Krst dieťaťa ateistov

patriccia1
18. nov 2019

Ahojte , ateisti máte pokrstené deti? Alebo uplna zbytocnost

sapetka
18. nov 2019

@patriccia1 moj manzel je ateista ale dieta pokrstene mame

miriamik77
18. nov 2019

@patriccia1 podľa mňa by mali byť deti pokrstené. Už potom nech sa samé rozhodnúť, či budú veriť alebo nie, ale krst by malo mať každé!

junova
18. nov 2019

@patriccia1 Tak čo poznám ateistov s pokrstenými deťmi tak väčšina to urobila pre dobro v rodine, pod nátlakom rodiny alebo sa im to zdalo cool. To už je podľa mňa lepší názor, že treba to nechať na dieťa keď vyrastie. Nech si vyberie náboženstvo alebo ostane ateistom.

stela01
18. nov 2019

@patriccia1 nie nemám , syn navštevuje práve v škole náboženstvo . Nech sa sám rozhodne .

amarilka26
18. nov 2019

Nemame pokrstene, svokra nalieha, no nechcem krstit.

veronikaszabova
18. nov 2019

@miriamik77 preco?
Ked som ateista aj muz, tak mame krstit?? Naco?
Ked sa neskor rozhodne, nech sa da pokrstit.

veronikaszabova
18. nov 2019

@patriccia1 nie, nekrstili sme.

jankazsa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rachel36a
18. nov 2019

Starsieho syna nemam, nepovazovala som to za potrebne kedze som ateistka...mladsieho syna mame, muz je krsteny a velmi si to prial, tak som suhlasila aby mal radost

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miriamik77
18. nov 2019

@veronikaszabova však okey, neskôr sa môže dať pokrstiť ale už to má komplikovanejšie. A nikdy nevieš, čo sa môže stať. Predsa len to dieťa má stále ten dedičný hriech. No zbytočne ti to tu budem vysvetlovať, keď si ateistka.

veronikaszabova
18. nov 2019

@miriamik77 no ved to - pochop, ze ked som ateista, tak nemam dovod moje dieta krstit. A nebudem krstit len preto, lebo niekto vravi o "dedicnom hriechu".
Moje decka nemaju ziadny dedicny hriech, lebo na to neverim.
Ale to neznamena, ze budem odporovat krestanom, ktori na to veria. Chapes?

saskia_98
18. nov 2019

@patriccia1 kedze moj manzel je veriaci katolik, tak mame aj svadbu v kostole aj dieta pokrstene. Proste to chcel, tak som mu ustupila.

luciab19
18. nov 2019

No neviem ale veď pri krste sa hovorí, že budem dieťa vychovávať vo viere a viest ho k viere. Keď som raz ateista k čomu ho chcem viest ? A ako? Problém je, že veľa ľudí si dnes mysli, že je to pekne a moderne. Viera je o niečom inom, o presvedčení. Nedá sa nanútiť. To by mali tak isto chápať aj veriaci a nenutit ateistov do viery a naopak ateisti nezosmiešňovať vieru veriacich.

vlasta1818
18. nov 2019

@patriccia1 keď neverím, tak prečo by som dávala dieťa krstiť? Podľa mňa sa to dosť vylučuje 🙂

patriccia1
autor
18. nov 2019

No chvalabohu lebo akoze ja som v kostole bola naposledy ked som mala asi 5 rokov a ajtak ma to nebavilo tak som sa aj z nabozenstva odhlasila.. ja som pokrstena v pravoslavnom ale nikto z rodiny nieje veriaci mozno este prababka ale tam to konci. Dokonca ani svojich krstnych nepoznam. A z partnerovej strany otec je moslim a partner si myslel ze krstny rodicia sa urcuju niekde na urade ze to si mi vyb3reme 🤣🤣 takze uplne odveci.. pytala som sa iba aby som mu ukazala tieto odpovede lebo nesuhlasim s jeho vyberom krstneho otca.

alby2014
18. nov 2019

mame deti pokrstene, ja som veriaca, manzel je zid, co sa s bohom dohodol, ze bude ateista. Deti sme dali krstit, lebo ja som chcela a ako vravi moj muz ...."pre istotu", kedze takto su proste katolici...keby taky fuzaty ujo vyhral volby a kym vybavime emigracne papiere do Kanady....koniec humornej vlozky....

krst je dolezity, ak si veriaca, zaviazujes, sa deti vychovavat vo viere, zmyva sa z nich prvotny hriech....ak si neveriaca, nic z toho neveris a naozaj to nepotrebujes.

acrobaleno
18. nov 2019

@alby2014 Tak naša politická situácia je veľmi zlá, keď ste to takto riešili kvôli tomu fúzatému kktovi. 😠

@patriccia1 Keď ste obaja neveriaci, tak načo krst? Aby ľudia nepovedali? Či keby náhodou? 😂

alby2014
18. nov 2019

@acrobaleno ja som chcela krstit, kvoli viere...ktora je mojou sucastou, ale myslim, ze manzelovi proste v hlave podvedome blikalo, to pre istotu. ... Proste on to tak so skusenostami svojej rodiny ma...

fokuska
18. nov 2019

@miriamik77 Preco by to dieta malo mat dedicny hriech? Vsetky deti automaticky spadaju do schemy katolickej cirkvi a tym padom sa na ne vztahuje dedicny hriech?
Preco na dieta, ktore sa narodi bez viery padne prave katolicka? Preco nie moslimska, zidovska, hinduisticka, budhisticka...?

Okrem toho ak sa nemylim, tak papez povedal, ze deti sa rodia ciste, ze si nenesu ziadny dedicny hriech.

prasiatko30
18. nov 2019

@miriamik77 a v akomnaboznestve by ho mali dat ti ateisti pokrstit - existuje mnoho nabozenstiev nie len RKC? Co ho pokrstia ako luterana/pravoslavca/zida/muslima/adventistu/zoroastristu ? Alebo len ako katolika a potom si ako vyberie v dospelosti?

junova
18. nov 2019

@ada12345 Moja známa tiež povedala, že mali svadbu v kostole lebo je to romantické. Sú ateisti, pred svadbou prijali všetky sviatosti, kňazovi do očí klamali, že veria a v kostole odvtedy neboli, detto ich deti.

h2
18. nov 2019

@miriamik77 Ahoj, ja som veriaca, ale nie tak slepo, že verím každej blbosti. Mnohé veci v katolíckom náboženstve sú už "prežitok", ale cirkev sa ich skostnatene drží... To by bolo na dlhú debatu. Môj syn pokrstený je, ale nie preto, aby sa z neho zmyl nejaký pomyselný dedičný hriech. Toto je podľa mňa úplná blbosť, neverím, že Boh by poslal novorodeniatko, ktoré umrie po pôrode, do očistca, lebo má dedičný hriech. Ja som veriaca takým tým svojim spôsobom, beriem Boha skôr ako milujúceho otca, než trestajúceho sudcu.
A ešte k tej výchove v kresťanskom duchu: to pri krste sľubujú práve tí krstní rodičia, nie rodičia dieťaťa.

fokuska
18. nov 2019

A za mna: Ak si ma dieta do buducna samo vybrat a rodicia ho nebudu viest ku konkretnej viere, tak nie je pre neho "lepsie" ostat "ciste" a potom prijat prislusne "slavnostne ukony" konkretnej cirkvi?
Ci je lepsie krstit v konkretnej viere a potom nech konvertuje na pripadne ine nabozenstva?

Skor to vidim tak, ze tu pod pojmom "veriaci" sa automaticky berie katolicka viera a ine akoby ani neexistovali.

matabb73
18. nov 2019

Nie, nemám . Keďže v boha neverím, neviem aký by to malo zmysel. Keď bol syn malý a svokra ho chcela dať pokrstiť, tak som jej povedala, že ak jej to urobí radosť, tam môže, ale ja sa toho nezúčastním. Nakoniec ho pokrstiť nechceli, lebo sme nemali svadbu v kostole. Syn je dospelý a je z neho presvedčený ateista, takže by mu to ani nebolo prirodzené.

bambulka712
19. nov 2019

@patriccia1 Ak sa môžem opýtať tak prečo chcete krstiť? Ja som veriaca a môj názor je že načo dávať krstiť dieťa ak neveríš? Krstom sa zaväzuješ spolu s krstnými rodičmi že budete dieťa vychovávať vo viere, tak nerozumiem rodičom, ktorý dajú pokrstiť aby bol pokoj v rodine, lebo sa tak robí, lebo ... (ani neviem aké všelijaké dôvody som už videla) A potom sú za "klamárov" lebo sa zaviazali k niečomu čo nemali v úmysle dodržať?
Nechcem do nikoho rýpať., len ma to vždy zaujímalo, keď som videla podobné témy.
A k tomu, že dať pokrstiť a sám sa potom rozhodne či bude veriť.. to tiež nepovažujem za argument, lebo vierovyznaní je viacero a ak sa on rozhodne pre iné než má krst? Pripadne že chce byť napr. evanjelik a nie katolík?

evkamotka
19. nov 2019

@patriccia1 ak nie ste praktizujuci krestania, nevidim v tom zmysel. A to pisem ako praktizujuca katolicka.

amienne
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matabb73
20. nov 2019

@amienne tiež tomu nerozumiem. Je to to isté ako keby chcel mať kresťan svadbu v mešite, len preto, lebo sa mu páči.

junova
20. nov 2019

@matabb73
@amienne Asi je to kvôli krajším priestorom a hudbe z orgánu nie z CD 😁 Aspoň tak mi to vysvetlila známa ktorá sa vydávala v kostole.