Kto sa vrátil z Nemecka naspäť na Slovensko?
Prosím potrebovala by som poradiť čo si pred navratom na Slovensko treba všetko vybaviť. Mám na myslí úrad práce, nejaké dávky .. proste papierovačky. Náhle sa zmenila situácia v Nemecku a musím sa vrátiť do Slovensko. Tuná nemám nič. Budem musieť začať úplne od začiatku .
@liljana momentálne ešte nemám prácu na Slovensku. Keď tu prídem budem si musieť niečo rýchlo hľadať. Mám ísť na úrad práce a hlásiť sa ako nezamestnaná? Alebo mi treba ísť prv na úrad do Nemecka a niečo vybavovať tu? V januári mi končí zmluva v práci v Nemecku.
Ak ams narok na podporu, beries ju podla miesta bydliska. Z nemecka, ak zostanes tam. Alebo na sk a oni si to vyrovnaju s nemeckym uradom prace. Predpoklad je, ale narok na podporu v de. Dostanes kopec papierov v soc.poistovni a tie asi musis dat potvrdit na Arbeitsamt v de, ze mas narok na podporu, ale budes ju brat na sk.
Po skonceni zmluvy ist na ArbeitsAmt v DE a zdrziavat sa tam este myslim mesiac, potom si mozes preniest podporu na Svk … s tym casom ako dlho je treba ostavat, si nie som uplne ista, nakolko ja som musela odist z rodinnych dovodov pocas korony a nakoniec mi ArbeitsAmt ziadnu podporu po X rokoch nepriznal ani Svk nakolko ti uznavaju roky v EU do max 4 rokov a s dokazovanim vazby na Svk (nie vlastnenie domu a pod) ak si odisla este pred vznikom EU tak je to priam nemozne… a DE kvoli tomu, ze oni najskor hladaju novu pracu v ramci DE a az potom sa mozes vyparit, nie je to tak, ze skoncis v praci zabalis sa a ides prec. Teraz sa mozes prihlasit na ArbeitsAmt ako arbeitsuchend nakolko, vies ze ti konci zmluva

Normalne si najdes pracu. Zamestnavatel za teba plati odvody, alebo si vybavis zivnost, firmu,... A prihlasit sa v zdravotnej poistovni. Davky, jedine podpora, ak si na nu mala narok v nemecku a oni ti ju prenesu na sk. A rodinne pridavky, ak mas deti.