Klimatická zmena a budúcnosť našich deti
Ahojte, dnes sa len potrebujem vyrozprávať ,keďže mám opäť jeden z tych dni,kedy si viac uvedomujem,aký obrovský dopad ma naše správanie na budúcnosť našich detí. Globálne oteplenie,čoraz viac chorôb,nedostatok pitnej vody,jedla, z toho vzniknuté nepokoje a to v dobe,ktorú zažijeme ešte aj my,v relatívne nízkom veku Je mi z toho naozaj smutno,najmä keď si uvedomím,ze tomuto všetkému budú musieť čeliť naše deti a veľa ľudí si to absolútne neuvedomuje alebo to zlahčujú. Rozmýšľate nad tým tiež? Ako sa s týmto pocitom viete vyrovnať?
Ked niekomu poviem,že napr. nejem mäso a živočíšne výrobky,pomaly ma vysmeje,ked nelietam lietadlom som divná atď. a ja len rozmýšľam,či tým ľuďom naozaj na tom nezáleží alebo sú takí krátkozrakí,ze si to začnú uvedomovať až o pár rokov,keď to sami pocítia? Niekedy mám pocit,akoby ti ľudia žili na inom svete,kde je všetko ok alebo mali klapky na očiach a zakrývali si uši pred informáciami aby oklamali sami seba...ja verím v zázraky alebo aspoň dúfam,no toto je pre mňa naozaj ťažké spracovat,tak som len chcela vedieť,ako to vnímate vy.
@lenkakravcova vďaka že niekto dával v škole pozor a autorka mliekovy a mäsový typ HD je rozdiel
@negymama dakujem,ze si mnohým odpovedala aj za mňa,úplne s tebou súhlasím.
Niekto vidí "cenu" masovych produktov len v eurách ,ale ich cena alebo "daň za ne" siaha omnoho ďalej..
@poopsie o ockovani sa tu nikto nebaví,ani ja ako zakladateľka témy absolútne neriešim ockovanie a ani som to nemala v plane. Nech je úmysel očkovania u každého akykolvek,je to jeho vec. Niekto sa ockuje aby mohol cestovať,niekto aby chránil seba a druhých,niekto sa neockuje.
@ktochytavzite menej deti,menej plienok. Už aj dnes je dosť alternatív, ako nahradiť vložky..ja robím to,čo zmeniť môžem,to,čo môžem robiť lepšie a to je napr.aj to mäso,živočíšne produkty. Nie co som mohla kedysi urobiť inak ,to už nezmením..to akoby si človeku ktorý chce schudnúť povedala,ze načo teraz chudne,ved kedysi mohol radšej menej jest🤷♀️
Ale vo všeobecnosti sa dá veľa vecí robiť ekologickejšie,len treba začať sam od seba a nie sa uspokojovať s tým,ze aj ostatní to robia zle,tak som ok.
My sme od mala separovali,mama nám nekupovala zbytočnosti,neplytvali sme jedlom,žili sme skromne a nič nám nechýbalo
Milujem také pózerstvo Chránim klímu nejem mäso a pritom vozím deti do školy, na nákup len autom. Kupujem si každý rok nové handry a mením elektroniku podľa aktuálneho trendu.
Kto chodí na bicykli na nákup s ruksakom na chrbte?
Kto má na dome fotovoltaické články, aby aspoň vykryli vykurovanie teplej vody?
Kto používa odpadovú vodu na splachovanie WC?
Kto mení použité oblečenie, ktoré sa dá ešte nosiť?
Cena mäsa je pózersky vyčíslena!!!
Cena benzínu? Ťažba ropy, rafinérie, transport?
Cena plastov? detto
Cena elektroniky? Ťažba kovov, Spracovanie kovov?
Cena textilu? Pestovanie bavlny, chemická úprava?
Cena nábytku? Výrub, Spracovanie?
Cena vegetarianstva? Výrub tropických lesov?
Ak ste už vegetariáni? Nakupujete ovocie z overených zdrojov?
Naša rodina, nekonzumuje mäso 3-4x týždenne, máme fotvoltaiku, do obchodu ideme na bicykloch, deti chodia do školy verejnou dopravou (máme aj auto) máme uzavretý vodný okruh, odpadovú vodu využívame 2x, kupujeme ovocie s logom žabiek.
a o tie vlozky mozes ovplyvnit,ale chaoem ze co je nepohodlne,sa horsie meni,lepsie je zacat tym jednoduchsim.
a kolko mas deti?Inak su aj latkove,suseda ma 5 deti a vsetky nosili latkove plienky ale zasa masa asi viacej zjedia.
a my sme tiez tak vyrastali plus sami sme si chivali svinu,kravu na mlieko syr,vajcia,co sme nezjedli zjedli prasata.
@katym77 preco by to mala byt poza? trebars nejest maso? ved kazdy clovek si moze zvolit individualne cim tej klime prospeje... pre niekoho je vegetarianstvo ci veganstvo neprijatelne, tak zvoli cestu cez obmedzenie spotreby tovarov ci obmedzenie dopravy, niekto tak , niekto onak... vsak sa tolerujme, nenazyvajme druhych pozermi. Dolezite je ze VOBEC sa niekto niecim snazi, ze o tom vobec rozmysla - ake ma jeho spravanie dosah na planetu a buducnost dalsich generacii.
Bola by som rada, keby si si svoju diskusiu čítala a označila pôvodcu myšlienky zaviesť do tejto témy očkovanie 😉
@katym77 tym chcete povedať,že keď niekto neje mäso automaticky robí všetko ostatne zle? Zase prestanme zvelicovat,zovšeobecnovat.
To mäso sa tiež nejako musí baliť,prepraviť,skladovať v chlade,zvieratá zjedia toľko obilnín co by zasytilo celý svet. Aj kvôli nim sa vyrubuju pralesy. Auto nemenime podla trendov,nakupujem v bazari ,nábytok mame stále ten istý odkedy mame dom, na polievanie trávnika sme dali vykopať studňu, teplú vodu hrejeme až večer. Nebyvam žiaľ priamo v dedine,preto je potrebné presúvať sa autom do skolky/obchodu,no cez leto,ked potrebujem len skočiť na postu alebo po nejakú drobnosť do obchodu využívam bicykel. Nerobíme všetko,ale robíme maximum.
@ktochytavzite pre každého je jednoduchšie niečo iné,no napr.triediť odpad nestačí,ako sa mnohí vehementne obhajuju. Niekto bali kazde ovocie a zeleninu do plastových vreciek(dokonca aj 2,nech sa nevysype),doma hned hodí do plastu a ešte je spokojný,že ako chrani planétu 🤦♀️ ja mam dieťa jedno,plienky síce nosilo pampers,no napr.vlhčené utierky som používala minimálne,jedlo som varila čerstvé,polotovary v plaste/skle(výživy)len výnimočne atď. Vo všetkom sa dá ubrať a ked to spraví každý človek,zmena by bola už vtedy citelna. Len ľudia sú pohodlni,radi sa rozmaznávajú a co je smutné,že to berú ako úplný štandard,ešte sa sťažujú,že sa majú zle. ved koľkí pijú vodu z plastových fliaš aj doma,kupujú deťom džúsy,čo ja absolútne nechápem a ked náhodou kúpia banány,zabalia ich do sáčku..a to sme len pri potravinach
My za snazime uz 4. alebo 5. rok zit vramci moznosti zero waste. Co ma vsak stve, je, ze sa z toho stal trend a v konecnom dosledku ludia este viac nakupuju neuvedomelo. Uvediem priklad - minule sa ma kamoska pytala, ci nechcem skusit nejaky vyrobok z Oriflame, vravim jej, ze nie lebo ja ppuzivam len bezobalove veci, pripadne balene v papieri a ona na to: " Ale ved tam pisu, ze obal je recyklovatelny." Pytam sa jej - a doteraz nebol? A tak sme dalsou debatou dosli k tomu, ako su zakaznici takymito napismi motivovani k nakupu. Nechce sa nam rozmyslat, sme lenivi...na jednej prednaske sa raz chalan pytal, ci triedit odpad nezabera vela casu. Wtf?? A, samozrejme, treba tlacit na korporacie, lenze tlak musi ist od nas, beznych ludi. Pred par mesiacmi som si nieco objednavala z eshopu, ako darcek som mala dostat jednorazove pero. Napisala som do poznamky, ze sa snazim neprodukovat zbytocny odpad a nech mi pero neposielaju a ak sa da, uvitam vyplnenu krabicu zbytkovym papierom. Tovar mi teda prisiel vyplneny papiermi zo skartovacky a pero neposlali. Ked mi pride niekedy viac plastu ako tovaru, stalo sa mi to raz, hned kontaktujem predajcu, aby sa zamyslel nad inymi alternativami. Ale aj tie eshopy vyuzivam zriedka, mam radsej male kamenne obchodiky. Oblecenie mam zo sashe a sekaca, velmi vynimocne z fast fashion a vela dalsieho...len to musi velmi vela ludi zmenit myslenie. Mimochodom, ak vidim vyrobok oznaceny napisom "recyklovatelny obal", uz to ma aj Studentska pecat, tak ho zasadne nekupim. Nepodporujem greenwashing.
@17alexis to je super 🙏 a s tým recyklovanim je to presne tak ako so zdravou stravou. My s partnerom už sa roky stravujeme zdravo,najmä on veľa študuje,neustále sa vzdeláva, vždy čítame zlozenie a najviac ma dostane,ked niekto povie tiež,že sa stravuje zdravo a stačí mu,aby na obale videl "sugar free".
Uprimne, mna to velmi netrapi ako to bude. A ty, aj ked sa postavis na hlavu s tym nic nespravis. Cina, India….ti to maju v pazi.
K tomu zlozeniu mi napadlo - ta ista kamoska, co sa ma pytala na Oriflame, mi doniesla k sviatku okrem ineho, pernik. Normalne z obchodu. Povedala som si, ze pernik nemam rada, tak ho vezmem babke, az ju pojdem navstivit. Ale ako som si precitala zlozenie, letel pekne do kosa. Vravela som to tej kamoske a ona na to: " Ty si sisi, ze si ho vyhodila. Mohla si mi ho doniest, dala by som ho detom." 🤦♀️ Tak ja uz neviem. A inak, zlozenie citame pri vsetkom aj my. Je to pre nas dolezite. Radsej si priplatime za normalny tovar a nie za umeliny, ktore okolo toho iba presli.
@negymama to o tom ockovani som zacal ja. A uviedol som to ako paralelu, ako ukazku toho, ze klimaticku zmenu ako ludstvo nezvladneme. Lebo nezvladame ani pandemiu. Ludia nie su ochotni ani na 15 minut sa dat pichnut do ramena (aby sme raz a nadobro zastavili sirenie virusu vytvorenim kolektivnej imunity), nemozeme cakat, ze si zacnu odtrhat od huby, prestat jazdit na autach, prestat lietat na dovolenky, zacnu jest zemiakovu kasu namiesto masa.. To som tym chcel povedat.
@cubo2 ochotni sami od seba mozno nebudu, ale mozno z donutenia ano. Jasne ze je len malo samozodpovednych ludi, vacsina caka na tych druhych, vsak nech oni zacnu, preco ja? vsak oni - korporacie, vlady, staty znecistuju viac ako ja. Donutenie bude mozno cez ceny potravin, paliv /uhlikova dan/ - ak bude zohladnena uhl. stopa v cene toho co spotrebuju, budu ked uz nie rozmyslat nesebecky, tak aspon ekonomicky.
@negymama ja by som to urobila s okamžitou platnosťou. Síce by ľudia pindali,ze "skutočne zit" budú iba tí najbohatší,no nech..všetko sú to iba rozmary a užiť si život sa dá aj bez toho. Mäso každý deň,letecké zájazdy a kopec iných prkotin naozaj nie je nič nevyhnutné pre život. Tak isto by som to spravila s cigaretami a alkoholom. Mame plne nemocnice,kde sa liečia ľudia zadarmo(viem,viem,platia zdravotku) na choroby,ktoré si spôsobili sami.
Zaznelo tu parkrat, ze vsetko zavisi od Ciny a Indie a my nic. Je fajn si uvedomit, pre koho Cina a India vyraba. Europa a Sev.Amerika je obrovsky spotrebitel, kt.rad z tychto krajin dovaza. Ekologicka stopa bezneho cinana a inda je s tou nasou neporovnatelne mensia. Tak nebudme alibisti. Radi nakupime lacno...

@poopsie ale no... kam speje diskusia? chcela som len nech sa vsetci drzime temy, nic viac nic menej. Ockovacich tem a statusov, kde si kazdy moze vyjadrit svoj nazor je habadej.