Kedy začneme štrajkovať my mamičky?
Všetci štrajkujú - učitelia, lekári, dôchodci..všetci. Ale nikto si neuvedomuje ťažkú situáciu, ktorú máme my - mamičky. Prinajlepšom dostaneme 217 eur, čo je rodičovský príspevok aj s prídavkom na dieťa a môžeme sa zblázniť, nestačí to ani na poplatky a základné potreby dieťaťa. Mali by sme s tým začať niečo robiť, nemyslíte?
za vyssiu matersku ktora pokryje vsetky naklady spojene s vychovou po cele tri roky materskej !!!!
@mataharyy úžasne napísané, úplne s tebou súhlasím.
@maria.vinea ???? 😕 😕 a to si ako predstavuješ? pýtam sa len preto, lebo každý rodič ma iný pohľad na výchovu a aj na náklady - napr. niekomu stači oblečenie z Tesca a niekomu z Nextu, či niekto jedáva bio a iní nie....
😉
@maria.vinea Mateřskou máš vypočítávanou ze mzdy, tedy je-li nízká, měla jsi nízký plat... Pokud myslíš rodičovskou, tak nesouhlasím. Zodpovědné rodičovství je i v tom že, nejen si dítě naplánuješ, ale naplánuješ i to jak se o něj zvládneš postarat (ať už materiálně, nebo citově...) a není úlohou státu toto suplovat. Stejně jako není úlohou školních zařízení děti vychovávat, ale učit... Jen poslední dobou si spoustu lidí plete dojem a pojem... Zamyslíme se logicky, stát po nás nevyžaduje mít dítě, jsou země, kde ti milostivě dovolí jen jedno dítě a každé další jen jako výsadu bohatých...
Dokonce jsem četla článek, kde bylo dáno, že jestli chceme zachránit planetu zemi a s ní i nás (tedy naše budoucí generace), tak jedním ze tří způsobů jak toho docílit je regulace porodnosti... No možná budeme všichni tak dlouho prskat na zmrvený život, až to k tomu opravdu dopracujeme 😉 😎
@meloa děkuji 🙂
budte radi za to co dostavate, inde by sme nedostali ani tolko a hlavne by na vas ziadny zamestnavatel necakal 3 roky kym sa vratite z rodicovskej, mame moynost byt tri roky doma a este nam za to stat plati, takze sa prestante stazovat a uzivajte si to, je mnoho vyspelsich krajin kde nevedia ani co je materska 😒
ja si nemyslim ze ta tu mamicky urazali. Ty slobodne zijes v tejto krajine, tak ako ine mamicky v anglictu ci v inej krajine. Ak ti nevyhovuje vyska materskej, prestahuj sa napr. do francuzka... tam je napr. slusna materska... asi 6 mesiacov 😉
Chapem, ze asi ste v tazkej situacii, ze cakas druhe babo, ale ty a tvoj manzel ste sa slobodne pre neho rozhodli aj napriek vasim nizkym prijmom. Stat ta predsa "neoplodnil" 😉
Ja ked budem mat dietatko, chcela by som byt s nim doma dva roky a som vdacna, ze tato moznost tu je, .. aj ked treba uplne realne pocitat, ze rodicky o 10 rokov budu spominat, ako volakedy bolo mozne ostat az tri roky doma s dietatom... 😀
@meloa Ti nekážem,aby si chápala...som písala zakladateľke témy
@katkaseiner vôbec ťa neodcudzujem, skrátka riešiš svoju situáciu a nie si jediná 😉 namiesto sťažovania sa a nariekania - robíš niečo pre svoku rodinu - ideš do práce aj za takú cenu - respektíve obetuješ svoj čas s dieťatom - za to nie si ani zlá a ani nemilujúca mamina - len jednoducho ak sa inak nedá a potrebuješ poplatiť účty, stravu....a chceš dieťaťu a sebe a skrátka rodine dopriať 😉
@miskakyska v poriadku, ale nakoľko je toto verejné diskutujúce fórum, tak s prepáčením som sa opýtala 😉
@maria.vinea tiez by ma zaujimalo kolko to podla teba je... lebo je zrejme ze tie naklady pre niekoho kto zije v byte s hypo, nema zahradu, podporu rodicov etc. ... budu neporovnatelne vyssie ako niekoho kto toto vsetko ma - a to pisem o idealnom pripade zeby sa niekomu podarilo zhmotnit nejakou sumou naklady na dieta...
o tom ze kazdy rodic vychadzajuci zo svojho standartu zijuceho pred materskou dovolenkou ma naroky a standart uplne inak nadstaveny uz asi pisat nemusim...
@meloa o.k 😉 🙂 😉 🙂 😉
Inac keby zvysia rodicovsky prispevok na dajme tomu 350 EUR mesacne hadajte kto by mal viac deti? Myslite ze normalny clovek by si dovolil 5, 6, 7 dieta lebo byt na materskej sa oplati?
@lujza123 nemyslim si, ze iba romovia su ti, ktori toto vyuzivaju... aj mnohe biele zeny si takto zabezpecuju prijem a retazovo kazde tri roky prechadzaju na dalsiu a dalsiu matersku... predsa je len jednoduchsie takto "zarobit" 220 EUR aj s pridavkami ako niekde za pasom makat na smeny za minimalnu mzdu 😎
@mima4 to je uplna pravda...ja inak pokladam za dost nespravodlive aby zena co v zivote nerobila mala rovnaky rodicovsky ako zena ktora robila a poctivo odvadzala dane a pod.
Nechcem vyryvat, ale ako si predstavujete formu strajku? Ucitel prestane ucit, lekar prestane liecit... A mamicka? Prestane sa starat o svoje dieta? 😅 😔
@lujza123 a tebe sa 350 euro zda dost?
vies mne pride prave z tohto dovodu tato tema taka, no... lebo neviem kto ako ma identifikovat kolko kto potrebuje na zivot... keby bol prispevok 350 tak je to zase malo - vzdy to bude malo pokial to nebude dosahovat vysku tvojho platu - lebo tvoj zivot je pravdepodobne na tvoj plat nadstaveny - je jedno ci zarabas 500 alebo 5000 euro - na zaklade toho si zila doteraz, asi zobrala nejaku hypo, mas kupene nejake auto etc. ... vsetko prisposobene vyske platu - nepoznam cloveka ktory by mal plat napr. 10 000 euro a zil by ako clovek so 400 eurami - a samozrejme ze ten prepad pre cloveka s 10k platom je trosku iny ako pre cloveka s platom 400 euro... samozrejme ze pridu argumenty ze on si moze odlozit zatialco ten druhy nie... no ano, ale preco by ten plat nemohol minut na veci ktore poklada za potrebne on?
cize otazka vysky prispevku a ci staci na pokrytie potrieb je uplne zle nadstavena... jasne ze nestaci, ale ide o prispevok, nie plat... je to socialny prispevok na ktory sa z dani skladaju vsetci pracujuci - a ti s tymi 10 000 eurovymi platmi zaplatia do toho systemu v absolutnych cislach omnoho viac ako ti s platom 400 euro - ale nakoniec dostanu tiez len tych 220 euro - mozno v blizkej buducnosti nic... a pritom ten plat nedostavaju zadarmo, prinasaju obety etc. - to je spravodlive? nie je... ale je to solidarne
a myslim ze ten princip solidarity je nieco co by si mali vazit hlavne ti ludia menej zarabajuci - kedze ti napr. s minimalnou mzdou neodvadzaju z platu nic ( prave kvoli solidarnosti...) a napriek tomu maju moznost byt 3 roky doma s dietatom s prispevkom za ktory sa predsalen nieco kupit da...
áno, ale vieš kolko aj tu na MK je maminiek, čo otehotneli popri štúdiu, či tesne po škole, pripadne boli nezamestnane a neodvadzali nič?
Keby to malo byt spravodlive "dostanes podla toho, co si vlozila", tak by to polovica zien neprezila. Napr. mozno doslova sporiaci ucet v socialnej poistovni... co si nasporis nan na odvodov, ktore platis, to ti stat bude rozpustat podla tvojho uvazenia. Nic viac, nic menej... to by bolo spravodlive, ale to by vacsina mamiciek zkolabovala..
Kazdy ma plne usta romiek, ale kebyze to ma byt fakt podla zasluh... tak podla mojho nazoru 80 % zien by spominalo na "zlate casy", ked kazda zena dostala 190 EUR.
@mima4 ved to, ja to tiez nemozem citat, ze nadavaju a pritom same nemaju co povedat...a stazuju sa...no holt ano tazko sa zije ked sa pred tym nez ma clovek dieta nad tym nezamysli...ved laska nas uzivi🙂ja to povazujem za strasnu nezodpovednost a vzdy ma to strasne poburi akourat tak...
Myslím že celý problém začatia diskusie je že učitelia idú štrajkovať. Ja som proti tomu. Niektorý nezarabaju ani zďaleka čo oni a robia 12 mesiacov do roka a nie desať. To môže ísť štrajkovať pol slovenska a štát tiež neni banka. Ja mám dve deti . Pri prvom má 4 roky sme v pohode vyžili. Pri druhom išlo pomaly aj ide všetko hore aj tie plienky zdrazeli.Rsobota kde som robila 8 rokov skončila. Na materskej som bola dokopy 4 roky nič sme si nekupovali žiadne handry a značkové veci pre deti. Čo som už po deťoch nepotrebovala som predala . Teraz konečne robím pol roka malý má dva roky chodí do jasiel mimo bydliska. Zarobím 550 čisté ztoho 140 prejazdim. Jasle = choroby takže náklady na lieky. Tiež som mohla byť doma za 234 eur . Som si myslela že ušetríme na dovolenky čo sme neboli 4 roky. Prt neusetrim ale aspoň nejdem do minusu. A som rada že som si našla prácu aj ked teraz zarábam o 200 menej ako pre materskou.
@dai je to skvely postreh, ktory ale vacsina mamiciek bohuzial nepochopi...
@dai 350 som len tak trepla..nie nepride mi dost, na druhu stranu ja sa nerozculujem nad vyskou prispevku, s malou som bola doma do jej 1,5 roka a potom som zacala pracovat den dva v tyzdni s prozaickeho dovodu lebo mi bolo malo 217 EUR a nevedela som z toho vyzit
Ano mas pravdu ta suma je relativna, pre niekoho akurat, pre ineho vreckove na tri dni...ale je to prispevok, nie plat a to ako stym kto nalozi je jeho vec.
Solidarita je potrebna, prispevok nieje extra velky ale ani uplne mizerny a spravodlive to nikdy nebude
@mima4 no ferove to nikdy nebude..neviem ako vy ale ja mam pokrk tohoto statu, niekoho kto rozdeluje (preflaka) peniaze..od tohoto statu neocakavam nic, ani nepotrebujem ale zaroven hladam akukolvek moznost ako sa vyhnut daniam, poplatkom..radsej dam sedliakovy na ruku 5 eur za vrece zemiakov ako by som ich mala kupovat v obchode a platit z toho dane
@mataharyy nebudem sa vyjadrovať k tejto téme lebo som už napísala čo som chcela ale to čo si písala o natalite tak máš pravdu. Znie to síce zle a "divne" ale skutočne je pravda že ak chceme ešte existovať na tejto planéte tak natalita sa musí znížiť a velke baby boom je priam nežiaduce. rozťahovanie obyvatelstva a zneužívanie neobnovitelných zdrojov energie za chvilu spôsobi že naši potomkovia budu mať velký problém žiť tak ako my......za ekonomiku si môžme sami svojou nesolidaritou a sebeckosťou ale tak isto môžme aj za všetky choroby, prírodné katastrofy a za zničenie aj toho posledneho čistého čo tu máme.....to je úplne mimo tému len som chcela reagovať na tu tvoju poznámku 🙂 🙂
@onmaria no už by bolo na čase 😠 ,veď tu almužnu čo dostaneme 🙄 nestači to ani na šeky nie to ešte na vyžitie.Na tomto všetkom je smiešne že od čias kedy som zmaturovala hned som šla do prace platila som všejake odvody u lekara som bola možno3 krat ak nepočitam pôrody a dostanem na matersku smiešne 190€ a taka čo sa začne kotiť hned po skole a ma jedno za druhym nikde neroby ani ona ani jej manžel a dostane tolko kolko ja alebo aj viac aka je to spravodlivosť.Všeci štrajkuju lebo im je malo ,malo 560€?Môj muž pracuje ako vodič s povolania stava rano na 3.do prace a niekedy pride o 5.inokedy až o 7.či pol 8.večer za taky plat aky maju učky,sestričky...Nadrie sa jak jedno hovado a mame čo robkať aby sme z jeho a mojej almužny vyšli.Tak podme všetci do štrajku ved aj mi si zaslužime žit lepšie 😵
ja dostavam podobnu sumu pri dvojickach, to je navyse aj diskriminacia
@dodkap
Presne tak, moja kamarátka tiež mala dvojičky a musela ich uživiť z rovnakých peňazí ako tá, ktorá mala len jedno, to je hnus. Najviac ma naštvalo ako ministerka práce čo bola vtedy povedala, že to nie je príspevok pre dieťa, ale pre rodiča, aby si za to mohol kúpiť niečo pre seba.
A akože dieťa asi žije zo vzduchu alebo čo! Politici rozdávajú milóny eur z našich daní svojim kamarátom a my len držíme hubu a sme vďační za pár šupiek za ktoré živoríme, taký je slovenský národ!
netreba kupovať každé 2mes.nový kočík,nakupovať to najznačkovejšie oblečenie,najdrahšie hračky a vyžijete

@lujza123 so štrajkom za práva žien - áno 😉