ci závidís ci o co ti ide,
Tu som 🙋♀️😀 jednotky, ZUŠka, jazykovka, brigády, dve VŠ vyštudované súčasne. Zapadá to do predstavy geniality? Ja sa za takú vôbec nepovažujem, som úplne obyčajný človek ako každý iný. Myslím, ze ked sa dieťaťu venujú rodičia + samo chce, je to proste vidieť. A čo robím teraz? Som 8 rokov na MD a neskutočne ma to napĺňa. Pomaly sa chystám do prace tak sa vzdelávam online + pripravujem vlastný projekt venovaný mamám 😉❤️
Ako vies, ze zmiznu v priemere? Su z nich lekari, vedci, inzinieri, sudcovia, pravnici a casto koncia v zahranici. Poznam aj takych, ktori maju talent, ale studovat ich nebavilo. Neviem naco takuto temu zakladas. Zavidis niekomu? Ci citis spokojnost, lebo sa niekomu, kto sa v detstve snazil nieco dosiahnut, to nepodarilo?
@andrejka1974 to je rovnake skatulkovanie ako to,ze jednotkari sa uchytia.znamky nemaju nic spolocne s tym,ako clovek zije,ako reaguje na problemy,ani kolko ich ma.
@scorpionflower1
A lekari, vedci, inzinieri, sudcovia, pravnici a zahranicni nie su sucastou priemeru?su nieco viac?a ktorych ludi sme urcili,ze su priemer?ake kriteria splna nadpriemer?ake vlastnosti robia z urcitych ludi nieco viac?lebo asi tomuto deleniu nerozumiem.
ja si myslim ze autorka sa pozastavuje nas tym, kolko je tu tem o uzasnych nadanych malych detoch, ale uz o nadanych tinedzeroch tem ako safranu a o stredoskolakoch ani neviem ci som nejaku videla...
preco?
pretoze nadanie sa vacsinou zdiagnostikuje na prvom stupni.
Pretoze vyska IQ sa udava voci ostatnej populacii a je premenliva v case a ano, dieta moze v siedmich rokoch mat vysledky vysokeho nadpriemeru oproti ostatnej populacii, a ano, to iste dieta v desiatich uz tie testy spravi ako zvysok priemernej populacie, alebo v pasme mierneho nadpriemeru - co je fajn, ale nik z toho uz nepada na zadok.
Pretoze nadane dieta je uz v desiatich "upratane" - ci na specialnej skole, v specialnej triede, integrovane v beznej skole, alebo s prehladom sa dostane na osemrocny gympel ktory je narocny a dieta ho zvlada lavou zadnou
pretoze nadane dieta uz nikoho v svojom okoli neprekvapuje a vsetci to, ze je nadane, konecne beru ako beznu informaciu a nik z toho nepada na zadok.
tych pretoze je samozrejme viac, tieto ma napadli ako prve.
ale hlavnym dovodom straty genialnych deti, ako si to nazvala, je prave splynutie s priemerom - u niekoho prirodzene, u niekoho zanedbanim rodica a nezvladnutim rozvijania nadania, u niekoho zanedbanim a zlym pristupom ucitela. Je to vsetko vysoko velmi individualne - a ako matka vysoko nadpriemerne inteligentnych deti ti rovno napisem od zdroja - nas, ktore chapu ze aj ked tabulkovo inteligencne vysli vysledky syna na mentalnej urovni 18 rocneho mladeho muza, ale stale je to proste emocne iba 10 rocne dieta, je naozaj minimum. Asi 95% ludi v okoli s mojim synom ked jedna tak bud ho nepoznaju a bavia sa s nim ako s deckom co on ma pocit ze sa s nim bavia ako s retardovanym, alebo naopak sa s nim bavia ako s 18 rocnym - a nejak si neuvedomuju ze ma stale realne iba 10 - cize dospelacka komunikacia s nim musi mat uplne odlisne pravidla.
a ano, mam urcite genialne minimalne jedno dieta a paradoxne to na kruzky a jazyky a rozne aktivity mimo skoly zabijajuce cas moc nechodilo, vystacil si vzdy sam so svojimi encyklopediami ;)
Tak povedz rovno že ti vadí vychvaľovanie sa rodičov deťmi. Lenže to nie je štandard. Ja mám skúsenosť ze sami jedničkári sú nakoniec tí, ktorí najviac ťahajú tuto spoločnosť dopredu. Machri lekári, machri chirurgovia, machri konštruktéri, machri piloti. Ak si mala na mysli pracháčov alebo politikov, tak to sú tí priemerní až ppdpriemerní žiaci. Ak máš na mysli to, ze jednotky nie sú všetko tak to je pravda. Aj z trojkarov sa nakoniec vykľujú občas machri. Len im nesadol ten blbý znamkovací školský systém. A niektorých žiaľ demotivuje a z potenciálnych machrov sú nakoniec priemerní a nie celkom šťastní ľudia.
Aj ja sa hlásim, jednotkárka bez snaženia sa, všetky možné olympiády, tanec a klavír ako mimoškolské aktivity...tiež som sa nikdy necítila byť genialnou, ani doma ma tak nebrali, no podľa toho čo si ty opísala, tak spĺňam opis "geniálneho" dieťaťa
..pravdou je, že VŠ ma trošku prefackala, že sa aj ja musím učiť a že sú aj šikovnejší odo mňa😅 ale dnes si robím doktorát, robím vedu, z pohľadu spoločnosti som asi priemerná, ale pre mňa je dôležité, že som spokojná tam kde som... Môžem povedať, že všetky mimoškolské aktivity a jazyky mi pomohli dostať sa, tam kde som, otvorili mi množstvo dverí.. Dôležité podľa mňa je, že ma nikdy nikto do toho netlačil, ale chcela som sama..
Čo je podľa teba zmiznutie v priemere? Že o šikovnej anicke sa nedocitas v novom čase? Alebo že ju nevidíš na JOJke? Lebo človek môže byť aj úspešný bez toho aby o tom vedela široká verejnosť..
Spomínam si na jednu spolužiačku ktorá bola jednotkarka, veľa stíhala.. a je z nej dnes úspešná žena, príjemná mama a má múdre deti 😉
A ja zase stvorkarka, myslím že mám múdre deti tiez, síce úspešná nie som ale ani som sa o to nikdy nesnažila.. hlavne nikomu nezávidím..
Nie su nikde, lebo deti s jednotkami, kruzkami a anglictinou nie su genialne deti predsa.
Lebo genialne deti sa nepotrebuju prezentovat verejne, nemaju potrebu robit zo seba debila na youtube ako drviva vacsina dnesnych mladych - toto je pre tych, ktori nedokazu zaujat hlavou.
Zistila som,ze fuj. :D To nie je zivot. A ze mam riadne medzery v medziludskych vztahoch. A ucenie sa bol len ukryt. A chameleonom viem byt aj dodnes. Hladam,kto som ja a moja rodina a zaujimaju ma hlbsie otazky.. (Poznam omnoho inteligentnejsich ludi a skoncia vsetvi rovnako,zomru. Moj ujo mal iq nad 130... Vela inteligentnych znamych sa tiez usadilo a riesia si rodiny a zaujmy.. Ako kde by sa mali vytrcat? xD)
Kde su? No za pokladnou v supermarkete isto nesedia. Su z nich lekari, pravnici, ekonomovia, vedci... Skratka elita naroda, ktora tuto spolocnost taha dopredu. Anglictinu, ktoru spominas, mnohi vyuzivaju denne pri svojej praci a vacsina z nich pokracuje v celozivotnom vzdelavani. Je to podla teba priemer? Nuz, bodaj by...
@yvoneta
Staršia dcéra začala v 4 rokoch chodiť do anglickej škôlky, dvaja učitelia boli native speakri (brit, američanka), takže angličtinu nasala v priebehu polroka, potom sa rozkecala. Od narodenia najmladšej začal muž doma hovoriť anglicky, nikdy sa s ňou inak ako anglicky nerozprával a ona naňho od jej prvých slov prirodzene začala hovoriť tiež anglicky. Muž nie je native, ale baby v inštitúciách nachytali celkom aj prízvuk 🙂. Keby počuješ staršiu hovoriť iba anglicky, nepovedala by si, že je Slovenka 😉. Mladšia už chodí tiež do škôlky, tam je to 80% v angličtine. Tak tak.
Génius - syn našej susedy vyhráva vo vedomostných súťažiach a ťažké prachy v online pokri. A inak si žije úplne normálny život, nepotrebuje vytrcat.
Další génius ktorého poznám , mladý chalan , robí v cerne, a tiež nepotrebuje vytrcat.
Moje deti nemali “čisté”, sem tam 2ka , chodili na krúžky aj cudzie jazyky. Teraz všetky študujú na zahraničných univerzitách, už aj popri tom majú prácu v odbore, nebojím sa o nich ☺️ takže za mňa - oplatí sa dobre učiť a investovať do vzdelania !
@kaktusik007 synovci chodia do skoly pre nadanych, ked mali 6 robili vsetkym ziakom testy, nasledne im robili testy aj v 10 rokoch, pri prechode na druhy stupen a vsetci okrem 1 ziacky mali IQ ako ked boli prvaci. Zalezi aj od toho ako tie testy robis. Mensa da jeden test, tato skola robi zakladny test a vela doplnkovych, aby zistili aj typ inteligencie. Duetatu sa po narodeni hybe IQ +- 9 a bodov.
Nase skoly a casto ani rodicia casto nevedia tieto deti rozvijat a respektovat ich, pripadne ich strasne tlacia do vykonu a to ich frustruje.
@slovakboy zhruba suhlasim; len by som rada ako ucitelka mnohych, teraz uz lekarov, pravnikov, ITckarov...poznamenala, ze nie je to tak vzdy, nie je jednotkar ako jednotkar. Povedala by som, ze spolocnost tahaju aj zivotaschopni dvojkari aj trojkari. Mat dobre znamky este uspech v zivote neznamena.
Asi mas okolo seba iba priemernych ludi, tak mas pocit ze ini neexistuju 🙈 naozaj vela slovenskych mladych dospelych studuje na prestiznych zahranicnych vysokych skolach a ma plne stipendium, lebo su naozaj “genialni”. To, ze dieta sa v mladom veku venuje vela aktivitam je vyhoda, lebo tak moze objavit svoj talent a neskor sa venovat iba tomu.
Mne je skor luto deti, kt maju rodicov, co sa vysmievaju inym, ze su premotivovani, lebo ich deti chodia na jazykove kurzy, rozne kruzky sportove/unelecke atd. 🤷🏼♀️
Same jednotky nie su ukazovatelom geniality, lebo aj uroven a sposob znamkovania na skolach je rozny. K nam na gympel toez prestupil super jednotkar z ineho mesta a u nas mal 3ky.
No tu na MK ich hladas zbytocne😁
@scorpionflower1 mne o problemoch so vzdelavanim nadanych nemusis hovorit, odskakala som si to sama ake to je ;) a sama pises ze jedno dieta testy nedalo - a to bolo rozvijane v skole pre nadanych - cize to bola ta prirodzena strata a spriemerovanie. Lenze vela nadanych je v beznych skolach a napriklad moja osobna skusenost - kravu ucitelku dostal syn a ak by som sa za jeho nadanie nepostavila a nebila - bol by jeho talent zaslapany. A potom vela deti prichodom puberty zpohodlnie - ucivo daju na 1, aktivity nevyvijaju nadramec, nie su tlaceni do vykonu podla svojich schopnosti - tak logicky zakrnu.... co je skoda. neviem ake testy pouziva slovenska mensa pre deti, viem len ze vynimocne 5 rocne deti uz testuju.... ja som mojich dala testovat v cechach, vtedy pouzivali ravena - a tam sa udava u detoch aj tak iba percentil. A aj IQ testy v CPPS mas v pasmach, nie je to exaktna hodnota - teda presne cislo. To v tomto veku psychologovia naozaj nemaju radi a aj vysledky testu mas --- to a to v pasme vysokeho nadpriemeru, toto v pasme extremneho nadpriemeru....... a ano, ak chces vediet cisla tak si cca vygooglis hranice, ze akej vyske IQ to zodpoveda, ale toto je aj tak informacia ktoru v podstate nepotrebujes. co vsak potrebujes vediet je to, ze mas dieta, na ktore uz tabulky nie su 🤷🏼♀️ - a teda ten stres co mi tato zodpovednost za neho sposobuje neprajem nikomu ;)
možno je to tým, že malé dieťa sa rado učí. Nasáva všetko možné. Rodičia si myslia, aký génius, čo všetko vie. Časom to nadšenie vyprchá a z dieťaťa, ktoré sa zaujímalo o všetko možné a vedelo veľa, sa stane ,,priemerný,, dospelý alebo študent, ktorý má iné záujmy než vzdelávanie sa. Ja som tiež na základe bola jednotkárka a na strednej som to začala flákať a na výšku pre istotu nešla. Ovládam nejaké jazyky, mám rôzne kurzy, školy, zarábam dobre, robím čo ma baví.

Tak neviem ako ty, ale ja poznam aj genialnych, velmi nadanych a sikovnych dospelakov a nie je ich malo 🤷♀️