Ktorá banka dovoluje rozdeliť šetriaci účet na podkategórie?

simsalabim
12. okt 2016

Doteraz sme v rodine pouzivali ucet v Zuno (bez poplatkov) na rodinne setrenie. Vyhovovalo nam, ze tento jeden setriaci ucet sa dal rozdelit na podkategorie, takze som vzdy vedela, kolko penazi mam v kategorii Dovolenka, kolko vo Fonde oprav, kolko v Setreni na auto, kolko v Rezerve a pod. Vsetky peniaze z tychto podkategorii sa daju lubovolne presuvat a samozrejme, su aj okamzite dostupne k platbe kartou. Kedze Zuno konci, robim si prieskum, v ktorej banke je taketo delenie mozne - samozrejme s co najnizsim alebo nulovym poplatkom. Ktoru banku na to odporucate?

dominika6
12. okt 2016

@simsalabim zuno neprebrala tatra banka? možno tam majú niečo podobné..
a nebolo by vhodné si dať trvalé príkazy na sporiacom účte na jednotlivé potreby kde si budeš mesačne šetriť a ked chceš vybrať,tak len vyberieš prachy?

simsalabim
autor
12. okt 2016

@dominika6 asi sa nerozumieme. Trvaly prikaz to neriesi, hoci aj teraz mi mesacne odchadza urcita suma na zuno, ale tam sa to deli. Teda ked ten ucet otvorim, vidim, ze celkove tam je napr. 10 000€, ale hned pod tym vidim Auto 3500€, Fond oprav 2 800€ a pod. Chapes, mne vyhovuje, ze presne vidim, kolko tam mam na kazdu vec. Lebo ked tam vidim celkove napr tych 10 000, tak mi to nic nehovori o tom, kolko z tej sumy je napr v kolonke Dovolenka. Proste mi vyhovuje to delenie akoby " do obalok". No a medzi tymito " obalkami" mozem peniaze lubovolne presuvat aj vyberat. Cize napr ked sme museli kupit novu chladnicku a pracku ( u nas je na to Fond oprav) a manzel zahlasil, ze co takto aj novu telku, tak som mu rovno ukazala, ze kukni, na Fonde oprav mame len 130€. Sice mame peniaze v "rezerve", ale to sme dohodnuti, ze to je zabezpeka pre pripad straty zamestnania ci dlhodobej PN. Peniaze su aj v Aute aj v Dovolenke - ale treba na to siahat, ked stara TV funguje? Nepojdeme na dovolenku? Proste, to ze tie sumy vidime, je pre nase hospodaenie obrovske plus. Lebo ak tam je suma iba jedna, clovek si mysli, ako vela penazi tam je, no v reale nie je.

meluela
12. okt 2016

@simsalabim ak take nenajdes, tak jedine papier a pero alebo google tabulka kde si to mozes pisat aj ked to asi bude pracnejsie

dominika6
12. okt 2016

@simsalabim tak to je inak vymakané...bud som si v mojej banke také niečo nevšimla,alebo to tam nieje...ale je to super vec 🙂

salfusco
12. okt 2016

v TB na beznom mas v reporte moznost nastavit si k platbam skupinu,takze ked nieco platis,mozes si to zaradit napr.byvanie,energie,auto a pod,je to farebne odlisene a vidis,kam ti odchadzaju platby.Ci to tak je aj v sporiacom,neviem

simsalabim
autor
12. okt 2016

@dominika6 je to fakt perfektna vec, preto hladam to iste.

@salfusco v mbank mam bezny ucet, ktory toto iste tiez umoznuje - presne viem, kam mi peniaze odchadzaju. Super je aj to, ze viem k platbam priradit aj meno, takze viem urcit aj to, kto z rodiny v ten ktory mesiac "minul" najviac penazi.

mihula
12. okt 2016

@simsalabim a to si ty urcujes,že kolko penazi kam pojde?Nerozumiem,alebo naprikl,z 300e,rovnakym dielon na 5 podkategorii?Alebo 45e tam,70e,tam a ostatok tam?

simsalabim
autor
12. okt 2016

@mihula ano, ja si urcim, co kam v ktory mesiac pojde a kolko. Mozem si to tam lubovolne presuvat, ako ked vyberas a prekladas peniaze z obalky do obalky. To sa mi na tom paci. Raz za mesiac tam prevediem peniaze a tie potom roztriedim ako len chcem. Ak mame v niektory mesiac vacsie vydaje, sumu delim len medzi Fond oprav a Rezervu, ostatne vynechavam...je to uplne v mojich rukach. Kludne moze niekde ist 10€ a inde 74€.

wladka
17. jan 2017

@simsalabim Takto som to mala aj ja.. ako ste to vyriesili teraz? nasli ste nejaku banku, ktora toto ponuka? Ja mam sice SLSP, ale Zuno som mala kvoli embosovanej karte VISA (veeelke plus pri cestovani - nulove vedenie uctu, SLSP pyta poplatok 8€ za embosy :/) .. tiez som si urobila sporiacie balicky :D, a bola to vyborna vec..

hladam podobnu banku ako Zuno, najma kvoli embosy card a tiez s prehladnym IB. tatrabanka mi nie je sympaticka, priznavam uprimne..

vdakaaa za tipy

simsalabim
autor
17. jan 2017

@wladka zatial som nenasla nic, s cim by som bola spokojna. Presunula som skoro vsetko do Mbank, a otvorila si tam sporiace ucty (bezny ucet som tam uz mala), je to vsak s nimi komplikovanejsie - neotvoria sa okamzite ako v Zune, trva to aj 1 den. Peniaze sa nedaju lubovolne presuvat na uctoch kolkokrat chces - myslim, ze to ide iba 1x bez poplatku, co mi dost vadi, lebo niekedy som peniaze presuvala hore dole aj viackrat za mesiac. Jeden sporiaci ucet som nechala na Zune, lebo ma zatial neoslovili s nijakou ponukou, ale pocula som, ze vraj ponukaju zostat pri rovnakych podmienkach v Tatra banke zadarmo 3 roky. Tak uvidim. V Mbank je embosovana karta bez poplatku.

wladka
17. jan 2017

@simsalabim vdaka.. pozeram to, ale maju poplatky z vybery a platby v zahranici +2%.. hruuuza, Zuno to nemalo.. hladam dalej, celkom fajn vyzera aj Unicredit...

salfusco
17. jan 2017

@simsalabim MBank ma embosovanu Visu?Nie nahodou Mastercard?Bo Mastercard bez poplatku maju aj ine banky,ale reč je o Vise,tak neviem ci pani nejde prave o kartu tejto spolocnosti

wladka
17. jan 2017

@salfusco mam skusenosti s VISOU.. ale v podstate mi ide o embosy :D

salfusco
17. jan 2017

@wladka aha...ak ide len o embos,tak potom nic.Myslel som,ked si spominala cestovanie a VISU,že cestuješ do krajin,kde sa platí dolarmi.Ja mam obe karty a pouzivam kazdu podla toho,kde som,alebo cez aku spolocnost kupujem letenky.Uz sa mi parkrat stalo,že platba Mastercard bola zadarmo a platba s Visou s poplatkom..a dost vysokym..a asi to funguje aj naopak.Ale pokial ti ide iba o to,aby bola embosovana,tak myslim,že to ponuka uz drviva vacsina bank ( ale to neviem,mam CSOB a ta ju ponúka ).Co sa tyka MBank,mam akosi averziu voci cudzim bankam,kedze sa riadia zakonmi v statoch ,kde maju matku..vklady nie su chranene podla slovenskych zakonov,ale polskych.Je tam tusim tiez tych 100 litrov,ale radsej mam banky,ktore patria pod nasu legislativu

simsalabim
autor
17. jan 2017

@salfusco ja osobne mam este Visu embosovanu, platnu este 2 roky. Ale ked sme vybavovali dcere studentsky ucet, uz dostala inu embosovanu kartu...teraz neviem, ci Mastercard alebo Maestro. Vraj uz Visu nevydavaju. Ale podstatne je, ze je embosovana.

@wladka vybery by mali byt nad urcitu sumu zdarma aj v zahranici...ak to nezmenili a nevsimla som si to.

wladka
17. jan 2017

@salfusco konecne niekto kto cestuje.. je pravda, ze necestujem az tak tolko, ako tito psychopati.. ale my davame 3-5x rocne dovcu (niekde je euro - kanarske, spanielske a grecke ostr.., niekde dolar - ked ideme na exotiku).. ale prevazuje praveze to euro.. exotika je 1x za rok..

teraz ideme do dubaja, este budem tou Visa od zuno platit.. ale do buducna, ze co je lepsie.. inak dam na teba.. letenky bookujem sama cez letecke spolocnosti, zatial dobru skusenost mam s VISA od Zuno (bez poplatkov za platby),ale priznam sa ze som v tych ekonomickych zalezitostiach lava.. :( .. tiez ked bookujem hotely, tak tu kartu musim mat..

a ty mas obe karty kde? som nevedela, ze sa to nejak rozdeluje, ze Visou kde dolare, a Mastercard ostatne meny?.. hmmm, zaujimaveee... co by si mi odporucil?

salfusco
17. jan 2017

@wladka ja mam Master od csob a visu od slsp.Je vyhodne mat obe,ak nie uz sama,tak minimalne v rodine.Mastercard vyuziješ lepsie v europe,pokial ziješ tu a ako hlavnu menu pouzivas euro a chces mat kartu iba od jednej spolocnosti,tak urcite je vhodnejsia masterka.Ale v dolarovych krajinach ( amerika,azia atd ) s nou moze byt problem,že ti ju ani neakceptuju.Rovnako sa moze stat aj pripad,že ti niekde nebudu chciet akceptovat embosovanu kartu..pocul som uz o tom kedysi, neviem ako je to teraz.Visu akceptuju prakticky v celom svete,ale moze sa stat,že existuju v europe prevadzky,obchody,kde Visu zasadne odmietaju ( ževraj kvoli poplatkom) a dokonca sa mi to stalo aj Peru,že mi Visu nezobrali,co som bol prekvapeny,kedze v banke mi povedali,že s Visou tam problem nebude..

lenkaga
3. feb 2017

@simsalabim prosím ťa, nasla si nejaku taku banku, ktora ma to co zuno? Presne toto co ty riesim odkedy som sa dozvedela, ze zuno konci. Je super tam mat tie podkategorie. Ozaj neviem, ako budem teraz fungovat. Aj ked pojdem do tatra banky, maju hrozny IB, na zune vsetko jednoduche. Pozerala som unicredit, ale ti to nemaju....

danielinaa
15. júl 2020

@simsalabim skus 365 banku a vytvorit si akoby sporenia. Mozes si ich zalozit vela aj pomenovat ako chces a myslim ze sa daju aj peniaze lubovolne posuvat aj ked ista som si samozrejme neni. A ucet je zdarma.

danielinaa
15. júl 2020

To je info z IB 365 banky o tych sporeniach. Ja mam len to syslenie kvoli uroku 3,65 % inak mam vsetky peniaze v slsp.