icon

Kolektívna vina

kittykat22
14. okt 2022

Ahojte, rada by som vedela, ci ste sa s tym niekedy stretli - keby tu boli pedagogicky tak ich vyjadrenie by bolo uplne super. Moj syn chodi do 4 rocnika - velka trieda. 30 deti z toho 10 chlapcov. 6 chlapcov su nezbednici prvej triedy, ktori dokazu cloveka priviest do psychiatrickej ambulancie. Zlostia - nostop zlostia. Nova pani ucitelka zacala ich zlostenie riesit cez kolektivnu vinu. Janko (priklad) hovori cez hodinu vtipy a trieda sa zacne smiat - tak sa pozrie na hodinky a tie sekundy ktore Janko rozpraval vtip a deti sa zasmiali zoberie z prestavky. Adam a Elias zacnu kvakat, tak to k tomu pripocita. Dnes uz mali deti 5 minut z prestavky dole, lebo par deti zlosti a neposlucha. Minule Alex neposluchal a vykrikoval, tak detom povedala, ze budu za trest mat dlhu domacu ulohu z anglictiny - lebo Alex neposluchal. Ja teda pozeram, co je to za pedagogicke vedenie, ze vsetky su trestane za par chlapcov a nepride mi toto spravanie v poriadku. Stretli ste sa s tym niekedy?
Inak ucitelka je mlada, je prvy rok po skole a nema skusenosti a bohuzial je triedna a uci 90% predmetov. Pride mi ze hodiny celkovo nezvlada - ale chapem, ze sa uci. Ale tato kolektivna vina mi pride padnuta na hlavu. Absolutne nevhodne riesenie situacie. Nemate radu?

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@panelacikova Aj ja Ti prajem pekny vikend😉

panelacikova
15. okt 2022

@kittykat22 daj potom vedieť, hoci aj cez IP, ako si pochodila 🙂
@derdia ono, my máme momentálne cca 50-členný kolektív a fantastické vedenie. a pri nespratníkoch sa to vždy rieši líniou: upozornenie žiaka, pohovor so žiakom (prítomný minimálne triedny a výchovný), pohovor so všetkými žiakmi s upozornením, čo ich čaká, ak sa situácia nezlepší (výchovné opatrenia), ak nepomáha, prídu na rad rodičia (napočudovanie zatiaľ spolupracovať chceli, šlo viac-menej o pubertálne prejavy detí a teda rodičia mnohokrát ani netušili, aký kvietok majú v škole). áno, viem, že množstvo rodičov je príšerných, ak nepomôže toto, podať podnet vyššie, ak ide fakt o nezvládnuteľné dieťa a rodič nespolupracuje. robila som v škole, kde sme my umiestnili (škola) napriek nesúhlasu matky dieťa do diagnostického ústavu, lebo jeho chovanie už prekračovalo všetky medze. proces trval 6 mesiacov, ale napokon ho tam umiestnili. a bol kľud. všetci v triede si vydýchli. ale to sú už extrémy, samozrejme. no a musí spolupracovať celá škola.
ako som spomínala, máme fakt jednotný názor na riešenie takýchto situácií, akonáhle príde problém, na najbližšej porade sa rieši, čo s tým a určí sa časová postupnosť jednotlivých krokov. a teda, zatiaľ sa vyriešilo vždy, minimálne do takej úrovne, aby sa to eliminovalo, v lepšom prípade sa to úplne odstránilo (problém myslím teraz). lenže keď budú všetci zatvárať oči a trestať všetkých iba preto, lebo majú v triede 2-3 nevychovaných papľuhov, tak toto nikam nepovedie. veci treba riešiť, nie zametať pod koberec tým, že potrestám všetkých. no a? nech sa naučia.... čo sa naučia? že načo som úctivý a milý, keď aj tak musím s tými zlými a drzými robiť niečo navyše? parádna výchovná metóda, fakt.

panelacikova
15. okt 2022
veronicka88
15. okt 2022

Súhlasím s učiteľkou. A ak by som mala.nejaky problém dala by som si zavolať rodičov aj s ostatnými rodičmi detí ktoré spôsobujú problémy v triede ostatným deťom. Učiteľke robí čo môže...(nie Neo som pedagogický pracovník)nemám rada to dnešné moderné,že za všetko môže učiteľ. A moje dieťa je top.

ailiba
15. okt 2022

@kittykat22 ja som ucitelka😉... Ale nie v skole. Kolektivnou vinou som zatial nic neriesila... Lebo deti vedia byt potom k sebe velmi krute. Neviem ako skolaci, s tym skusenosti nemam. Len som sa chcela zastat ucitelky...mozno vie, co robi. V kazdom pripade asi tento oristup dlho netrva... Ale ako tu pisala jedna kocka, tak robit toto rok nema zmysel. Mozno si dala nejaky termin... No, neviem, ja by som asi na tvojom mieste pockala este, co z toho bude... Ale viac sa mi pozdavalo, co pisal slovakboy. Chapem ta, ze sa hnevas, ze tresta aj tvoje dieta, co s tym vlastne nic nema. Je to tazke.

luxus10
15. okt 2022

@kittykat22 este jedna vec, ktoru tu nik nespomenul-ucitel nesmie ukrajovat detom z prestavky, a zvlast na 1. stupni, na to mna upozornila uc. 1.st, v suvislosti s teles. vych., ked sa deti presuvaju do satni, deti maju narok na plne prestavky a nesmie sa im na to sahat, taktiez ziadne tresty zo str. ucitela-ani po skole, ani po hodine....oni si to len niektori uc. sami deformuju ako sa im to hodi- a dieta ma narok na korektne jednanie od ucitela, pisu to v kazdom sk. poriadku kazdej skoly....

nikaeli
15. okt 2022

@letfenixa
@beatrixx1525
presne to som písala hneď na prvej strane.. ja som dokonca špeckar a nikto nás neučil, ako zvládať problémové správanie žiakov, ani ako to riešiť s rodičmi. Učili sme sa naspamäť učebné osnovy, ktoré o pár rokov zrušili a vymenili za štátny vzdelávací program. 5 rokov na VŠ ma vôbec nenaučilo ako pracovať s deťmi v rôznych situáciách. Prvý rok, dva v praxi ma tiež riadne prefackal, prešlo už takmer 20 rokov a každým dňom ma viac a viac udivujú nároky a reakcie niektorých rodičov. Rozoberať s anonymnými ľuďmi, či učiteľ môže to a to? ako nedávno, či môže dvihnúť hlas? to naozaj? a čo sme my - stroje? my nemáme právi urobiť chybu? rozhodnúť sa inak, než 30 či 50 ľudí na nete? prečo si každý myslí, že môže dirigovať učiteľove kompetencie?
Ohovárať učiteľku na nete namiesto toho, aby sa s ňou porozprávala, je dnes také IN. A riešiť situáciu napísaním mailu v piatok večer je pre mňa top. Čo tak osloviť učiteľku, že by ste potrebovali niečo prekonzultovať ako trieda so všetkými rodičmi? u nás sa zvolávajú rodičovské aj mimo plánovaných celoškolských, ak si to situácia vyžaduje. Počas týždňa je na to určite kopa času a nie vypisovať jej večer víkendom. Ďakujeme, že rešpektujete naše súkromie a čas pre rodinu 💗

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@nikaeli Vies, rodic, ktory sam na sebe pracuje, tak jednak nema cas poucovat druhych, ako maju na sebe pracovat a navyse chape, ze nie vzdy kazda snaha vedie k pozit. vysledkom. Niektori ludia vsak maju vela casu a malo skusenosti, zato vedia uplne presne, co maju robit druhi. Ale takym to ani nevysvetlis.

letfenixa
15. okt 2022

@kittykat22 mňa teda zaujalo, že ste mali jedno rodičovské združenie a viac ich nebude. Teraz fakt neviem, aku frekvenciu určuje zákon (vyhláška) stretnutí s rodičmi. U nás sú tri a plus podľa potreby. Úplne bežne voláme rodičov do školy kvôli problémom s disciplínou, byva na nich prítomná aj výchovna poradkyna. Keď dali pani učiteľku do tejto triedy, tak išlo o výmenu učiteľov alebo ich predchádzajúca triedna školu opustila?

arasidka123
15. okt 2022

@kittykat22 keď si ich pani učiteľka nepodchyti na začiatku, potom jej budú ešte viac skákať po hlave ...

luxus10
15. okt 2022

@nikaeli to nie je len cas uciteliek, ale aj cas nas ako rodicov...my nemame skrz uciteliek vikend? ak by sa akakolvek vec stala detom uciteliek, joooj, to je zcela jina situace....

kittykat22
autor
15. okt 2022

@arasidka123 a preco nepodchytava deti ktore zlostia? Aky ma vyznam trestat deti ktore su ticho?

nikaeli
15. okt 2022

@luxus10 vôbec nerozumiem, o čom hovoríš. Mám dve deti a všetko potrebné riešim v škôlke, či škole. Učiteľom po večeroch nevypisujem, ani cez víkend. Ani keď mi dieťa ochorie. Neprítomnosť oznámim ráno. Rovnako tak neotravujem rodičov mojich žiakov. Nastavila som si pravidlá a dohodla sa na ich dodržiavaní s rodičmi.

luxus10
15. okt 2022

@nikaeli sa necudujem, vy vidite len seba ...

viestta
15. okt 2022

Učiteľka nepreberie učivo na hodine, lebo deti si z hodiny robia kabaret je hlupa. Chudáci rodičia ju musia suplovat.
Učiteľka zakročí proti tým, čo robia na hodine kabaret, je hlupa. Nepostupuje korektne a ohrozuje ich osobnostný vyvoj.
Učiteľka nezakroci proti tým, čo si robia z hodiny kabaret, je hlupa. Deti co sa chcú učiť nemajú priestor.
Učiteľka natiahne hodinu aby do raka učivo, lebo trieda si robila kabaret je upa. Deti predsa majú právo na prestávku.
Učiteľka rieši problémových žiakov s rodičmi, je hlúpa, lebo poriadok na hodine si ma zjednať sama.
Učiteľka nerieši problémových žiakov s rodičmi, je hlúpa. Pretože sa iným deťom deje krivda.
Ešte niečo som zabudla?

zuzanockamt
15. okt 2022

@lienka.7 Viem, že rada radíš učiteľom, no písomné tresty sú zakázané 😉

veronicka88
15. okt 2022

@viestta milujem ťa 🤣

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@viestta Ucitelka nech robi, co robi, aj tak je hlupa a neschopna. Lebo vsetci, co chodili niekedy do skoly, tak by vedeli ovela lepsie ucit a vychovavat ako nejaka trapna ucka😝

dagmarovita
15. okt 2022

@letfenixa a aká škola toto neučí, ak smiem vedieť?

seepferdchen
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl nemyslim si,ze autorka je helikopterovy rodic, jednoducho ak sa dieta cez prestavku nestihne vycikat, najest, napit, nespravi si kratku psychohygienu, odrazi sa to aj na vykone. Moze sa dieta sustredit s plnym mocovym mechurom, hladne, ci smadne? Uz jednoduchsie to neviem napisat, ta prestavka ma svoj vyznam a nie je tam len tak zo zabavy. Zrejme ta trieda 3 roky fungovala a tento stvrty je kriticky, tak asi tam nejaky problem je. Nech tie decka necha po skole, co vyrusuju a nech im da 100x pisat, ze nebudem vyrusovat cez hodinu, preco maju ostatne deti doplacat na nieciu lahostajnost?

seepferdchen
15. okt 2022

@viestta cez prestavku ucitelka nic nedobehne, je to kontraproduktivne. Sama som ucila a viem, ze niektore deti su neriadene strely ale ta prestavka je nevyhnutna. Dieta potrebuje ten predel, ist na toaletu,napit sa, nieco zjest, prejst sa, narovnat sa…to su bazalne potreby… Jednoducho s plnym mechurom alebo smadne budu na dalsej hodine nekoncentrovane.

letfenixa
15. okt 2022

@dagmarovita ja som chodila na UKF v Nitre, spomínaná kolegyňa na UK v BA.

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@seepferdchen Ak tam je problem, tak ho treba riesit s ucitelkou. Ale napisat hned, ze ucitelka je neschopna (a to najma preto, ze je mlada), to je to najlahsie, akurat sa tym nic nevyriesi. Ja sa na rozdiel od Teba snazim pochopit aj tu ucitelku a tej zrejme ide o to, aby ostatne deti prestali fungovat ako idealne publikum. Niekedy je dobre vydrzat a dat sancu aj takej metode, ktora sa nam nemusi pozdavat.

kitycat
15. okt 2022

@viestta zabudla si na zvolanie bojovej porady a mozno verejne pranierovanie tych ulicnikov? 🤔

viestta
15. okt 2022

@seepferdchen mne nešlo o to ci dobehne ci nedobehne. Mne slo o niečo uplne iné, čo z tejto debaty vyplynulo

seepferdchen
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl treba riesit podstatu a nie co kto kde povedal. Prestavka ma svoj ucel nech si pani ucitelka najde inu metodu alebo nech sa poradi so specialnym pedagogom, na kazdej skole jr specialny pedagog 😉.ucitelka to evidentne nezvlada, nie vzdy musi mat ucitel pravdu. Ucit je tazke a nestaci vystudovat ucitelstvo ale treba na to aj osobnostne predpoklady. Sama viem, ze ucitelia sa riesia aj medzi sebou a aj medzi nimi su obcas “ problemy”. Napriklad ak dostavaju po inych uciteloch triedy tak vedia zhodnotit, ci vie alebo nevie ten ich kokega naucit.

dagmarovita
15. okt 2022

@letfenixa to je sila teda, aj tazko uveriť, ako jasne ze verím, ale je to divné.2q

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@seepferdchen Ano, treba riesit podstatu a preto zakladatelka ma svoje pripomienky riesit s ucitelkou a nie na MK. Alebo Ty si snad v tej triede bola? Tiez nevies ako to tam funguje, ale vies, ze zvolila zlu metodu. Zaujimave😉

seepferdchen
15. okt 2022

@viestta no podstata celej veci je to, ze deti, ktore cusia nemaju narok si poriesit svoje bazalne potreby. To je ten problem a to autorku trapi. Mne by tiez vadilo, keby sa mi dieta sustavne stazuje, ze sa nestihlo napit, vycikat mozno si preopakovat slovicka pred dalsou hodinou. Ak by sa to stalo raz za mesiac isto by to autorka neriesila. Dospelaci niektori odbehuju od roboty na cigu kazdu chvilu ale deti nech sedia a nemaju narok na nic….

seepferdchen
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl a co sa ty staras ci to autorka riesi na MK 😂