Koľko stojí obyčajné poštovné do 500 g a 1 kg?
@maca1984 to som uz pozerala ale neviem, tam je ze list do 2 dni ze 1,20€, tolko som nikdy neplatila a nie je to tam rozpisane s cenamu tak zato sa pytam tych co uz posielali po novom...
@princezpuss obyčajne sa dá len ak má zásielka hrubku max 3 cm. Inak nie
A cena 2€ do 500, 2.50 do 1kg
@princezpuss dobre ti hore píše kocka, treba pozrieť cenník. To že si toľko predtým neplatila je irelevantné. Poštovné išlo riadne hore a hlavne zmenili sa podmienky. Ako obyčajný list pošleš už iba papiere, maximálne vec do hrúbky 3 cm, čo sa vojde do schránky. Obálka hrubšia už iba doporučene alebo balík na poštu
@luliu dakujem, toto stacilo napisat 😊
@princezpuss urob si do kartónu otvor 25 × 3 cm a čo cez otvor prejde a je do dĺžky 35 cm môžeš poslať obyčajne
väčšie zásielky už len ako doporučený list do 500g za 3€ alebo balík na poštu/do boxu do 5kg za 3.10€ ak použiješ zľavu v aplikácii
@princezpuss stačilo si to pozrieť na stránke pošty, ako som to spravila ja 😊
No mne kvôli hrúbke väčšej ako 3 cm nezobrali 300 g zásielku ako doporučene. Musela ísť ako balík. Čiže tá 3 cm hrúbka sa týka nielen obyčajnej ale aj doporučenej zásielky.
@lilianka28 tak ťa oklamali aby zarobili viac, prečítaj si maximálne rozmery https://www.posta.sk/sluzby/doporucena-zasielka
@princezpuss Pre buducnost,na stranke cez link, ktory mas hore, si vies vyklikat vahu a tak Ti ukaze cenu. Lebo podla vsetkeho stranku si nasla, ale nevedela si, co s dalej s tym.
Plus, ak chces vediet EPH ceny, to jest elektronicky vytvoreny podaci harok, tak klikni na elektronicky podaj. Ale obycajny list tak neposles.
@princezpuss ved to mas v cenniku to je fakt problem pozriet sa don? Hned po otvoreni list 50g 1.2eur🙈
@maranco áno, presne podľa toho som si vyrátala poštovné na 3,50€ a pani za okienkom, že nie lebo ma viac ako 3 cm hrúbku a po novom musí ísť ako balik za 5,50€🙄 no skoro ma vykotilo. Hádať sa s ňou som nemala chuť, potrebovala som to súrne odoslať, tak som to zaplatila.
Ináč ako by ste sa bránili keby vám to nechceli zobrať?
@lilianka28 v prvom rade by som si vyrátal poštovné za 3€ aj zapísal elektronický podací hárok, tak už by to mala v PC
ak by niečo komentovala zavolal by som zákaznícke centrum +421484378777 dal nahlas a spýtal sa na doporučený list a keď mi potvrdí moju cenu tak nech to vysvetlí pracovníčke xy na pobočke z
ona videla že nemáš vyplnený elektronický podací hárok, tak vedela že ťa ľahko pomotá
@luliu tam je len list ze 1,20€ a potom doporucene atd, nenasla som tam to co som potrebovala
@adri266 dakujem 👍
List rozmer
min.: 14 x 9 cm,
max: lístok 23,5 x 12 cm
listová zásielka plochého tvaru, vo zvitku a nepravidelných tvarov: 25 x 35 x 3 cm.
@lilianka28 asi by som argumentoval tým, čo majú uvedené na stránke, viď fotku, alebo odkaz.
Tie 3 cm pri liste naozaj uvedené sú, je to pre mňa novinka, dobre vedieť. Ale pri doporučenom táto podmienka už nie je.
https://www.posta.sk/sluzby/doporucena-zasielka
Ale rozumiem ti, že ak na to človek nie je pripravený, nevedel by to. Bol by som podobne zaskočený.
@adri266 s tým listom som to nepochopil, alebo možno "elektronický podaj" je niečo iné, ako myslím ja. Používam takmer 99 % iba platbu vopred a podaj online. Potom už na pošte nečakám v rade, iba položím poštu na určené miesto a idem preč. Je to super vec.
Ale posielam tak aj obyčajné listy (naposledy 24. 01. 2025) a zároveň stále mám vo svojom konte túto možnosť. Samozrejme, nevýhoda je, že zásielku nemôžem sledovať (to ide iba pri doporučených listoch, balíkoch a pod.).
@adri266 áno, to je jasné, len to som chcel, že dá sa to podať tak (aspoň zatiaľ).
Ja mám veľmi rád toto online podávanie, dobrý výmysel, ak len pekne to tam položím a idem preč. 🙂
Ale využívam to aj na tlač adries, hlavne ak posielam opakovane a viac. Ak raz napíšem adresu, zostáva mi v systéme, potom už dám iba prvé písmena, odťuknem a hotovo. A vytlačím na obálku, čo treba, nemusím vypisovať.
A výborná je aj zľava pri podaji online (doporučené listy, balíky...).
@jaron po 4 týždňoch práce s novými podmienkami ich neovláda a zavádza zákazníka?
Už v decembri tu boli príspevky že im na pošte nechceli brať obyčajné listy, pričom sa vtedy vôbec nič nezmenilo v podmienkach.
Písala tu aj pracovníčka pošty že dostali také nariadenie v decembri prehovárať ľudí na balíky aby plnili plán, alebo mali dobré výsledky, už si presne nepamätám kvôli čomu, len spomenula že ona nenúti na balíky a robí tak ako sú aktuálne platné pravidlá.
Sledovali koľko balíkov sa podá na ktorej pošte a podľa toho ich hodnotili alebo čo.

https://cennik.posta.sk/