Klavír v byte

3. sep 2022

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ako to máte s klavírom v byte. Susedia majú klavír a nie je to nič príjemné. Čo si budeme hovoriť, je to počuť. A susedia hrajú, to je jedno či sobota ráno osem hodín, piatok večer do pol deviatej hocikedy. Zvyčajne je to niekoľkokrát denne. Sťažovať som sa nebola, nemá to význam, suseda je zvláštny človek, určite povie, že mi jej dupoceme (čomu sa pri deťoch nedá úplne vyhnúť) a vybavené. Mám pocit, že okrem klavíra ona a jej dieťa nemajú iný život. Ale začína mi to už riadne znepríjemňovať a obmedzovať môj život, koľkokrát si v nedeľu chcem zdriemnuť - klavír, syn si robí úlohy - klaklavír, otvorím si knihu - klavír. Ako to máte vy, prípadne vaši susedia? Koľko hrania je ešte ok?

beatrixx1525
3. sep 2022

Ja mám v byte bicie takže... 😃 Sú elektrické a sú na sluchátka ale ťukanie o silikón aj tak počuť. Riešim to tak, že hrám naozaj málo, keď tak raz-dvakrát do mesiaca max, inak chodím do skúšobne a keď aj hrám tak sa snažím čo najskôr si odohrať čo potrebujem, vyslovene sa vyhýbam skorým ranným hodinám a po 22, resp. v zime po 21 ani nehrám. Ja zase tolerujem susedom presúvanie nábytku a hlasné rozhovory na balkónoch, prípadne cigaretový dym. Treba hľadať kompromisy. Možno sa dá aj u vás so susedmi dohodnúť na sluchátkach, pokiaľ majú elektrický klavír, pokiaľ nie, tak aspoň poprosiť že v určitú dobu, keď si deti robia úlohy alebo neskôr k večeru že by už nehrali.

guudy
3. sep 2022

U nas sa hra na klaviri uz 12 rokov v kuse. Niekolko rokov chodili obe deti naraz na klavir. Cvicili vacsinou cez vikend, cez tyzden nestihali. Mali vyhradeny cas medzi 10-12 a potom po obede do 18. Ale to sme my. Mladsie dieta bude este min 4 roky hrat. Nastastie mame hrube tehlove steny, tak to menej rusi. Ale pocut to je…
Kazdopadne, vo svojom byte si kazdy moze doma robit co chce, pokial svojim konanim neporusuje domovy poriadok/zakony…takisto ako tvoje deti mozno dupocu a rusia tym susedov. Je to normalna sucast zivota.

ivka0708
6. sep 2022

Spunty do uší na noc... Voskové, zaspis ako bejby

basska_b
6. sep 2022

Ja neviem, my sme s bratom hravali na klaviri, ale to bol elektronicky a dal sa nastavit potichu. Takisto som hrala na flautu a na nastroj musis cvicit skoro kazdy den, aby bol nejaky progres. Potom bude aj "koncert" pre susedov prijemnejsi. Aj sused hraval na elektr.gitaru, vybrnkaval stale dokola tie iste tony, ale nikomu to nevadilo. Teraz som sla okolo panelaku, niekto hral na husle - jedna nadhera. Takemu susedovi by som za ten koncert aj zaplatila.

Podla mna lepsie hudba, ako nejaki ozrani, co sa hadaju, deti, co jazdia na odrazadle po parketach a pod...

vulka
6. sep 2022

My sme mali suseda, ktorý pravidelne hrával(podotknem, že výborne) a po čase prešiel na elektrický klavír so slúchadlami a nám susedom to veľmi chýba. Fakt bytovka zosmutnela.

marika39
6. sep 2022

naša najstaršia hrá už cca 3 roky , bývame tiež v byte a cvičí poobede, cez víkend ako stíhame, ale nikdy nie už po šiestej . Zatiaľ sme žiadnu sťažnosť nedostali, práveže čo mi susedia vraveli tak sa im to páči , ale aj keby nie, čo prestane kvôli iným cviciť?? Žiaľ bývanie v bytoch má svoje za aj proti, ako všetko.

saxana000
6. sep 2022

Je mi ta uprimne luto.Prvy rok po nastahovani sme zdielali stenu so susedmi s klavirom.dcera bola babetko a spavala v tej izbe s nami..pomohlo poprosit ci by zavrrli dvere do chodby ked hraju nebolo to potom tak pocut cez stenu.nastastie nehrali intenzivne v sobotu skusali nabozenske pred nedelnou omsou-suseda hrala v kostole na organe.parkrat navecer max do 6 a este cez vianoce spievali koledy.nastastie po roku odisli susedia aj klavir..

saxana000
6. sep 2022

@marika39 ja byt tvoja suseda tak sa Ti asi nepodakujem.na klavir dcera moze chodit do hudobnej skoly a doma cvicit na elektrickom so sluchatkami...a neobtazovat tym susedov.ludia robia na smeny deti si pisu ulohy ja dojdem domov z prace ohucana a chcem mat klud a ticho..aspon cez ten vikend doprajte susedom klud..

marika39
6. sep 2022

@saxana000 no keby som to takto brala, tak sa nenaučí nič, nemá elektrický ale klasický klavír. A po 15 rokoch v byte kde sme mali už kadejakých susedov , ktorí presúvali nábytok hore dole alebo sa chlapci vozili na odrážadlách hore dole , prípadne kričia ako divý že mi aj moje deti zobudili, si myslím že ten klavír až taká hrôza nie je😉

guudy
6. sep 2022

@saxana000 nenahnevaj sa, ale vidiet, ze o hrani na klaviri nemas ani ponatia. Pianino a elektricky klavir su dve uplne odlisne veci. Klavesy dokonca ani nemaju rovnaku sirku, ponor, zvuk. V ZUS a doma je nevyhnutne, aby dieta hralo na rovnakom type nastroja, inak nic nenacvici…