icon

Kto čipuje šteniatka pri jeho kúpe?

devil6464
21. júl 2019

Ahojte, potrebujem poradit. Po dlhom a vážnom rozmýšľaní sme sa rozhodli, že si po rokoch kúpime šteniatko rerivera bez PP a op (to mi nevadí, očkovanie si potom vybavíme). Len teraz neviem ako je to s tým čipovanim, cipovat ho musí dať predchádzajúci majiteľ, či stačí ak ho dáme zacipovat my? Nechcem s tým mať potom nejaké problémy, keď ho budeme dávať očkovať. Ďakujem vopred za všetky rady.

lubiss
23. júl 2019

@sajuri257 no je v domacnosti kde sa ma ako v buckinghenskom palaci - asi tak by som to prirovnala... hold kedze je to ich zivot, znasaju vsetky naklady ktore bohuzial prichadzaju...ci sa kontaktovali na majitelku netusim, ked mi vysypal co vsetko uz zaplatili a kolko a ze si nechavaju dovazat nejaku specialnu stravu sa mi pretocili panenky, ale opytam sa schvalne. Ale vo finale aj ten chovatel sa moze vyhovorit na kadeco zas ze ma niekto chovnu stanicu neznamena ze je to 100% cestny clovek co si tu budeme hovorit.. a na margo toho len pre zaujimavost https://tn.nova.cz/clanek/stene-s-papiry-stale-...

0silvia0
23. júl 2019

@devil6464 my sme mali presne za týchto podmienok psa, tých symbolických 20 euro je z jedného jediného dôvodu. Žiadny množiteľ, len jednoducho fena nebola ustrážená. To sa žiaľ, stáva. Tých 20 euro je preto, že keby dávali úplne zadarmo, ozývali by sa rôzne socky, ktoré by psa chceli ktovie načo... My sme si psíka tiež zaočkovali sami, majiteľka šteňatá len odčervovala. Až teraz pred mesiacom, vo veku 1,5 roka sme psa dali začipovať.

cistykvietok
23. júl 2019

@devil6464 Je to celé ako začarovaný kruh... ak aj ide o množiteľa, chápem, že chceš odtiaľ z toho pekla psíka dostať a dať mu šťastný domov. Ak máš podozrenie, že niečo nie je ok, psíka si teda kúp, ale určite informuj aj políciu a Slobodu zvierat.

cistykvietok
23. júl 2019

@luba41 Presne tak. Nezodpovední majitelia sú živnou pôdou pre preplnené útulky a nechcených psíkov. Minule sa tu jedna zadúšala, aká je kastrácia zlá a aké traumy spôsobuje zvieraťu. Bohužiaľ, naša spoločnosť nie je natoľko uvedomelá, aby bránil množeniu. Preto je kastrácia menšie zlo. A keď zviera nie je kastrované, tak má väčšiu potrebu k páreniu a iba trpí, pri kastrácii sa to trocha zmierni a nie sú také problémy.

sajuri257
23. júl 2019

@lubiss holt, pes je clen rodiny na 10-18rokov, ked hladam informujem sa v klube, na vystavach, dalsich chovatelov, zistujem si o rodicoch a nie ze jej tu je inzerat hned ideme a bereme 😃 na dieta sa tiez viac menej pripravis. Proste nech si to ospravedlnuje kto chce kolko chce, psom bez pp podporujes mnozky a kupujes draheho krizenca.

0silvia0
23. júl 2019

@cistykvietok množiteľ to nebude, inak by nepredával psa za symbolických 20 euro. Podľa mňa len neustrážená fena.

sajuri257
23. júl 2019

@0silvia0 to beriem, to je ina situacia a naozaj sa stat moze kazdemu. Ale autorka sa v povodnom prispevku vyjadrila inak a nebolo z toho zrejme ako to je.

cistykvietok
23. júl 2019

@cmir Vieš čo? Takým je jedinou osvetou kladivom po hlave, mastná pokuta a basa! Len tvrdé zákony a hlavne ich skutočné dodržiavanie v praxi, čo je na SVK, ako vidíme, stále problém, to by pomohlo. Napr. zákon nie je vec... toľko policajtov a veterinárnych správ na to však kašle, že momentálne nie je možné potrestať tieto svine.

luba41
23. júl 2019

@0silvia0 a neustráženie feny a ako následok toho štenatá a ich darovanie, predávanie či čo- stále je to množenie..ved ked ju nechal nakryt / aj ked akože "neúmyselne"/, nech si štenatá nechá a nerozdáva...keby aj mladé nechcel, tak sa dá urobit kastrácia do určiteho týždna gravidity..🙂

0silvia0
23. júl 2019

@sajuri257 áno, to je pravda, objasnila to až neskôr...

luba41
23. júl 2019

@cistykvietok aj keby mi mal pes stále utekat, byt bláznivý a neviem aký, a jedna jediná výhoda kastracie bude to , že nebude množit a nebude sa množit / pretože je to len obyčajný orech bez PP/- tak bude kastrovaný..

0silvia0
23. júl 2019

@luba41 toto je veľmi ošemetná téma, čo človek, to iný názor. Podľa mňa keď sa to stane raz a majiteľ si dá na to už lepší pozor a nabudúce si fenu lepšie zabezpečí je niečo úplne iné ako množiteľ, ktorý drží fenu niekde v otrasných podmienkach len za účelom množenia šteniat a ich následný predaj.

cistykvietok
23. júl 2019

@luba41 Odporúčam každému takému majiteľovi sa ísť prejsť do útulku. Potom možno pochopí, prečo je potrebné tomu brániť. Škoda, že kastrácia nie je povinná ako čipovanie.

airaw
23. júl 2019

a mna by zaujimalo, ci sa s tym da nieco robit, sesternica ma takto 2 labradorov a ti maju stale stenata a predavaju za 200€..

cistykvietok
23. júl 2019

@airaw Ak máš podozrenie, že je to na tie zvieratá veľa, určite nahlásiť na polícii a Slobode zvierat. Rodina nerodina, ak robia svinstvo, nech si to vyžerú.

luba41
23. júl 2019

@0silvia0 no stále je to to isté..sú množitelia ktorí majú aj len 2 psov, a je super o ne postarané a mladé každý rok, aj dvakrát ..."chov" obmienajú v pravidelných nejakých ročných intervaloch....to len my si myslíme, že exsitujú len takí tí fuj / čo týrajú, zatvárajú, v nechutných podmienkach nechajú psov živorit/.. a ak tomuto záleží na fenke, je možnost tej kastrácie do 3 týždnov- prakticky bez problemov..

luba41
23. júl 2019

@airaw existuje zvierací ombudsman..tí sú omnoho aktívnejší, znalejší, odborne podkutí, í, dôslednejší ako cela Veterinárna správa a policajti dohromady☹ nájdi si ich stránku a informuj sa u nich..

cistykvietok
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
23. júl 2019

@luba41 áno, pravda, sú aj takí "milovníci" zvierat, ktorí akože tak ľúbia svoje psíky, že im pravidelne dožičia 2x do roka šteniatka. Neviem ako sa toto dá vytĺcť z hlavy ľuďom, kedysi to takto bežne fungovalo na dedinách, fena mala automaticky 2x do roka mladé tuším na každom dvore. Je to také zastaralé myslenie, ale ľudia nebudú zo dňa na deň uvedomelí, pomohla by tomu len správne zostavená legislatíva.

cistykvietok
23. júl 2019

@luba41 SZ sa v jednej diskusii na FB vyjadrila, že im nie je veľmi nápomocný... Nespomínam si, v akých záležitostiach potrebovali u neho podporu, ale nebolo to vypočuté. V každom prípade, určite si tiež myslím, že netreba byť nečinným. Môže sa tým skoncovať s toľkým utrpením, keby sme neboli ľahostajní, keby sme nečakali, že veď niekto iný pomôže, ja nemám čas, neviem ako, nechcem sa do toho miešať...

sajuri257
23. júl 2019

@cistykvietok tiez som za povinnu kastraciu u vsetkych psov bez pp a neuchovnenych psov. Samozrejme az po dovrseni dospelosti. A reci typu co sposobuje kastracia, pracujem s utulkovymi psami, beriem do docasky, mam psov z pp, neuchovneni su kastrovani a nikdy nebol ani jeden problem ze pes priberal alebo trpel inkontinenciou alebo mal negativne zmeny nalady atd.

luba41
23. júl 2019

@0silvia0 ano legislatíva, ale to je hudba dalekej buducnosti u nás / povinne kastrácie/..stačí, keby o tomto / stačia 3 pekne naformulované vety / vysielali 2x denne v správach na Markíze po dobu 2 týždnov/, tak to má 100 x lepší účinok ako uplatnovanie nejakých zákonov..a aj bez zákona by to malo účinok u ludí😀
@cistykvietok sloboda zvierat je slabota..nemajú záujem, financie, ludí atd..nedoriešia prípady..aj prípady týrania zvierat boli riešené len ako priestupky..ombudsman dotiahol mnohe pripady dokonca, ked to nenechal tak a podali trestne oznámenie a "páchatelia" boli odsúdení..

cistykvietok
23. júl 2019

@luba41 Keby im pomohli kompetentné úrady, možno by neboli až takí bezmocní. Myslím, že častejšie sa im hádžu polená pod nohy, ako pomáha. V zásade mi je jedno, kto pomôže tým chúďatám, hlavne, nech sa niečo deje a pohne vpred. 🙂 Za seba môžem povedať, že mi vždy pomohli, keď sa našlo opustené zviera, čo polícia, kt. je zo zákona povinná konať, neurobila. Žiaľ, ani sťažnosti na príslušné miesta nič nezmenili.

simca06022011
23. júl 2019

Kľudne ten pp nemusia mať tie šteniatka ak on tie psy s PP nemá uchovnenych. Inak sa vrh nahlasuje a šteniatka pp dostanú. Myslím ale, že cipovat sa.da aj neskôr, ak by ste sa rozhodli predsa zobrať psíky bez PP. Opýtajte sa budúceho zverolekára. Zase drámu netreba z toho robiť.

mycuskaa
23. júl 2019

@devil6464 normalne ho zober veterinarovi povedz ze si si zobrala stena a nema ziadne ockovania ani nic a on ti da tablety na odcervenie ( ci ho zaockuje hned neviem popripade sa dohodnes ) a taktiez ti ho zacipuje. Ziadny problem mat nebudes. My sme tiez brali 2 roky dozadu stena ( zadarmo darovane lebo si neustrazili fenku ) a nemalo nic ani odcervene nebolo.

cmir
23. júl 2019

@cistykvietok presne tak...je to smutne, no s ludmi ocividne nic nepohne len tresty a pokuty. Hej, Slovensko krasne...zaostale...

kalifornia
23. apr 2020

@moonlight1210 dobry chcem sa spitat ked nema 6tyzdnove steniatko cip tak nebol ani očkovany?chceme kupit psika 6t.a pani povedala ze neni čipovany ale ze je ockovany

moonlight1210
23. apr 2020

@kalifornia ak bol ockovany, ma ockovaci preukaz a tam je to vsetko zapisane od veterinara.
vakcina, datum, aj nalepka z flasticky s vakcinou.

ak nema preukaz, tak by som sa spytala na adresu veterinara a sla (alebo zavolala) k nemu s otazkou, ci steniatko od tej a tej pani bolo u neho a bolo ockovane a co vsetko mu pichol.
myslim, ze ale tato situacia by nenastala, lebo normalny veterinar by takto nepostupoval (ockovanie bez preukazu, kde to zapise).
ak nema steniatko preukaz, najskor ani ockovane nebolo.

kalifornia
23. apr 2020

@moonlight1210 ta pani ho ma ist zajtra ockovat ako 6tyzdnove..zevrat ma aj knizku nejaku .ze cipovat si ho mozme dat mi..tak som na vazkach ..

mycuskaa
23. apr 2020

@kalifornia kazdy predajca musi predat stena uz cipovane 👆myslim ze bez cipovania jej ho veterinar ani nezaockuje pokial to nieje nejaky debil ale podla zakona nemoze mohol by dostat pokutu