icon

Kolektívna vina

kittykat22
14. okt 2022

Ahojte, rada by som vedela, ci ste sa s tym niekedy stretli - keby tu boli pedagogicky tak ich vyjadrenie by bolo uplne super. Moj syn chodi do 4 rocnika - velka trieda. 30 deti z toho 10 chlapcov. 6 chlapcov su nezbednici prvej triedy, ktori dokazu cloveka priviest do psychiatrickej ambulancie. Zlostia - nostop zlostia. Nova pani ucitelka zacala ich zlostenie riesit cez kolektivnu vinu. Janko (priklad) hovori cez hodinu vtipy a trieda sa zacne smiat - tak sa pozrie na hodinky a tie sekundy ktore Janko rozpraval vtip a deti sa zasmiali zoberie z prestavky. Adam a Elias zacnu kvakat, tak to k tomu pripocita. Dnes uz mali deti 5 minut z prestavky dole, lebo par deti zlosti a neposlucha. Minule Alex neposluchal a vykrikoval, tak detom povedala, ze budu za trest mat dlhu domacu ulohu z anglictiny - lebo Alex neposluchal. Ja teda pozeram, co je to za pedagogicke vedenie, ze vsetky su trestane za par chlapcov a nepride mi toto spravanie v poriadku. Stretli ste sa s tym niekedy?
Inak ucitelka je mlada, je prvy rok po skole a nema skusenosti a bohuzial je triedna a uci 90% predmetov. Pride mi ze hodiny celkovo nezvlada - ale chapem, ze sa uci. Ale tato kolektivna vina mi pride padnuta na hlavu. Absolutne nevhodne riesenie situacie. Nemate radu?

nadazdi
15. okt 2022

@domak2 😘

dagmarovita
15. okt 2022

Mne sa to celkom páči, asi vie co robí. Raz tu jedna mamicka pisala, ako si pri sikane zavolala pani ucitelka deti vsetky do triedy a spolocne sa postavili proti šikane, vyjadrili sa nejak, ze take chovanie neprijamaju atd...skoda ze tak vela nespratníkov je v triede, casto to su deti ktorym sa rosicia nevenuju dostatocne, maju z toho poruchy, treba si ich vsimat, posasit do prvej lavice, najst si k nim cestu, lebo maju nejaky problem, spouziaci deti same ich budu upozornovat ze budte ticho, lebo budeme dlhsie, .

derdia
15. okt 2022

@kittykat22 no mozu tu pisat co chcu, ale napr ja si neviem predstavit a urcite by som sa ohradila aby moje dieta bolo dpetane za nejkae nevychovane decko...aboslutne vobec!!!! V ziadnom pripade...je to nepripustne. Ved to mate ze napr sedite v aute stane sa nehoda a do basy idete vsetci! ???? Nedaj sa strasit, ked sa ti to nepaci, chod za ucitelkou alebo sa poradte na rodicovsko.
Ja by som nedovolila aby toto robili mojej dcere. Som za spravodlivost... Ale kazdy si ma niest trest za svoj cin... Nie za druheho.. Toto moze vyhovoat matke, ktorej dieta je neriesitelne a aby chudatko netrpelo same... Tak stiahne celu triedu. Sikana je iny problem.
Ale najlepsia metoda, je nezvladnutelne dieta, kotre sa nemieni rzlisposobot, vyclenit na par minut s kolektivu a same sa rozhodne ci chce ist spat...alebo bude mimo.

gertrudaosem
15. okt 2022

@kittykat22 chcela som ti napísať viac, no nemá to zmysel. Ty sama máš už svoje odpovede a pohľady na vec. Akurát nerozumiem na čo si sem potom písala...

markus1
Odpoveď bola odstránená
beatrixx1525
15. okt 2022

@derdia vylúčiť takéto dieťa je maximálne neefektívne keďže v prvom rade sa na vzdelávaní nechce podieľať, preto aj vyrušuje všakže.... Takže keď ho pošle za dvere úplne kľudne sa môže stať že to decko považuje za víťazstvo, ostatní sa musia učiť a on sa môže prechádzať po chodbe. Pre decko jasný znak že má pokračovať v tom čo robí.

domak2
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl no moja práve nie. Iní žiaci áno. Tým pádom je ešte viac "out" . Nebudem ju kvôli tomu učiť doma, ale je mi jej ľúto, lebo je vlastne dvojmo trestana za to, že chce posluchat.

beatrixx1525
15. okt 2022

Inak aj keď nie práve šťastné riešenie ale učiteľka aplikuje princíp prirodzeného dôsledku - nestihla som odučiť v mojom čase lebo vyrušuješ, beriem ti z tvojho času. Keby dala neviem napríklad trest 40 drepov každému za každé slovo, až vtedy by bol trest neprimeraný. Decko vidí priamy logický dôsledok svojich činov, oveľa lepšie ako keby mal za rovnakú vec doma dostať 20 na zadok- nelogická konzekvencia

luciaaaaa
15. okt 2022

@kittykat22 mila autorka, sklamem ta, ale vasa nova mlada ucitelka neobjavila ameriku. Toto je bezna vychovna metoda na viacerych skolach. Viem o styroch, kde sa to aplikuje a respektuje sa to. Uvedom si, ze dnes maju ucitelia velmi, velmi obmedzene moznosti, ako potrestat dieta. A tiez si uvedom, ze dnes je vacsina deti z nekompletnych rodin, kde hlavne chlapcom viditelne chyba otcovska ruka, co sa na ich spravani odzrkadluje. A rovnako si uvedom, ze dnes ma tretina triedy kadejake diagnozy suvisiace so spravanim - rozne dys-ky, PAS, ADHD, asperger a vo vacsine pripadov sa na tieto diagnozy pride prave tak, ze sa dieta v skole "nezmesti do koze."
Tie matky, ktore tu pisete, ze ucitel di ma vediet s detmi poradit, pretoze si povolanie vybral, uvedomte si, ze ak by dnesni mladi studujuci pedagogiku nemali aspon trosku ruzove okuliare, nase deti by o par rokov uz nemal kto ucit. Mame v rodine 2 ucitelky a 2 kamaratky mam ucitelky (kazda posobi na inej skole) a je to vsade z roka na rok vacsia hroza, nielen s detmi, ale aj s rodicmi. Na dieta uz nemozno ani krivo pozriet, nebodaj ho nechat pocas prestavky sa ucit, lebo uz je to na staznost.
Dcera je siestacka, rovnako u nich funguje co si popisala. S tym, ze ak chlapci pocas hodin vyrusuju dlho, ostavaju vsetci neraz aj po skole. Samozrejme, vela rodicov s tym malo problem, az do okamihu, kym netrebalo detom foma vysvetlovat ucivo, ktore sa pocas vyucovania kvoli vyrusovaniu nestihlo. Dcera je jednozkarka, tichucka ako mys, tiez sa jej velakrat krivdilo, ale cim je starsia, tym tomu viac rozumie. Tiez maju v triede 4 take exemplare, co sa "nezmestia do koze" a paradoxne su to inteligentni a dobre sa uciaci chlapci. Aj napriek tomu, ze rodicia spolupracuju a k ucitelke aj riaditelke chodia na koberceky, v triede sa nic nemeni. Pretoze v 2 pripadoch su tam diagnozy s poruchou spravania a v dvoch pripadoch diagnozy sice nie su, ale chlapci maju jednoducho take povahy a ziadne domace tresty nepomahaju, resp. pomahaju kratkodobo.
Ty, mila autorka bud rada, ze mas neproblemove dieta a dufaj, ze ho puberta nezmeni. Poznam deti, ktore boli dobre, zlate, tiche, poslusne az kym neprisla puberta a vplyvom hormonov sa z nich stali tiez ti, ktori "sa nezmestia v skole do koze."

letfenixa
15. okt 2022

Za môjho štúdia na VŠ pedagogickej bolo riešeniu konfliktov v triede venovaných presne 0 minút a nemyslím, že sa to zmenilo. Neucili sme sa ani o vyvinovych poruchách učenia, neucila sa o nich ani kolegyňa o 10 rokov mladšia. Všetko sa učíme za pochodu v práci a skúšame, čo môžeme. Teraz sedí oproti mne kolega-čerstvý absolvent a niekedy je prefackany realitou.

beatrixx1525
15. okt 2022

@letfenixa ale stavím sa že prípravy ste sa učili písať pomaly na každom predmete však?

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@panelacikova k helikopterovej matke/rodicovi:
Helikoptérový rodič (anglicky: helicopter parent) je rodič, který věnuje extrémní pozornost zkušenostem a problémům svého dítěte či dětí, obzvláště ve vzdělávacích institucích.[1] Označení helikoptérový rodič vzniklo podle toho, že stejně jako helikoptéry tito rodiče neustále metaforicky „létají” nad svými dětmi a dohlíží na všechny aspekty jejich života, včetně sociálních interakcí.
Ak ta to naozaj zaujima, tak das do googla a najde Ti to dost vela odkazov, je to dnes uz dost znamy pojem.

A co sa tyka tejto diskusie-uz som to pisala-vsetko mame sprostredkovane-matka od dietata a my od matky. Takze by som bola velmi opatrna vo vyjadreniach smerom na ucitelku a nedovolila by som si ju nazvat hlupou/neschopnou. Rovnako ako sa o svojich studentoch nevyjadrujem ako o somaroch. Hold, nie kazda ucitelka je naozaj ucitelka. Aj ten (podla Teba) somar, je ziak a nevieme, co je za jeho chovanim. Tak ako my teraz nevieme, co presne vsetko ucitelka podnikla a preco to asi riesi prave takto. Ale tipujem, ze fakt chce len ukoncit bordel v triede tym, ze zrusi divakov.

panelacikova
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl a ako súvisí starostlivosť autorky o svoje dieťa a jej pocit krivdy z nespravodlivosti s tým, čo tu uvádzaš? že vôbec spomínaš nejaké takéto výrazy? ja sa teda ako helikoptéra vôbec necítim a ani ňou nie som, napriek tomu by ma takéto jednanie učiteľky tiež hnevalo a určite by som to riešila. už som tu písala asi dvakrát. máme individuálny prístup k integrovaným? máme. máme k nadaným? máme. máme k nespratníkom? máme. tak ho dodržiavajme. a ak chceme ísť cestou kolektívnej viny, poďme cestou kolektívneho všetkého. však dajme zjednodušenú písomku všetkým, prečo len integrovaným? dajme asistentov všetkým, prečo len integrovaným? no asi preto, že každý žiak je individualita a podľa toho sa k nemu má pristupovať. samozrejme, ak to ide, výchovnými metódami a prostriedkami, ak to nejde, tak pohovor s rodičmi, prípadne potom riešiť ďalšie inštitúcie. páky na to máme. je to proces zdĺhavý, ale existuje. len pani učiteľka je asi primladá na to, aby vôbec učila...

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@panelacikova Pozri, nemusis suhlasit s mojim nazorom, ja tiez nesuhlasim s Tvojim a mozes mi napisat aj 100 prispevkov, svoj nazor nezmenim. A k tomu, ze "pani ucitelka je primlada, aby vobec ucila" len tolko. Ak si teraz pani ucitelka da pauzu od ucenia napr. 10 rokov, potom uz zrazu bude dostatocne stara a dobra na to, aby uclia? Mas to nejake pomylene. Aj mlada ucitelka moze byt niekedy lepsia ako ta s 10-rocnou praxou.

panelacikova
15. okt 2022

@letfenixa kedysi sa tomu nevenovalo. som však prekvapená, že som mala minule praktikantku, ktorá študuje jazyky a OBN, ale majú už povinnú prax aj v triede pri integrovaných žiakoch. asi práve preto, aby sa zoznámili so súčasnou situáciou 😉

panelacikova
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl môže, ale táto zjavne nie je. a je rozdiel žena, ktorá začne učiť v 24 bez skúseností bez autority a prežitého života a tá, čo má 35 a niečo za sebou (veľakrát skúsenosť už aj s vlastnými deťmi). život človeka vyformuje. ak nie je naozaj rodená učiteľka a autorita, mala by skúsiť asi niečo iné.

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@panelacikova A Ty si videla dotycnu ucitelku ucit? Pozri, mysli si, co chces, mne sa Tvoje nazory absolutne nepacia a nemam zaujem o debatu s Tebou.

lienka.7
15. okt 2022

Súhlasím s
@derdia
@panelacikova

@kittykat22 preco ucitelka neda napisat napr. 100x vyrusovatelom text na hodine nevyrusujem? Alebo niečo podobne?
Detom ktoré sa na nich smejú upozorním, ze pokial sa budú smiať, budu aj oni pisat text napr. Na hodine sa nesmejem zo spolužiaka... myslím, ze by si to hneď rozmysleli a postupne sa nezapajali a nepodporovali ich.

Metódy sú rôzne, len p.ucitelka si vybrala pre nu tu najľahšiu, hoci nie najstastnejsiu

panelacikova
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl no zato tie tvoje názory sú excelentné 😀

derdia
15. okt 2022

@beatrixx1525 ale prosim ta. Aj mna agpapr krat vysmarili a zijem, cuduj sa svete, aj som dpstudovala aj pracujem😁no ved anl chudacik drzy ktory sa nevie vpratat do koze, este by mu pani ucitelka ublizila a mamicka by pre neho musela prist.lebo by plackal, ze nerobi co on chcel.
Zaklad je, ze rodicia nevedia vychovavat deti. A deti kraluju im doma a potom aj vsade naokolo.

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@panelacikova Mne je uplne jedno, ci sa Ti moje nazory pacia alebo nepacia. Mne sa nepacia Tvoje a nebavila by som sa s tebou ani v realite a nemam zaujem ani virtualne. Ucitelku si nevidela ucit a hned si ju zhodnotila, ze by ucit nemala. Dalo by sa povedat, ze clovek s takym usudkom by vobec nemal ucit.

derdia
15. okt 2022

@panelacikova vies co si myslim, ze toto mozu zastavat len matky nevychovancov. Pretoze im je luto, ze ich decka by boli mimi... Ze by v skolke aj skole trpeli, lebo sa nevedia chovat a rodicia ich nedokazali slusne vychovat.
Preotoze ak mam normalne dieta, tak by som citila krivdu, ked je nevinne potrestane.

maciatkolulu
15. okt 2022

@kittykat22 nerozumiem, píšeš, že Janko rozpráva vtip, trieda sa smeje, učiteľka si počká, kým sa prestanú baviť a zoberie z prestávky, alebo dá viac Du. Ma to logigu, keď sa ostatne decká nebudú na tom zabávať, naopak, povedia, Jano prestaň, nikoho to nezaujíma, chceme prestávku, nechcem úlohy navyše, tak to na a prestane baviť, nebude mať divákov, úplne logické a pedagógicke a bez kriku.... Co sa ti nezdá?

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@derdia Alebo to zastavaju matky, ktore si myslia, ze len ich nazor je OK a vobec sa nezamysleli, preco to ta ucitelka robi a nechapu, ze ak sa cela trieda smeje, ze to uz nie je celkom chyba tych nespratnikov. A teda ja mam deti slusne vychovane, v skole s nimi nikdy nebol najmensi problem a nemyslim si, ze tie ostatne, co sa na to pozreli aj z inej strany, ze musia mat doma nutne nespratnikov.

kittykat22
autor
15. okt 2022

@maciatkolulu to nie je len o vtipe. Je to aj ked nejake dieta nedava pozor - tak to berie celej triede. Ked sa jej zda ze niekto nerozprava dostatocne potichu tak tresta celu triedu. Je toho viac. A aj keby to bolo o tom vtipe. Tebe pride normalne hovorit detom aby sa nesmiali na niecom co je smiesne?

dominikamacakova
15. okt 2022

Asi je už zúfalá a zúfalý ľudia robia zúfalé činy, ale ona je v práci, má vzdelanie na to aby dokázala normálne poradiť s deťmi. Nemá právo im brať z prestávky pretože to je čas na oddych. A všeobecne učitelia nemajú právo rozdávať domáce úlohy, teda ukracovať ich o čas mimo školy a nie to naschvál dávať dlhú domácu úlohu. Mne je tých detí úprimne ľúto.

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@maciatkolulu zhruba toto som pisala uz na prvej strane, ale evidentne to nie je to, co chcela zakladatelka citat😉

kittykat22
autor
15. okt 2022

Nemusite sa hadat. Napisala som ucitelke, ze sa s nou chcem stretnut. Preberiem nejake veci ohladne vyuky a spomeniem aj tento problem - okrajovo a nenasilne. Ze jej pristup sa mi zda nespravodlivy ... uvidim co povie. Vzhladom na to, ze cokolvek sme navrhli na zdruzeny bolo nie, nie, nie, nie ... tak to som zvedava ako to dopadne.

dominikamacakova
15. okt 2022

@markus1 prečo by si mali deti robiť poriadok s deťmi? Keď niečo pokazí tvoj kolega tak to s ním riešiš ty, alebo nadriadnený? Keď mu za chybu strhnú z platu, strhnú aj tebe 🤔

panelacikova
15. okt 2022

@maciatkolulu ono takto deti reagujú, ale vo vyšších ročníkoch, nie na I.stupni. jednoducho sú to stále deti a zasmejú sa.
@dskjhfdlkdjhl bla bla bla blááá 😀 milujem tieto žabomyšie názory, ku ktorým zaraďujem aj tie tvoje, prajem ti pekný víkend 🙂