Ktorú zeleninu sa oplatí začať pestovať?
Ahojte, viem, že je január, ale keďže je také hluché obdobie na zeleninku, tak rozmýšľam ktorú zeleninu sa oplatí pestovať :D Gazdinky, čo za zeleninu tento rok budete sadiť? Ktorá sa podľa vás najviac oplatí, prípadne dajte rady aký druh či odroda 🙂 Teším sa na príspevky 🙂
@stejja9 ahoj, suseda mi dala semiačka, ona mala priamo zo Španielska, ale ja som ho objavila mini!y týždeň mali v Tesco! Choď mrknut, ja som na zimu všetko vytiahla, ani ma nenapadlo, že by vydržal :/ skúsim tento rok.
@73daniela ja som batáty mala už 2. sezónu. Je s nimi práca asi ako s rajčinami. Treba dať batát do vody a keď vyženie zelené lístky, postupne sa stonky odstrihávajú a sadia do kelímov. Potom po zmrzlých v máji sa dajú von. Najlepšie do kopcov pod fólia. Vyberajú sa na jeseň, čo najneskoršie. Môžem napísať, že to nie je také namáhavé. Mala som okolo 100 koreňov a aj peknú úrodu. Problém je ale batáty uskladniť. Buď sa vysušia, alebo hnijú. Treba ich rýchlo skonzumovať.
môžem odporučiť nakupovať semienka cez Internet. Napríklad rastlinky.sk. V pokoji si vyberiete.
@uglybetty1234 nepamätám presne kde som videla nejaku reportáž, asi "farmársky revue", a tam to nechávali aj cez zimu, sice nie až taku aka je teraz na liptove ;) ale spomínali, ze mangold je výhodný prave vtom ze mas skoro cely rok šalát po ruke. 🙂 musim pozriet tesco, dik ;)
Ja všeličo čo sa len dá nemáme síce záhradu ale máme balkon snáď tie rajčinky by sa mohli zasadiť tie mini scherry a bilinky mám nasadenu bazalku a petržlenovú vňať.
@renatka100 a aké odrody máte na balkóne ja nad tým tiež uvažujem
@stejja9 to je dobra rada. Sice ked mi tam napadne 5O cm snehu, tak asi mi to bude na nic. ale vyskusam, ved vybrat to mozem vzdy :D
@salome_01 neviem, to tam nie je vobec - ale je tam ze stalorodiace a mam aj malicke ako lesne aj vacsie klasicke
@uglybetty1234 tak co som teraz narychlo presla google, zima mu trosku vadí. Pohladam este v archíve farm.revue, ako to presne bolo, ale asi to platí ozaj pri miernej zime..😉 veď vyskúšame túto sezónu. ;) a ako ho pripravujes? Aj na varenie, alebo skor šaláty?
@stejja9 ja dam cibulku na olej a na to nakrajany / natrhany mangold a len tak trosku poprazim atd.. obcas cesnak, sol. Zamiesam do uvarenych popucenych zemieakov a je to bozskeee
žienky neviete aký druh tekvice je chutný okrem hokaido ? akurát si idem objednať semiačka a váham či nekúpim ešte jeden druh, vybrala som si ešte špagetovú tekvicu, maslovú tekvicu nevidím na tej stránke, ale pozriem u nás v obchode so semiačkami 🙂
@gabika4 teraz neviem presne čo, topinambury sa zberajú v zime bežne, aj tie kely vydržia, všetko sadím normálne na jar, ale čítala som odporúčanie, že na prezimovanie je lepšie sadiť trochu neskôr, ale určite ešte pred letnými horúčavami. Zimovala som aj brokolicu, vysiata bola na jar, súkvetie vyrástlo koncom jesene, dlho vyzeralo pekne cez zimu, až mi ju dakedy v januári zožral jeleň, čo vyvalil plot ,ale aspoň stromčeky nechal vtedy na pokoji, našťastie, mám cca 50 novovysadených, tak sme zeleninu obetovali celkom radi 🙂
@gabika4 joj, maslová je super
@gabika4 no ide o to, čo pokladáte za dobrú tekvicu. Výborné odrody ktoré som pestovala boli napr. Sweat Meat Oregon Homestead, alebo Blue Hubbard. Sú to veľké tvrdé oranžové (dužina) tekvice na skladovanie, podobného typu ako hokkaido, len sladšie. Radi tiež pestujeme bezšupkovú tekvicu na semienka. Čerstvé sú omnoho lepšie ako sušené z obchodu. Tento rok idem vyskúšať odrody typu Acorn, máte niekto skúsenosti s nimi? Vraj ich dužina chutí ako lečo, tak som zvedavá.
@gabika4 jj, rozumiem, aj my sme za tie roky už celkom dosť prejedení tých sladkých tekvíc, inak, tá bezšupková tekvica má celkom chutnú dužinu, robievam z nej placky, nie je až taká sladká a je taká mäkšia, vodnatejšia oproti hokkaidu. Tiež preto chcem skúsiť tie acorn tekvice, hľadám nejakú inú chuť ako sladkú.
Viete mi odporučiť druh chutnej cvikly? najlepšie, aby bola neskorá...
No skusala som vsetko, baklazan som kupila priesandy aj nejaky plod bol, ale nic moc.. take zakrpatene, nedozreloto .. mozno na juhu. Ja som za hrach (ak je dost miesta, inak je to podla mna malo ked sa to oberie), jarne veci sa mi osvedcili hned davat ako rozmrzne zem : redkovka, salaty, SPENAT!!, potom ide paradajky, papriky, prefektna je paradajka Bycie srdce, salatove uhorky (obycajne mne nestacia zo zahona a minuly rok sa im vobec nedarilo, nevyrastlo skoro nic). Zemiaky zalezia od pody, u mna im nejde... Kapustoviny som prvy krat minuly rok sadila a prisli mi na to tie skackave svinuchy a vsetko pozrali :D Vsettkos i treba vyskusat na vlastnej zahrade. Bez coho neexistuje aby som bola: paradjky, saalatove uhorky, redkovky, spenat, mrkva, petrzlen, zeler, cvikla. Uz aj jahody zvazujeme zlikvidovat, uroda z toho nestoji za nic a zaberu vela miesta. Treba sa o to o vela viac starat ako o cokolvek ine v zharade. Okrem toho mame perfektne cernice (Stark) a maliny, ovocne stromy zakrpatene po celej dlzke pozemku, pri plote. Cize bude vsetko ak zarodi... zatial len jablk je kopec (stromecky maju 3 roky)
@katren na planty u nas este cas nie je, minuly rok som sa ponahlala a nebolo z nich nic, je im zima, malo svetla, natiahnute pahyle alebo take slabe rastlinky vyrastli a to som ich mala v dome na juznej strane, pri okne. Cize ja kludne este pockam. Inak najkrajsie paradajky som mala z takych tych popadanych semiacok :DDD to nik nesadil,rok predtym tam muselo nieco popadat a vyrastli krasne kriky z toho.. intenzivne uvazujem o vysievani rovno do zeme :DD
@simca06022011 aký druh cvikly sadíte? ja som myslela, že je len jeden, no mýlila som sa :D doma sme dávno dávno pestovali také tie dlhé, ale v obchode vidím iba tie úkrúhle :D som z toho jeleň :D
@gabika4 minuly rok som si ja nakupila rovno priesady... boli tie klasicke okruhle. Na jesen sme vyberali, dovtedy sme z nich listy jedli :D perfektne su :D
@simca06022011 Jahody som poriešila vysadeným na kopce a do netkanej textílie. Konečne ma tie jahody bavia. Inak je to naozaj veľká starosť. Osvedčilo sa nám ich polievať, inak je úroda slabá.
@rolandik u nás sa musí polievať všetko 😂 denne. Aké jahody som zrušila. Nechali sme sme si pre dcéru cca 6, ono sa.to rozrastie a dali to osve do záhona pod hrozno.
@cernusik hlavne sa nezaspinua toľko a drží to aj vlkost, keď tak sa oplatí mulcovat napr. Slamou. Za mňa jahody nie lebo rodia krátko a je to oštara, rozrastá sa všade, zaberá veľa miesta... Ani celoročné čo som zasadila intenzívne nerodili a to im nemalo čo chýbať 🙄

@uglybetty1234 už minulý rok som chcela mangold, len som to nikde nevedela zohnať. Kúpila si sadenice či semienka, a kde? Máš ho k dispozícii aj v zime?