Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
@eva8 Porovnavat Jezisovo a Mohamenodov ucenie, hmm, len som povedala ze veria v rovnakeho Boha. Aj ked aj z islamu vznikli vyslovene mierumilovne a krasne odnoze ako napr. sufijski dervisi. Ktorych sice ortodoxni kritizuju, tak ako mnohych pravych krestanov zostava nepochopenych od tych z centralnym chapanim doktriny.
Ono je to aj s ohladom na prostredie kde to ktore nabozenstvo vzniklo. Mohameda formovalo okolie a to co snad vedel ci mohol povedat. Neporovnavam ho s Jezisom, nicmenej aj Jezis na viacerych miestach Noveho zakona hovori: (volny citat) "Nie vsetko som vam este vyjavil, a vela by bolo treba este povedat, ale nepochopili by ste to." Co je logicke, lebo predsa len nemohol narodu pustnych pastierov predsa vyklopit celu sirku duchovnych zakonitosti, aj ked gro isto postihol a to co postihol v podstate staci. Nicmenej si myslim ze keby zil teraz, mozno by daval doraz na ine veci nez sucasni cirkevnici a nove pomery a nove rozmery skusenosti co ludstvo odvtedy nabralo by iste vysvetlil sposobom, za ktory by ho rovnako ako vtedy nielen ukrizovali, ale vacsina aj zdrahala prijat. A urcite este ani teraz nie sme schopni vsetko pochopit, ale uz sme niekde inde ako vtedy a na mnohe sucasne otazky uz cirkev nedokaze drzat krok. Mozno by aj dokazala keby zostala vnutorne cista, co sa vsak nestalo. Buddhisti maju jedno pekne, snad prirovnanie alebo ako to nazvat, skratka oni hovoria ze v davnej minulosti sa pravidlene vyskytovali velki ucitelia, ktori po case vzdy obratili na ruby dovtedajsie poznanie, ktore bolo sice vo svojej podstate hlasane vzdy spravne, ale konkretny kontext uz zacal byt pre ludi zastaraly a preto sa mali stale viac problem k nemu vtahovat. A zaroven aj ked chapali, tak vzdialenost od posledneho Ucitela bola taka velka ze ludom chybal osobny priklad. Podla nich skratka taky Syn Bozi a jeho odkaz vydrzia par tisic rokov, ale potom sa to vinou ludskych nedokonalosti zacne stale viac zahmlievat. Oni tomu hovoria ze koleso Dharmy (pravdy)sa zastavi a historia potom caka vzdy na noveho a jedno si nazveme Buddhu, Syna Bozieho, Spasitela, skratka velkeho Ucitela, ktory ho da zase do pohybu. Ze v kazdej epoche dejin Zeme, ktore su podla nich radovo omnho starsie nez sa dnes domnievame, to treba nanovo a aj sa to deje, vzdy po spirale. Ale to uz zabieham inde...
@digysa Nemam dojem ze tym ze sa menej zradikalizovali (uz nemaju moc preco, nakradli uz dost vplyvu, majetkov) sa ocistili. Nenadarmo sa hovori ze slovo vie ranit viac ako mec a zaroven aj ked sa mlci tam kde by sa malo hovorit, je vlastne pritakanie tomu hriechu. Dnesni cirkevni predtsvaitelia uz naozaj maloktori horlia za vieru, ziju nou inak nez vonkajsimi obradmi, necitim to tam. Islamisti su mladi a nevybureni, ale neprivykli este tak na pohodlie a majetky. Ano, su casto nebezpecni fanatici, zaroven maju vyhodu ze dokazu povysit myslienku nad pozemske statusy, to vacsina europanov uz nedokaze. Radsej urobi drobne ustupky ale viac si cti majetky a pohodlie nez idei a vieru. Uz by nedokazali "rozdat vsetko co maju a nasledovat Krista".
Nic proti nim nemam, drzim im palce lebo su mi tak ci onak najblizsi, nicmenej nebudem zatvarat oci nad pomermi teraz. Zato ze nebehaju s mecmi/kalasnikovmi neznamena ze nie su skazeni a nepotrebovali ocsitu ako hrom. Ved si len zober ako sa zaobchadza z clovekom, ktory upozorni na divne financovanie. Aj Frantisek to vidi, ale ci nieco realne zmoze?
Opakujem, v mojich ociach by cirkev potrebovala velmi dokladnu a hlbkovu ocistu. Ta vonkajsia prezentacia, mi nepripada ako poucenie sa z historie, len zakonzervovanie na poziciach ako stary 80 rocny clovek, o ktorom pise (aj ked v uplne inej suvislosti) silvia. Nebojim sa to povedat otvorene ale dnesna cirkev nezije podla odkazu Krista, par jeho myslienok mozno vyznava, ale x inymi skutkami ho popiera. Ked to ale priemernym veriacim takto staci, maju to mat.
@0silvia0 Vies, ano aj nie. Samozrejme dnesny veriaci samozrejme nenesie zodpovednost za kriziacke vypravy. Na druhej strane cirkev je organizacia. A ta organizacia - idealne telo Kristovo, ma istu kontinuitu. Je to sam o sebe isty zivy organizmus. Samozrejme ze nejaky fiktivny organizmus, ktory volakedy pachal hrozne veci, dajme moju mafian vrazdil a kradol a potom ked uz mal dost prestal, trochu sa omluvil, skor kozmeticky, ale ma uz taky vplyv ze nan nikto nemoze, zrazu zije milo, pozdravi susedov, usmeje sa na nich, pomoze babicke s taskami cez ulicu. To je vsetko fajn. Ale ocistilo ho to naozaj z toho povodneho hriechu? Pohlo to naozaj silno jeho vnutrom, bola tam ta radikalna premena, nielen odrapotanie zopar otcenasov (prirovnanie) a potom uz akoze dovi dopo? Nielen osoby maju svoju historiu, ale aj narody, organizacie...a ta sa s nimi vlecie, ci chcu ci nie. Preto sa hovori ze kto s cim zachadza tym tiez schadza. Da sa ocistit, ano, ale chce to omnoho viac nez prestat konat zlo. Navonok pre inych to aj moze snad stacit. Ale na jemnejsich urovniach sa to s nimi taha, im samym to nedovoli sa povzniest, kym sa s tym ozaj hlbkovo nevysporiadaju. Budu tym zatazeni a bude ich to stahovat hlbsie, do hmoty, presne ako sa to deje, tie dosledky su uplne hmatatelne evidentne. Samotne vesmirne zakony ukazu ci su hodni sa opat povzniest a reprezentovat povodne myslienky. To je mechanika vo svojej podstate, to sa neda oklamat. Ci sa najde dost cistych ludi, ktori budu ochotni ten ramec, ktory nabozenstvo vytvara, to akvarium naplnit opat cistou vodou? Zatial sa mi zda ze tam takych ludi maju zalostne malo, na to ako velka a prerastena organizacia su. Zaroven skor stretavam ludi mimo ich ohrady, ktori su cisti a z mojho pohladu naplneni omnho vacsou silou viery, ale bud ich sama cirkev vystrnadila, lebo ich nevedela zniest a boli na nu "az prilis" (a ano, myslim ze keby dosiel opat Jezis, opat by ho nepoznali a minimalne symbolicky ukrizovali), alebo sami tito ludia radsej ziju mimo nej a Jezisov odkaz nesu dalej. Vsetci tito ludia su v podstate clemni Cirkvi s velkym "C", aj keby o sebe nevedeli, nech uz to pre tu pozmensku pripada ako divne ruhanie a nieco prilis radikalne a narusujuce ich "zasluzeny odpocinok" v ktorom akoby - z mojho pohladu - spia.
@horana jasné, ten "duch" minulosti sa nesie národmi a nejakým spôsobom sú tie národy ovplyvnené, ale otrepávať o hlavu dnešným kresťanom križiacke výpravy a iné veci mi pripadá už mimo. Ešte tu niekto spomenie pedofilných kňazov a už sa z tejto debaty nevyhrabeme 😀
To, ako boli hriechy a zlo ospravedlnené, to my neovplyvníme, či to bolo skutočne úprimne alebo povrchne, to je na svedomí každého jedného jedinca. Toto nevyriešime, aj keby sme to analyzovali do rána 🙂
Ja to beriem skôr tak, že Ježišovo učenie je hodné nasledovania. Nič lepšie zatiaľ nie je vymyslené - myšlienky, učenie, jeho vlastný príklad, podobenstvá. A tým, že vlastne Ježiš sám založil cirkev, kresťania akceptujú aj túto jeho voľbu. Určite to myslel najlepšie ako vedel, to, čo sa v cirkvi odohrávalo, dirigovali jednotlivci, o ktorých nevieme ako úprimne/neúprimne brali svoju vieru.
Samozrejme súhlasím, že niekto má etické, morálne, duchovné zásady vhĺbené hlboko v duši a nemá potrebu dať sa viesť nejakým učením, cirkvou atď. a môže byť ateista lepší človek ako nejaký farizejský kresťan. To je jasné. Cirkev je organizácia - predstav si ju ako pracovný kolektív (najlepšie ženský 😀 😀 😀 ). Každá pracovníčka funguje pod hlavičkou organizácie a mala by byť k organizácii lojálna a ťahať za jeden povraz, ALE jedna žena je introvert a prežíva všetko vo vnútri a tak isto nevie predať filozofiu firmy ďalej a vo svojej pozícii je taká nijaká. Ďalšia je kariéristka a ide cez mŕtvoly, ďalšia je extrovert a potrebuje byť videná a počutá. Ďalšia má dobré srdce ale práca jej tak celkom dobre nejde atď..... ale všetky sú súčasťou jedného kolektívu a každá je iná... možno nebudú schopné ani vyriešiť nejaký celostný problém a budú to musieť nechať na šéfa/šéfku, ktorý má tiež dobré, ale niekedy aj horšie riešenia. Takže určite nie je ľahké riadiť akúkoľvek organizáciu a byť jednotným telom, keďže v rámci nej je kopa jednotlivcov a každý z nich má nie identický postoj. Jeden je konzervatívny, druhý je voľnomyšlienkár, tretí niečo medzi, štvrtý ľahko ovplyvniteľný atď.
Inak ospravedlňujem sa za takéto slohové práce, budem sa snažiť to v budúcnosti skrátiť 🙂
@0silvia0 Nahodou je to velmi dobry priklad, k tym pedofilnym knazom, treba sa pytat preco ich ludia vytahuju? Chcu tym cirkvi zle alebo dobre?
Podla mna preto ze nechcu taku cirkev ktora ich iba nenapadne niekam odprace ale v podstate akoby ich vlastne akceptovala, lebo neurobi vacsi poriadok. Ludia chcu vacsiu opravdovost, vacsiu vaznost. Nechcu vlaznost. Je to snad zle? Ved zoberme si len ten posledny priklad z tej slovenksej dedinky, ten knaz sa rodine neospravedlnil, vobec jej nepomohol, nevsimal si verejnu mienku "babieciek kostolniciek" ktore naostatok este rodine robili prieky onymi vyhlaseniami ci z nej vari ubudlo, verejne ich rodinu odpsisali zo spolocneskeho zivota. Aj knaz aj slepo oddani ludia sa tu dopustili hriechu a to tazkeho. Ti spoluobcania vlastne zabijali (duchovne). Cirkev to nekomentovala, neusmernila ich. Cize akoby schvalovala. Lebo kto mlci ten svedci. To nie je ani duchovny zakon, len obycajna etika a moralka. Neprivitali by ludia satisfakciu minimalne ze by sa k tomu ten knaz postavil ako chlap, tieto reci zatrhol verejne sa kajal a verejne ukazal skutky ktorymi sa chce rehabilitovat, nie on sa len - podobne ako sa chova v inych veciach organozacia ktora ho zastresuje, niekam odpratal. Takto sa chova cirkev pri skanadaloch bezne. Nie ze by nemohli mat skandaly, ano, su to len ludia. Ide o to, ako sa k nim nasledne stavaju. Cirkev by mohla mat viac clenov, ktori by boli pritahovani vacsiu vaznosotu v jej radoch, paradoxne by tak ziskala prave tych lepsich na ukor tych vlaznejsich, ktori by odisli. Je to presne ako pises o oraganizacii, nejakej firme, pracovnom kolektive. Niektomu nevadia preslapy vedenia, jeho neeticky pristup, ked je realtivne este v medziach a okolie je predsa este neetickejsie. Niekto ale ma naroky, ze takej firmy odide, a ide radsej tam, kde mu ponuknu pracovne prostredie lepsie zodpovedajuceho jeho narokom. Ked nenajde, radsej sa bude trapit ako sukromnik. To sa presne deje v cikrvi. Ona sama sa musi ocistit od intriganov, zlodejov, zakonzervovanych potentatov,zlyhavajuci ani tak nevadia, kedy si niesli zodpovednost, ale oni si nenesu, nie su k tomu vedeni. A potom si ini povedia, co je to za organizaciu, tam ja nebudem. A dobre robia - v jej zaujme, naozajstny priatel nie je ten co iba chvali, to je prave falosnost, prave toto by paradoxne mohlo dat cirkvi spatnu vazbu, nie je to neucelna kritika, ale ludia vidia a citia dobre.
@horana no citam vas potichu baby, premyslam, tvorim si nazor, cakam, ze dostanem odpoved niekde napr. o tom, preco su teda kostoly plne sôch, ked v biblii je nieco ine...mne vôbec nejde o to, odsudit niektore nabozenstvo, iba vediet, ktore je to prave, kedze vlastne vsetci veriaci myslime aj na ten "posledny den" a ked mam teda zit podla bozich prikazani, tak minimalne by som do kostola podla biblie nemala ist a klanat sa tam soche...prosim vas, neukamenujte ma tu, ja sa to snazim pochopit..
o tom pripade ani neviem, aj ked takých pripadov bolo vela...podla mna je to, ze sa farar nemoze ozenit nezmysel a potom sa deju aj taketo veci..ale zaujalo ma, ze "verejne ich rodinu odpisali zo spolocenskeho zivota"???..to o co islo prosim ta konkretne?
@demo 😕 fuha...podla toho co pises, odpoved nenajdem nikde...ale dakujem...
@ivivaiveta napríklad kalvíni v kostoloch nemajú žiadne sochy, maľby. Myslím, že len rimokatolícky farár (alebo gregokatolícky? pletie sa mi to) sa nesmie ženiť, reformovaní áno - naštuduj si
Máme oslavovať p. Boha bubnami, trúbami, t.j. umením, teda si myslím, že ho môžme oslavovať aj iným umením. Nemá sa klaňať rôznam modlám.
@horana nehovorím o náboženských vetvách (odnožiach), ale o základnom učení. Mohameda v určitom zmysle obdivujem.
@demo no neviem, pre mna ta otazka nikdy nebude po funse...niekto je taky, ze proste ide s davom, bez toho, aby sa zamyslel, preco a kam ten dav ide...
co sa tyka encyklopedii, ucim sa na statnice, mam co citat 😕 ..neviem, preco som si myslela, ze napr. katolik mi tu z fleku napise, ze pre to a pre to je to tak, ako to je...alebo ze preco je presvedceny, ze bude "spaseny" a nema najmensiu pochybnost o tom, ze "ide spravnou cestou"...
@demo tak ale preto, ze nechodim do kostola napr. som tu bola poucena, ze nerobim dobre, nedodrziavam uz neviem co a teda nemozem ocakavat, ze sa Bohu pacim...
@ivivaiveta tak ak ti ide o taku odpoved,napisem ti ja 😀
nemam najmensiu pochybnost,ze idem spravnou cestou-horsie je to uz s presvedcenim,ze nerobim Bohu hanbu 😒 ...teda,ze som az taka dobra aka by som mala byt,hoci...velmi sa o to snazim
co sa istoty spasenia tyka-som si ista tym,ze Jezis na tento svet neprisiel "len tak",ale ze svojim prichodom,ucenim,smrtou otvoril ludom "istotu"...istotu yoho,ze na tomto svete sa len tak bezcielne neprocidurujeme,ale ze mame nejaky smer...dal nam svojim zivotom priklad ako s laskou smerovat do neba k nemu,resp.s laskou ist do neba aj s ludmi z nasho okolia-nie,nie tym,ze ich budeme nutit,aby "uverili,ze jedine krestatsvo je to prave orechove,ale tym,ze sa budeme tu lasku zit aj s ostatnymi...
kazdy sme jedinecna bytost,kazdy ma dvere "do neba"otvorene....az nas zivot ukaze,co a ako
iba prislusnost k nabozenstvu z nas lepsich nerobi
no a ako jedinecna bytost a tym,ze za mna Jezis zomrel neverim v prevtelovanie....pretoze by jeho zmrtvychvstanie ako take nemalo zmysel...lebo stale by sme sa tocili dookola a nevdidim zmysel v tom toceni a tym tocenim sa straca jedinecnost,jedinecnost bytosti,za kt.zomrel na krizi=pretoze verim,ze na krizi zomrel aj konkretne za mna
nemozem ale povedat,ze moja "viera"je ukonceny proces...nie je,vztah k Bohu sa kazdy den buduje a meni
bohuzial je pravdou,ze v casomked sa mi dari obcas na neho zabudnem...no a vsetky zivotne milniky ma vzdy vo viere posunuli dalej..zmenili ju...
Boh sa dotyka srdca cloveka....meni ho ...obracia k sebe...a myslim,ze kazdeho cloveka sa dotkne-akurat cas a miesto si vyberie ON 😉
@horana áno vlažnosť vo viere je určite na škodu, aj Ježiš povedal, že "nech vaše slovo áno znamená áno, vaše nie, nie“, takže sám Ježiš bol proti vlažnosti. Taktiež slovo v Knihe Zjavenia sv. Jána však jasne
hovorí: „Poznám tvoje skutky, že nie si ani studený ani horúci. Kiež by si bol studený alebo horúci! Takto, že si vlažný, ani horúci ani studený, už-už ťa vypľúvam z úst“
Presne ako hovorí @demo - to, čo už bolo z písma prispôsobované človekom a jeho potrebám, to, čo sa prekrútilo v záujme doby a v záujme človeka atď. nie je s učením Krista.
Skutočnú odpoveď na všetko človek nájde v živote a nasledovaní Krista - tam nie je žiadne krviprelievanie, žiadne tresty, odcudzovanie, je tam odpúšťanie, láska a "choď a už viac nehreš".
Nemôžem sa vyjadriť k prípadu, ktorý píšeš, nakoľko vôbec som o tom nepočula (málokedy pozerám správy).
Na celkovú zmenu vnímania treba úprimne veriacich, žiadnych pokrytcov, z radov celej cirkvi (duchovní, veriaci, rehoľníci...), ja to práveže vidím celkom optimisticky, už zvolením súčasného pápeža sa vniesla ľudskosť do radov cirkvi. Celkovo zmeny nejdú možno tak, ako by sme si predstavovali, ale ja tam posun cítim...
Zaujímavá téma diskusie , Ktoré náboženstvo je to pravé? Ježiš povedal, že strom poznáme podľa ovocia. Dobrý strom prináša dobré ovocie a zlý strom zlé...treba si možno urobiť výskum, aké ovocie prináša ktoré náboženstvo..Položiť si otázky napr. podporuje pokoj alebo sa zapája do vojen a politiky? drží sa presne toho čo učí Biblia alebo učí svoje náuky? ako sa k sebe správajú členovia náboženstva? aký názor majú na manželstvo, rodinu....atď...je toľko otázok ako sa dá prísť na to, ktoré náboženstvo je to pravé. 🙂
Aj ja by som chcela pridať príspevok. Ja som bola vychovávana ako katolícka. Ale ked som sa vydala tak už nechodím do kostola. INáč manžel je jehovovy svedok. Je tu niekaja taká skúsenosť. Dakujem za každú radu.
@martina054 a akú radu potrebuješ? Z tvojho príspevku to nie je dosť jasné...
@0silvia0 že čiv má niekto takú istú skúsenosť ako ja
@martina054 máš problém s manželovým náboženstvom? Alebo chceš opäť začať žiť svoju vieru?
@0silvia0 nie len či je tiež niekto takej situácii ako ja
@martina054 hm...a preco si prestala chodit do kostola?
inak...je tu dost zien,co maju manzela inej viery...
@terezka1947 ale nie takej ako Ja
@martina054 ja som bola katolíčka- dokonca som hrávala na organe v kostole-čiže zarytá katolíčka..zobrala som si muža, ktorý bol tiež Jehovov svedok, ale svojim správaním a tým ako mi odpovedal na moje otázky z Biblie, a všetko podkladal Bibliou ma presvedčil a ukázal na základe skutkov, ktoré náboženstvo je pravé...takže aj ja mám takú skúsenosť ako Ty 🙂
@martina054 myslim,ze aj takej
aky je to rozdiel?ked niekto do kostola chce chodit a najma,berie svoju vieru vazne-bude tak robit aj po svadbe-minimalne sa s partnerom dohodnu
ak su obaja skutocne veriaci-respektuju sa navzajom,s vychovou deti to bude narocnejsie,ale da sa
ak jeden je 'menej"veriaci,ustupi druhemu-mozno pre pokoj v rodine,mozno z pohodlnosti,mozno lahostajnosti
alebo su obaja vlazni a nebudu vieru riesit obaja...
@luccinka23 a on chodi do kostola alebo vy chodite ku nim??? mozem si vas dat do priatelov ? a popisat si o tom??

@horana ach jaj, tieto krvavé traktáty... v minulosti sa udiali fakt hrozné veci. Ale treba si uvedomiť jednu vec - cirkev tvoria konkrétni ľudia. Tí konkrétni ľudia nemôžu za udalosti, ktoré sa spáchali pred stovkami, desiatkami rokov. Nemôžeme obviňovať súčasných kresťanov z križiackych vojen. To ako by sme obviňovali všetkých moslimov z terorizmu, alebo všetkých nemcov z nacizmu (príklad). Všetky vojny sú zlé, je to zlo, ktoré sa dopustilo, koľkokrát bolo zneužité meno Boha pre zlo... tisícky ľudí trpelo pre rozhodnutia nesprávnych ľudí...
Ale čo urobíme my teraz v súčasnosti s minulosťou? To, čo sa stalo, sa neodstane. Zostáva len poučiť sa, nezopakovať rovnaké chyby. Myseľ ľudí celkovo aj v cirkvi sa mení pomaly, nejde zo dňa na deň vymeniť myslenie na iný level. Nemajú všetci 25 rokov a mladícku energiu meniť svet. To ani nejde, všetko ide takými krokmi, akými sme my, ľudia schopní prijímať jednotlivé postupnosti vo vnímaní. Pre ilustračný príklad: nedá sa chcieť od 80-ročného človeka aby mal vnímanie, správanie, entuziazmus 30-ročného. Prečo? Pretože prešiel inou školou života, má iné myslenie, iné priority, žil niečo iné ako sa žije dnes...
Nechcem zľahčovať perzekúcie a krviprelievanie v minulosti, ale teraz čo? Majú sa kresťania teraz cítiť previnilo za to, čo sa stalo pred 1000 rokmi?