Kedy je to ešte "normálne" a kedy navštíviť s dieťaťom psychiatra?
Ahoj chcela by som sa poradiť. Je to dlho pretrvávajúci problém. Dcéra je predškoláčka je nesmierne nadaná a šikovná. Sama si za sebou upratuje je celkovo dosť samostatná. Problém je že je strašné agresívna. Nebije sa v škôlke ani súrodencov skôr si dovoľuje iba na mňa. Otca nemá. Keď niečo chce ide si postaviť hlavu a bude aj 2hod robiť scénu (napr dnes) hádzať hračkami rozbíjať predmety okolo seba a vyhrážať sa. V poslednej dobe to robí veľmi často začala s tým keď mala rok a pol (nebolo jej vždy všetko dovolené takže neviem čo tým získava) a už rozmýšľam naozaj nad kadečím či nie je posadnutá alebo zrelá na psychiatriu. Ja som trpezlivý človek ale všetko má svoje hranice a pokiaľ ohrozuje svoje okolie (seba nijako neohrozuje) tak to už v poriadku nie je. U psychológa sme raz boli a vraj nemá súlad v emočnom cítení a rozume. Vraj nič zvláštne. Nemám pocit že toto je v poriadku. Nie je to len bežné detské revanie a vynucovanie si. Je agresívna večne podráždená vybuchuje ako sopka neustále vrieska vyhráža sa rozkazuje (rozkazuje vraj aj v škôlke ale nič iné si nevšimli). Ubíja ma to keďže sme nonstop doma a nežijeme sami. Obťažuje to aj moju rodinu proste všetkých. Hanbím sa s ňou kamkoľvek chodiť dokáže to predviesť všade. Poprosím rady a skúsenosti keď to vaše deti robili ako ste dopadli alebo kedy to prešlo. Bude mať 6 rokov myslím si že to je nevhodné v tomto veku.
@kassandra25 a keď ako bábätku nie je po jeho? Ste šťuknutí? Bábätko nie je zlomyselné. Snaží sa len prežiť a nájsť istotu v tomto svete.
@kassandra25 aha, to ste ešte neboli. no dobre tak nič.
@kassandra25 no vieš, mne to príde, že je to tvojou výchovou, takí ako ty by nemali mať deti, on proste od malička hrozne trpí ako si na ňom vybijas svoju frustráciu a nevedomosť. Určite by som odporučila ísť k detskej psychologicke, najskôr sama, potom aj s nim. On totiž môže mať aj dáku diagnózu, za ktorú nemôže a ak ju aj nemal, už ju možno ma.
@daisylucky veľmi kruté vyjadrenie, ale tiež mam ten pocit. Len som nechcela byť zlá. určite je strašne na nervy a to robí vela. Ale normálne sa musím nejako vyventilovat, lebo mám hrču v žalúdku z toho s akou nenávisťou niekto dokáže hovoriť o svojom dieťati od tehotenstva. Vyrastie z neho feťák a rodičia budú hovoriť, že je taký od narodenia. Oni za to nemôžu.
@daisylucky urcite to nie je mojou výchovou. chces povedať, ze my mu prijazujeme robit zle veci? ze my ho to ucime? ludia dokazu byt strasne zakerni a sprosti. mam aj dceru. ta je preco uplne normalna a nikdy nic zleho nespravila???? este aj tej prekaza velakrat. robi jej zle a stazuje sa nanho. predstav si. a diagnozu ma, ze je hyperaktivny, predstav si. radili mi dat ho na sport, aby sa tam vybijal, ty mudrlant!!!
@dovozadokoca on uz ako babatko muselo byt po jeho a len ked bol na rukach, nereval. inak prereval nonstop. v posteli sam nevedel byt. takze tak si vydobijal svoje od narodenia. dcera nam toto nerobila.
@dovozadokoca kruté a pravdepodobne pravdivé, nemyslím si, že som zla, trochu ma mrzí, že sa starám, ale žiadne dieta by nemalo trpiet... A nechcem týmto úplne súdiť matku, hlavne jej dôvody prečo to robi, človek si napr. prenáša vzory správania od rodicov, môže byt v depresii, nevieme co ona zažila, ale myslím si, že tu je potrebná minimálne psychologicka pomoc.
@kassandra25 pre vaše dobro a hlavne jeho dobro, skúste s ním obehat čo sa dá. Od poradcov, cez psychológov, ľudí, venujúcich sa vzťahovej výchove/kontaktnému rodičovstvu. Vylucit autizmus atď. Pochybujem, že má stanovenú diagnózu, keď ešte len chces ísť ku psychológovi. Naozaj naozaj nechcem byť zlá, keď som na nervy a ktosi do mňa pichá, vraždila by som, ale je mi ho strašne ľúto. Strašne. Je z teba cítiť, že melies z posledného, čo sa týka jeho výchovy. Nemôžete si určiť svoju teóriu a len počkať, kým vypadne z domu. Teda môžete, je to bežná prax, ale prasklo mi srdce.
@dovozadokoca nikto ho nenavidi, to , co pises, je sprostost. kazdy ho ma rada, velmi ho lubime! mysli si co chces. od narodenia je taky, aky je. brzdime ho vsetkym moznym. zakazmi, prikazmi, raz po zlotky, raz po dobrotky, sem tam je aj dobry celkom. kludne sa vybajaj, si velmi zly clovek inak!
@kassandra25 komu nie je rady, tomu nie je pomoci, skus si zopár článkov od psychológov ohľadom toho prečítať, napr. na eduworld, napr. o placi bábätiek a ze keď plaču, potrebujú co najrýchlejšie uspokojiť potrebu, hoci len potrebu blízkosti s matkou, plač je ich jediná možnosť komunikácie, určite nie manipulácie. A y mu neprikazujete robiť zle veci, vy mu ich dávate za príklad.
@dovozadokoca nenormalna osoba! on nie je autista! ty retard!
@daisylucky vzory správania sú najhoršie, ja 3.5 roka bojujem so sebou a pomerne úspešne, ale je to najťažšia vec, čo som v živote robila. Moje dieťa bola facka na prebratie od života. Náročná jak hovado. A NAJDOKONALEJSIA vo vesmíre. Lebo je úžasná a skvelá a milujem ju a letím jej to povedať.
@dovozadokoca ja podobne, ale nechcem tu verejne písať, čim všetkym som si prešla.
@dovozadokoca keby bol autista, tak by sa inak choval. on je ako moj sused, ktori mal dobrych rodicov, co ho vychovavali, ako mohli a napriek tomu bol z neho grazel co vykradal skolky, auta a sedi len v base, proste zly od narodenia. ale bud kludna, ty krava, pojdem s nim k psychologicke a potvrdi mi tu hyperaktivitu , lebo jeho vseobecna lekarka mi ju potvrdila a napisala mu ju uz do kartoteky, ked ho vysetrovala a este mi povedala, ze to mame s nim velmi tazke, predstav si, ty krava!
@daisylucky neviem no, pani pôsobí ako človek z menšiny, tam je ťažko radiť. Idem sa ja venovať, pekný deň. 🙂
@dovozadokoca nie som clovek z mensiny, ale mysli si co chces, pre mna budes vzdy len krava za vyjadrenie, ze nelubime nasho syna, taky clovek je vzdy len krava, nehnevaj sa. lubime ho velmi, predstav si! a to ze vo mne nespal, som opisala len realne, nie nenavistne, ako si ty pochopila a som rada, ze sa konecne ides venovat sebe!!!
@dovozadokoca skôr len ma nedostatok vedomosti o výchove dieťaťa a prirodzene jej to tiež nejde, možno nie úplne z vlastnej viny, snáď len preháňa, čo tu píše, lebo je nazlostena, ale detská psychologička by ozaj mohla pomôcť.
@kassandra25 nie, povedala som, že sa o ňom vyjadruješ s nenávisťou. 🙂 čítanie s porozumením. Nie, že ho neľúbiš, ale tak každý si doplní to svoje.
@kassandra25 pozri, nemusíš tu ostatné častovať nadávkami krava a podobne, to fakt nie je potrebné. @daisylucky @dovozadokoca ti chceli len pomôcť, obe napísali, že majú tiež problémové deti, tak ti mohli poradiť. Ty prskáš okolo seba ako namosúrená šelma.
Jasné, že sa každý najradšej pochváli dobručkými detičkami a s tými problémovými veľmi nejde na verejnosť, lebo každý poprvé pošle matku k psychológovi a po druhé obviní matku z nezvládnutej výchovy. A jasné, že žiadna matka toto nechce počuť. Lenže od problémov tvojho syna nemôžeš odísť, nikto mu nedokáže pomôcť, len ty a tvoj muž. On je ešte malý, pôjde do školy, príde puberta a potom si s ním neporadíte. Takže ak sa vám ako rodičom ho nedarí veľmi zvládať, naozaj nemáš inú šancu ako ísť sa poradiť k psychológovi, nie je to žiadna hanba. Vieš si predstaviť, keď pôjde do školy, že ti bude musieť presedieť za stolom nejaký čas a poctivo písať písmenká? Budeš sa s ním musieť učiť a to nebude ešte nič voči tomu, keď nastúpi puberta. Vtedy aj tie dobré deti vystrkujú rožky. Takže ja ti želám veľa trpezlivosti s vašim synom, určite to dobre dopadne a mysli pozitívne. Nebude z neho žiadny grázel, ale výnimočný chalan, uvidíš!
@0silvia0 presne tak 🙂 len u nás to nebolo ani tak problémovým dieťaťom ako problémovou situaciou, z ktorej sa stalo dieťa s problémom :(
@daisylucky prosim Ťa, nenapíses trochu viac o spracovani emócií, alebo ako ich rozoznat, spoznať? Ja ich vobec neviem pomenovat a ked ako sa ich zbavit, co namiesto nich. A ako by sa dali napravit sposobené traumy dietatu, dá sa to vobec spracovat, napravit? Aj take mensie ..zazilo hadky dospelych, zle vztahy, stres, a vacsie.., mala by si nejaký tip? Budem Ti velmi vďačná...a nevies...to ze chyba jeden rodic, ma vazne nasledky trvalé na psychike? Lebo moje dieta teda tiez take prejavy..bez otca...citala som, ze mozog sa inak vyvija..dufam, ze nie..
@kassandra25 no sikovny je ale ma zlú vychovu od vás ako vychovavatelov...ak to nezmenite, znicite mu zivot.
@kassandra25 ahoj no mam dost.fakt mas narocne dieta , neviem si to ani predstavit.myslim si ze urcite potrebujete odbornu pomoc psychologa.neurologa a psychyatra.nie je to hamba ale pomoc vam vsetkym.drzim palce
@janulik2008 ako sa da zablokovat video alebo youtube kanal na YT? Este sa mi to nepodarilo.
@jersey87 to by som aj ja rada vedela. My sme zistili ze sme blokli len komentovanie :-/
@janulik2008 ja som uz rozmyslala, ze zacnem nahlasovat kazde jedno video.
@jajko22 na toto si netrufnem, nie som detská psychologička, len som o tom dosť čítala, lebo som to potrebovala pre seba aj dieťa. Ale veľmi dobre články aj rozhovory s psychológmi nájdeš na eduworld.sk, keď si dáš na ich stránke do vyhľadávača napr. emócie. Co sa týka spracovania traum, viem akurát podľa seba, že ja som takto prostredníctvom psychoterapie dake spracovala, ale detský psychológovia pracujú inak ako psychoterapeuti pre dospelých, ak máš teda dáke pochybnosti, určite kontaktuj detskú psychologicku. Pre upokojenie, každý si nesieme dačo negatívne, možno až traumy s detstva, hoci si to nepamätáme, aj narodenie mladšieho súrodenca môže byť traumou. Určity stres v detstve je aj dôležitý a ani by sa mu nedalo vždy zabrániť ani pri nalvacsej snahe rodičov a ani by to nebolo dobre (napr. keď si môj dvaapolrocny o tretej v noci zmyslí, že chce jogurt a ja mu ho nedám, a vysvetlím dôvod, že v noci sa jogurty nejedia, on z toho má stres, bude sa zlostit, plakať, hodí sa o zem, ale podľa mňa je dôležité, že za to nebudem na neho kričať, lebo to je jeho emocia, ktorá ním musí prejsť a potom sa pritulime, vie, že ku mne potom môže prísť, aby som mu dala lásku, pocit bezpečia a upokojila ho, že všetko je v poriadku, lebo on este sám nechápal, čo sa stalo, starším deťom sa už dajú pomenúvat emócie, napr. nahnevalo ta, ze som ti ten jogurt nedala, ale jogurty sa v noci nejedia a pod.) aby dieťa vôbec bolo schopné prežiť v dospelosti. A určite by som sa netrápila, nad vecami, ktoré nevieš zmeniť, lebo si zbytočne uberas energiu, napr. ze dieťa vyrastá bez otca, nejaký vplyv to možno ma, ale všetko má vplyv, pretože deti nevyrastaju v dokonalom prostredí s dokonalými rodičmi. Aj keď vyrastá bez otca, môže mať od teba viac lásky ako deti v kompletných rodinách. Ale to je len môj názor a nie odborný. Ak sa ti zdá, že dieťa dáko poznačili hádky a zle vzťahy v rodine, skus kontaktovať detského psychológa, pripadne chod aspoň na jednu konzultáciu sama bez dieťaťa.
@jajko22 emócíí sa nemožeš zbaviť, sú prítomné po celý život človeka, sú našou súčasťou, tu ide o to, že človek by si tie svoje emócie mal dovoliť odžiť a nepotláčať ich, takisto deti, napr. ked dieťa plače, tak ho nechaj plakať, neodvádzaj jeho pozornosť, že pozri aký pekný vtáčik alebo podobne, takisto netreba deti pred emóciami svojimi chrániť, ked si smutná, plačeš, vobec nevadí, že ťa dieťa vidí, naopak, je to pre neho potrebné pochopiť, že je to normálna vec, treba mu to vysvetliť, nie je dobre sa tváriť akože všetko je super, ked nie je, lebo dieťa cíti, že niečo nie je ok a ked mu ty povieš, že je to ok, tak má v tom ešte vačší zmätok, skús si pozrieť výchova nevýchovou, tam je to vysvetlené

@dovozadokoca mozno s nim pojdem aj k doktorke, psychologicke. Sesternica ma takto pred rokom stopla , ze ona mala s dcerou rovnaky problem, ze sa jej mala v obchode hadzala na zem a plieskala a psychologicka jej poradila byt razna, razna a povedat nie. Uz to praktizujeme aj my s manzelom. On stale mysli pozitivne a vravi, ze mozno z toho raz vyrastie. Moj otec bol takyto zly ako moj maly a teraz vobec zly nie je. Takisto moj muz bol na 80 percent taky zly a teraz je slusny chlap. No, bolo nam nadelene teda.