Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
Vidim ze tato diskusia vyrrazne odbocila od temy
@adsumus tu je to teraz asi búrlivá diskusia rôznymi inými smermi, a to je dosť osobná vec, ktorá by teraz sem nemusela zapadnúť - ale tá myšlienka je podľa mňa kľúčom k odpovedi na hľadanie "pravého náboženstva". Preto som to napísal, i keď som nenapísal svoje konkrétne odpovede. Aj tak ich musí každý nachádzať sám. Ale náboženstvo je v tomto zmysle tak trochu vedľajšie (i keď nie celkom), pretože aj príslušníci jedného a toho istého náboženstva môžu mať niekedy v srdci iné postoje a v podstate iného Boha. Záleží, ako sa k iným správajú, prejavujú, o čo im ide a aké majú spôsoby atď.
Napr. keď by som si zobral príklad z Biblie - príbeh o milosrdnom Samaritánovi. Ktorý človek v tom príbehu mal "pravé náboženstvo"? Z určitého pohľadu bolo pravejším náboženstvom židovstvo, ako samaritánstvo. Avšak tu to trochu Ježiš dal do inej roviny, keď sa správne zachoval príslušník z ich vtedajšieho pohľadu (z pohľadu Židov, ale aj učeníkov) nepravého náboženstva. osobne nie som zástancom zjednodušeného čiernobieleho videnia.
@jaron ja reagujem lebo si myslím, že aký je Boh, ake má umysly, my nevieme, ved to je predsa nemožné, napríklad Matka Tereza písala, že ona necítila Božiu prítomnosť.
http://www.foxnews.com/story/2007/08/24/mother-...
my ako ludkovia by sme mali len zo svojho osobneho pohladu hladať, čo nás naplna, čo nám pomáha a čo nám ubližuje. a hlavne vnímať názory iných ludí, pýtať sa a odpovedať.
@adsumus ja si myslím, že Boha môžeme spoznať, hoci platí aj to, že nemôžeme 🙂
ide o uhol pohľadu a o čo v tom poznaní ide. Nemôžeme ho preniknúť v zmysle akoby fyzickom, uchopiť ho, úplne ho obsiahnuť.. avšak môžeme ho poznať a poznávať v tom, čo On pokladá za dôležité, aby sme poznali - a to je jeho charakter. Áno, je to výslovne osobná, intímna rovina každého človeka. Tiež si myslím, že Bohu ide o úplne poznanie: v zmysle intimity, mať vzájomný dôverný vzťah s Ním, nie iba nejaké intelektuálne znalosti o ňom. On sa potom dokáže prejavovať cez človeka - obetavosť, láska, nesebeckosť, dobroprajnosť... to sú niektoré jeho prejavy.
@horana1 ja sa pýtam ohladom energii, lebo mne sa stalo, že moja blízka osoba sa dala kvázi liečiť na dialku, lenže chyba lávky, bola som doma, osobe som vynadala, že je krepá, ale ona nie, aj napriek mojim pripomienkam, ona sa ide velice liečiť na dialku, lenže akosi to nevyšlo, liečitelka následne hlásila, že tam má dotyčná osoba energeticku rušičku, asi nejaký elektický spotrebič, ale nič tam nebolo, len ja, a dotyčna kvazi liečená osoba sa spetne uvedomila, že kto kvázi vie energiu dávať, vie asi aj kvázi odoberať a prestala s týmito kravinami. ale fakt ma to nasrdilo aka drzosť. a čo viem tak tieto názory ludia su rozdelení podla energetických polí, ale ty asi nevieš posudiť, chápam.
@adsumus Tito liecitelia su cca 95 perc. podvodnici. A aj ti co nie su a nieco naozaj vedia, je to casto len ciastkove, preto byva nezodpovedne sa im zverit, lebo to moze naozaj narobit viac skody ako uzitku. Cokolvek co si clovek nevyrovna vlastnym usilim, aj tak nebyva trvale a obvykle po case sa vrati (aj s urokmi).
Nicmenej naozaj duchovni ludia, maju moc liecit, ako mal aj Jezis.
Co je to rozdelenie podla poli je nejasne, zalezalo by ake druhy su myslene podla akeho kriteria, akonahle je nieco "jemnohmotne" vnimanie toho sa moze od kultury ku kulture, od cloveka ku cloveku lisit.
@adsumus podla toho co konkretne myslis tym vediet, ked myslis diagnostiku na dialku, tak naozaj nie, ale co sa tyka poli ono je to skor o vnimani, su ludia, ktori vobec nepouzivaju tuto terminilogiu (ktore je sama o sebe iba konceptom) a aj tak napr. kazda mama je ciastocnou liecitelkou...podla mna skor tvoje vyjadrenia ukazuju na nejaky pevne zakoreneny koncept popisu, na ktory sa snazis naroubovat svet. Ked by si skusila cvicit napr. povodne taoisticke cvicenia mnohe by sa ti objasnilo, alebo uz napr. aj jogu.
pre mna su tie "prave" nabozenstva bud judaizmus alebo islam. Krestanstvo ma s Jezisom a Mariou nevie presvedcit.
@jaron zaujimava podtema.. ja som sa od isteho casu zacala skor pytat ze co je boh namiesto kto je boh lebo mi nejako zacala vadit predstava ze je to ujo ktory sa na nas z neba pozera. tym netvrdim ze to niektore nabozenstvo tak uci ale ked som bola mala tak som si to myslela.. teraz to chapem tak ze boh je uplne vsade aj okolo nas aj v nas..
p.Boh je možno niečo ako energia, všadeprítomná energia, dobrá, všemohúca energia....
každý človek niečo vyžaruje, aj vlnenie myšlienky sa dá merať.
A niekto dokáže s energiou pracovať aj na diaľku, aj cítiť rušivý vplyv - no elektrická energia práčky je iná (ak sa nemyslí práčka = osoba) ako enargia rušičky - inej osoby, tú cíti.
To vyžarovanie nemusí cítiť len veľmi citlivý človek, však keď niekto príde, môžme cítiť jeho náladu - alebo len tak, máme z neho dobrý pocit, alebo nepríjemný....
Ja sa nepriklanam k ziadnemu nabozenstvu, je smutne, ako ludia dokazu sprznit myslienky spititualne vyspelych jedincov. Pre mna nie je pravy ci lavy boh je Len jeden a pre mna je to energia z ktorej pochadzame a ktora je v nas.
Tao Te Ching je uzasna knizka, treba najst ale dobry preklad, ja som citala niekolko, kym som si nasla ten svoj a ten som si kupila.
@trisssha Pytas sa o 22:05 simik14, ale ked mozem, napisem ti ako na tieto otazky nazeram ja.
Kde bol Jezis pred zrodenim sa v Biblii vyslovene neuvadza, nicmenej je viac indicii ze reinkarnacia bola v Biblii, ale bola odstranena. Co zostalo, napr. Jan Krstitel bol znovuzrodeny prorok Elias, v Matusovom evanjieliu v 17.kapitole, 12.-13.vers: „12...ale hovorím vám, že Eliáš už prišiel, a nepoznali ho, ale mu urobili všetko, čo chceli. Tak bude od nich trpieť aj Syn človeka. 13 Vtedy porozumeli učeníci, že im to povedal o Jánovi Krstiteľovi“.
alebo v Janovom, kde sa uvadza "učeníci (sa) pýtali Ježiša, keď prišli k slepcovi, kto zhrešil, že je slepý od narodenia, ci on alebo jeho rodicia. Ježiš im dal odpoveď: „Prejavili sa na ňom skutky Božie.“" co sa vysvetluje tak, ze Bozie skutky vo forme uzravenia sa nemohli prejavit iby v jednom kratkom pozemskom zivote, ale po zasluhe bozej spravodlivosti az neskor.
Mnohi vymenuvaju koncily, kde bolo z Biblie vynate to a one. Tazko sa uz dopatrat povodnych verzii, ked sa ale pozrieme na ucenie Biblie, idea reinkarnacie nie je vobec nutna. Je to podobne ako v budhizme, kde Buddha tieto a podobne otazky povazoval za uplne zbytocne odbocenie od Cesty, casu na ktoru je malo, ked sa ho isty mladik pytal ako ho ma nasledovat ked potrebuje najprv vediet Buddhov nazor na to ci je svet konecny, alebo vecny, ci je dusa a zivotny princip jednym alebo nie, ci existuje Buddha po smrti a ci nie, ci existoval pred zrodenim a ci nie...tych 10 slavnych otazok, na ktore Buddha odpovedal:"Je to také isté, ako keď šíp s otráveným hrotom zasiahol istého muža a priatelia mu priviedli lekára, ale ten muž povedal: Nedám si tento šíp vytiahnuť skôr, kým neviem, kto je ten muž, čo na mňa vystrelil, či je to vojak alebo kňaz, mešťan alebo roľník, či je veľký alebo malý, alebo človek strednej postavy, či je čiernovlasý alebo hnedovlasý... No ten muž sa nikdy nedozvedel dosť, pretože medzitým zomrel."
Duchovny ucitel je v tomto zmysle ako lekar, treba sa vsak sustredit na podstatne otazky, veduce k tomu co hlasa. V pripade Jezisa, je cele ucenie o tom, aky byt aby clovek dosiahol Nebeskeho kralovstva. Sustredit sa prilis skoro na take "metafyzicke veci" moze sposobit ze clovek ich ani spravne nepochopi a ich odpovedanie ho naopak moze este vaic zmiast, este nema na to aby to pochopil. Naopak po "vylieceni" bude mat dost casu si to zistit/prijde na to aj sam/bude mu to uz jasne.
Takto to chapem ja.
-Kde je teraz? No vo Vecnom zivote v Bozom kralovstve, odkial stale posobi.
A ci je jediny? teda:
Rim 8-14: "Veď všetci, ktorých vedie Boží Duch, sú Božími synmi."
Cela Biblie je navod ako sa stat podobnymi Jezisovi, ako sa zdokonalit a dosiahnut Bozieho kralovstva skrze vieru v Neho. Symbolicky povedane, je to navod na cestu vedomia, od Adama ku Kristovi, ktore moze nastupit a prejist kazda dusa.
Este k Taoizmu, mnoho ludi ho chvali, vyzera milo a nekomfliktne, dobre sa to cita, napr. uz aj jeho zaklad Tao Te Ting, nicmenej si myslim ze skutocne malokto mu vobec rozumie do dosledkov (sama si vobec nefandim). Nakolko pochadza k tak davnych dob a kultury odlisnej od nasej z uplne inym sposobom premyslania a asociaciami, takze napriek tomu ze ako kazde velke dielo je nadcasove, nie vzdy je uplne zrejme co chcel autor cim povedat. Jednak ako tu uz bolo spomenute, preklady su roznej kvality a kedze original je pisany tak, ze sa da prelozit na velmi vela rovinach, zvadza to potom k sirokej skale vykladov. Mne sa paci chvala slabosti, ktora je vlastne silou, pripodobnovaniu k zivlu vody na viacerych miestach a vyzdvihovanie jej kladov, a drzania sa v pozadi, evokuje to Jezisove nastevenie druheho lica, nicmenej samozrejme nie pasivity a nechania sa obtlkat.
Paci sa mi napr. tento vers z neho, ktory je tak v protiklade k tomu ako sa mame chovat podla meritok modernej konzumnej spolocnosti, kde sa Lao´C vyznava:
Lidé světa jsou samá veselost,
jako by slavili velký svátek,
jako by se vypravovali na jarní karneval.
Jen já jsem váhavý,
jako děťátko, které ještě po ničem nevztáhlo ručku,
jako novorozeně, které se ještě nezasmálo.
Jak se to potácím sem a tam,
jako bych neměl, kam se uchýlit!
Lidé světa mají nadbytek,
jenom já vypadám, jak bych ztratil všechno.
Mé srdce, toť srdce hlupáka, věru!
Jak jsem popletený!
Lide světa jsou samá osvěta,
jen já jsem jako ve tmách.
Lidé světa jsou tak čiperní, tak sebejistí,
jen já jsem tak sklíčený, tak těžkopádný.
Jsem zmítán, ach, jako moře!
Pln neklidu, ach, jako bych neměl, kde spočinout!
Lidé světa jsou vesměs k něčemu,
jen já jsem tak jalový, tak neužitečný.
Já jediný se liším od ostatních,
neboť ctím živící matku.
@horana1 ten preklad je velmi divný, ocenila by som link. Pre porovnanie anglická verzia, uplne o inom.
Chapter Twenty
Enlightenment of the absolute Tao can free a personfrom worries and sorrow.
How much is the difference between a respectful response and an angry response?
How great is the difference between good and evil?
What people naturally fear, one should also fear.
One’s endless desire can result in negligence of the true nature of life.
People like to pursue after excitement as if they were ascending the terrace in spring and celebrate a sacrificial feast.
But I alone remain quiet and calm like an infant who is pure and innocent.
And I alone appeared to be lost like one who has nowhere to go.
All people have a surplus, but I alone was simple and left out like a fool.
People seemed bright and shrewd, while I seemed dull.
People like to dispute, while I alone remain quiet.
I am calm and peaceful like the boundless ocean.
I am open-hearted and free like the wind blowing high above the sky without hindrance.
Everyone thinks of themselves as capable and outstanding while I appeared unlearned.
I am the only one to be different from others for I value highly the Great Tao and joyfully act
accordingly.
@adsumus ja osobne davam vzdy prednost anglickym prekladom ak sa da lebo v anglictine sa da nieco povedat asi najviac vseobecne. ked si citam zivotopis alebo o historii tak je to jedno ale takymto kniham by mal ten co to preklada aj rozumiet. z toho ceskeho prekladu som nemala velmi pocit ze ten co to pise je az tak so sebou spokojny ked je iny ako ostatni..
@trisssha okrem iného napr. je Ježiš výnimočný tým, že jeho učenie sa nedá oddeliť od neho. Samozrejme časť áno, ale podstata je priamo o ňom, on je centrom a veľa vecí by nedávalo zmysel bez neho (ja som Cesta, Pravda i Život, baránok zabitý od počiatku sveta, baránok, ktorý sníma hriechy sveta, prídem pre vás a poberiem si vás k sebe, kto má syna má život, kto nemá syna, nemá život, Boh nám dal večný život a tento život je v jeho Synovi...). Ak by bol len ďalší z radu učiteľov, niektoré výroky by znamenali, že je buď klamár alebo pomätenec, logiku dávajú, ak je Spasiteľ, Boh.
Čo sa týka otázky Syna, Otca a Ducha, viem, že to vyvoláva kopec diskusií, emócií a názorov. Ťažko je to pochopiť celkom našou ľudskou logikou - byť jedno v podstate, úmysle, charaktere a pritom v troch osobách. Avšak logické je aj to, že ak je Boh naozaj Boh, tak prečo nie? Prečo by si nemohol dovoliť aj to, čo nemôže celkom naša logika obsiahnuť, čo nás presahuje, čo nemôžeme uchopiť celkom?
Čiastočne sa to dá prirovnať k človekovi: je muž, je žena a z ich lásky sa rodí dieťa. Žena, muž a dieťa - žena je človek, muž je človek a dieťa je človek, jeden druh človek a predsa tri osoby. Je to čiastočný obraz, pretože ako som už písal, Boha nemôžeme po tejto stránke obsiahnuť a uchopiť celkovo, nemôžeme obsiahnuť nekonečnosť, čosi, čo nás presahuje. Môžeme však pochopiť charakter tejto bytosti, keď je v jeho záujme nám to umožniť. A už príklad troch osôb naznačuje, že Boh sám o sebe je vzťah, je láska, už sám o sebe existuje vo vzťahu. A niet lepšej možnosti pre poznanie jeho charakteru, ako keď sa nekonečná bytosť stane jedným z nás.
@trisssha Myslim, aj ked nemozem za nich hovorit, ze krestania beru Jezisa ako syna Bozieho tym ze bol pocaty Duchom Svatym. Teda ze nemal fyzickeho otca, podobne ako Adam, ktory mal ten isty "titul".
Zaroven to vsak moze byt aj obraz, kedze napr. Judas ma titul Syn Zatratenia a tym sa tiez nemyslelo ze jeho otec bol nejaky nicitel alebo co, len je manifestaciou zatratenia, rovnako Jezis je manifestaciou Boha. Ma jeho kvality.
Zaroven vsak je v Biblii aj oznacenie Syn Cloveka, co je ista vyvolenost, mesiasstvo v tej dobe.
Podla mna nie je ani tak dolezite ci Maria bola fyzicky panna (alebo minimalne ako duchovne podobenstvo jej cistoty), nakolko ked niekto je schopny uverit - ako muslimovia a/lebo judaisti uz len tomu ako Boh uplacal Adama z hliny, na existenciu horiaceho krika, cez ktory prehovaral k Mojzisovi, divy a rany ktore skze neho urobil v Egypte a to su co sa tyka "logiky" tiez uplne haluze, postavene len na to ci niekto veri ci nie, ta panenskost Marie je uplne rovnakeho druhu. Ze to nahodou judaisti a moslimovia, ako aj niektore krestanske odnoze odmietaju je vedlajsie. Sami uz veria dostatocnym na prvy pohlad uletacinam, len preto ze sa tak rozhodli.
U krestanov je hlavne to ze prave cez osobu/archetyp (zmrtvyvstaneho a vecne ziveho) Jezisa mozu dojist k Bohu a ze uprimna viera v Neho moze vykupit.
Zidia sice na prichod niekoho takeho cakali, ale potom ho odmieti a zavhrli a to ze sa nim prehlasil bol dovod ich hlavneho popudenia a nenavisti voci nemu.
@adsumus V pripade Tao Te Ting nie je anglictina original, cize porovnavat anglicky a cesky preklad a z toho nieco vyvodzovat nie je prilis stastne, oba su totiz len prekladmi. Anglickeho urcite exsituju mraky co sa tyka poctu roznych verzii. Anglickych prekladatelov nepoznam referecnie, ceske uz viac.
Co sa tyka slovenciny/cestiny, ceske osobne povazujem za zdarilejsie.
Tu ich mas vsetky, mozes si porovnat rozne verzie: http://tao.kvalitne.cz/ ja v nich diametralny rozdiel nevidim a uz vobec by som si bohorovne nedovolila hociktory z nich oznacit za divny, bez toho aby som to vedela dokazat a vyargumetovat.
Z toho co som vypichla - ani nie cely, ale od cca 1/3 tej 20.tej kapitoly je to z prekaldu Jiriho Navratila a Libora Wagnera.
Ked sa tyka hodnoteni kvality a autenticnosti zo strany odbornikov za 2 najlepsie spomedzi ceskych sa pokladaju preklad Krebsovej,ktora je spickova sinologicka, jej preklad sa povazuje za filozoficky premysleny.
Ta predmetny kus text prelozila takto:
Ó jaká bezútěšnost ! A její meze dosud nelze dohlédnout !
Davy se radují z veselí,
jako by slavily obětní hostinu,
jako by stoupaly k terasám o příchodu jara !
Já jediný zůstávám tichý a neúčastný,
jako bych byl bez tvaru a znaku,
jako dítě vzešlé z lůna, které se dosud neusmálo.
Ztracen jako poutník, který nemá kde spočinout.
Všichni lidé jsou naplněni a v nadbytku,
jen já jediný jako bych byl zapomenut !
Běda ! Mé srdce je prázdné jako srdce pomatence !
Jsem tak nevědomý a zmatený !
Lidé tohoto světa jsou plni světla,
jen já jediný jsem jako v temnotách !
Lidé tohoto světa jsou čilí a obratní,
jen já jediný jsem zemdlený a netečný !
Jsem pustý jako moře, zmítán a hnán -
jako bych neměl kde zakotvit !
Lidé tohoto světa jsou schopní a prospěšní,
jen já jediný jsem bezcenný a k ničemu !
Já jediný se liším od ostatních,
neboť ctím a velebím Matku - živitelku všeho.
Potom 2. nejlepsie hodnoteny je jednak medzi citatelmi preklad od Krala, tiez odborny a pritom asi najrozsirenejsi. Ten prelozil takto:
Mnoho lidí se stále usmívá
jako když vedou býka k obětišti
jako když stoupají na terasy o jarních slavnostech
jen já jsem ke všem netečný
jak dítě, jež dosud nedalo znamení
jak novorozeně, které se dosud nerozesmálo
sem tam se potácím sem tam
jako bych neměl kam jít!
Všichni mají víc než dost
jen já jak bych všechno ztratil
Mám duši idiota
tupou, tupou hlavu
z ostatních to zrovna svítí
já jediný mám v hlavě tmění
všichni tak čilí zvídají
jen mně je trudo, těžkko
Zmítán a smýkán
tak jako na moři
nahoru dolů, dolů a nahorů
jak bych se neměl čeho zachytit!
Ostatní všichni mají k čemu být
jen já jsem hloupý a k ničemu!
Já jediný jsem jiný
dávaje přednost té krmi
kterou skýtá Matka!
Mozno by si mohla pridat svoj nazor co povazujes za divne a ako by si to sama urobila lepsie.
Ja si rada precitam aj rozne anglicke, nie je to problem, ale aj "nase" a skor ze by sa mi vylucovali sa mi navzajom dolnaju, kazdy mierne inym aspektom.
@horana1 ja ti poviem tak, ze mne ten preklad, čo si dala dojde netaoistický, preto som si kukla anglicku verziu a ta mi dojde taoisticka. toto posledne mi tiež dojde ako nie preklad ale interpretcia textu. až dezinterpetácia, povedala by som že moje ponímanie taoizmu sa uplne vylučuje s týmto prekladom. nejaka matka skýta čosi kdesi 😕 pre mna desivé. pardon, že opeť len tak neodborne, hrnce.

@jaron prečo? napíš aspon do ip