Koľko peňazí investujete do Vianoc a darčekov?
Mimo bežných mesačných pravidelných výdavkov. Napr.ak máte 2-3 deti, manzela, na darčeky, vylety, gastro špeciality, ohňostroj, prípadne dáka chata, Vianoce na hotely. Atd..
Deti nemame. Kupujem darceky bratovym detom, na obe cca 70€. Na darceky s partnerom sme si dali limit 50€, ktory sme obaja mierne prekrocili. Kupili sme zivy stromcek za 53€ a svetlielka za 25. Adventny veniec 25€ a jeden na dvere 20€. Tot vsjo, zvysok mame z predoslych rokov.
Na chaty nechodime, ohnostroj su vyhodene peniaze a neuznavame ho. Na jedlo sa minie oproti inym mesiach cca o 100€ viac - vianocne oblatky, trubicky, losos a ingrediencie na pecenie.
Nikdy by som sa kvoli vianociam nezadlzila a nekupila nieco, na co nemam. Idem iba do limitu na karte, nehodlam ani minat uspory. Vianoce su kazdy rok a tesime sa hlavne na vianocne trhy a 2 tyzdne pohody doma, drahe darceky a tony jedla nech si dopraju ti, co nevedia co s peniazmi a maju radi plytvanie.
Ohňostroj mam prskavky za 6 eur, darčeky možno okolo 350eur, neviem neratala som to. Výzdobu a podobne nič, lebo všetko mam doma a jedlo tak ako po celý rok. Čiže jedine navyse výdavky sú darceky
My sa snazime o minimalisticke sviatky, jedlo kupujeme ako vzdy, akurat na Stedry Den mame salat. ovocie a oriesky kupujeme pravidelne, kolaciky si upecieme nejake 4 druhy a staci. Darceky tiez len drobnosti. Na Silvestra chodime na nasu chatu a ohnostroj mi pridu vyhodene peniaze. Deti sa snazime viest k skromnosti a predvianocny cas vyuzivame, ze sa spolu s nimi zapajame do roznych charitativnych zbierok, aby sa naucili, ze bohatsi pomahaju chudobnejsim (napr. sme boli spolu kupit potraviny do charity, hracky pre deti v detskom domove a drobnosti do domova dochodcov).
Darčeky kupujem synovi, dvom synovcom a dvom neteriam, rodičom, mužovi - 350€.
Výlety, trhy, atď za december cca 3000€.
Keby na to nemám, nejdem na chatu ci ne míňam toľko peňazí na darčeky. Vždy, vždy kupujem a robím len to, na čo mám.
Nemám to úplne zrátané, ale nepreháňam v ničom
Stromček máme umelý, výzdobu vence, pred dom si robím sama, pečieme iba linecké a jeden druh darčeky žiadne okázalé jedine pre dcéru bol drahší.Silvester budeme u známych, ja sa ohňostrojov delobuchov bojím, takže muž kúpi len niečo jednoduché, na trhy chcem ísť jeden deň do Viedne popozerať a do múzea, jediný výstrelok bude, že chceme ísť na pár dní na Oravu na chatu ešte som nič nehladala tak ešte uvidím či ma ovali cena jesenné prázdniny sme boli chorí, tak nech niekam vypadneme.Ale my nelyzujeme, tak len nejaké prechádzky, bazén.A strava ako vždy ja varím stále navyše je len tá ryba, údené mäso
Darčeky tento rok cca 1000€, kupovali sme nanovo výzdobu aj stromček čiže tam išlo cca 500€, na trhoch sme zatiaľ neboli a plánujeme nejaký víkend v Tatrách.
Ale podotýkam že kupujem darčeky mojim rodičom, deťom, svokrovcom a mužovi som kupovala zlatú retiazku preto taká suma
Nemám deti, ani manžela/ partnera, kupujem darčeky pre mamu, synovca a neter, taktiež nejakú drobnosť pre psa, cca do 450 e aj s trhmi, myslím, že je to normálna suma. Chaty, Silvestre a pod.ziadne, mám rada kľud doma
Darček pre dcéru 3.99€, stromček a ozdoby máme každý rok rovnaké, jedlo nebude nič špeciálne, nepečiem, dajme tomu jedlo 60€ keď počítam celé sviatky (ten týždeň) a ohňostroj a iné somariny nič...takže cca 65€ 🤣 pomohlo?
Vianoce sú o posolstve Ježiša nám ľuďom, takže o pokoji a láske, celkom sa nám zatiaľ darí také sviatky mať. Staršie deti majú vysvetlené, že vzhľadom k tomu, že počas roka dostanú hodnotné veci im na Vianoce dáme pod stromček kľudne aj niečo symbolické a chápu to. Šalát, rezne, kapustnica a zákusok nás finančne nezruinujú. Takže my minieme počas decembra toľko, koľko cez normálny mesiac. Ohňostroje nenávidím, ústavne by som ich zakázala, takže ani tam peniaze neminieme.
@11brano11 No aj moja je budúca školáčka, ale tak priala so plyšáka, dostane plyšáka. Po minulé roky toho dostala veľa a nemalo úspech, proste zbytočne vyhodené peniaze. Tento rok na Mikuláša? ani nerozbalila balíček, vraj ona si nič neprosila. Tak tento rok chcem vyškúšať dať jej presne to, čo si praje. Jednu hračku a uvidīm reakciu. Aj tak potom v januári má narodeniny tak znova dostane ďalší darček (lego).
veľa 😀 presnú čiastku písať nebudem, ale tým, že len syn dostane výkonný herný počítač s komplet príslušenstvom, si možno dokážeš urobiť predstavu. A hneď po Silvestri odchádzame na hory, čo je pre 5 člennú rodinu s jedným dieťaťom už dospelým, a vôbec v tom počte, niekoľko tisícová položka. Ale už vlani, keď sme trávili sviatky naopak pri mori, sme deťom sľúbili, že tento rok si urobíme výlet za krásnou zimou s poriadnou lyžovačkou 🙂 Som rada, že sa nám to podarilo🙏
My sme mala rodina, kupila som 3 darceky dokopy za cca 100€. Co sa tyka jedla a potravin, tiez nekupujem haldy, len trochu iny-vianocny sortiment kvoli peceniu. Doslova neznasam obzerstvo a mamon.
Celkom zaujímava otázka. Nikdy som sa nad tým nezamýšlala ale tak som si teraz k tomu sadla. Čo sa týka darčekov, tak je to tento rok okolo 600€ (5 dospelých a 5 detí), to je moja strana rodiny. Muž kupuje pre svoju stranu rodiny, predpokladám, že on sa dostane do tých 120€ a mne zvykne okolo 100€. My sme si museli rozdeliť darčekovanie, lebo u nás doma sa dávajú viac hodnotné darčeky a u nich sa dávajú také symbolické. A keď prvý rok spolužitia pindal, načo kupujem také darčeky, tak som povedala, že ty kupujes svojej strane a ja svojej. Hotovo, nemusím to riešiť. Darčeky ale nakupujem už od septembra, takže to nejako nepocitujem, naraz v decembri. Strava nie je v tejto položke.
Míňam čo si môžem dovoliť. Klasika, darčeky, jedlo. Nechodíme na chaty ani hotely - na to bohužiaľ nemáme. Zbehneme na vianočné trhy, tam niečo minieme. Ohňostroj nemusím, kupujeme len prskavky deťom a pár krát nejaké petardy sa kupovali. Pár krát si ideme zakorčuľovať alebo deti idú aj na lyže.

Sme 4 clenna rodina, dve deti, na darceky pre nich + secret santa v praci a v skole + svokra a prasvokra do 200e, v sirsej rodine si nekupujeme, staci nam, ze sa stretneme, na trhy nechodime, chaty, lyzovacky tiez nie, ohnostroj za mna 0 (verim, dufam ako kazdy rok, ze ich uz nebude treba ani na Vianoce,ked pre hluk nie je pocut kostolne zvony, ani na Silvestra). Neberieme uver, ani nesiahame na uspory, celkovo kludne a normalne sviatky. U mna na spomalenie, pripravu na Bozie narodenie a nie na chaos a "vsetkochemstihnut", najdolezitejsie je, ze sme spolu a zdravi