Ktorá mama opustí svoje dieťa?
Ktorá mama dokáže opustiť svoje dieťa? Totálne ma vie položiť keď človek povie, mama ma opustila keď som bola malička/malicky.
@nicoletta98 presne. A ked si dieta necha a nezvlada to a este sa tu nahodou postazuje, tak jej napisu naco to dieta vobec mala 😏
U nas v skole je jedna mamina (nase deti su v rovnakej triede) a viem ze prve dieta dala na adopciu. Sama mi to povedala takze ziadne klebety a domyslanie. vzdy ked ju stetnem tak mi to napadne.
@simona20201309 Tak neviem, do akej miery zase filmári zmenili jednu zo základných myšlienok knihy. Asi dosť, keď ty si to vnímala ako opustenie.
@cacianka Tu to bolo v oboch prípadoch dotiahnuté aj papierovo. V tom prvom si vo viacerých generáciách vypomáhali s deťmi. Bezdetná sestra tej mnohodetnej si vzala ďalšiu jej dcéru ku sebe. Bola v Pešti, mala dobrú službu, tak vychovala neter. A tá zase po vojne, keď jej ďalšia sestra ovdovela s tromi deťmi, vzala do opatery jej syna (chcela pomôcť s dvomi deťmi, ale dievča už bolo väčšie, mala doma kamarátky, zázemie, tak sa radšej vrátila domov). Ten tam žije dosiaľ.
Ten druhý prípad bol pre mňa taký, no... dievča bodovalo v triede na SŠ tým, že sa hralo na obeť. Oni odo mňa chcú, aby som doma pomáhala... to preto, lebo nie som ich... skrátka puberta mala ďalší "argument".
A ešte mi prišlo na um, čo mi dávnejšie hovorila mama. Nejaká jej tetka, bezdetná, tiež prišla k nim, nech im starká prepustí jednu dievku. Tak k nim šla mamina sestra. Ale už musela byť väčšia, pretože sa zakrátko sama rozhodla, že radšej bude doma. Vadilo jej, o. i., že sa tam musela každý večer kľačiačky pri posteli modliť ( 😀). Potom si vzali iné dievča z rodiny. Síce sme sa týmto vzdialili od pôvodného príspevku, ale potvrdzuje to to, čo si napísala. Posúvanie detí v rodine bolo pomerne časté. Najmä, ak osireli. Aj moju starkú vychovala od puberty mamina sestra (ovšem, dievča od 13 slúžilo u gazdu, v 17 "sa" vydalo). Kamarátkina starká tiež osirela, boli 4 deti, rozobrali si ich príbuzní. O najmladšej už nikdy nepočuli. Poznám aj prípad, kedy osireli chlapci - dvojičky. Nikto z rodiny nemohol (?) vziať obe deti, tak ich rozdelili.
@aniele chytas za slovíčka. Áno z môjho pohľadu je strcenie dieťaťa cudzím ľuďom hoc aj na 3 dní opustenie
@aniele nechala ju tam dlhú dobu. Nevravím ze sa jej vzdala. Ale nechala ju tam a nebudem sa tu naťahovať na slovickach.
@aniele celé generácie dozadu sa to dialo, deti sa rozobrali nilen v dedine ale aj do diaľky, čiže to nie je iba jav súčasnosti, že sa žena matka vzdá dieťaťa. v dnešnej dome, ked je kult dieťaťa, sú úplne iné= sociálne, finančné, psychické okolnosti, to sa nedá porovnávať s tým, čo sa dialo v minulosti. vtedy boli sirotince tiež preplnené, niekedy si dieťa zobrali odtiaľ na výchovu a pomoc v domácnosti, niekedy na robotu, robotu zadarmo, inokedy na kradnutie
@simona20201309 o.k. si chora, si v nemocnici. Miesto toho, aby si babatko dala niekomu do opatery, nechas ho same doma 🙃
Si extremistka, radsej obetujes dieta, ako pochopit matku, ktora sa pre dobro dietata vzdala svojho dietata, aj ked jej srdce krvacalo
@eva8 🤔🫣
Ok
Tak mňa matka opustila ako 6 ročnú…bolo by lepšíe, keby to urobila skôr, aby som si ju nepamätala, takto som ju každý deň čakala a smútila..
@simona20201309 akurat pozeram film Jeden život. O zachrane ceskych deti z fasistickeho Nemecka. Rodicia poslali svoje deti do Anglicka, aby prezili. Matky sa vzdali svojoch deti
@eva8 toto je už extrém. Je to určite nepredstaviteľná situácia. Ale povedzme si úprimne, koľko je takých prípadov že matka svijim zrieknutim dietata mu zachráni život?
Skôr ide o alkoholicku, prostitutku, narkomanku alebo sebecku egoistku.
Tak áno, v tom prípade je určite lepšie ak sa toho dieťaťa vzdá a nevyrasta v patologických podmienkach. Ale vzdať sa šiesteho dieťaťa lebo už mám doma 5, lebo mu chcem dopriať lepší život?
Poznám taky príbeh. Vlastne poznám viac príbehov adoptovanych deti a ani jeden nie je šťastný. Ale to je už iná téma.
Otázka bola, ktorá matka dokáže opustiť svoje dieťa. Podľa môjho názoru NENORMALNA. A to zahŕňa vyššie uvedené.
Ja by som radšej nejedla a chodila otrhana akoby som mala zveriť svoje dieťa nejakej cudzej ženskej ktorá by ho nikdy vzivote nedokázala milovať tak, ako ja.
@simona20201309 viem ako to myslis, ale netreba zovseobecnovat

@simona20201309 neviem z čoho si vydedukovala, že mi tvoj príspevok robí problém v mojom prežívaní.. nevysvetluj ak nemáš tu potrebu, je to tvoja vec..