icon

Konzumný životný štýl vs. budúcnosť našej planéty

8. dec 2023

V dobe kedy hrozí klimaticka kríza, globálne znečistenie prírody, vody, ovzdušia, tak ženy riešia farbu kočíka aby bolo naj pre jej dieťa (nový, bazarovy je fuj a nesedel by tak dokonale) , XY nepotebnosti na vianoce, Mikuláša, sviatm, dovolenky a iné spotrebné zbytočnosti ktoré k zivotu až tak nepotrebujú a tým zas zbytočnou nad spotrebou predstavujú zas záťaž pre našu planétu? Zamysleli ste sa nad tým akú budúcnosť týmto konzumnym správaním v dobro svojich detí a seba, deťom pripravujete? Pozrieme si scenáre vývoja klimatickej krízy a s ňou spojenú migracnu krízu,, pozrite sa okolo na znečistenie planéty, prírody.. toto chcete pre svoje deti a ich deti?

lelelienka
8. dec 2023

@tiezjedna aka vyhovorka? Ty si zaznamenavas linky vsetkych clankov, co si kedy citala a mas doma odlozene vsetky precitane tlacoviny? 😉 ale najskor to bolo v Trende, VTM-ku alebo Quark-u, tak si to tam najdi

kristinapetronela
8. dec 2023

Myslím že pár ľudí čo rieši kočík tak nezachráni celosvetovú krízu ..takže zbytočne píšeš a rozčuľujes sa

autor
8. dec 2023

@kristinapetronela to bol len príklad, tu nejde o kočík primárne, ale o celkové zmýšľanie ľudí.

silvike
8. dec 2023

Ja napr. uplne chapem kam tym prispevkom na zamyslenie mieris. Naozaj nasa spolocnost zije strasne konzumne a hlavne kratkozrako. Vid. niektore prispevky typu "zijem pre pritomnost" co je na jednej strane fajn, len keby ta "naplno" prezivana pritomost nemala take zle dosledky do buducnosti :/ A ze tej dotycnej nevadi, ze tie negativne dosledky padnu prave na jej deti, vnucata, to je smutne :/ Mala som dost, ked uz mesiac pred dusickami cele mesto, vsetky cinaky, kvetinarstva kazdy den len vykladali a vykladali pred obchody kvanta tych plastovych farebnych ikeban a vencov. A sup s tym na cintoriny a po mesiaci...sup s tym na smetisko. Kvantaaa uuuplne zbytocnych plastov. Ludia sa len predbiehaju co ma kto novsie, krajsie, ine...🙄

loliki
8. dec 2023

A zamyslela si sa nad tým, že ľudia kupujú len to, čo už je dávno vyrobené a je v ponuke? Či kúpim zelený alebo fialový kočík, alebo ho nekúpim, čo sa zmení? Len sa ten vyrobený tovar presunie z jedného miesta na druhé. Miliardy nepotrebných vecí sa vyrábajú a keď ich nikto nekúpi, aj tak tu budú. Konzumná spoločnosť nie je vinná za vyrábanie zbytočností. Pred 96 rokmi vybuchla nejaká sopka prišla taká zima, také ochladenie, že sa z toho spamätávame doteraz. No otepľuje sa. Vybuchne opäť sopka a budeme tam, kde pred 100 rokmi a môžete odhadzovať sneh a kúriť. Naše deti ešte budú radi, keď bude teplo.

kristinapetronela
8. dec 2023

Ja nekupujeme zbytočnosti ani nechápem ľudí čo toho veľa kupujú .proste žijem skromne ... A kočík hocijaký len nech je funkčný

silvike
8. dec 2023

@kristinapetronela No ved to by mohla byt cesta. Zit skromne. Len teraz sa to velmi nenosi. Ved uz len ti obchodnici a vsetky tie retazce...co je ich cielom...len predavat a predavat co najviac. Proste ludia len kupujte a kupujte donemoty. A uz sa len hrdí manazment kazdy rok jak im stupaju zisky, obraty, jak expanduju. Ale co to vlastne zanechava dalej v spolicnosti to ich netrapi. Oni ziju tu a teraz :/ Zial, tak sme nauceni a veru nie je to dobre.

autor
8. dec 2023

@loliki trosku scestné vyjadrenia na to ako si ospravedlniť svoj konzum. Tam kde dávaš svoje peniaze, tie veci podporujes. Však ak sa napr fast fashion značkám oplati vyrábať furt nové kolekcie a aj z nich vyhodiť 80%tovaru,co sa nepredá, tak asi im to ľudia kúpou tých 20%zaplatia a ešte aj zisky k tomu.

pupavka234
Autor odpoveď zmazal
loliki
8. dec 2023

Tak nič nekupuj, zasej si pšenicu a ži s prírodou. Alebo ak sa chceš vrátiť viac v čase, tak ži z toho, čo nazbieraš. Loviť ti nedovolia.

lalenka33
8. dec 2023

Ďalšia ,,múdra" Gréta, ktorá je veľká aktivistka len som si nevšimla, že by vsade, kde sa predvádza chodila peši alebo na bicykli, ale ona lietať môże, aj jazdiť autom len iní ľudia nie. Ďalší debili sa lepia lepudlom (pochybujem, že eko bio raw o zem), ďalší oblievajú pamiatky, obrazy a na odstránenie ich škôd musí byť použita chémia...keby títo aktivisti neboli takí hlúpi a neničili kultúrne pamiatky atď tak by aj ľudia k tomu pristupovali inak. Ale eko aktivisti sú ako fanatickí veriaci, vodu kážu a víno pijú. Prečo máš mobil, počítač a internet? Načo sú ti sociálne siete? Miesto tráveni času na internete a zanechávania uhlíkovej stopy si mohla vysadiť xy stromov prípadne roztriedit xy košov na smeti. Vieš koľko elektrickej eniergie minieš na soc.sieťach, keď máš taký prehlad čo kto rieši na MK? Čo tak ísť príkladom? Či si myslíš, že keď roztriediš odpad, tak môžeš stráviť čas na nete?

roja01
8. dec 2023

Kazdy moze zit moderne, t.j. aj dobre. Ide vsak o to, ze nemusime pit balenu vodu, ani kupovat spustu hraciek a oblecenia a pod. Trocha skromnosti nezaskodi. Najma pri vychove deti je to dolezite.
Oceany funguju ako chladic zemskeho jadra. Kedze su zamorene plastmi, ropou a odpadkami stracaju tuto schopnost a preto dochadza k castejsiemu stupaniu horucej lavy k povrchu zeme, k vybuchom sopiek a pohybom zemskych platni, t.j. k zemetraseniam. To zaroven zohrieva vodu v oceanoch, ktora sa vo vacsej miere vyparuje a vznikaju obrovske lejaky a preto aj zaplavy, nehovoriac o veternych smrstiach. Vsetko suvisi so vsetkym.
Nahrada fosilnych paliv zelenou energiou je zavadzajuca. Keby nebolo ziskuchtivych ludi, uz sme mohli vyuzivat volnu energiu. Chovanie ludi moze mat velmi dobry vplyv na stav planety a kazdy by sa mal snazit najma nezamorovat ju plastami a vodu chemikaliami. Priznam sa, ze sa to nedari zial ani mne (prasky na pranie a pod.).
Je pravda, ze pre klimaticke katastrofy budu pribudat klimaticki utecenci a bude na nas im pomoct, pretoze nikto z nas nevie aka klimaticka katastrofa sa moze udiat tam kde zije.

mirkas76
8. dec 2023

@maranco Veľmi správne! 👋👋👋

walentina7
Odpoveď bola odstránená
mirkas76
9. dec 2023

@lelelienka Skvelá odpoveď! 👋👋👋

pupavka234
9. dec 2023

suhlasim s tym ze klimaticka kriza je vazna. Konzum nie je dobry pre planetu, suhlasim. Co ale nechapem je, ze pises, ze chces lepsiu buducnost pre svoje deti. Ved mat deti je uplne najdestruktivnejsia vec, ktoru mozes pre planetu urobit ( nepodpichujem, nesrandujem, myslim to vazne, nastuduj si to) aj ked budu tvoje deti zit skromne, celkovo len to ze clovek existuje, nieco skonzumuje a pouziva vodu atd., ma obrovsku uhlikovu stopu. Pozri si data. Ja sa tiez zaujimam o ekologiu a presne preto deti nechcem. Zem je preludnena a mat deti je uplne najhorsie co z ekologickeho hladiska dokazes pre planetu urobit. Ked Ti na planete tak zalezi (co je super, suhlasim), preco nejdes prikladom? Preco nechces deti menej, napriklad len jedno, alebo ziadne? Ak prestanes pouzivat auto, usetris 2 tony CO2 rocne, recyklovanie, veganska strava atd, vsetko je pod 1 tonu CO2 rocne. Jedno dieta je 60 ton CO2 rocne. Takze zit setrnejsie je super, ale ovela setrnejsie, NIEKOLKONASOBNE, je mat deti menej, alebo nemat ziadne.

misinka0611
9. dec 2023

Nezamýšľam sa týmto štýlom, ale je pravda, že nenakupujem plno zbytočností. Nie kvôli klimatickej kríze, ale kvôli sebe, aby som si nezahlcovala domácnosť, neprekladala plno zbytočností a mala vzdušný priestor bez lapačov prachu.

misinka0611
9. dec 2023

A myslím, že mnohé tu idete do extrémov. Myslím si, že autorka nikoho neposiela na suché WC, ale úprimne, ruku na srdce, nepríde aj vám extrém keď čítate, mám doma 30 hrnčekov a nemám ich kam dávať, ale tento za 2,50€ som tam nemohla nechať? Myslím si, že nejde o to aby sme si teraz odopierali, ale možno niekedy sa zamyslieť, či naozaj každý rok mať stromček v inej farbe a ci je OK vyhadzovať sladkosti do koša predtým ako deťom ich nakúpim kvantá a poberiem od rodiny.

Niesom žiadna eko aktivistka, tiež mám mobil, TV, tešia ma pekné veci, ale snažím sa ich nahradiť až vtedy keď tie staré dosluzia. Ako teraz, pokazili sa svetielka 7 ročné na stromček. Tiež som si vravela, že by som prijala hustejšie, ale veď ešte slúžia a zbytočne kupovať. No a už doslúžili, tak si vyberiem krajšie.

Nehádajte sa na somarinách, aj tak Slovensko je príliš malé na to aby niečo zmenilo, tam by sa musela zamyslieť taká Čína, ale tak ona z toho žije, z toho konzumu, tak meniť nič nebude.

neviditelnypes
9. dec 2023

Inak sa na to začneme pozerať, keď vonku budeme stretávať stále viac ľudí ktorí emigrovali z krajiny kde už sa nedalo žiť, bude ubúdať práce, pitnej vody, jedla, za domom nám bude horieť les a občas si pozrieme na vlastné oči tornádo.

Ale nič také sa nestane, a to na základe týchto vedeckých štúdií:
nie, nemám žiadne. A nikto z nás s tým nezmôže nič.

Riešenie ako zachrániť život na Zemi? Dobrovoľne vyhynúť. 🙂
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hnutí_za_dobrovol...

A medzičasom si môžeme pripravovať odpoveď na otázku od detí:
"A vy ste boli úplne padnutí na hlavu keď ste ma mali?"

j_m
9. dec 2023

@neviditelnypes
😂😂… 👍… 🤔 konečne tu príspevok k veci… 😂

aliaray1
9. dec 2023

Ahoj a zamyslela si sa, ze ta mamina co riesi farbu kocika mysli naopak: ekologicky?
Lebo ak planuje viac deti a logicky nevie vopred pohlavie, mozno uvazuje nad univerzalnou neutralnou farbou noveho kvalitneho kocika, ktory tie 2, 3 deti prezije nez by mala mat pre Alenku ruzovy, a pre Fikipka zas modry atd.
To by bol konzum, menit kocar podla farby.

Osobne si nemyslim, ze my tu na SR zijeme vacsina takym luxusom, ze mimoriadne plytvame.

lelelienka
9. dec 2023

Ako si tak citam tieto prispevky, je mi smutno a desi ma, ze vela ludi mysli len na seba a “po nas potopa”. Nazor, ze by mal zacat niekto iny, bohatsi, vyssie postaveny, proste ktokolvek, len nie ja, je velmi nespravny. Rovnako nie je pravda, ze male ciny nijako nepomozu. To je len alibisticke vyhybanie sa zodpovednosti. Niekde sa zacat musi. Tym malym cinom mozno date dobry priklad detom, pre ktore to uz bude potom uplne prirodzene. A ak robi male veci velka masa ludi, bude to poznat. Ktosi tu pisal, ze napriklad nekupenie nejakej plastovej cinskej hovadiny nijako nepomoze, lebo na skladoch ich je vela. Nuz, ale ak by si tu vec nekupil nikto, tak podnikatel by musel byt extremny hlupak, aby ju dalej vyrabal.
Milujem vyjadrenia typu “vratme sa do jaskyn”. Nie, netreba sa vratit do jaskyn, treba sa len trochu viac snazit a vidiet si dalej ako na spicku nosa. Lebo viete, co sa stane, ked budeme problem dlhodobo ignorovat? Ked uz bude situacia neunosna, aj najvacsi ignorant bude prinuteny nieco robit. Len potom to uz bude boliet ovela viac!

juliacenc
9. dec 2023

Chodte uz vsetci do frasa s tymi eko srackami. Dookola to iste, ved zite ako v praveku ak vas to spravy stastnymi a zachranite zem a ostatnym uz dajte pokoj

aurora33
9. dec 2023

@lelelienka och paneboze mne to už tak lezie na nervy tieto o ničom písané somariny. Autorka doteraz nenapisala čo konkrétne ona robí preto, aby zachránila svet. Len tu drista a drista rovnako ako aj ty.

autor
9. dec 2023

@aurora33 preto to tu nepíšem, lebo vidím pohľad ľudí, podľa vás by to bolo aj tak málo, lebo furt používam elektriku a iné napríklad, koľkí ľudia ma vysmiali té som veganka, či iných a ze do deti tlačím vegetariánstvo (deti majú mäso u babiek napr.ale aj imsa snažím vysvetľovať veci okolo). Proste keď a človek zamysli a stiahne zo svojej pohldnosti a nároku na veci, tak vie žiť normálny život s malým dopadom. Žiaľ u ľudí vidím opak, však si to kúpim lebo na tom mam a urobím si radosť, aj keď to nepotrebujem, ked poviem mame alebo niekomu šetrí vodou, tak úd povie ze ona si to zaplatí alebo ak je to vo verejných priestoroch, tak ze však je zadarmo a oni to platiť nebudú tak načo.

lelelienka
9. dec 2023

@juliacenc pokoj, nadych, vydych…a oprav si hrubku 😉
@aurora33 nedristam, mozno to raz pochopis 😉 autorke sa necudujem ze nepise, lebo cokolvek napise, bude pre teba stale zle…

Len ste zienky potvrdili, co pisem 😉

autor
9. dec 2023

@aliaray1 žije v najbohatšej časti sveta, tak samozrejme ze žiješ luxusom, aj keď tebe to nepríde v porovnaní s inými,zapadnymi krajinami.

autor
9. dec 2023

@pupavka234 v tomto ta chápem, že ľudia celkovo sami osebe majú veľkú uhlikovu stopu. Mam dve deti, viem co ti všetko obnasa, a snažím sa ísť vo výchove pri nich co najviac ekologicky, aby som im šla príkladom, vysvetľovať im. Ale hlbšie o ekológiu som sa začala zaujímať až po tom ko som ich mala, ale mojim snom bolo mať ich štyri, stačia dve určite, aj keď je pekne mat veľkú rodinu. Muž to vidí rovnako. Ale napríklad takého psa, či iné domáce zvieratko už mať nebudeme, pretože to tiež samoo sebe tiez je záťaž pe prírodu a myslím ze tých psov, maciek je už tiež riadne veľa,len traja susedia okolo nás majú dokopy 15zvierat ako domácich miláčikov.

aurora33
9. dec 2023

Autorka, mne to stále príde ako len ukazovanie na druhých: ty robíš toto a mohol by si toto. Aj v poslednom komentári poukazujes na matku, že nešetrí vodou, či susedov, že majú 15 domácich miláčikov. S tebou musí byt strašný život.

aurora33
9. dec 2023

@lelelienka treba konať a nedristat. Príklad, skutky, činy dôkazu viac ako len písanie na nete. Takže šup šup a treba ísť von napr sadiť stromčeky, či zbierať odpadky.