Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
@aamelkaaa a zasa sme pri tom, ze riesime druhych a nie seba. Úprimne veriaci človek rieši svoj vzťah k Bohu a nie vzťahy ostatných k Bohu. Kašli na to, ako vnímajú vieru ostatní, to je ich viera, ich vzťah, ich zmýšľanie. Toto treba pochopiť tak, ako tu bolo už spomínané. Ty neovplyvníš vnímanie iných ľudí, nechaj to na nich. Ty môžeš ovplyvniť jedine seba, svoje vnímanie, ostatné nerieš... každý má svoje svedomie, svoje vnímanie, svoj život.... Toto je obrovská chyba, že človek rieši ostatných akože veriacich alebo praktizujúcich a považuje to za normu veriaceho človeka. Ale veriaci človek nie je trpiteľ, ktorý má čakať na pečené holuby, má sa nechať otĺkať a v živote len trpieť a ohovárať ostatných. Toto je zlá optika, úplne z opačného konca, ako by to človek mal vnímať.
Ale ja ťa nechcem presviedčať, to nie... ale budovať si odpor k viere cez správanie sa iných ľudí nie je tá správna cesta určite.
@aamelkaaa Podľa mňa by dobré skutky nemali byť konane preto, lebo Boh to vráti a teraz automaticky čakať na to, že kedy, ako..to je také pokrytecke...niečo za niečo. A rozdiel medzi veriacim a neveriacim je v zmysle zivota, pohľade na svet. Boh nie je nejaký džin, ktorý veriacim dáva navonok nejaké úžasne veci ( pevné zdravie, nové autá, povýšenie, čistú pleť ). Úprimný veriaci v Ňom nachádza vnútorný pokoj, zmysel, dôvod na úsmev. 🙂 Chápem, že si z toho znechutená...falošná a pokrytecka viera od pravého vzťahu s Bohom odrádza viac než čistý ateizmus.
@aamelkaaa no áno, ale osobne môžem povedať, že pokoj toho typu dáva iba Boh... 🙂 taký dlhodobý a trvalý, ktorý človeka neopúšťa ani počas veľkých ťažkostí ... úprimne podľa osobnej skúsenosti môžem povedať, že som veľa veci skúsil pri hľadaní pokoja, ale žiadna taký nepriniesla ( iba taký, ktorý sa veľmi rýchlo vytratil )
@aamelkaaa hmmm
Zaujimave je citat Tvoje nazory.
Zeny nemusia trpiet pri muzoch,kt,im ublizuju,ziadna Cirkev to po nich nechce,je to rozhodnutie zeny,ze s tym nic nerobi.
Veci medzi nebom a zemou nie su podla mna nahody.
Neverim na ziadne dalsie zivoty,lebo som jedinecna bytost stvorena Bohom a keby aj nie 😀 -Jezis zomrel pre to,aby sme mali buducnost v nebi 😉
Na svete zlo a problmemy nerobi Boh,nemoze ani za nespravodlivost-to si robime my,ludia
Dostali sme od Neho slobodnu volu-ci budeme robit dobre a ci zle,je to na nas....aj dosledky za to,co robime si ponesieme
Co s dobrymi a zlymi????
dobra otazka-ale asi lepsia je-ako MY vieme,kto je DOBRY a ZLY????
hej,su situacie,ze to vieme posudit jednoznacne-trebars nejaka umyselna a zakerna vrazda,dlhodobe tyranie,atd
ale ako inak vieme posudit druhych???ze ohovaraju?aaa,mozno robia ine take uzasne veci,ze to "ludske"ohovarianie je totalna prkotina
nevidime do srdc ludi-nastastie,ci chvalabohu tam vidi iba BOH
mne sa v puberte starsne nepacila jedna vec:
preco clovek,kt.od narodenia sa snazi byt akoze dobry...aj chodi a berie vazne kostol,atd sa moze dostat do neba rovnako ako clovek,kt.sa akoze "obrati"tesne pred smrtou a trebars aj skutocne olutuje nejaky strasny cin-to mi prislo strasne nespravodlive
noooo....nespravodlive
ono to spravodlive je,lebo nikto nie je dokonaly,aj ked sa clovek vsemozne snazi,vzdy daco vyparati-lebo je jednoducho clovek,je len na nom,ci chce v tom zle pokracovat,ci opat nejaka sebareflexia a ide dalej a snazi sa odznova.
a tu skutocnu uprimnu lutost my nevidime,nevidime ju na ludoch co su na spovedi kazdy mesiac,nevidime ju na ludoch na smrtelnej posteli-ale kazdy z tych skupin ma pravo na lutost a na odpustenie
co a ako s nami bude vie len Boh,nam sa "staci"iba snazit byt dobrymi-ale je to tazke,fakt tazke a mas pravdu,to desatoro furt porusujeme,dennodenne,preto aj ta spoved je casta,je preto farizejstvoist na spoved a dalej akoze pachat zlo?mozno,ale urcite by si vsetci ludia nedali tu namahu vrtat sa vo svojom svedomi stale a stale si ho ist davat dokopy pri spovedi.
Pozri,mas moznost byt tou lepsou krestankou a ukazat ostatnym ake to ma byt,teda aj tym babakam,co ohovaraju,len co vyjdu z kostola 😀
citala som jeden vyrok a velmi s ami paci-a snazim sa ist podla toho v zivote:
Zime tak,aby z nasho zivota mohli ostatni usudit,ze nie je mozne,aby Boh neexistoval.
Mas svoj zivot,svoje presvedcenie,vobec Ti ho neberiem,tymto celym som Ti len chcela ukazat svoj pohlad,nazor....
pekne sviatky
Zaujimava tema a samozrejme "boj"
@oktoberka a co maju urobit tie tyrane zeny? Muz je v nedelu v kostole,pride domov zmlati deti,znasilni zenu a ona cusi,lebo viera jej nedovoli sa rozviest.....
Mna by zaujimalo, ako vase deti v skole riesia vznik zivota ,ked sa na nabozenstve ucia jedno a na biologii druhe?
A stojim si za tym, ludia sa modlikaju za zdravicko, ale aby jedli zdravo ich ani nenapadne. Cest vynimkam. To je to iste ako obezita/chudnutie. Babka nebola spokojna ked som mala kg navyse. Nechcela ma vidiet tucnu. To je problem o tom sa nehovori... Schudla som, no stale mi vynukovala kolace. Pred suvislostami si zakryvala oci, ze mi tym ublizi a priberiem. Lebo ona mala v mladosti stihlost zadarmo, jedla kolace na tony a podla nej sa z toho nepribera.
Nema pre mna zmysel byt v takej viere, kde nedodrzim desatoro ani den. Ked neviem podla toho zit, tak to asi nezijem. A nebudem sa chodit ani nikam z toho spovedat. Niekedy som mala pocit, ze knaza pri spovedi obtazujem.
Zaujimave je to, ze dieta sa uz narodi s dedicnym hriechom. 😀 Chudatko, nic lepsie nezdedi len hriechy. 😀
Tato viera je len o sireni STRACHU. Asi aby ludia viacej posluchali na svete. 😀
Na zamyslenie je este to, ze vacsinou zijeme to, co nam ini vtlcu do hlavy. V akej svorke zijes, s takymi vlkmi vyjes. Mne davalo zmysel ako dietatu zit ako krestan a dava mi to zmysel aj teraz, ked zijem prevazne medzi neveriacimi ludmi a ti mi to logicky vysvetlili neexistenciu Boha. Mozno aj vacsina ostatnych ludi je taka, ze sa necha presvedcit. Oba tabory maju svoje argumenty, obe varianty by davali zmysel. No mne uz dnes ta prva zmysel nedava. A nic sa mi v zivote nezmenilo odkedy nechodim do kostola, jedine to, ze neodriekavam denne to iste vecer v posteli a ze sa necitim vinne aj ked zahresim. 😀 Necitim strach za vsetko co urobim, lebo tu je hriech aj dychanie. V takom hriesnom svete... Tusim dieta s prvym nadychom dedi tie hriechy, ci ako? 🙂
A zaujimave je aj to, ako niektore celebrity boli krestania a teraz su budhisti a chodia do mesity a medituju. Ale taka meditacia a cvicenie jogy aspon je na nieco.
A este vzdy ked sa spomenuli evanjelici u nas doma, to bolo vyslovovane ako, ze to je nieco divne, zle a ine... A jehovisti... nezaoberala som sa nimi, ale cirkev je vsetko jedna banda a sekta a je jedno ako sa to bola.
Proste kto sa kam narodi, to je mu vtlcene do hlavy ako spravne. A nielen vo viere, ale aj v jedle, sposobe zivota... su rodiny co nakupuju v sekaci a take co im je to hnusne. Dieta to vsetko prebera. Vsak sa uz ludia preberte.
*vola
@natalka13
@aamelkaaa 🙂
baby,klidek 😉
za seba mozem povedat,ze tato a podobne diskusie mam rada,lebo ma nutia premyslat a posuvaju dalej
a co sa mojich prispevkov tyka,tak som pisala iba svoj pohlad na vase nazory,tak ako aj vy ste reagovali na moje-urcite som nemala v umysle tvrdit,ze ta prava viera je ta moja a uz vobec neboj moj ciel presviedcat vas o nej,mam co robit sama zo sebou,aby som bola lepsim clovekom,nez aby som tu riesila,ze niekto ma byt taky alebo taky.
zijme si to svoje a najma s lasku v srdci-ku kazdemu
laska je asi tym najpravejsim zakladom kazdeho nabozenstva
pekne sviatky este raz 😉
A este napisem:
Boh nas nepotrebuje,my potrebujeme Jeho
Mat iny nazor este neznamena urazat a ponizovat nazory inych,smiech je zdravy 😀 😀 😀
ale nemylme si ho s vysmechom,ten moze boliet a nikdy si pri nom nemozem byt isty,ci sa nemylime 😉
@eva8 Nie. Ale ake mate potvrdenie na to, ze Boh je? Vedci to potvrdit nevedia. Ja som z vedeckej sfery mozno preto neverim. Staci si pozriet par dokumentov.
Co je pravdepodobnejsie, ze Maria mala dieta len tak z Ducha svateho alebo, ze si to vymyslela pred manzelom, ze mu bola neverna?
Su dokazy, ze Jezis existoval, ale nic vynimocne sa s nim neudialo. Na vsetko maju vedci vysvetlenie.
@zazvorka87 Toto nema ani HLAVU ani PATU. 😀DD
@0silvia0 vies,ja celkom nechapem jednu vec: clovek,kt.veri si uz nemoze otvorene povedat,ze veri-lebo je hned fanatk,nenormalny,slabomyselny,skratka-pride mi,ze som niekde,kde sa musim so svojim nazorom skryvat,takze mam mlcat iba preto,aby som bola IN?
a na druhej strane,vacsinou(co tak pozorujem) presviedcaju o svojom nazore "neveriaci" "veriacich",malokedy naopak
ale skoro vzdy je tu vysmech z tych,co v nieco veria
hm,ale myslim,ze nie je potrebne uz nikoho o nicom presviedcat ,uz tu toho za tie roky bolo povedaneho a odziteho dost a kazdy obycajny clovek ma co robit so svojim zivotom,aby mal cas a chut(minimalne toto) smiat sa z nazorov ostatnych
ja len, že budhisti v mešite nemeditujú, ale súhlasím s významom vety: "Proste kto sa kam narodi, to je mu vtlcene do hlavy ako spravne. A nielen vo viere, ale aj v jedle, sposobe zivota... su rodiny co nakupuju v sekaci a take co im je to hnusne. Dieta to vsetko prebera."
@aamelkaaa
myslím, že človek prechádza určitými fázami a vždy dospeje k tomu, k čomu má, nie k tomu, čo je správne, či nesprávne, ale jednoducho k niečomu. Na základe svojich skúseností, vedomostí, vplyvu okolia, šťastia, nešťastia.... Ja by som nezanevrela na niečo, pretože ostatní sa správajú tak a tak, ale mohla by som na niečo zanevrieť preto, lebo to poznám a nepáči sa mi to, neverím tomu.
Myslím, že rozumiem, čo chceš svojimi príspevkami povedať, je dobré, že píšeš
ešte jedna vec - píšeš o strachu - boh je láska
@aamelkaaa tak ja zareagujem iba na jednu tvoju vetu, v ktorej pises, že je dokázané, že ježiš "existoval" a "nič výnimočné sa s ním neudialo". Takže fakt je ten, že Ježiš Kristus sa narodil, žil a pôsobil tak, že to zásadným spôsobom zmenilo nasledujúce dve tisícky rokov. Môžeš byť alergicka na cirkev aj na reči o bohu, ale nemôžeš poprieť, že narodenim Krista sa toho v ľudskej kultúre udialo veľa. Vznikla iná civilizácia, objavil sa iný pohľad na dobro a zlo, on bol človek, ktorý podnietil ľudí, aby začali uvažovať o tom, či je morálne navštevovať zábavné predstavenia v amfiteatroch, kde býky sulozili so ženami, aby ich následne roztrhali a rozdupali. A to všetko za skandovania nadšených divákov. Zrod kresťanstva, tak ako ho videli ježišovi nasledovníci bol pre svet veľký dar. Ak niečo môžeme kritizovať, tak to, ako človek s týmto darom naložil. Tvrdiť že s kristom sa nezmenilo nic, je "nevedecke"

Nevidim rozdiel v zivotoch medzi veriacimi a neveriacimi. Ze by sa jednym darilo lepsie alebo horsie. Skor.tym veriacim sa.horsie.dari, lebo si neveriaci do nich vsetko dovolia... A ovecky veriace drzia ako hluchy dvere, lebo Boh to vidi a on im to vrati. :D Keby som nevidela zopar takych pripadov tak by som tomu verila, ved som aj verila kym som zivot malo poznala. Obcas si aj ja pomyslim na Boha, alebo.duf ze nieco dobre.dopadne, pripadne ho poprosim (aj podakujem potom na rozdiel od vacsiny) ale ortodoxne tomu venovat.zopar hodin tyzdenne to nie, chodit na omsu... Uz sa mi to cele zhnusilo kostoly a farari, ved o.com to.je. Luxusny palac na ktory sa.zbieraju chudaci.a.ked nieco.chces vsetko.si musis zaplatit a farari su stale v spravach co.zle.robia... A preco zamykaju kostoly, preco.tam nemozu bezdomovci spat? Nikto cloveku nepomoze, ked si sam nepomoze.