Kríza morálnych hodnôt alebo ranný výlev z autobusu
Minule som tu jednej "kočke" ,ktorá sa pýtala kolko stoji vražda dietata poradila, aby spolu s vagínou používala aj rozum a kondom (ktorý sa dá kúpiť spolu so žuvačkami v každých potravinách). Moja "rada" bola vymazana ako nevhodný príspevok a jej "prispevok" ,ktorý sa týkal podotýkam ešte raz vraždy a s toľkými gramatickými chybami za ktoré by sa nehanbil ani poloidiot , vymazaný nebol. Pýtam sa takto do pléna? Som v poriadku??? Dokonca nesledujem ani Plackovu? Mala by som s tým niečo robiť??? Koniec hlásenia.
@alchemilkazltozelena áno to je pravda...správanie 0 bodov...ale tu môže napísať aj normálne slušná žena pripadne dievča a už ju idú súdiť že ako sa rozhodla...ale ved nech sa každá rozhodne ako chce, nikto nebude žiť jej život...len ona
Chodi na bicykli a nebudú ti lietať po rozume takéto blbosti. Téma interupcia je rozoberaná z každej strany. Zakázať ju nie je riešením problému. Buď sa bude vykonávať legálne alebo nelegálne. Dôležitá je prevencia, sexuálna výchova na školách, dostupnejšia antikoncepcia..tam sa zameraj
@anonymous87 Vystihla si podstatnú vec, že ženám, ktoré si týmto prechádzajú treba venovať obrovskú podporu a pomoc, nie odsudzovať. My ako spoločnosť na ne kašleme, pošleme ich na interupciu a hotovo, vyriešené. Toto je obrovská chyba. Je to tá spoločenská stránka tohto probému.
Druhá rovina tejto diskusie je tá "filozofická" a teda, ked už aj veda povie, kedy začína život a ja ten život úmyselne ukončím po jeho začiatku, čo je to? Aha, ludské právo.
Ďalšia rovina - morálna. Človek sa hrá na Boha a rozhoduje, kto bude žiť. Ale všetci ľudia majú rovnakú nevyčísleteľnu hodnotu, aj ten chudobný černoško, aj to bezperspektívne cigánča, aj ten downík čo sa má narodiť. Proste je to tak. Vyberať si kto áno a kto nie, je extrémne nebezpečné.
@h2o2 toto je veľmi obmedzeny názor.....
@bambulka814 a akú podporu od prolife komunity dostávajú matky, ktoré porodia nechcené deti? Vymenuj všetky konkrétne formy podpory, ktora im je poskytnutá.
Recnit nestačí, treba podniknúť konkrétne kroky.
Naposledy v takej debate jeden prolife trtko napísal, že sa o tie deti ma starať stat🙄 Ale skutočnosť je taká, že pomoc žiadna. Ta žena, ta rodina sa môže v konečnom dôsledku v tých problémoch co ma aj utopiť, ale v momente, že prešiel 12 týždeň tehotenstva su vám ona, jej dieťa, ich problémy úplne ukradnuté. Vy ste naplnili svoj vyšší morálny princíp, potlapkate sa po pleci a idete ďalej.
@viestta preto si zvolíme jednoduchšiu cestu, nedať tomu decku šancu na život, lebo by sa aj tak malo zle. Ako spoločnosť sme zlyhali. Nezmeníme to nikdy kvôli takýmto názorom a vždy budeme voliť len tú interupciu. Zmenit to vsak musíme chcieť všetci, nie len prolife "trtkovia" ako si ich pekne nazvala.
Suhlasim, ze rozpravat o zivote a stvoreni a moralnych hodnotach je pekne, ale to to dieta nenakrmi, neda mu strechu nad hlavou, nebude k nemu stavat, ucit sa s nim a nepodriadi mu cely zivot... su zeny, ktore by sa podla mna matkami ani stat nemali... a je ich takych dost...nechcu a nemali by kvoli stylu zivota... chapete vobec, ze nechcene dieta to naplno vnima? Ze je tyrane, zanedbavane, nemilovane? Ze tuto frustraciu vybija na svojom okoli? Ze je to prave spoluziak vasho dietata, co ho stale sace a smeje sa mu a zhadzuje mu knihy z lavice? Ze je to prave partner vasho pubertalneho dietata, co ju obmedzuje, kontroluje jej mobil, co jej strelil facku... Ze je to manzel/manzelka vasho dietata, ktora nevie s laskou vychovavat vase vnucata, lebo to nikdy nezazila?
Ano spolocnost sa musi zmenit, ale momentalne vidim neskutocny egoizmus drvivej vacsiny jedincov a zameranie sa na vlastny zivot a vlastne problemy a skutocne nejake - podavanie pomocnej ruky - ci s psychologickeho, ci financneho hladiska - tymto zenam - je na bode mrazu... im nikto nepomoze ani v tehotenstve, nie to po porode, nie to dalsich 20 rokov, kym to dieta dospeje.... ale ideme s principu riesit interupcie inych zien... lebo my by sme to nespravili. Ano ja - ty - my tu zijeme pravdepodobne v uplne inych podmienkach ako zena, co toto riesi a to je ten rozdiel, ktory treba vidiet.
@anjelicek26 Ano. A presne toto je tak moralna kriza. Je to tazka tema.
@viestta existuje adopcia. Toto sa nejak nenosí. Poznám x šťastných matiek adoptovanych detí, ktoré denne ďakujú ich biologickej máme, že im dala šancu.
@shee11 pozri, ja neviem preco sa ta zena rozhodla, tak ako sa rozhodla. A naozaj si myslim, ze to rozhodnutie sa rodi velmi velmi tazko. A mnohe si nesu nasledky (ci uz fyzicke alebo psychicke) cely zivot. Namiesto odsudzovania by sme mali respektovat ich rozhodnutie a nenazyvat ich vrahmi. Toto moralizovanie a hon na carodejnice je v 21.storoci uplne zbytocne ….
@bambulka814 ja ti neviem adopcia 9 mesiacov s bruskom chodit do roboty a k rodine, co povie okoliu, ze to babo po porode zomrelo? Ze ho dala na adopciu? Este aj za to ju odsudia, lebo nie je "matka" a nemiluje ho, ze sa ho dokazala vzdat... aj na adopciu treba mat odvahu, riadnu, obrovsku...
@anjelicek26 pekne pises, faktom vsak je, ze vela interuupci podsupia matky, ktore uz 2 deti majú, troska odrastene, aj sa tesia do roboty a uz sa im nechce zas menit plienky a prist o nejaky standard. Presne cislo zo statistiky si nepamatam.
Ja neodsudzujem ziadnu zenu. Ja odsudzujem ten cin - odstranit dieta ako kus nadbytocneho masa.
Nechcem vyzniet necitlivo, zvlast po tvojej strate. Pre teba to nebol len zhluk buniek. Prečo sa potom na ine embrya ludia tak pozeraju? Ten zhluk buniek je tak dokonale usporiadany, ze z neho bude clovek. Netvarme sa ako spolocnost, ake je to ok riesenie. Riesit treba pomoc uz narodenym, zanedbavanym, ano, ale vrazdou nenarodenych sa to neriesi.
@akbara77 kazda spolocnost ma nastavene nejake hranice a vynucuje si ich dodrziavanie zakonmi, a vzdy sa najdu jedinci ktori s nimi nesuhlasia. Nema vyznam sa s nimi dotahovat. Ak ta osoba vie o vrazde tak nech ju nahlasi na policii, dokonca si.myslim ze je povinna to urobit ak ma podozrenie ze je pachany trestny cin. Nase zakony rozhodnu ci ide o vrazdu alebo nie. Mozno o hranicu vedla, v Polsku, by to uz vrazda bola ale u nas nie.
Diskusie na vyvolanie vasni preskakujem. Nestoja mi za to.
PS: Plackovu nesledujem, aj ked byva v nasej dedine. 😁
@anonymous87 Ahoj, neviem presne na čo reaguješ, lebo ja som už v dvoch prispevkoch dost silno prizvukovala snahu o podporu a pomoc tehotnym ženam a zdôraznovala, že ich nemožno odsudzovať. Je to jedna z najťažších životných situácií.
Ale táto debata má aj ďalšie roviny, z ktorých jasne a logicky vyplýva o čo ide a to treba reálne pomenovať, aby sme vedeli o čom sa bavíme. Bez akýchkolvek morálnych odtieňov. Prostne jasne, vecne, logicky, podložené faktami. A v ziadnom mojom príspevku nie je slovo "vrazda" 🙂
@anjelicek26 jasné, všetko to chce odvahu. Sú to hrdinky. Tak ako sme hrdinky my všetky matky žijúcich deti, pre ktoré sa dennodenne obetujeme do krajnosti. Materstvo je raz take.
Je mi jasné, že takto na fóre sa o tom ľahko píše, že to delí celú spoločnosť, len proste moja reálna skúsenosť zo života so ženami, ktoré tým prešli je taká, že to proste nikdy podporiť nemôžem. Nemôžem. A situácia sa vie zmeniť, aj keď bola na začiatku tehu strašná, veď život je plný zvratov, neznamená to, že takto bude vždy.
Na jednej strane máme ukrajinky, ktoré nosia za peniaze iným deti, potom máme asi pätinu neplodnych párov na svete a potom sú tie, ktoré sa tých svojich tak ľahko zbavia. Je to na zamyslenie.
@ckocka 👍
@stevvvka vies co ked som bola v nemocnici, bola tam kocka na interupciu...partner si zvliekol kondom pocas sexu a bum tehotna... on chcel, ona nie... nenapadlo ma ju riesit, bolo mi jej luto...aj ked mne sa rucal svet a milovane babo slo "prec", nevnimala som to, ze ona ide zabit to svoje zive...mojmu by to uz aj tak nepomohlo... snazim sa v tom nechat velky kus objektivity, lebo nemylsim, ze zeny idu na potrat z rozmaru (drviva vacsina), ale vacsina ide z nudze a neschopnosti dany problem ci zivotnu situaciu, v ktorej je, vyriesit sama...
pre tu matku isto nieje lahke dat si vziat dieta-nech uz bolo splodene akokolvek .. a este morazlizovat nad jej spravanim jej na psychike neprida... kazda zena ma mat moznost sa rozhodnut ..isto to zvazila a preplakala nejednu noc kym sa rozhodla ako sa rozhodla .. a nazyvat ju vrahynou a podobne je nemiestne .. majte si nazor na to aky chcete ale pokial nieste v jej kozi nemoralizujte-aj tak sa rozhodne ona a nie vy ... kiezby sa ani jedna z nas do podobnej situacie nikdy nedostala... ja mam moju lasku vymodlenu a som za nu rada nikdy som podobnu vec neriesila .. takze nie neobhajujem si nikoho .. btw k autorke-ak je niekto napr znasilneny ma mu obet ponuknut zuvacku s kondomom??? mozno aj tvoji rodicia ho mohli pouzit -a bolo by o starost a trapnu storku menej
@anjelicek26 ja ti rozumiem.
Ale ide aj o postoj spoločnosti. Keby ta spolocnost bola nastavena, ze potrat nie, a nedavala od toho ruky prec, ze je to vec kazdej zeny... Keby bol potrat vnimany ako vec, ktora sa nema diat, niektore zeny by sa mozno zodpovednejsie postavili k svojmu sexualnemu životu. Takto to v niektorych pripadoch moze vyzerat - ved a co, ved pojdem na potrat, keby nieco.
Preco spolocnost jednoznacne odsudzuje nasilie na zenach? Ked je zena tyrana, vsetci jednoznacne kricia, ze nasilie nie. Preco nemoze spolocnost aj nasilie na nenarodenych detoch otnacit ako nieco, co sa nema diat?
Su pripady, kedy je zena znásilnena, dieta je chote, je ohrozeny zivot matky.. Ani tam neschvalujem potrat, ale su to situacie, ktore su na dlhsiu debatu. Velka vacsina potratov je vykonavama, lebo to zene nevyhuvuje akurat..
Je mi luto tej zeny,ktora bola s tebou na izbe. Co ja tam vsak vidim ako problem, je na inu debatu.
Aj tvojej straty je mi luto.
Nikdy som netvrdila, že interrupciu je najlepšie alebo jedine riešenie. Ale ak nie sme ako spoločnosť schopní podať skutočnu pomoc týmto deťom a ich matkám tak musíme akceptovať aj túto možnosť. Pretože reči nlc nevyriešia. Ci sa nám to páči ci nie, nevyriešia.
A žiaľ, napriek toľkým rečiam o morálke sa denne rodia nechcené, neplánovane deti lebo vieme, že sú rodiny, kde nie sú peniaze ani na antikoncepciu, ani na zákrok. Tie ženy a ich deti sú už dnes na okraji záujmu. Keby sa im dostalo aspoň z polovice tak angažovanej podpory ako angažovane je hnutie proti UPT. Lenže to už by bol zásah do pohodlia každého takého zanieteneho odporcu interrupcii. Tak ďaleko ich nadšenie nesiaha.
@viestta chápem, hej. Je to kvapka v mori, určite to nie je nič moc, ale už dva roky posielam cez trvalý príkaz sumu organizáciam, ktoré tieto matky podporujú. To len na margo toho, že máme plné ústa pekných slov a žiadne činy.
@luscious a prečo by mala za nich rozhodovať či si to dieťa nechajú alebo nie? Tak toto je najväčšie pokrytectvo. Rozhodovať o druhých čo majú robiť ale ak sú aj iné riešenia, čo s tými deťmi, tak to už sa nás netýka že? Ak bude takéto dieťa vyrastať s takouto matkou, tak je vysoká pravdepodobnosť že dopadne rovnako. Nie každý má také povedomie že použije antikoncepciu a pristupuje k životu zodpovedne. Ale odsúďme ich. To už sa nás netýka. Ale diktovať im, či ísť alebo nie na interupciu to už sa nás týka že?
@viestta veď to, že oni len kvákajú aká je to vražda a tým ich ,,záujem,, končí. PRečo by sa mali o takéto ženy a deti starať? A prečo sa teda starajú do toho, či žena pôjde alebo nie na interupciu.

@luscious neviem prečo riešite deti a tehotenstvá iných žien. Nech sa každá rozhodne za seba. Ty budeš tie deti živiť? Ty sa budeš o ne starať? Je lepšie ak žijú potom v týranej rodine, bez lásky, možno materiálneho zabezpečenia na ulici alebo v domovoch? Prečo si nezoberieš deti z domova miesto vlastných? Veď tie už sú tu a potrebujú tie zázemie, lásku, bezpečie. ,,Zbožňujem,, keď ľudia moralizujú a vedia najlepšie, čo by mal ten druhý robiť a rozhodujú o ich živote.