icon

Konzumný životný štýl vs. budúcnosť našej planéty

8. dec 2023

V dobe kedy hrozí klimaticka kríza, globálne znečistenie prírody, vody, ovzdušia, tak ženy riešia farbu kočíka aby bolo naj pre jej dieťa (nový, bazarovy je fuj a nesedel by tak dokonale) , XY nepotebnosti na vianoce, Mikuláša, sviatm, dovolenky a iné spotrebné zbytočnosti ktoré k zivotu až tak nepotrebujú a tým zas zbytočnou nad spotrebou predstavujú zas záťaž pre našu planétu? Zamysleli ste sa nad tým akú budúcnosť týmto konzumnym správaním v dobro svojich detí a seba, deťom pripravujete? Pozrieme si scenáre vývoja klimatickej krízy a s ňou spojenú migracnu krízu,, pozrite sa okolo na znečistenie planéty, prírody.. toto chcete pre svoje deti a ich deti?

Strana
z7
juliacenc
9. dec 2023

@lelelienka a mozem sa nadychnut aj vydychnut? Neohrozim tym chod tejto planety? Nechcem byt svojim dychanim zodpovedna zato, ze to tu o 50 rokov nakoniec vybuchne

tululu
9. dec 2023

To nie je alibizmus,ale ak 1% populacie z tych najbohatsich vytvara vacsiu uhlikovu stopu a znecistenie,vyuziva viac zdojov a tvori viac odpadov ako 66% populacie ,tak realne je uplne logicke a spravne tlacit na to 1%. To je jednoducha matematika.Vyjadrujem sa ako niekto,kto sa snazi zit normalne s co najvacsim ohladom na zivotne prostredie.Ale je scestne si mysliet,ze to,ze striktne recyklujem plasty prinuti velke korporacie vyrabat vyrobky z recyklovanych plastov,pretoze je to pre nich stale jednoducho financne neefektivne.To je biznis.Cela Amerika odvazala 100ky km svoj plastovy odpad do pristavu v CA a na velkych lodiach ich posielala ho do Ciny,kde este donedavna dokazali niektore spolocnosti ten plast pouzit aspon s miernym ziskom.Uz to Cina zakazala.Ale ak nejaka firma zistila,ze zmena vyuzivania zdrojov ju po pociatocnych nakladoch urobila stabilnejsou a nezavislejsou,sama sa bude drzat ekologickych rieseni,co je situacia win-win. Ale spolocnost je nastavena na ekonomicky rast, vies si predstavit,aby velke nadnarodne korporacie,ktore nemaju absolutne problem vypustat toxicky odpad do okolia a doslova nicit zdravie a zivoty svojich low cost zamestnancov zacali produkovat menej,pretoze nalada sa v spolocnosti zmenila a zakaznici maju akesi znovuzrodene eko myslenie? Nie,to nespravia.Ani to,ze ty si nekupis psa nic nezmeni,lebo takych psov sa v Indii rodia miliony.Mozno ak by bol opat pes "iba" psom,tak by nevytvaral taku uhlikovu stopu,ktoru vlastne on ani nevytvara,ako my ludia pri nasich predstavach o jeho starostlivosti? A nemat deti? Kvoli uhlikovej stope? Ak ja nebudem mat z tohto dovodu deti,ale zaroven suseda bude chodit lietadlom na vikendove vypredaja do Milana a sused bude mat kamionovu prepravu,ktoru rozvaza gumicky do vlasov a sponky dovezene z Ciny po celej EU,tak to je uplne smiesny a nelogicky dovod nemat deti. Ak vychovas dieta s respektom k zivemu a laskou k prirode a zdrojom,nie ju plastovym hrackam, znackovym handram a podobne,tak das svetu viac,ako keby si tie deti nemal/a. Ale som sa rozpisala a obed sa sam nenavari,peknu sobotu prajem.

pupavka234
9. dec 2023

@tululu chapem pointu prispevku, ale ten let do Milana je zly priklad. Dala som si tu namahu, spiatocny let Milano- Bratislava je 0.39t CO2, jedno dieta je 60t CO2 rocne. Ta suseda by musela ist do Milana 154 krat rocne, aby sa vyrovnala uhlikovej stope ktoru vyprodukuje clovek za rok. Takze ano, vyzera to ako rozmar, a rozmar to je, a chodit na vypredaje do Milana je velmi neekologicke, ale vypredaje v Milane hoc aj 10 x rocne su stale 15 krat setrnejsie pre planetu ako 1 clovek.

tululu
9. dec 2023

@pupavka234 Chapem,co myslis,zaujimave udaje.Nic lepsie mi nenapadlo,ale mozno staci aj to,ze tam ide vaickrat do roka. znasobme si to 5 dovolenkami pri mori, par sluzobnymi cestami, cucoriedkami z mexika,avokadom z kostariky a paradajkami na vianocnych chlebickoch z maroka a pod..Na druhej strane predpokladat,ze poznam alebo viem vypocitat uhlikovu zataz za dieta,ktore sa mozno narodi do sveta,ktore bude pouzivat viac zelenych energii je podla mna nemozne.ja som dieta z 90tych rokov a slovensko odvtedy znizilo emisie asi o 40%, ak si spravne pamatam, co podla mna malokto predpokladal v roku 1990. Dalsia vec je,ze na svete sa v krajinach tretieho sveta budu rodit miliony deti bez ohladu na to,co si my dve myslime a stale je extremne dolezite udrziavat populaciu aj vo vyspelych krajinach,lebo povedzme si rovno,populacia v europe starne a vymiera.cize nemyslim si,ze dnes je toto cesta a okrem toho, mat potomkov, vychovat ich a odovzdat im svoje dedicstvo (hmotne a nehmotne) je pre vacsiu cast populacie hybnou silou,vdaka ktorej rano vstavaju z postele a to je prirodzene.Nihilizmus medzivojnoveho obdobia bol tazky a nezabranil dlasej svetovej vojne, preto predpokladam,ze taketo pesimisticke uvahy nie su k nicomu.Minule sa v Amerike zrutil druhacik v skole,lebo im ucitel rozpraval,kolko zvierat sa musi zabit,aby oni mali na stole parky a aku ekologicku zataz pre planetu to sposobuje (bolo to v serialy ale inspirovane skutocnou udalostou).Toto podla mna nie je spravny pristup.

heln
9. dec 2023

akoze nebudem citat 7 stran diskusie, ale zapojim sa.
tvoja otazka vyznieva ako ze si nahnevana na nejaku zenu, ze riesi farbu kocika, lebo je klimaticka kriza.
pytas sa, ci sme sa zamysleli a ci chceme toto pre svoje deti. preco si do svoje otazky nezahrnula ak seba? ci chceme, nie chcete.
ked uz sa tak zamyslas, vies o tom, ze vacsina ak nie vsetky mobilov, sa vyrabaju v cine, ze na lacnejsich pracuju deti, potom cestuju cez pol sveta a ze napriklad pisanie mailov s prilohami ma neskutocne velku energeticku spotrebu?
pred par dnami tu bol vylev inej zeny o tom, ze zivot je iba o chodeni do prace cely zivot a potom koniec. keby som nekupila nejake sprostosti na vianoce a nesla na dovolenku (btw. sme nikde neboli asi 10 rokov), tak akoze o com je ten zivot, len o robote? a naco potom, ked si clovek nemoze urobit trochu radosti?
ano, to ze sa odlomil ladovec je sakra pruser, ale to nijako neovplyvnis tym, ze si kupis bazarovy kocik.
pokial sa budu vyrubovat pralesy, japonci vsetko balit do 100 papierikov, vyvazat fastfashionovy odpad do krajin tretieho sveta a mnoho ineho, tak je uplne jedno ci si niekto kupi novy kocik alebo z bazaru.

autor
9. dec 2023

@heln neviem, ale šťastie v mojom živote nezávisí od veci co kúpim na vianoce, a ani to kd nepôjdem na dovolenku. Reálne nepracujem anedriem v práci len preto aby som sa potom tesila na nejakú dovolenku kdesi, príde mi to divne ze ľudia trávia v práci XY hodín, nadčasov aby potom mohli kúpiť veci ktoré nepotrebujú alebo ísť na dva týždne niekde ísť dovolenkovať. Šťastie v živote je jednoduché, užívať si život s príbuznými, ved šťastie je o vzťahoch, a je jedno kde ich človek pestuje. Ja reálne nepotrebujem makať aby som si oddýchla niekde, ale každý deň mam ten krásny čas s deťmi v prírode, alebo doma. Ľudia stratili taky zmysel pre jednoduchosť. Reálne moje deti sú v škole po letných prázdninách vždy jedine ktoré neboli pri mori, ale len tu sme chodili po okolí a po svk, a niektorí ich spolužiaci sa im vysmievajú ze sme chudobní ze nemáme na more.
A ako som už písala, nejde o nejaký kočík, jasne ze to nezachráni planétu, ale ide o zmýšľanie ľudí. Lebo aj ľudia sú hynou silou biznisu, politiky, vedz ze keby ľudia inak zamýšľali, tak aj ti v biznise a v politike by boli nútení inak konať, ale keďže politici nejakú reálny dôvod to riešiť, keďže by veľká časť ľudí by šla do ulíc keby bola nejaky klimatický zákon co by obmedzoval ich "slobodu" alebo ich spotrebu

loliki
9. dec 2023

@pupavka234 Takže zachránime planétu, ak tu bude o 1 človeka menej??? Wau. Vlastne Hitler a jemu podobní boli eko ľudia? Ešte raz sa na chvíľu zamyslím... Keby si tu ty nebola, bolo by nám lepšie? Zachránime planétu tým, že vyhubíme ľudstvo, zrušíme pôrodnosť? O čo vám ide? Načo mi bude táto planéta, keď tu ja či iné dieťa nemôžeme byť?

autor
9. dec 2023

@loliki reálne keď sa na to pozrieš, tak v Európe a v iných vyspelých krajinách riešia ze populácia starne, ale to len preto ze je veľa starých ľudí, alebo ľudí ktorí starnú a nižšia pôrodnosť. Reálne aj pri tom, ked ľudia budú mať jedno dve deti, bude populácia rast a nikdy nevyhynie, keďže ja seniori sa dožívajú väčšieho veku akokedysi, len tento systém je nastavený na neustály rast a ma a bude mať s tým problém, že populácia starne, lebo nebude mať kto robiť na toľkých dôchodcov a systém padne. Ale nemysli. Si ze teraz treba umelo zvyšovať pôrodnosť a veľa detí aby sa rodilo, ako to prezentujú niektorí politici ze rôznymi pri dávkami a inými ľudia zrazu budú at veľa detí a zachránime system. A nie, Hitler a jemu podobný neboli eko ľudia, vraví tu nejaký ekoaktivista ze ideme vyhubit nejakú časť populácie len preto ze ma vysoké emisie, alebo iné?

autor
9. dec 2023

@loliki a planéta reálne nie je len o tebe, mne a ľudí h, žijú tu aj zvieratá, rastliny, ktorým sme my zobrali a berieme častokrát právo na ich priestor, život. Vid napr ako riešia odstrel medveďa hnedého, zníženie jehonpopulacie, lebo ľudia sa rozrástli aj do jeho prirodzeného prostredia

heln
9. dec 2023

ako sorac, ale priklad medveda nie je prave najlepsi, aj my ludia sme biologicky druh, sme najlepsie prisposobitelni roznym prostrediam a je prirodzene, ze hladame nove miesta pre obydlenie. ja zijem na sidlisku kde boli kedysi baziny, mociare, tu medvede nezili, ale zaby, obojzivelniky, vtactvo, nedaleko je les, kde zacina ochranne pasmo nizkych tatier, tam ziju medvede. kym pred 30 rokmi ho bolo stretnut zriedkave, teraz nam doslova beha po sidlisku a za tych 30 rokov sa veru sidlisko nerozsirilo. medved sa ma u nas dobre, prave preto, ze je chraneny.

galioska
9. dec 2023

mna bavi ked vidim v bazary taky drist , ze nakupom u mna chranite planetu, ekologiu... len ci si to uvedomuje aj ta co nakupuje non stop nove veci, aby si to raz obliekla a potom dala za zlomok ceny do bazaru, chore...

loliki
9. dec 2023

Označila som nie Teba, ale inú, ktorá ide do extrémov a píše vlastne to, že je neekologické mať deti. Tak neviem, či je ekologické, že je tu ona. A kto tu má právo vôbec riešiť, či sa ďalší človek môže narodiť alebo nie.
Teba trápi, že seniori žijú stále dlhšie. Veď počkaj, keď budeš mať 40, ako sa budeš snažiť zahladiť vrásky a snažiť sa dožiť vysokého veku.

panonia
9. dec 2023

To je ako: ,,zabi bobra, zachrániš strom,, ...

pupavka234
9. dec 2023

@loliki ahoj, to ze som tu ja nie je ekologicke, ale to ze tu som som nedokazala ovplyvnit. To kolko budem mat deti ovplyvnit dokazem

j_m
9. dec 2023
lillien123
11. dec 2023

A? tak hádam si nekúpim kočík ktorý sa mi nepáči 😂

autor
11. dec 2023

@j_m táto diskusia nie je o tom, že by sme sa všetci teraz mali vrátiť do jaskyne alebo žiť tak ako v tom videu. Aj keby uberies značnú časť zo svojho komfortného života tak sa tvoj život ani zďaleka nebude podobať na ten nomadsky

j_m
Autor odpoveď zmazal
j_m
11. dec 2023

😃 viem a “moje” príspevky “k téme” som už napísal skôr…
(ľudia žijú a môžu žiť i inak “skromnejšie”, nielen konzumne… a i preto je tam i “Len tak na zamyslenie” 😉)

maranco
11. dec 2023

@j_m To guličkové počítadlo na kase v obchode to tu nemáme hádam ani v múzeu.
Nejaké vytlačenie bločku s QR kódom, alebo platba kartou/mobilom by bol pre nich zázrak. Už sa nečudujem prečo nepoznajú splachovacie záchody.

https://www.youtube.com/watch?v=rdWPwVtWzV8
j_m
11. dec 2023

@maranco
😂 no vidíš… a splachovacie wc sú prevažne na pitnú vodu a robia hemeroidy 😂😂

isis234
11. dec 2023

@maranco žijú zdravo, v prírode, možno nepotrebujú ani lekára

maranco
11. dec 2023

@isis234 a svoje deti by si videla len cez prázdniny, na zajtra je predpoveď počasia -28°C

Ľudia z tajgy žili dlho bez elektriny, plynu, komunikácií a ciest. A až v roku 2019 úrady vybavili každý dom solárnymi panelmi. Teraz majú miestni vo svojich domoch chladničky a televízory. Stále však neexistuje mobilná komunikácia a internet. Nie je tam žiadna škola. V septembri sú deti poslané do internátnej školy v Tashtagole. A k rodičom prichádzajú len na prázdniny. Bol to taký čas, že sme ich našli v tejto úžasnej dedinke.

j_m
11. dec 2023

@maranco
Keď domorodcov pohybujúcich sa v pralese na holo obliekli do “značkových” tričiek atď. začali byť nachladnutí, čo do tej doby nepoznali. Až vedci zistili príčinu. V pralese je vlhko a holá pokožka prirodzene vyschne zatiaľ čo oblečenie ostáva dlhšiu dobu vlhké…
Čiže: veľa vecí, čo používa tzv. moderná civilizácia a “nevie/neuvedomuje” si to je na 💩… hmm 😉

jarmilaj
12. dec 2023

Ani nečítam. Iba toľko, že raz mi jedna tiežfanatička strašne vynadala, keď som sa priznala, že sa sprchujem každý deň, a dokonca používam šampón. Každý nech si žije podľa svojho svedomia, svojej peňaženky a v súlade so zákonmi. Globálne otepľovanie nech trápi globálnych vládcov, mňa trápi môj chorý syn, budem sa s ním voziť v aute, kým budem mať posledných 5centov na benzín. Aj do lesa na opekačku sa vozíme autom. 😉

tiezjedna
12. dec 2023

@j_m moderná civilizácia nežije v pralese😉

slavomirslavo
12. dec 2023

Neviem preco riesia ludia taketo veci a hlavne inych ked nikto nevie tych druhych zmenit. Nech zacne kazdy od seba a pride zmena

moonlight1210
12. dec 2023

@j_m “ Keď domorodcov pohybujúcich sa v pralese na holo obliekli do “značkových” tričiek atď. začali byť nachladnutí, čo do tej doby nepoznali. Až vedci zistili príčinu. V pralese je vlhko a holá pokožka prirodzene vyschne zatiaľ čo oblečenie ostáva dlhšiu dobu vlhké…
Čiže: veľa vecí, čo používa tzv. moderná civilizácia a “nevie/neuvedomuje” si to je na 💩… hmm 😉 “

Skusis vysvetlit blizsie tvoj zaver za Cize:… ?
Lebo postrada dajak logiku.

j_m
12. dec 2023

@moonlight1210
“Veľmi v skratke” - pridal som dve situácie ako napr. aj v dnešnej dobe ľudia žijú - čiźe jednoducho bez potreby konzumu ešte v spojení s prírodou. Výrobky v “modernom svete” nám skôr škodia ako opačne (to, že to v obrovskej miere ľudia nevedia/nechcú vedieť/nezaoberajú sa tým/neriešia a pod.) je práve najväčší problém. Tak isto sa neučí napr. finančná gramotnosť a pod. pretože to tak “vyhovuje” systému. Tí “nemoderní” sa nazývajú primitívmi, ale žiaľ je to opačne… 🤔

Strana
z7