icon

Komu vlastne vadia vlci na Slovensku?

zuzanita1609
27. sep 2024

Ahojte. Dávam to neanonymne. Chcem vedieť relevantnú odpoveď na môju otázku či poľovníkov,či poľnohospodárov. A pomimo,chcem vedieť, koľko "bodov" je za vlka,pre poľovníkov? A koľko je odškodné pre "strhnutý"dobytok, zvieratá pre chovateľov hospodárskych zvierat?Viem ,že ma nahlásia,ale kým človek "čuší"nič sa nerieši. Kto videl naživo vlka, tiež chcem vedieť. Medvede boli problém,teraz vlci. Normálne si myslím,že táto vládna koalícia hľadá všade iba "čarodejnice". Ďakujem 😈

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
najinka
28. sep 2024

@janka_23 ale ako sa vyrubovalo niekedy a ako teraz? Zijem v malej osade pri lese, ked sme tu prisli pred 9 rokmi, nadhera, vsetko zelene dookola, bohuzial tie lesy patria urbaru, a teda oni si ich vyrubu, lebo mozu. Teraz mame skoro z kazdej strany hole kopce, nezaujima ich, co bude so zvieratami co tam ziju, alebo co sa bude diat ked budu lejaky, hlavne ze oni maju svoje drevo.
A o vystavbe ani nehovorim, tu sa kazdy den premavaju domiesavace hore dole, polovica chat a domov bez povolenia, priamo pod lesom, potom sa budu cudovat, ze im medved chodi kolo domu..

samik88
28. sep 2024

@jakubrianka tak ja som sa s tým nestretla,samozrejme môžu mať na niečo iné názory,ale ak napríklad majú všetko zmapované a vedia ,že vlci sú premnožení tak ich treba trošku regulovať,nemyslím si,že tým hneď hrozí vyhynutie druhu. Ak by to hrozilo ,určite ten lov stopnú. Oni sa tým živia ,často je to z generácie na generáciu,nie sú to len taký laici. A práve tá verejnosť im sťažuje prácu ,lebo ľudia čo žijú vo veľkých mestách nemajú o tom ani šajnu. Ja som len napísala,že ak ťa to zaujíma ,choď študovať do Zvolena a možno tam zmeníš názor .

lentilka78
28. sep 2024

@samik88 presne si to vystihla, ľudia často realitu nepoznajú, len si prečítajú niečo na internete alebo pozrú správy a spravia si úsudok. Častokrát je ale realita úplne inde.

zuzudrnda
28. sep 2024

@lentilka78 rozumiem a práve preto by mala ľudí zaujímať práve tá kukurica pod lesom a vnadiska pri obciach. Problém sa nevyrieši bez riešenia príčiny. Jeden by az povedal,že nejakej skupine ten stret ľudí a zvierat vyhovuje. Už aj odborníci nie laici spochybnili,že odstrel bez riešenia príčiny vyrieši tento problém.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
mamutka
28. sep 2024

@janka_23 aha, takže kamarát poľovník. Ja som myslela že snáď pises o človeku čo sa prechádza po turistickom chodníku kdesi pri obci. Inak, nech sa nikto nečuduje, aký názor majú ľudia na poľovníkov. Kdesi bola raz česká štatistika, že za posledné dva roky zabili ( omylom vsakano ) oveľa viac ľudí ako akákoľvek zver. Chodiť hore dole ozbrojený a mať vypité nie je u nich nič výnimočne. Neboj, nehádzem ich to jedného vreca, mám kamaráta poľovníka, ktorý pomáha starať sa o les, nelovi. Ale to čo my máme vo vláde je banda tupých hláv čo sa ozerie na chate a žiada si poľovačku. A takto to s celou krajinou aj vyzerá

domak2
28. sep 2024

Trochu mi to tu pripomína ako sa Nemci starajú Botswane do stavu slonov.

lenkakravcova
28. sep 2024

@zuzanita1609 videla som vlka, asi 100m od pozemku. Rysa asi 20m od seba v potoku 😀 prišla ich odchytiť potom zoo, lebo sa nechceli vrátiť do lesa. 2kusky. Rysy boli pomerne neškodné. Zabili "len" 2 mačky po ceste, kým sa čakalo na odchyt.
Medveď - asi dva mesiace dozadu nám hlásili v miestnom rozhlase, nech sa nepochybujeme v istej časti obce, lebo sa tam jeden maco prechádza.
Vlky a medvede mi až tak nevadia, keďže ich nie je až tak veľa ešte u nás (ale aj tak vidíš, že ťa frekvencia nie je úplne OK), ale vadia mi jelene. Tie "svine" zožerú všetko. Ešte aj rakytník a šípky - kry. Ešte že tie môžu ísť v určitom počte na guláš. 😀 Len keby ten guláš šiel nám, čo nám ponicia úrodu..

samik88
28. sep 2024

@jakubrianka Vieš čo,ja si myslím,že to záleží aj od inteligentnosti ľudí. Nie je to také čiernobiele ako si myslíš. Tie predmety čo sa učia sú skoro rovnaké. Ja som študovala ekológiu,ale mala som tam veľa kamarátov lesníkov a poľovníkov a práveže je to skôr naopak,lebo oni sa najviac starajú o našu prírodu a skôr ochranári ich brzia a hádžu im polená pod nohy. Áno treba chrániť našu prírodu ,ale treba si to aj naštudovať ,príčiny a dôsledky. Napríklad sú rôzny škodcovia ,veď toľko debát bolo o lykožrútovi. Ale zbytočne sa to vysvetľuje verejnosti keď to neštudovala a nevidí do toho. Ja sa predsa nebudem hádať o niečom o čom nemám ani šajnu s niekým kto sa tým živí a venuje tomu celý svoj život. Lebo na pohľad vyzerá všetko inak ako to v skutočnosti je.

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
samik88
28. sep 2024

Prepáč,ale nemá zmysel táto debata. Od začiatku ti píšem,že keď ťa to tak zaujíma a chceš niečo zmeniť choď šudovať do Zvolena. Vždy sa nájde niekto v rovnakom odbore s protichodnými názormi. Dôležitá je vačšina. Ani lesníci a poľovníci nevedia predpovedať čo bude. Veď dobre vieš,že príroda si sama robí čo chce. A nemôžu za to lesníci. Nevedia čo príde, ale určite sa snažia prírode pomôcť. Na to tu sú. Či si vážne myslíš,že sú všetci hlúpi a podplatení? Asi poznáš málo lesníkov.

k47
28. sep 2024

Ja len dodám, že funkciou vlka (pre ľudí) je práve to, aby nebola premnožené bylinožravce a nevyjedali úrodu z polí. Keď vidíte vlka na poli, tak je to presne o tom.

samik88
28. sep 2024

@jakubrianka zabudla som ťa označiť

janka_23
28. sep 2024

Myslím si ze téma regulácie vlkov je zase len niečo na odvedenie pozornosti tak ako to je s medveďmi. Myslím, že Slovensko má aktuálne oveľa oveľa väčšie problémy než sú vlci.

Téma ochrany prírody, ťažby, regulácie zveri je tak rozsiahla, zahŕňa toľko faktorov a premenných, že my to tu naozaj nevyriešime. Inak to vidia ľudia z mesta a inak to vidia ľudia, ktorí žijú na lazoch a v dedinách kde realne ten problém so zverou je

lentilka78
28. sep 2024

@k47 to som nevedela, v tom prípade u nás si tu úlohu neplnia, keďže vyskytujú sa tu aj vlky a medveďov a diviakov je na poliach neúrekom

lalenka33
28. sep 2024

@zuzanita1609 ostatné salaše podľa teba psov nemajú? Či chceš povedať, že stačí pes a vlk ti nezabije polku stáda?

zuzanita1609
autor
28. sep 2024

@lalenka33 veľa tých psov je priviazanych na reťaziach a samozrejme ,že neochráni stádo. Naše psi spávali medzi ovcami,jalovicami. Stádo chodilo po lúkach,kopcoch,neboli 24hodin v ohradnikoch. Bača v noci nespal,cez deň vystriedali valasi. Dnes je to tak, zavrieť do ohradnikov,psi na reťaziach a majiteľ niekde v meste. Nevravím,že všade je to tak,ale ak už sa šelma rozhodne útočiť,je si istá,že sa to podarí. Patrí to k tomuto povolaniu, počítať so stratou.

lalenka33
28. sep 2024

@zuzanita1609 máme viac salašov na okolí, často si tam chodíme kupovať výrobky a ani na jednom salaši niesú ovce 24 hodín zavreté v ohradníku, ani psi niesu na reťazi ( načo by tam potom boli) , ani bača neni v meste.
Čiže zabitie niekolkych oviec, krav je OK, ale zabitie vlka nie? Kto určuje, aké zviera má právo žiť a aké nie? U nás sú extrémne premnožené medvede a aj vlci. Tento týžden si medveď u nás spokojne vykračoval pár metrov od ulice, kde končia rodinné domy a začína chatová oblasť. Natočili ho obyvatelia ulice. V mestskej skupine máme kopec videí z fotopasce, kde sú vlci, medvede, diviaky a je to na miestach, kde bežne chodili hubári. Ja niesom zato, aby sa akákoľvek zver zabíjala len tak a už vôbec nie ako trofej (známy chodí do Afriky a zdiela xy fotiek so zabitými zvieratami, podľa mňa to je choré) , ale regulovať premnožené zvieratá by sa mali. Ja som tento rok ešte v lese nebola lebo na všetkých miestach, kde sme chodili sú medvede.

cacianka
28. sep 2024

@jakubrianka nie sú, na dk je ich vyše 20 000 ks

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
cacianka
29. sep 2024

@jakubrianka tak som asi zle videla tabuľku včera v správach

samik88
29. sep 2024

@jakubrianka vlci sa nedajú spočítať 🙈 to sú všetko zavádzajúce informácie presne pre takých ako si ty. Je ich určite viac keď začali robiť také škody farmárom.

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
samik88
29. sep 2024

@jakubrianka dobre ospravedlňujem sa ak som sa ťa niečím dotkla,ale to už len logicky keď sa nad tým zamysliš nedáva zmysel. Vlci sa ťažko počítajú keďže migruju. Su to len približné odhady. Niekde píšu 1300. Je to naozaj ťažko spočítať. A oni nerobia u nás tie výpočty z DNA často. Farmári sa sťažujú, veď stačí počúvať ľudí. Ja mam jednu kamarátku, tiež im chodia vlci na ovečky a majú aj psy. Ale proti svorke kde je 15 vlkov nič nezmôžu. A je veľa prípadov,len ty o nich nevieš keď si v BA.

samik88
29. sep 2024

@jakubrianka a ešte tí poľovníci,ktorých tak odsudzuješ sú nonstop na posedoch a v lesoch a nie je to len z jednej oblasti. Oni vidia tých vlkov pravidelne a vo väčších svorkách. Takže naozaj netuším odkiaľ zobrali číslo 150.

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
samik88
29. sep 2024

@jakubrianka Lenže ty nechápeš,že svorky môžu aj odísť aj prísť. Musia hľadať ich výtrusy a nerobia to predsa stále ,veď to niekde aj písali, že sa to nerobí každý rok.