Komu vlastne vadia vlci na Slovensku?
Ahojte. Dávam to neanonymne. Chcem vedieť relevantnú odpoveď na môju otázku či poľovníkov,či poľnohospodárov. A pomimo,chcem vedieť, koľko "bodov" je za vlka,pre poľovníkov? A koľko je odškodné pre "strhnutý"dobytok, zvieratá pre chovateľov hospodárskych zvierat?Viem ,že ma nahlásia,ale kým človek "čuší"nič sa nerieši. Kto videl naživo vlka, tiež chcem vedieť. Medvede boli problém,teraz vlci. Normálne si myslím,že táto vládna koalícia hľadá všade iba "čarodejnice". Ďakujem 😈
@jakubrianka drevo je obnovitelna surovina. A keď niekde zasadia sadenicu tak ze sa tam niečo dosadilo uvidíš až za pár rokov. Ja u nás vidím ťažbu, ale zároveň aj vidím ako sa sadia nové stromčeky. Bolo a aj bude to tu vzdy
@zuzanita1609 a ty máš aké povolanie? Si farmárka? Chováš dobytok, žiješ na salaši? Či si len ekoaktivistka?
Vieš si predstaviť, čo pre človeka, ktorého živí jeho chov znamená, keď mu vlk alebo medveď zlikviduje polku stáda? Fakt sa pýtaš na odskodné? Keď polnohospodárovi celú úrodu zničí diviak?
Nechaj prácu, ktorú máš, keď nejakú máš a choď robiť na salaš, kde ťa bude živiť len tvoje stádo. A potom, keď ťa vlci pripravia o stádo a ty nebudeš mať peniaze lebo nebude mlieko, nebude bryndza, syr, mäso sa sem vráť a napíš, ako sa ti dobre žije pri pohľade na vlkov, vďaka ktorým nemáš ani na jedlo. Sa ti dobre komentuje doma z teplúčka, keď ťa zvieratá neživia a jediný problém je fotka polovníka. A to napíšem na rovinu, že nie som farmarka, ani nič podobné. Ale chápem ľudí, ktorých vlci a medvede, diviaky pripravia o všetko. Výsmechom a hanbou sú premňa aktivisti, ktorí ničia pamiatky, ale cestujú autami, loďami, lietadlami. Viď Gréta.
@jakubrianka moja,ked nieco napises,tak si stojis za tym, dufam😉
@mamutka konečne ma niekto pochopil, ďakujem 😊. Ľudia proste pozerajú len na seba,ale nechápu,že keď ,,zašliapnu chrobáka, urobí to odozvu ďalej" (obrazne povedané). Som rada,že to tak necítim sama.
@lalenka33 máme kone a ovce,nikdy nebol problém, pretože máme aj psi,dva ubrechané nemecké ovciaky.
@jakubrianka vies koľko rastie taky strom? To za rok dva neuvidíš.
Potom asi treba zakázať ľuďom nakupovať všetko co sa vyrába z dreva, kúriť drevo atd lebo kde nie je dopyt tam nie je ponuka.
@zuzanita1609 treba zabiť všetky medvede, vlky...vyrubat všetky stromy...treba rozmýšľať iba potial, kde dovidim...takto rozmýšľajú hlupáci, ktorých je väčšina...a táto väčšina si zvolila to, čo máme. Tak nám treba.
@jakubrianka ja mam 43, z toho cely život v poľovníckej a lesníckej rodine, štúdium na lesníckej univerzite to je malo?
Chceš aj fotku prečo nie vlkom? Dva týždne dozadu roztrhal vlk známemu teliatko a uhryzol kravu.
@jakubrianka za vsetkym treba vidieť niečo viac a nie iba to co nám podsuvaju politici a médiá.
A vyrastala som ozaj medzi hospodárskymi zvieratami,ale nikdy nebol problém s divokými...raz nám strhol maco pod horou jalovicu,ale len ju "načal" od stehna,mali sme vtedy slovenských čuvačov 3kusy. Videla som ako 17rocna,čo dokáže pes s macom urobiť. Preto vravím,že len dobrá a správna chvíľka dokáže urobiť z divokého zvierata zabijaka.
@anjelicek26 ja s tebou úplne súhlasím. Milujem zvieratá, prírodu... ale 👆 každý súdny človek musí uznať, že premnoženie nie je v poriadku. Diviaky v meste, medvede v areáli škôlky, vlci časovaná bomba detto. Kedysi si to tu už vysvetľovala z vlkmi v Nemecku a spustila sa na teba vlna kritiky.🫣 Napríklad, my tiež čítame nemeckú tlač, okrem Bildu aj iné...
https://m.bild.de/ratgeber/2023/ratgeber/debatt...
Šakal otázka času 😵💫 Pracovala som kedysi na Balkáne a veruže premnožených šakalov sme mali bežne v blízkosti obydlia, na 100 metrov v požehnaných svokrách 😵💫A tie neprespaté noci, keď zavýjali 🤨Prestala som aj behávať po okolí... Dnes už sú aj v CZ, videné aj v SR...
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/na-p...
https://hornyzemplin.korzar.sme.sk/c/7302512/po...
Otázka času, kedy vznikne prúser... pokračovanie poznáme 😐
PS: úplne chápem, dnes už aby sa človek bál ísť na vlastnú záhradu 🤦
@zuzanita1609 nerozumiem poznámke, že sa svajciarski poľovníci nefotia s trofejami na sociálne siete. Ten vlk je vtedy menej mŕtvy?
Toto je celkovo obsirna téma, ale pokiaľ sa to robí profesionálne a regulovane tak preferujem nebyť napadnuta vlkom.
@jakubrianka lestnatost na Slovensku je dosť vysoká takže nie sme na tom až tak zle. Na niektorých miestach sa ťaží viac inde menej
@janka_23 minule leto som sa dosť vykecavala s ľuďmi na Poľane, urobili sme si tam krásne túry. Ak čakáš, že som snáď počula nejaké hrozne scenáre, tak ta sklamem. Všetci v lese boli absolútne v pohode a mudrovali ako to tam s medveďmi vlastne je. To boli miestni ľudia. Normálne v lese na túrach všade. Samozrejme na chodníčkoch. Pochybujem že by tie desiatky ľudí boli sami sibnuti blázni. Ale tak poľovnícke rodiny vedia vždy viac. Minule nás na prechádzke v lese chlapček strašil s diviakmi, ako je to nebezpečne zviera. Klasické strasne scenáre ako bachyna človeka kľudne zabije. Chlapček z poľovníckej rodiny. Až mi ho ľúto bolo, keď sa môj muž smial že ma v lese do roka tak 50 stretov s diviakmi, často sú v okolo mlade a všetko v pohode. Nechcel veriť. Tak som musela vysvetliť, že sama som x krát stretla bachynu s malými za bieleho dna a že v Európe sa ešte nestalo aby niekomu ublížili, okrem zožratej úrody. Ale tak vstepujte deťom že diviak je zabijak, mne je jedno.
@zuzanita1609 ty môj Boh... Nemusíme žiť na lazoch, aby sme stretli divú zver...Thessaloniki 👉1, 4mil obyvateľov bez lesa 😉
https://greekreporter.com/2021/05/07/terrifying...
Rím👉cca 3 mil. obyvateľov
https://www.nationalgeographic.com/animals/arti...
Medveď v škôlke???
https://www.netky.sk/clanok/opatovce-nad-nitrou...
Však pohodička, to určitééé 🫣
@zuzanita1609 ja to tu nebudem rozpisovať ,ale som za záchranu vlka a v iných krajinách podporujú jeho prežitie v prírode to iste aj rys ,len u nás vsetko postrielať, lebo zvieratá sú blízko zrejme všetkého ,ale neuvedomujú si ako za posledné roky vyslovene pomizli lesy a plochy kde tieto zvieratá zili .A kedysi mi dedko povedal že aj keď bol maly býval na Orave dosť v odľahlej časti ,že vlci vedeli schádzať nižšie aby ukazovali mláďatám ako sa loví a Ano boli aj strany na hospodárskych zvieratách ,ale považovali to za kolobeh proste prírodnú stratu.Takze moja odpoved je že ja dufam že vlka uvidím aj inde ako v zoo,ale pri takej ochrane napríklad národných parkov ako mame na Slovensku sa bojím že tu naozaj nič neostane
Išla som do tejto témy pretože očakávam,že tu bude stret dvoch svetov a automaticky budem bloknutá. Pre mňa je vlk niečo posvätné,chcem aby žili v našich lesoch,nechcem sa dožiť,že les bude už iba virtuálne. Je pravda,že neznesiem povolanie poľovník, pretože za mňa bola iba zlá skúsenosť. Opití striela z posedu,strieľa z auta,lokality s horalkami a inými mlskotkami je už iný level pod posedom. U mňa na Slovensku je poľovník pytliak,ospravedlňujem sa tým naozaj poctivým. Vlk je pre mňa "totem" a pred každý začiatok,vchod do lesa by mal byť zobrazený.

@mamutka a ty si myslíš ze v prirode to funguje tak ako sa dočítas niekde v encyklopédii alebo tak ako ti povedia niekde na discovery? Aj medvedica mávala kedysi 1-2 mláďatá, teraz ma bezproblemov aj 4. Takze aj veci v prirode sa menia.