Koľko sa dáva do vienka na svadbe?
Ahojte. Chcem sa spytat kolko sa cca dava na svadbe do vienka? 🙂 a kolko kam dat do obalky? To sesternica bude mat svadbu a vôbec neviem kolko jej dat. A s priatelom mame na polovicu ist ci každý sam za seba? 🙂 a este ide o to ze moc s tou sesternicou sa nenavstevujeme. Dakujem ☺
Nevesta za to nemoze a ani zenich.Ved oni tu tortu nekrajali a ani pri nej nestali.
Bolo treba zistit tortu kto tu krajal a urobit kratky proces😅
@katusikkk ahaa, no škoda, keby mali drobné... Mali dat obaja po eure, a mali by obaja😂. Ale je zase pravda, aj akym sposobom to podali. Ked isli spolu, vedla seba a naozaj za tu 20, im dali len jeden kusok, tak je to dost blbe. Ale ked isiel len manzel a manzelka sa k nemu nepridala, tak ten kto daval tortu, dal autimaticky len jeden kusok torty.
@janka0509
U nas pary tancovali s nevestou spolu.Dali peniaze a kazdy dostal tortu.Ale myslim, ze ked isla tancujuca od nevesty k stolu,tak tortu a poharik mala dostat bez ohladu na to ci peniaze dala,alebo nie.🎂
Brat mal na svadbe nieco cez 200 ludi,lebo to sa volavali ludia pomaly z celej dediny a rodiny ako bratrancove deti s manzelkami a ich deti....Vela sa ich opilo uz pred redovym a ani netancovali len dosli ku kosiku eurac hodit aby ochutnali z fajnoveho alkoholu a vzali domov tortu v servitke.😀
Suseda ked sa vydavala,tak hned prvy opity s nou padol do torty.😅😅
Mala taku asi 6 poschodovu a ta skoncila na podlahe,takze bol len alkohol.
@katusikkk ja som myslela tak, ze manzelka ani netancovala... Ze skratka nebola pri tom, tak nedavali pri tom... U nas sa netancuje vzdy v paroch, lebo niektori chlapi skratka netancuju... Alebo pomedzi to, tancujú starke, starki, ktori uz nemaju partnerov .... Ale teda pokial normalne bolo ocividne pri rozdávani torty, ze peniaze su za oboch, tak nie je o čom... Mala dostať tortu v kazdom prípade... Ale ja osobne, by som to tak vobec nezorganizovala, nenaviazala by som ziadne pohostenie na to, kto dá peniaze.
tak u nás sa za peniaze do vienka nedáva nič... odtancuje sa , dá sa do vienka, všetci tancujú v kruhu ďalej a hotovo.... torta sa krája okolo polnoci ... nechápem to vydelovanie, ak dal jeden alebo obaja, veď dávajú ako rodina, snáď len na svadbe nebudeme niekoho obmedzovať prípitkami a tortami.... ale tak každý podľa seba
Pointa dnešných svadieb stojí na peniazoch? Keď sa chcú brať nech sa berú, keď sa chcú tešiť nech sa tešia, keď chcú pri tom ďalších 100 ľudí nech ich majú, ale keď chcú zarábať nech idú do roboty. Ženích s nevestou pozývajú na svadbu, nikto sa im tam netlačí, tak predpokladám že sa tešia a chcú svoju radosť zdielať aj s najbližšími/najmilšími, tak prečo svojich hostí ešte zdierať?!?
No ja sa len cudujem tej torte a tomu, ze niekto sa citil trapne za tortu. Ja co som bola na svadbach, ludia boli vacsinou taki prepchati, ze torty nikto nechcel a mile torty vzdy zostavali v hanbe a potom nam ich balili domov. Kazdy radsej jedol zakusky.
@moonlighting Jaaaj keby si si precitala diskusie na mojasvadba.sk tak by si videla kolko ludi sa na svadbu tlaci :D
Inak, v kazdom kraji su ine tradicie. Kto ich pozna a vyrasta s nimi, tak sa mu mozu zdat uplne ok a neberie to ako drankanie penazi a zdieranie.
Ja som z vychodu a redovy tanec povazujem za uplnu normalku ani sa mi nezda cudne ze "zaplatit za tanec s nevestou", ale zvyky ako vyberanie do klobuka, alebo zbieranie na kocik a podobne na mna posobia dojmom, ze ideme za svadobcanmi zaradom a pytame peniaze.
Okrem toho redovy ako ho poznam ja je o tom, ze po polnoci uz nie je nevesta nevestou, ale je uz vydata pani a redovy tanec je hned po polnoci, cize pre svadobcanov je "cest" zatancovat si prvykrat s mladou pani - a preto za to zaplatia. Co mam skusenost, tak je to symbolicke platenie, 5 eur napr. a nie je kazdy povinny tancovat. Vacsinou ludia chcu, ale kto nechce nemusi, nikto ho nenahana, proste ostane sediet a hotovo.
@0silvia0, my sme prave preto krajali svadobnu tortu namiesto dezertu po hlavnom jedle 😀 Zakusky sa nosili na stol az potom. Ale zbodli sa aj tie, dali sme piect len jednohubky.... Redovy, vyberanie do vienka ci dokonca na kocik (to fakt vidim prvykrat) povazujem za somrovanie o peniaze. Beriem, ze je to lokalny zvyk, ale zial, aj lokalne zvyky mozu byt mimo.
@vroni aj mne to pripada uz take skemranie o kazde euro... Ja torty celkovo nemusim, ale to som ja, takze u nas aj tie nakrajane torty co sme podostavali zo svadby jedol len muz chudak...
A to ze hostia nosia alkohol a zakusky na svadbu, to uz mi pripada cezprilis. To uz si mozu priniest aj jedlo, zjest co si kto priniesol, vytrasu ich tam z penazi a mozu ist domov😰
@0silvia0 Nosenie jedla a alkoholu to su take stare zvyky, ked na svadbu isla cela dedina a aj ju cela dedina chystala. Cize den vopred doniesol kazdy jednu kuru aby bolo na vyvar a podobne. Tiez kolace - kazdy nieco napiekol, kazdy doniesol flasu - z toho sa "vyskladalo" jedlo na hostine. Fungovalo to inak, dedina bola akoby velka rodina, kazdy si pomahal, kazdy to bral ako samozrejmost.
Postupom casu sa samozrejme veci menili a niektore zvyky ostali nejak divne modifikovane a zachovane :D Cize stale sa niekde objednavaju kolace a cukrarky, alebo torty a nesu na hostinu, tiez sa nakupi a nesie alkohol (aj ked je jasne ze na svadbe budu kolace, torta aj alkohol, lebo v sucasnosti sa to uz zabezpeci naraz a necaka sa ze sa cela dedina zlozi na hostinu).
Pamatam si, ze som bola este dieta, ked sa vo vzdialenej rodine narodilo babo a babka zavelila, ze ideme im gratulovat a musime doniest aspon 2 kurcata, 30 vajicok a plno dalsich veci - bola naucena ako sa robilo kedysi davno ked bola ona mlada a vobec si neuvedomila, ze to uz teraz nema ziadny zmysel.
@marika142 pričom sami ked idu na svadbu ta ze dar dávajú 4 clenna rodina 20 eur...pochopila by som kebyze nemaju..a možno ja by som sa ospravedlnila ze neprídem...ale pozeraju co zozrat ppmaly aj so stolom a dufaju vo vynikajucu zabavu atd...do ponozky pchaju stovky mesacne ....už kazdy vie no ..ale toto nie je pekne..
my sme boli nedavno na svadbe dali sme 50e so obalky + flasa metaxy a 10e na redovy a boli sme 3osoby....ja len nechapem preco by som mala davat napr. 50e na osobu len preto lebo to ,,prejes,, svadbe, len aby sa im to vratilo....ako kazdy nech robi taku svadbu na aku ma a nie potom sa spoliehat ze ,,sak sa nam to vrati,, mozno ciastocne hej ale je to take divne troska zmyslanie
@0silvia0 myslim, ze ani tak neslo o tortu ako o princip, ze bola ponuknuta len tym ludom, co si zaplatili.. to povazujem za trapne, hlavne co sa tyka tej babky, ze jej nedali, ked nezaplatila..
ale.ja celkovo nerozumiem a nechcem rozumiet zvykom na svadbach.. preto som chcela svadbu, co by sa ludia naobedovali, dali kavu a sli domov.. svokra nejako nesuhlasila a tak to vypalilo inak.. kedze som si presadila aspon svadbu bez zvykov z ktorych by som sa od hanby prepadla, tak to bola vlastne najnudnejsia svadba siroko daleko 😁😁😁
Ja nechápem to trápne svadobné fotenie. Akurát sme na Štrbskom plese a len za pol hoďku, čo mi tu malá spí v kočíku sa tu vystriedalo asi 6 neviest a to robia také divné fotky, že nevesta leží v člne na vode a pod... A včera sme boli na túre a tiež s e tam stretli nevestu v dlhých, princeznovských šatách, ženích oblek, wtf?
@jana_eyre áno, viem že išlo o princíp, lenže ja ako sa poznám aj keby som zaplatila za nejaký tanec, aj tak by som tortu odmietla, lebo ja torty jednoducho neznášam jesť, takže ja by som tam s nimi sedela ako tretia chudera 😂 Áno, bolo to celé od veci a trápne.
Ja tiež neznášam svadby, jednoducho mi tento typ zvykov nesedí a napriek tomu som ju musela odabsolvovať v klasickom tradičnom duchu, matne si spomínam že som aj nejakú šatku mala na hlave, ale čo sa dalo to sme vypustili, peniaze sme neškemrali za tance. Keby bolo na mne, bol by to len čisto sobáš s obedom, takto to mala moja sestra a bolo to super. Ale keďže môj muž sa posledný zo súrodencov ženil a bolo treba "vrátiť" pozvania na svadbu, tak som sa dala prehovoriť. Mať tento rozum vtedy, tak by ma to neprehovoril, ale čo už, svadbu mám v hlave už dávno zahmlenú, video zo svadby som ešte nikdy nevidela, lebo to nechcem pozerať a fotky mám niekde založené...
@0silvia0 😂😂😂 presne ani ja som este video nevidela, fotky mi obcas vyskocia nejake na fb ako spomienka ked som svojim fb "priatelom" oznamila ze uz sa volam inak.. no nerada na to spominam a uz by som to nikdy nechcela absolvovat 😅 muz mi raz daroval velky obraz na meniny, nasu svadobnu foto.. okrem toho, ze sa na nej tvarim ako debil, je to este aj.propomienka pre mna trapneho dna.. no obraz dotraz nie je na stene 😅

@agnesino No tak to je pekná hanba nevesty, mne to už tak príde v tejto dobe, že si nevážia nič a nikoho, čakajú že to čo do svadby celej dajú sa im 3x vráti a ešte im niekto dá do daru svadobnú cestu nie.