Kto je zodpovedný za cúvaciu nehodu?
Čaute. Idem si po informácie ako by sa riešila takáto dopravná situácia : hlavná cesta, po pravej strane chodník a domy...vodič/ka cca 100m predomnou zastavila a začal/a pomaličky cúvať do dvora...veľké suv, bolo cez celý pravý jazdný pruh. Ja spomaľujem rýchlosť keď vidím že to bude trvať zrejme dlhšie lebo auto je mi ešte len bokom a vychádza zadnou časťou na chodník a až za ním je dvor ...no a dostávam sa cca 15m za vozidlo ktoré stále cúva a stále je mi bokom ale už má predok cca v strede pravého pruhu...vravím si že okej, asi to bude na dlhšie, oproti nešlo žiadne auto tak vyhadzujem smerovku a chystám sa odbočiť...ale pán/pani vodič/ka si to rozmyslel/a a chcel/a sa opraviť jak keby je na ceste sám/samaa, šup tam rýchlosť a potiahne auto dopredu ...samozrejme že ja už v protismere a možno 2 metre od nej/neho...šťastie že tá cesta bola širšia a dal sa strhnúť volant ešte kúsok nabok lebo by to do mňa napálil/a...podľa mňa dotyčná osoba vôbec nevedela že okolo prechádza auto, nepozerela sa okolo seba ...no a chcem sa spýtať, koho by bola vina keby nestihnem strhnúť volant ? Rýchlosť som neprekročila práve naopak šla som pomalšie keď som videla čo stvara, smerovka som mala vyhodenu a včas ...dik za rozumné odpovede 🙂
Ťažko povedat, ale skôr ty, lebo si mala predvídať a situáciu si "mala pred sebou".
Ahoj, veď keď vidíš, že auto cúva do úzkeho priestoru, musíš predpokladať, že to nevytočí na prvú šupu. Načo si prechádzala do druhého jazdného pruhu. Mala si chvíľku počkať a tak pokračovať v jazde. To isté platí, ak cúvaš na parkovacie miesto pri nákupnom centre. Keď sa potrebuješ vyrovnať, musíš trochu vyjsť do "uličky" a tiež by si mala nervy, keby sa ti tam nejaký vodič natlačil.
Jasné, že aj ten, čo cúval mimo cesty, mal si skontrolovať priestor vpredu, nielen za sebou.
Ahoj, veď keď vidíš, že auto cúva do úzkeho priestoru, musíš predpokladať, že to nevytočí na prvú šupu. Načo si prechádzala do druhého jazdného pruhu. Mala si chvíľku počkať a tak pokračovať v jazde. To isté platí, ak cúvaš na parkovacie miesto pri nákupnom centre. Keď sa potrebuješ vyrovnať, musíš trochu vyjsť do "uličky" a tiež by si mala nervy, keby sa ti tam nejaký vodič natlačil.
Jasné, že aj ten, čo cúval mimo cesty, mal si skontrolovať priestor vpredu, nielen za sebou.
@anonym_524b65 to rozhodne úzky priestor nebol, ani ohraničený plotom 🤣 príjazd do dvora ako krava, neohraničeny ani plotom od susedov ani bránou, proste ničím...ako by povedal môj tatko " jak že sa nezmestíš? v 80 km/h by si sa tam vytočila" 🤣 mňa to zaskočilo naozaj že dotyčná osoba mala potrebu sa tam tak štelovať...
@hejj ty si ju očividne videla, ona teba najskôr nie, v takomto prípade je vždy lepšie počkať, spomaliť a aj zastať ak treba...ako sama píšeš "som si myslela, že ..." to nestačí, žiaľ myšlienky druhých nevieme čítať a vidíš myslela si si niečo iné
@fion22 no očividne keď sa rozhodnem cúvať na hlavnej ceste a štelovať sa jak keby idem vyliezť do myšacej dierky pritom mám na zaparkovanie neobmedzený priestor sa pozerám hlavne aj okolo seba, nemyslíš ? 🙂 koho napadne sa nepozrieť na hlavnej ceste či sa môžem rozbehnúť a ešte aj do protismeru ? Tiež je v pohode porovnať to napr k tomu že keby vychádza z parkovacieho miesta a nepozrie sa okolo seba so slovami "nevidela ťa "?
Hej, hej, ďalšia, čo si neprizná chybu. Mimochodom, ako rýchlo si sa valila na to cúvajúce auto, keď si si ani nevšimla, či šoféruje muž alebo žena?
@hejj
dotyčná osoba možno bola začiatočník, ty si určite už vedela v plienkach šoférovať. treba byť ohľaduplný a radšej počkať.
Mne sa stala podobná situácia. Ja som cuvala na parkovacie miesto. Šoférka ma obiehala. Prikazana rýchlosť 30, ona sla omnoho rýchlejšie a nabrala ma. Mimochodom, keď som začala cúvať, ešte nebola na ulici (odbočila z hlavnej), a parkovisko je cca. 30m od križovatky, a ja som nešachovala pri cúvaní. Vinná som bola podľa policajtov ja, lebo cúvať môžem, len ak nik na ceste nie je. Dokonca to, že nedodržala rýchlosť, jej nepritazilo.
Kazdy normalny clovek zastavi a necha priestor aby druhy vodic bezpecne a bez stresu zaparkoval 🤷
To fakt si nemohla pockat? Potom sa cudujeme, kolko zbytocnych nehod je. Kto by bol vinny? Asi ona, nakolko sa pohla do jazdneho pruhu bez toho, aby sa presvedcila, ci tam nie je akurat dalsie prechadzajuce vozidlo, ale len vdaka Tvojej netrpezlivosti
@hejj Si neohladuplny vodic. Nemala si obiehat ale pockat kym nedokonci parkovanie. Ty si ju obmadzila tym ze si sa jej vtrepala do priestoru ktory potrebovala na zaparkovanie.
To akoze ked za tebou pojde kolona aut a vsetci sa rozhdnu obiehat ako ty, tak ona tam bude trcat a blokovat chodnik aj cestu?
Predstav si ze ty ides parkovat a potrebujes to vyrovnat a vojst spat na cestu a zistis ze nejaky nedockavy ta obieha a ty tym padom musis pockat kym prejde. Ja by som si o nom pomyslela svoje.
@hejj ona asi ani nevedela ze je tam auto a nema ta ohrozovat avsak ty si mala cakat, nabuduce sa nauc viac trpezlivosti
Ty asi ešte nemáš odjazdených veľa km, a s takýmto prístupom radosť ťa stretnúť na cestách....
Sú situácie, ktoré nie sú presne definované vo vyhláške a naučíš sa ich jedine tak, že raz budeš na jednej strane a raz na druhej....nabudúce sa budeš ty snažiť zaparkovať a budeš rada, keď ti ostatní šoféri nechajú priestor a čas..
máš pravdu, jej povinnosťou bolo pozrieť sa, a presvedčiť sa- ale ide o to, že ty si ju na 100% videla...ona teba možno áno, možno nie ( mohla ťa vidieť prichádzať a spomaľovať a možno očakávala, že ju necháš dokončiť- lebo tam tak isto parkuje každý deň- a toto je bežný postup, ktorý funguje najmenej 50 rokov- ale to ju nijako neospravedlňuje ak sa nepozrela)
ALE keby je aj ona vinníkom, prosím ťa čo z toho budeš mať ty, keď si rozbiješ auto, nedajbože sa zraníš????? zraní sa ona, možno jej deti v aute....len preto, že sa nepohla tak ako si si ty želela, že sa pohne?
Každodenné šoférovanie je aj o tomto- vždy musíš mať oči aj uši aj za druhých- hovorí sa tomu, ako už bolo veľa krát vyššie spomínané, "predvídať"
Keby sa aj vytvorí kolóna za tebou a ťa vytrúbia, je to lepšie akoby ste do seba nabúrali.
No tak ja by som pockala kym nebude cela vo dvore,nemam sa kam ponahlat.Vzdy aj s tymto treba ratat pre istotu,preto sa tomu hovori predvidat.Ale musi sa divat aj ona,ci tam niekto je ci nie.A ked by som bola zase na tej druhej strane,tak by som ukazala nech ide,teda pockala tym cuvanim aj do proti smeru,az ked by bola prazdna cesta z oboch stran by som cuvla a napravila sa.
Bola by to jej vina.Nejdem tu riesit moralku ani co si mala/ nemala robit. Ale podla zakona ak si na hlavnej ceste a ona vychadza/cuva z dvora, jej chyba
Bola by to jej vina, stalo sa mi podobné a tiež ešte známemu takto nacúvala pani..
bola by to jej vina,predsa pri cuvani musím sa správaž tak, aby som neohrozila účastníkov premávky, rovnako ked zrazu sa pohla dopredu = išla vlastne mimo cesty na hlavnú cestu a mala dať prednosť vozidlám na hlavnej ceste... na strane druhej je, že ak vidím že cúva a parkuje auto je jedno či je šikovná nešikovná tak počkám a nechám v pokoji zaparkovať - tomu sa zas hovorí ohľaduplnosť a predídem tak možnej kolízii
@hejj Si neohladuplny vodic. Nemala si obiehat ale pockat kym nedokonci parkovanie. Ty si ju obmadzila tym ze si sa jej vtrepala do priestoru ktory potrebovala na zaparkovanie.
To akoze ked za tebou pojde kolona aut a vsetci sa rozhdnu obiehat ako ty, tak ona tam bude trcat a blokovat chodnik aj cestu?
Predstav si ze ty ides parkovat a potrebujes to vyrovnat a vojst spat na cestu a zistis ze nejaky nedockavy ta obieha a ty tym padom musis pockat kym prejde. Ja by som si o nom pomyslela svoje.
@andreatytler samozrejme že sa OKOLO SEBA NAJSKÔR POZRIEM ČI SA MÔŽEM OPRAVIŤ A AŽ POTOM TO UROBÍM, nie že budem na ceste šaškovať ešte aj bez toho aby sa nepozerám okolo seba. A nie, nebol čas čakať 🙂
Ty asi ešte nemáš odjazdených veľa km, a s takýmto prístupom radosť ťa stretnúť na cestách....
Sú situácie, ktoré nie sú presne definované vo vyhláške a naučíš sa ich jedine tak, že raz budeš na jednej strane a raz na druhej....nabudúce sa budeš ty snažiť zaparkovať a budeš rada, keď ti ostatní šoféri nechajú priestor a čas..
máš pravdu, jej povinnosťou bolo pozrieť sa, a presvedčiť sa- ale ide o to, že ty si ju na 100% videla...ona teba možno áno, možno nie ( mohla ťa vidieť prichádzať a spomaľovať a možno očakávala, že ju necháš dokončiť- lebo tam tak isto parkuje každý deň- a toto je bežný postup, ktorý funguje najmenej 50 rokov- ale to ju nijako neospravedlňuje ak sa nepozrela)
ALE keby je aj ona vinníkom, prosím ťa čo z toho budeš mať ty, keď si rozbiješ auto, nedajbože sa zraníš????? zraní sa ona, možno jej deti v aute....len preto, že sa nepohla tak ako si si ty želela, že sa pohne?
Každodenné šoférovanie je aj o tomto- vždy musíš mať oči aj uši aj za druhých- hovorí sa tomu, ako už bolo veľa krát vyššie spomínané, "predvídať"
Keby sa aj vytvorí kolóna za tebou a ťa vytrúbia, je to lepšie akoby ste do seba nabúrali.
@fion22 keby sa mám riadiť týmto "veď niekto ma hádam uvidí a ja sa okolo seba dívať teda až tak nemusím a budem sa kde točiť a vpalovať do cesty komu chcem, kedy chcem a ako dlho budem chcieť, veď počkajú a teda dúfam že ma vidia" tak dobrovoľne odovzdám papiere 🙂
Bola by to jej vina, stalo sa mi podobné a tiež ešte známemu takto nacúvala pani..
@macatt ide o to že mne nenacuvala, cuvala dá sa povedať na príjazdovu cestu do dvora kde mala už kúsok zadok pichnuty ale rozhodla sa bez toho aby sa okolo seba pozrie zaradiť jednotku a ísť vpred sa opraviť, podotýkam do protismeru v ktorom som ju už obiehala ...ona mi bola skoro bokom dá sa povedať, cuvala do 90°, no a pri tom jak už bola skoro celá kolmo na hlavnej ceste - predkom auta cca pol metra od deliacej čiary a zadkom auta už na tej príjazdovej ceste do dvora (podotýkam neohraničenej žiadnym plotom ani ničím, mohla sa zvesela dorovnať tam) ...no tak vtedy sa rozhodla že sa opraví a potiahne dopredu, ja som vtedy bola asi 2 metre od nej v opačnom pruhu celou šírkou auta a obiehala ju. Bola kolmo na hlavnej ceste, normálny človek sa pozrie doľava doprava a pred seba či môže, obzvlášť keď je na tej hlavnej ceste.
Hej, hej, ďalšia, čo si neprizná chybu. Mimochodom, ako rýchlo si sa valila na to cúvajúce auto, keď si si ani nevšimla, či šoféruje muž alebo žena?
@anonym_524b65 máš dosť 🤣🤣🤣🤣 ja si také zbytočnosti ako či šoféruje žena či muž nevšímam 🙂 možno preto sa takýmto chytrakom ako si ty viem na poslednú chvíľu uhnut keď nehľadia okolo seba 🙂
@macatt ide o to že mne nenacuvala, cuvala dá sa povedať na príjazdovu cestu do dvora kde mala už kúsok zadok pichnuty ale rozhodla sa bez toho aby sa okolo seba pozrie zaradiť jednotku a ísť vpred sa opraviť, podotýkam do protismeru v ktorom som ju už obiehala ...ona mi bola skoro bokom dá sa povedať, cuvala do 90°, no a pri tom jak už bola skoro celá kolmo na hlavnej ceste - predkom auta cca pol metra od deliacej čiary a zadkom auta už na tej príjazdovej ceste do dvora (podotýkam neohraničenej žiadnym plotom ani ničím, mohla sa zvesela dorovnať tam) ...no tak vtedy sa rozhodla že sa opraví a potiahne dopredu, ja som vtedy bola asi 2 metre od nej v opačnom pruhu celou šírkou auta a obiehala ju. Bola kolmo na hlavnej ceste, normálny človek sa pozrie doľava doprava a pred seba či môže, obzvlášť keď je na tej hlavnej ceste.
@hejj ja som cúvala z parkoviska, len som vystrčíla ,,zadok,, aby kamera videla do cesty.. mladý muž s 2 týždňovým vodičakom išiel rýchlo( o tom potom, nikoho to nezaujímalo) so starým šrotom, na mojom fungl novom aute mi zobral svetlá, nedal sa otvoriť kufor.. hovorím si, volám policajtov, veľká škoda, mladý mal rozbitý celý predok..no všetko išlo z mojej havarijnej.. ešte mi otec chlapca volal, či som v pohode, lebo mladému môže kúpiť dve také staré autá z mojej poistky🤣
@anonym_524b65 máš dosť 🤣🤣🤣🤣 ja si také zbytočnosti ako či šoféruje žena či muž nevšímam 🙂 možno preto sa takýmto chytrakom ako si ty viem na poslednú chvíľu uhnut keď nehľadia okolo seba 🙂
@hejj a to sme už potom špekulovali kým došli policajti, otec, že on vie, že mladý zbytočne v úzkej uličke išiel rýchlo.. normálne chceli zobrať vinu na seba, že mladý nemá skúsenosti a neodhadol rýchlosť..
Došli policajti, obmedzila som ho, dovi, za 2 min vybavené..

Asi obe- ty mas predvidat*( tam sa zmesti vela) a ona ta nesmie pri takom manevri ohrozit. Takze dokazovanie tazke- preto niet nad prednu kameru.