icon

Kde sú všetky geniálne deti so samými jednotkami?

22. dec 2022

Kde su vsetky tie genialne deti so samymi jednotkami? Tie co navstevovali mnozstvo kruzkov? Tie co sa ucili anglictinu este v skolkarskom ceku?
Ako sa z nich stali priemerni dospelaci?

yanni
23. dec 2022

@vevesh Ako keby si opisala mojho brata a moje starciu dceru. len s tym rozdielom, ze brat mal a dcera ma dobre znamky. Ale znamky by som tu ani nespominala a uz vobec neporovnavala so Slovenskom. Vieme alo to chodi v DE.

yanni
23. dec 2022

@vevesh toto tu nikomu nevysvetlis plus ak nepoznaju DE skolsky system, tak uz vobec nie. Moja copana je nadpriemerna (testovana. testovana ale koli niecomu inemu) a napr. z Kunst dostala teraz 2-. A to ma umelecke crevo. Aj po hudobnej aj vytvarnej stranke. len ten vianocny stromcek, co vytvorila, asi nespadal do mierky ucebneho planu alebo oka ucitelky. A to maju celkom fajn ucitelku). Dieta je smutne. A este takto pred Vianocami. Ja som uz roky toho nazoru, ze "vychovy" by sa nemali znamkovat a vobec brat vseobecne do uvahy. Nie kazdy ma hudobny sluch (ano teoria sa da nabiflit ale "hluchy" clovek ti rytmus nevytlieskA), taktiez mas sportove antitalenty (jeden mame doma), dvaja z nasich 3 chalanov uplne ignoruju Kunst-nebavi ich to, nemaju na to vlohy, zbuchaju vzdy nieco len tak, aby neprepadli. Naopak copana strasne rada kresli, nieco tvori a takto je "odmenena". Smutne, ked 7rocnu tretiacku takto demotivuju.

vevesh
23. dec 2022

@heleninamama genialne dieta neznamena, ze vie vsetko a zo vsetkych predmetov. Ani Einstein neexceloval v jazykoch a inych disciolinach okrem mat-fyz. Genialne dieta znamena spravanie, vedomosti a riesenie ma nadpriemer od rovesnikov. Neviem, ci dokazes pochopit, ale len taky ten utek zo skolky v 5rokoch podkopanim plotu- treba vymysliet plan, nastroje na podkopanie -kopali specialnymi plochymi kamenmi 🧐🧐(nebola to jednodnova zalezitost a ten plot bol kvalitny- ziadne diery, ani vymole), obolstit 6 dospelych ludi, ktori robia dozor cez dlhsiu dobu a ubziknut vo chvili, ked nikto nepozera s dostatocnym casovym predstihom, aby stihlo prist domov. Ucitelky prisli na to, ked mi dieta doslo domov- same, cez velke cesty, krizovatky asi nejaky kilometer cez milionove mesto. 5 ROCNE!!! A toto nie je ojedinele, jednoducho ma riesenia a schopnosti mimo svoj vek a chapanie rovesnikov v urcitych oblastiach, v niektorych tromfne kludne dospelych. Toto dieta doslova a do pismena neopijes rozkom len preto, ze je to dieta.
PS: mam aj dalsie, ale uuuuplne normalne priemerne deti...🙃🙃

vevesh
23. dec 2022

@yanni takato demotivacia vie deti totalne udupat- preto aj moja "nadana" na skolu a ulohy zvysoka "prdi". Lebo snazila sa a bac 3-5 lebo medved😤😤, tak no naco vyvijat snahu, ked aj bez snahy dojde s rovnakou znamkou🙈🙈 ona uplne ignoruje ucitelov a ulohy a nevedia s nou pohnut-ani jeden za cely skolsky cas🙃🙃 snazi sa, len ked ona sama v tom vidi nejaky osobny profit pre nu. Ucitelia sa ju snazili vydierat, ze nepojde na telesnu, ale bude dopisavat ulohy (😀 ona bola nadsena, ze nemusi cvivit!🤦‍♀️). Potom, ze nepojde na besiedku (😀znova dieta plne nadsenia, ze nemusi na trapnu skolsku akciu a hrat v scenke🤪), chceli jej dat poskolne vyucovania, ale tom im nepreslo cez skolsky inspektorat🤨🤨). Dali viac uloh, viac ignorovala. 🙈🙈 a so mnou sa ucitelom dohadovat nechce, takze uspesne ignoruje akukolvek snahu o du ci pisomky nadalej🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

dadis
23. dec 2022

@kaktusik007 Moji su nadani stredoskolaci 🙂

autor
23. dec 2022

@vevesh Ako bude podla teba fungovat v pracovnom zivote? Bude plnit iba ulohy, z ktorych bude mat benefit?

akvi
23. dec 2022

@heleninamama máš skreslenu predstavu. Geniálne dieťa poväčšine nemá ani samé jednotky, ani nevyniká na olympiáde. Geniálne dieťa má často myslenie " mimo misu" a nie je to v škole pochopené ani akceptovane. Napríklad môj keď šiel na matematickú olympiádu, tak tie tri príklady mal spravené za pár minút, ale napísal čisto výsledok, ktorý mal správne, lenže to na olympiáde nestačí, oni chcú postup a keď to učiteľka zdôrazňovala synovi, on jej vraví, že ved napísal, že to vyratal z hlavy. Zasmiali sme sa na tom, ale úspešný na tej olympiáde nemohol byť, pretože nemal postup. On nepoužíva klasické postupy, čo sa učia v škole, on sa pozrie a vidí. Ja netuším, ako. On vlastne častokrát tiež nie, on tie procesy neanalyzuje. Alebo nedavno, SŠ, test z odborného predmetu, dostal 3-ku, pýta sa učiteľky, že za čo. Ona mu vraví, odpovede boli v podstate správne, ale... Ale neboli z knihy, nebolo to to, čo ona čakala, že sa všetci nadrvia naspamäť. To sa proste nenosí. Ďalší odborny predmet - výpočet, zo zadaných čísel syn zistil, že dany pripad nemôže nastať. Napisal učiteľovi, ten miesto toho, aby s ním o tom diskutoval, dal mu za 5, pretože on chcel vidieť komplet postup. Bolo mu jedno, že taká situácia je nereálna, vôbec neocenil to, že niekto sa aj zamyslel. A presne takéto situácie spôsobujú, že nadané dieťa prestane brať školu vážne a pretrpi ju.

dadis
23. dec 2022

@autorka neviem ci z teba hovori zavist, alebo co...moje deti su obe na osemrocnom gympli, dcera v tercii a syn v kvarte. Na poslednom vysvedcku mal syn jednu dvojku, dcera ma stale same jednotky. Obaja sportuju, 6x tyzdenne trening, cez sezonu kopec pretekov, na sustredenia chodia. V anglictine citaju knihy i pozeraju ntxlf. Su normalne deti a viem, ze z nich vyrastu uspesni ludia. Ci sa mylim?

autor
23. dec 2022

@dadis Co by som ti mala zavidiet?

vevesh
23. dec 2022

Podla mna, bude musiet mat "slobodne povolanie". Cize minimum sefov az ziadny nad nou. Momentalne chce byt zverolekarka. Podla nas sa idealne hodi na sudcu😀 ale hlavne ju chceme naucit fungovat tak, aby vedela zit plnohodnotny samostatny zivot a neskomplikovala ci neznicila zivot na bazirovani na urcitych malickostiach, lebo ona ma pravdu - ako napriklad sa naposledy dohadala na celu jednu hodinu, ze netusim aky zivocich, zije iba v urcitej casti krajiny a je hermafrodit pribuzny bocianom🙃🙃ucitelka nakoniec stratila nervy a opustila triedu a mali volno- cakam peknu znamku za toto na vysvedcku🙈🙈

dadis
23. dec 2022

@autorka lebo taku sprostu temu moze zalozit len ten, co ho tento problem "trapi"

autor
23. dec 2022

@dadis Fuj, ako sa nepekne vyjadrujes.

dominikamacakova
23. dec 2022

@akvi to je otrasný prístup učiteľov 🙄

akvi
23. dec 2022

@dominikamacakova áno, je veľmi frustrujúce sa na to pozerať. A to som uviedla pár príkladov z tisíc. Takéto situácie sa dejú tým deťom denne.

heleninamama
23. dec 2022

@akvi Syn asi chodí na zlé školy, lebo moje deti sa s takýmito vecami nestretávajú. Olympiádu z matematiky som videla naposledy cez dištančné a dcéra mi potom len vysvetľovala, prečo je taký výsledok. Písala len ten, žiadny postup tam nebolo treba, dokonca aj mnohé riešenia z rôznych súťaží v nižších ročníkoch robila logicky, predstavila si to, rozkreslila - o rovniciach či kombinatorike nemala ani poňatie a výsledky jej uznali. Učiteľka ju ešte pochválila, ak urobila takýmto spôsobom úlohy nad svoj ročník.
Druhá vec je, že ja som extra prísny rodič a také, že domáce úlohy, zadania, postupy ignorovať, to by u mňa neprešlo. Učím deti, že ak chcú byť v živote úspešné, musia niekedy robiť aj to, čo nechcú, rešpektovať iných, poslúchať a občas s pokorou ustúpiť, pretože reálny život nie je jednoduchý a nepôjde vždy podľa nich. A tiež musia vedieť vychádzať s ľuďmi, byť diplomati a len vyššie IQ na to nestačí. A vediem ich k výkonu - známky, percentá to bolo pre mňa aj pre nich vždy dôležité a idú za tým.
Možno som negatívne ovplyvnená, ale máme v rodine vysokointeligentnú slečnu, ktorá chodila do Aprogen triedy, vynikala v matematike, má talent na jazyky, krásne hrá na husle, všetci sme jej predpovedali skvelú budúcnosť. Napokon ani nezmaturovala, narobila rodine kopu problémov a dnes je to potetovaná troska, ktorá nezvláda ani brigádu v obchode. Rovnako ide z jedného zlého vzťahu do druhého. Na vine je povaha dievčaťa a hlavne výchova matky, ktorá ju nikdy neusmerňovala. Žiaľ, aj takto končia geniálne deti a pre mňa je to žijúca výstraha.

akvi
23. dec 2022

@heleninamama chodí na školu, ktorá mu ako jediná dávala zmysel, že ho podporí v jeho záujme. Ale bohužiaľ, nie je to tak. Preto radšej začal chodiť do práce a v škole dohodol IUP, aby tam nemusel zažívať denne tie situácie. A už sa nevie dočkať, kedy z nej vypadne a v tomto momente je rozhodnutý, že do žiadnej slovenskej školy uz v živote nepojde.

slovakboy
23. dec 2022

@heleninamama no ak to tvojim deťom vyhovuje a sú spokojné potom Ok. Ale inak to je príklad ako sa deti nemajú viest. Preto aj tá vaša slečna v rodine tak dopadla. Očakávania boli vysoké. Ak deti vedieš k disciplíne a k prekonávaniu odporu ale robíš to nenásilnou formou, netlačíš na nich s očakávaniami, tak ak majú silné povahy a nájdu v tom zmysel, potom Ok. Riziko je veľké. Porovnávanie sa s lepšími, nemám body, nechce sa ni čo teraz donútil sa Ok super a čo nabudúce? Dokedy sa budem nútiť? Vedies ich k boju a to nemusí vždy dobre dopadnúť.

sticker
heleninamama
23. dec 2022

@akvi Však ok, ak už v mladosti našiel to, čo ho v živote baví, vidí v tom zmysel a vie sa s tým aj uživiť, ďalšie školy nepotrebuje. A možno odíde žiť do zahraničia a tam bude potrebovať iné zručnosti ako diplom zo slovenskej VŠ. Držím palce.

slovakboy
23. dec 2022

@heleninamama ja uznávam motiváciu pochvalou. Pochvalou výsledkov nie pochvalou dieťaťa. A postupne zvyšovanie nárokov bez určených limitov. Nepodarilo sa? Nevadi skús znova nižší level. Ide? Tak ideme na vyšší. Žiadne preteky žiadne body. Žiadne porovnávanie sa so spolužiakmi. Radosť z rastu vlastných schopností.

vevesh
23. dec 2022

@heleninamama velmi lahko sa ti to hovori. Pretoze moje dieta -momentalne 9 rocne, dokaze obolstit ucitelov-dospelych ludi, tam je komunikacia zakopana, pretoze oni si nechcu priznat, ze ich tak male dieta dokaze takto obchadzat. Aj pri upozorneni na toto, nech MNE pisu ulohy, a ja dohliadnem na to, ze ich dieta bude mat, fungovalo asi 2 tyzdne aj s cestou. Moje dieta si zasadne ulohy nepise, a od ucitelky prislo hlasenie "ze trenuju na to, aby si ich deti zapamatali, preto ona nebude uz pisat😵). A tak dieta ulohy nema, "lebo ze ziadne nemaju". A dobrovolne sa mi doteraz ziadny ucitel nepriznal, ako ho dcera vie obist ci dostat do uzkych (ja to zistim az po dlhsom case, ked sa priamo bavim s ucitelom, co uz je uplne pase cosi napravat, ked to dietatu prejde a medzitym urobi dalsie veci...). Ako chapem, asi ziadny dospely si dobrovolne neprizna, ze ho dobehlo 9 rocne dieta🙈🙉🙊🙈🙈ale mne ako rodicovi to puta ruky zasiahnut v dane momenty, ked je to potrebne...a s prisnostou ci benevolentnostou to teda nic nema.

autor
23. dec 2022

@vevesh Aby si aj ty nedopadla ako ten ucitel.

mooonika1975
23. dec 2022

"geniálny" človek sa málokedy potrebuje vyťahovať a ukazovať, práveže naopak. Neviem, kde by si ich chcela vidieť ? V TV napriklad ? Taki, čo ich moc často vidiš a chcú byť na očiach, taki z geniality nepobrali nič.

mooonika1975
23. dec 2022

no nikde nie sú , proste matky, ktoré si svoje dieťa obhajuje ako geniálne, potom v škole, keď musi ukázať aj svoje pričinenie, nielen matkine chválenie, zisti, že to také ružové nebude. Takže geniálnych nie je veľa a ak sú , tak viaceri su preč.

mooonika1975
23. dec 2022

@vevesh dobehlo ?? 9 ročné ? Ty ju chváliš za to, že si neurobi ulohy a ešte dokáže prekabatiť učiteľa ? Uf. Mysliš, že je učiteľ sprostý ? Skôr si mysli, že ak to máš v paži ty, tak aj on. Lebo učiteľ ťažko dokáže všetko riešiť v škole, polovica úspechu je na rodičovi ,

slovakboy
23. dec 2022

@vevesh máš úžasnú skvelú a výnimočnú dcéru. Mám takého kolegu presne toto robil učiteľom v škole. Učil sa len keď ho to bavilo. Urobil dve ťažké vysoké školy v dennom režime naraz. Geniálna hlava. Zapamätá si text od slova do slova po dvoch prečítaniach. Napriek tomu dostal na zakladke dvakrát dvojky zo správania nerešpektoval autority a doteraz ich nerešpektuje. Keď mu niekto niečo dá príkazom skončil a nepohne s ním. Riaditelia v podnikoch, v ktorých robil ho nezvládli a vyhodili ho, až my sme pochopili čo potrebuje. Ma absolútnu slobodu a nemusí dodržiavať pravidlá. Mesiac sa fláka a vraj rozmýšľa. Potom príde do roboty sadne a urobi jeden patent za druhým. A vtedy dokáže makať aj do noci. My ostatní okolo neho skáčeme lebo rutinne veci on robiť nebude. Napriek tomu, že mi občas žerie nervy, obdivujem ho. Ako partner je maximálne verný aj žene ale aj ku kolegom. Keď niečomu a niekomu verí, dá sa na neho spoľahnúť. Dúfam, že tvoju dceru neskrotíš ani ty ani nikto iný.

vevesh
23. dec 2022

🙃🙃Je to moje dieta a ja tiez mam nadpriemer, zazila som nieco podobne ako syn @akvi . Kedze poznam charakter dietata a viem jeho silne a slabe stranky, ako rodic viem odhadnut, prekuknut, zasiahnut a pritvrdit ci usmernit. Moj muz menej- je to tatikov milacik😀 s tymto problem nemam, len vo vztahu s inymi (hlavne skolou) je to komplikovane.

slovakboy
23. dec 2022

@mooonika1975 áno. A nezabudnime, že nie len geniálni sú úspešní. Aj pilní vedia dosiahnuť vysoko.

mooonika1975
23. dec 2022

@slovakboy
určite , tých by som vyzdvihla dvakrát viac 👍

vevesh
23. dec 2022

@slovakboy prave preto nebazirujem na znamkach- viem, ze by som nic nedosiahla a este skolu viac znechutila. Teraz tam rada chodi (pri predchadzajucej taketo nadsenie nemala), i ked dostava zle znamky🙃🙃. A viac menej nas ciel ako rodicov je, ako som uz hore spominala, aby v zivote bola spokojna, vedela sa prebit a neznicila si svoj zivot a zivot rodiny malichernostami okolo svojej pravdy v skratke.

mooonika1975
23. dec 2022

@slovakboy tak s týmto nesúhlasim absolútne, moje deti chodili do nadanej triedy, každý vedel, kto je v triede autorita, vedel počúvať, vďaka čomu sa nikdy neučili doma, lebo boli sústredení, pozorní a počúvni . Rešpektovali pravidlá. Ja som učiteľ, mám deti, ktoré totálne nerešpektujú už v MŠ nikoho a nič, nebudem hovoriť, ako ťažko prijimajú informácie, keďže si idú svoju vlnu. A v konečnom dôsledku to nevedia.
Naopak , v triede boli aj deti, ktoré nerešpektovali pravidlá, ale tie si niesli aj diagnozy rôzne so sebou, tak sa to rešpektovalo.