icon

Ktorý katolík si všimol, že RKC protirečí Biblii?

livegame45
17. mar 2019

Zdravím, chcem sa vás opýtať či má niekto také skúsenosti alebo sa dočítal niečo v biblii čo protirečí s RKC ja už mám takúto skúsenosť napríklad desatoro si RKC zmenila , všimol si to tiež niekto?

0izidora0
22. mar 2019

@tiimka To je blbosť bol to pre ňu jeden muž ktorý sa volal Ježiš. Ako dajme tomu som ja pre teba v danej
Chvili izidora. Bola to žena ,milujúca žena.On vstal z mŕtvych až neskôr.

0izidora0
22. mar 2019

@tiimka tu obeť mi vy vysvetlite čo tvrdíte už teraz kto kde skončí. Ak sa píše bod 9,10,11,12....atd

tiimka
Autor odpoveď zmazal
tiimka
Autor odpoveď zmazal
0izidora0
22. mar 2019

@tiimka odpustaju sa jej mnohé hriechy lebo miluje. Je to tam? Je čierne na bielom . A tomuto sa hovorí rezistne milovať,odpúšťať,uvedomujúc si,že aj ja mám hriech.

0izidora0
22. mar 2019

@tiimka Ty nerozumieš že pre nič bol v tej chvíli Ježiš buric . Nie každý vedel o koho ide. Nie každý mu veril. Možno miestami pometenec.

tiimka
Autor odpoveď zmazal
0izidora0
22. mar 2019

@tiimka ja ich neprehliadam čítaj si ich znovu a znovu

tiimka
Autor odpoveď zmazal
tiimka
Autor odpoveď zmazal
0izidora0
22. mar 2019

@tiimka v kútiku duše mi za pravdu dáš pise sa blahoslavený milosrdni lebo ich bude kráľovstvo. Ale už nie som doma takže tie verše nemám ako hľadať. Ak mu uverila potom aj to je ok nebola jediná aj Tomáš musel vložiť prst do rán.No píšeme v rámci úvah sama vidíš ako si kto prekladá po svojom. Ja som presvedčená že láska a milosrdenstvo sú dôležité. Pekný den

tiimka
Autor odpoveď zmazal
0izidora0
22. mar 2019

@tiimka áno v tomto sa zhodneme to isté prajem tebe.

livegame45
autor
22. mar 2019

@0izidora0 čítaj bibliu lebo nechápeš ,Neviete vari, že nespravodliví nebudú dedičmi Božieho kráľovstva? Nemýľte sa! Ani smilníci, ani modloslužobníci, ani cudzoložníci, ani prostitúti mužov, ani ich súložníci
No ako potom môžu byť spasený katolíci , jehovisti a ďalšie sekty čítaj zjavenie Jána !! Myslím to v dobrom

livegame45
autor
22. mar 2019

Čo tým chcem povedať? Že mäso obetované modlám je niečo? Alebo že modla je niečo? 20 Ale čo obetujú, obetujú démonom, nie Bohu. No ja nechcem, aby ste mali spoločenstvo s démonmi. 21 Nemôžete piť z Pánovho kalicha aj z kalicha démonov; a nemôžete mať podiel na Pánovom stole aj na stole démonov. 22 Alebo máme roztrpčovať Pána? Sme azda silnejší ako on?

livegame45
autor
22. mar 2019

Korintským 10:19:Čo tým chcem povedať? Že mäso obetované modlám je niečo? Alebo že modla je niečo? 20 Ale čo obetujú, obetujú démonom, nie Bohu. No ja nechcem, aby ste mali spoločenstvo s démonmi. 21 Nemôžete piť z Pánovho kalicha aj z kalicha démonov; a nemôžete mať podiel na Pánovom stole aj na stole démonov. 22 Alebo máme roztrpčovať Pána? Sme azda silnejší ako on?

0izidora0
22. mar 2019

@livegame45 Nedávno som videla dobrý film. Bol to dobrý kňaz ,ktorý šíril evanjelium.Co čert nechcel. Zamiloval sa. Neskôr z odmietnutej lásky sa stal vrahom. A tak satan ho vzal na púšť a povedal mu . Urobím všetko pre to ,aby sa to dievča spametalo z toho ,že si jej zabil matku a napáchal škody ak mi dáš svoju dušu. Ten kňaz prikivol. Mal obrovské výčitky jednak,že mohol takto klesnúť a výčitky za to dievča. Myslel si že urobil veľké milosrdenstvo tým,že dôveroval satanoví a obetoval svoju dušu ,zivot za jej. Pointa pribehu- nedôveroval Bohu ,že to dokáže zariadiť sám a v poslednej hodine sa zriekol Ježiša. Ty si rob v poslednej chvili čo chces. Akurát oberas ľudí o vieru ,nádej, lebo sú takí ,onaki.Nezasluzia si to a podobne.Ale môj zlatý ty o tom nerozhodujes za koho bola a nebola preliata krv. Taktiež to myslím v dobrom. Máj sa

0izidora0
22. mar 2019

@livegame45 Ty sa môžeš akurát tak snažiť takto žiť a ak sa ti to podarilo ,čo nemyslím ,to si tak podľa svojho ponímania bez hriechu a zaslúžiš si spasenie ,ti udelujem certifikát top 1. Ty si to môžeš myslieť ,ale v božích očiach to tak nemusí byť. Už to tu napísané bolo.Neber ľuďom vieru ,nádej ,lebo zle dopadnes. Na jeho meno môžu volať kedykoľvek a aj v čase smrti ak olutuju a odovzdajú mu svoj život . Lebo mu uverili ,veria a to sa počíta.

livegame45
autor
22. mar 2019

@0izidora0 stále má nechápeš bez hriechu nie je nikto
Po druhé Ježiš neurčil kňazov
Po 3 kňaz môže byť iba z rodu Léviho tak to určil Boh na veky !
Nie každý, kto mi hovorí: Pane, Pane! vojde do nebeského kráľovstva, ale ten, kto činí vôľu môjho Otca, ktorý je v nebesiach.

22 Mnohí mi povedia tamtoho dňa: Pane, Pane, či sme neprorokovali v tvojom mene a v tvojom mene démonov nevyháňali a v tvojom mene mnoho divov nečinili?

23 A vtedy im vyznám: Nikdy som vás neznal. Odíďte odo mňa, páchatelia neprávosti!"

heyoka
22. mar 2019

@livegame45 Každý kto zachádza ďalej ako je učenie Ježiša Krista, nemá Boha...

0izidora0
22. mar 2019

@livegame45 Ja ti teraz napíšem takto. Fandím ti ,aby ti bolo odpustené. Nie preto,lebo som momentálne bohabojacna,ale preto ,lebo som človek z mäsa a kostí,uvedomujúc si svoje .

0izidora0
22. mar 2019

@livegame45 Ja nad tebou ortiel vyhlasovať nejdem,neprislusi mi to. A za druhé ,neželám ti to. Keďže mám milovať blížneho. Ale dúfam ,že aspoň čosi som ti dala.Lucim sa. Boh ti zehnaj

0izidora0
Autor odpoveď zmazal
livegame45
autor
22. mar 2019

http://krestanem.cz/rimsko-katolicka-cirkev-je-...

Môžte prečítať veľmi zaujímavé

miselkawm
17. aug 2019

Pri otvoreni tejto temy som si sprvu myslela, ze potrebujes nieco vysvetlit. Ale ako tak citam, mal si iny umysel.
Co ma zaraza najviac je tvoj anti-katolicky postoj. Preco tolko hnevu?
Tvrdis, ze katolicka Cirkev sa nedrzi BIblie. Prosim ukaz mi v Pisme, kde je napisane, ze mame verit len to, co je napisane v BIblii. Takyto samotny vyrok je nebiblicky.

Presla som par tvojich komentov a rada by som sa vyjadrila k niektorym z nich;
Citujem ta: Neurobíš si modlu ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou! 5 Nebudeš sa im klaňať ani im slúžiť, lebo ja som Hospodin, tvoj Boh, Boh žiarlivý, ktorý trestá viny otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, čo ma nenávidia, 6 ale milosť preukazujem tisícom tých, čo ma milujú a zachovávajú moje prikázania
Pouzila som Rohackou preklad.

Hmm...mam taky dojem, ze BOh tu bol trosku zmateny, lebo o par versou dalej pise;
Exodus 25,10: A spravia truhlu zo šittímového dreva, ktorá bude dva a pol lakťa dlhá, jeden a pol lakťa bude široká a jeden a pol lakťa bude vysoká. 11 Pokryješ ju čistým zlatom, zvnútra i zvonku ju pokryješ a spravíš na nej zlatý veniec dookola. 12 A uleješ jej štyri zlaté obrúčky, ktoré dáš na jej štyri uhly, dve obrúčky na jej jednu stranu a dve obrúčky na jej druhú stranu. 13 A spravíš sochory zo šittímového dreva a pokryješ ich zlatom. 14 A sochory vovlečieš do obrúček na bokoch truhly nosiť na nich truhlu. 15 Sochory budú stále v obrúčkach truhly; neuhnú od nej. 16 A dáš do truhly svedoctvo, ktoré ti dám. 17 A spravíš pokrývku čiže zľutovnicu z čistého zlata. Dva a pol lakťa bude dlhá a lakeť a pol bude široká. 18 A spravíš dvoch cherubov zo zlata, z kujného zlata ich spravíš, z oboch koncov pokrývky. 19 A sprav jedného cheruba z jedného konca a druhého cheruba z druhého konca; z pokrývky, vedno z nej, spravíte cherubov, na jej oboch koncoch. 20 A cherubi budú mať roztiahnuté krýdla svrchu zakrývajúc svojimi krýdlami pokrývku, a svoje tvári budú mať obrátené jeden k druhému. Na pokrývku budú obrátené tvári cherubov. 21 A dáš pokrývku na truhlu svrchu a do truhly dáš svedoctvo, ktoré ti dám. 22 A tam budem prichádzať k tebe a budem hovoriť s tebou zponad pokrývky, zpomedzi obidvoch cherubov, ktorí budú nad truhlou svedoctva, o všetkom, čo ti rozkážem, dotyčne synov Izraelových.

Coo? nemame robit nic podobne tomu, co je v nebi a Mojzis ma stavat archu zmluvy a na nej anjeli?? A Izraeliti sa budu pred nou aj skalant...

A dalej; stvrta kniha-kniha cisiel:
8 A Hospodin riekol Mojžišovi: Sprav si takého ohnivého hada a vystav ho na tyč. A stane sa, že každý, kto je uštipnutý, keď ho uvidí, bude žiť. 9 Vtedy spravil Mojžiš medeného hada a vystavil ho na tyč. A bolo tak, že keď uštipol had niekoho, a keď pozrel uštipnutý na medeného hada, žil.
Coo? Dalsia podobenina niecoho na zemi? Ups..had sa asi nerata, ci?

Nechapes co je modlosbuzba? Nebudes sa im klanat a sluzit! To su dve podmienky spolu! Ked si klanes pred zenu poziadat ju o ruku, uz sa jej klanias v modlosluzbe? A ked sa modlis po klaciacky pri otvorenej Biblii, klanias sa jej ako Bohu? Treba rozlisovat!

Dalsia perlicka od teba:
Žena bola odetá do purpuru a šarlátu a ozdobená zlatom, drahými kameňmi a perlami, v ruke mala zlatý pohár, plný ohavností a nečistoty svojho smilstva. 5 Na čele mala napísané meno, tajomstvo: Veľký Babylon, matka neviestok a ohavností zeme. 6 Videl som tú ženu, opitú krvou svätých a krvou Ježišových mučeníkov.

Tvrdis, ze ta neviestka je Vatikan. Chlapce, spamataj sa. Toto proroctvo bolo uz davno vysvetlene, ze sa jedna o Rim a pad Rimskej Rise. Vatikan stoji na jednom z vrchov v okoli Rima, ale tento vrch nepatri do siedmych vrchov Rima spomenutych v proroctve! Rimska risa bola ta neviestka opita krvou svatych . ktori sa odmietli klanat Cisarovi, ktory bol ich Bohom!
Trosku citania historie by ti neuskodilo.
Kristus zalozil Cirkev a sprislubil, ze ju ani brany pekla nepremozu a potom cez Ducha SVateho predpoveda, ze bude neviestkou?? To ju ani zakladat potom nemusel, ze? VSak by si protirecil...uf.

Podme dalej. pises o Eucharistii, ze je to len symbolicka vec.
CItujem; "A po druhé vaša eucharistia nechápeš bibliu 😌„Amen, amen vám hovorím, že ak nebudete jesť tela Syna človeka a piť jeho krvi, nemáte v sebe života.”

Čo to ale v skutočnosti znamená? Ježiš ďalej pokračuje a hovorí, že „Duch je, ktorý oživuje; telo nič neosoží. Slová, ktoré vám ja hovorím, sú duch a sú život” (Ján 6:63-64). Takže, ak „telo nič neosoží”, prečo by sme mali jesť telo Ježiša na to, aby sme mali večný život? To by nedávalo zmysel, pokiaľ by nám Ježiš nepovedal, že slová, ktoré nám hovorí, sú „duch”. Ježiš nám tým hovorí, že toto nie je doslovné učenie, ale duchovné. "

Podme si tuto stat prejst podrobne:
Jan 6
30 Vtedy mu povedali: Jaké ty tedy činíš znamenie, aby sme videli a uverili ti? Čo robíš? 31 Naši otcovia jedli mannu na púšti, jako je napísané: Dal im jesť chlieb z neba. 32 Na to im povedal Ježiš: Ameň, ameň vám hovorím, že nie Mojžiš vám dal chlieb z neba, ale môj Otec vám dáva chlieb z neba, ten pravdivý. 33 Lebo tým chlebom Božím je ten, ktorý sostupuje z neba a dáva svetu život. 34 Vtedy mu povedali: Pane, dávaj nám vždy ten chlieb. 35 A Ježiš im povedal: Ja som ten chlieb života; kto prijde ku mne, nebude nikdy lačnieť, a kto verí vo mňa, nebude nikdy žízniť. 36 Ale povedal som vám, že ste ma aj videli aj neveríte. 37 Všetko, čo mi dáva Otec, prijde ku mne, a toho, kto prijde ku mne, nevyženiem von. 38 Lebo som nesostúpil z neba nato, aby som činil svoju vôľu, ale vôľu toho, ktorý ma poslal. 39 A to je vôľa toho, ktorý ma poslal, Otcova, aby som neztratil ničoho z toho, čo mi dal, ale aby som to všetko vzkriesil v ten posledný deň. 40 Lebo to je vôľa môjho Otca, ktorý ma poslal, aby každý, kto vidí Syna a verí v neho, mal večný život, a ja ho vzkriesim v posledný deň. 41 Vtedy reptali Židia proti nemu, že povedal: Ja som ten chlieb, ktorý sostúpil z neba, 42 a hovoril: Či nie je toto Ježiš, syn Jozefov, ktorého otca i matku my známe? Jako tedy hovorí tento, že vraj sostúpil som z neba? 43 Vtedy odpovedal Ježiš a riekol im: Nerepcite medzi sebou! 44 Nikto nemôže prijsť ku mne, keby ho nepritiahol Otec, ktorý ma poslal, a ja ho vzkriesim v posledný deň. 45 Je napísané v prorokoch: A všetci budú učení od Boha. A tak tedy každý, kto počul od Otca a naučil sa, ide ku mne. 46 Nie že by niekto bol videl , krome toho, ktorý je od Boha, ten videl Otca. 47 Ameň, ameň vám hovorím, že kto verí vo mňa, má večný život. 48 Ja som chlieb života. 49 Vaši otcovia jedli mannu na púšti a pomreli; 50 ale toto je chlieb, ktorý sostupuje z neba, aby z neho jedol človek a nezomrel. 51 Ja som ten živý chlieb, ktorý sostúpil z neba. Keby niekto jedol z tohoto chleba, bude žiť na veky. A chlieb, ktorý ja dám, je moje telo, ktoré ja dám za život sveta. 52 Vtedy sa dohadovali Židia medzi sebou a hovorili: Jako nám tento môže dať jesť telo? 53 A Ježiš im povedal: Ameň, ameň vám hovorím, že ak nebudete jesť tela Syna človeka a piť jeho krvi, nemáte v sebe života. 54 Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život, a ja ho vzkriesim v posledný deň. 55 Lebo moje telo je pravdivý pokrm a moja krv pravdivý nápoj. 56Ten, kto jie moje telo a pije moju krv, zostáva vo mne a ja v ňom. 57 Ako mňa poslal ten živý Otec, a jako ja žijem skrze Otca, tak i ten, kto mňa jie, bude žiť skrze mňa. 58 To je ten chlieb, ktorý sostúpil z neba, nie ako čo vaši otcovia jedli mannu a pomreli. Ten, kto jie tento chlieb, bude žiť na veky.
59 To povedal v synagóge učiac v Kafarnaume. 60 Vtedy mnohí z jeho učeníkov počujúc to povedali: To je tvrdá reč; kto ju môže počúvať?! 61 Ale Ježiš vediac sám v sebe, že jeho učeníci repcú preto, povedal im: To vás pohoršuje? 62 A čo, keby ste videli Syna človeka vystupovať hore, kde bol prv? 63 Duch je, ktorý oživuje; telo nič neosoží. Slová, ktoré vám ja hovorím, sú duch a sú život.

Jezis nehovori moje telo nic neosozi! Tu hovori o obycajnom ludskom telo ako v Marekovi 14:38- Duch je ochotny, ale telo slabe. Cize, telo, ktore je mrtve a nema Ducha neosozi.

NIkde inde v Biblii sa Jezis neopakuje tolko krat ako tu na zdoraznenie, ze mame jest Jeho telo. Tu pouziva v grectine vyraz TROGO, co znamena zut, gniavit zubami. Zidia velmi dobre vedeli, ze to mysli vasne a pobureni odchadzaju spolu s velkou ucastou nasledovnikov.
Keby to Jezis myslel symbolicky, povedal by, nechodte prec, nemyslim to doslovne. On to ale nerobi. Ziaden symbol nema moc zjednotit 1 Kor 10,
16 Kalich dobrorečenia, ktorému dobrorečíme, či nie je účasťou na krvi Kristovej? A chlieb, ktorý lámeme, či nie je účasťou na tele Kristovom? 17 Lebo jeden chlieb, jedno telo sme my mnohí. Lebo všetci máme svoj podiel z toho jedného chleba.

CIze, je nas mnoho, ale ked lameme jeden chlieb, sme jedno. V skutkoch Apostolov apostoli slavia Eucharistiu. Volaju to lamanie chleba, aby neboli ukamenovani za kanibalstvo.
A ak je to fakt taka symbolika ako tvrdis, ako moze byt niekto vinny z tela a krvi Pana pri nehodnom prijati?
1Kor 11
. 27 Takže ktokoľvek jie tento chlieb alebo pije kalich Pánov nehodne, bude vinným tela a krvi Pánovej.

A este perlicka zo starehop zakona o slaveni omse;
10 Keby bol niekto z vás, kto by zavrel bránu, aby ste nezapaľovali môj oltár nadarmo! Nemám vo vás zaľúbenie - hovorí Pán zástupov, a neprijmem obetu z vašich rúk. 11 Lebo od východu slnka až po západ je veľké moje meno medzi národmi a na každom mieste budú obetovať, budú prinášať môjmu menu čistú obetu, lebo je veľké moje meno medzi národmi, hovorí Pán zástupov.

Neviem do akej denominacie patris, ale vyvolavat hadky a ist si kopnut apostolskej Cirkvi, ktoru zalozil Ktistus sam, nema s diskutovanim nic spolocne. Vykladas tu Pismo, akou autoritou?

1 Tim 3, 14 Toto ti píšem v nádeji, že naskore prijdem k tebe; 15 ale keby som meškal, aby si vedel, ako sa treba správať v dome Božom, ktorým je cirkev živého Boha, stĺp to a pevná postať pravdy.

Prajem ti vsetko dobre.

tiimka
Autor odpoveď zmazal
tiimka
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
18. aug 2019

@adreen no ale nemas pravdu,v kostoloch je privela caciek,to tam nema co hladat a este mi povedz ajo je motne ze vrahyna ako Johana z arku moze byt vyhlasena za svatu???

miselkawm
18. aug 2019

@tiimka Rozumiem tvojmu argumentu, aj z coho vychadzas.
Na objasnenie a odburanie vsetkych nejastnosti v tomto smere, som si dala namahu na podrobne a uplne vysvetlenie. Do prekladu som vlozila som texty z Rohackoveho prekladu.

„Katolíci uctievajú sochy!“ Ľudia neprestali hovorit tuto smiesnu poziadavku. Pretože katolíci majú sochy vo svojich kostoloch, porušujú Božie prikázanie: „Neučiníš si rytiny ani nijakej podoby tých vecí, ktoré sú hore na nebi, ani tých, ktoré sú dole na zemi, ani tých, ktoré sú vo vodách pod zemou. Nebudeš sa im klaňať ani im nebudeš slúžiť “(Ex. 20: 4-5), znie obvinenie.

Je správne varovať ľudí pred hriechom modlárstva, keď sa ho dopúšťajú. Nazývať katolíkov modlármi, pretože majú obrazy Krista a svätých, je však založené na nepochopení alebo nevedomosti o tom, čo hovorí Biblia o účele a použití (dobrých aj zlých) sôch.

Anti-katolícky spisovateľ Loraine Boettner vo svojej knihe Rímsko-katolicizmus vydáva všeobecné vyhlásenie: „Boh zakázal používanie obrázov pri uctievani“ (281). Ak by však ľudia „hľadali v Písme“ (Ján 5:39), zistili by, že opak je pravdou. Boh zakázal uctievanie sôch, ale nezakázal náboženské použitie sôch. Namiesto toho prikázal ich použitie v náboženských kontextoch!

Boh povedal, aby si ich urobili

Ľudia, ktorí nesúhlasia s náboženskymi sochami, zabudaju na mnohé pasáže, v ktorých Pán prikazuje zhotovenie sôch. Napríklad: „A spravíš dvoch cherubov zo zlata, z kujného zlata ich spravíš, z oboch koncov pokrývky. A sprav jedného cheruba z jedného konca a druhého cheruba z druhého konca; z pokrývky, vedno z nej, spravíte cherubov, na jej oboch koncoch. A cherubi budú mať roztiahnuté krýdla svrchu zakrývajúc svojimi krýdlami pokrývku, a svoje tvári budú mať obrátené jeden k druhému. Na pokrývku budú obrátené tvári cherubov. “ (Ex. 25: 18–20).

Dávid dal Šalamúnovi plan „na oltár z kadidla vyrobeneho z rafinovaného zlata a jeho váhu; tiež jeho plán pre zlaty voza cherubínov, ktorý rozprestieralil krídla a zakryvali truhlu zmluvy Hospodinovej. Davidov plan pre chram obsahoval sochy anjelov. “(1 kniha kronik. 28: 18–19). Davidov plán chrámu obsahoval sochy anjelov.

Podobne Ezechiel 41: 17–18 opisuje ryté (vyrezávané) obrazy v idealizovanom chráme, ktory videl vo videní, pretože píše: „miesto nad dverami a až do vnútorného domu jako i navonok i po celej stene kolom dookola, vnútri i vonku, všetko malo svoju mieru. A boli porobení cherubi a palmy, a to vše palma medzi cherubom a cherubom, a cherub mal dve tváre "

Náboženské použitie obrazov

Počas moru hadov, ktorý bol poslaný potrestať Izraelitov počas exodu, Boh povedal Mojžišovi, "sprav si takého ohnivého hada a vystav ho na tyč. A stane sa, že každý, kto je uštipnutý, keď ho uvidí, bude žiť. 9 Vtedy spravil Mojžiš medeného hada a vystavil ho na tyč. A bolo tak, že keď uštipol had niekoho, a keď pozrel uštipnutý na medeného hada, žil. “(Num. 21: 8–9).Clovek sa mal pozriet na bronzovu sochu hada, aby bol uzdraveny, co poukazuje, ze sochy sa mozu pouzivat na ritualy, nie len ako nabozenska dekoracia.

Katolíci používajú sochy, maľby a iné umelecké prostriedky na vyvolanie podoby osoby alebo veci. Rovnako ako fotografia pomáha pripomenutie si matky pri pohľade na nu., tak aj pohlad na obraz svatych pomáha pripomínať si ich príklad. Katolíci tiež používajú sochy ako učebné pomôcky. V ranej cirkvi boli zvlášť užitočné pre poučenie negramotných. Veľa protestantov má v nedeľnej škole obrázky Ježiša a ďalšie obrázky z Biblie, ktoré slúžia na výučbu detí. Katolíci tiež používajú sochy na pamiatku určitých ľudí a udalostí, rovnako ako protestantské cirkvi pouzivaju na Vianoce trojrozmerné Betlehemy.

Keby niekto meral protestantov podľa toho istého pravidla, pomocou týchto „rytych“ obrazov, potom by praktizovali „modlárstvo“, z ktorého obviňujú katolíkov. V týchto situáciách sa však nedeje o modlárstvo. Boh zakazuje uctievanie obrazov ako bohov, ale nezakazuje vytváranie obrazov.

Az ked ľudia začnú uctievat bronzoveho hada ako boha, (ktorého nazývali „Nehushtan“), spravdlivý kráľ Hezekiáš ho nechal zničiť (2 Kralov. 18: 4).

A čo poklonenie sa?
Anti-katolici niekedy citujú v Deuteronómiu 5: 9, kde Boh povedal o modlách: „Nebudeš sa im klaňať.“ Kedze mnohí katolíci sa niekedy klaňajú alebo kľačia pred sochami Ježiša a svätých, proti-tokolíci si zamieňajú legitímnu úctu posvätného obrazu s hriechom modloslužby.

Hoci sa pokonenie môže použiť ako ukon pri uctievani, nie všetky poklony sú uctievanim. V Japonsku ľudia prejavujú úctu uklonením v pozdrave (ekvivalentne západnému podaniu ruky. Podobne môže človek kľačať pred kráľom bez toho, aby ho uctieval ako boha. Rovnako tak katolík, ktorý klaci pred sochou pocas modlenia, neuctieva sochu ani sa k nej nemodlí, o nic viac ako protestant, ktorý kľačí s Bibliou v rukách, keď sa modlí, neuctieva Bibliu alebo sa k nej nemodlí.

Skrytie druhého prikázania?

Ďalším obvinením protestantov je, že katolícka cirkev „skrýva“ druhé prikázanie. JTvrdia to preto, lebo v katolíckych katechizmoch je prvé prikázanie často uvádzané ako „Nebudeš mať iných bohov predo mnou“ (Ex. 20: 3) a druhé je uvedené ako „Nevezmeš mena Hospodina, svojho Boha, nadarmo. “(Ex. 20: 7). Z toho im teda vyplýva, že katolíci vymazali zákaz modlárstva, aby ospravedlnili použitie náboženských sôch. Ale to je nesprávne. Katolíci jednoducho zoskupujú prikázania odlišne od väčšiny protestantov.

V Exoduse 20: 2–17, kde sa uvadza desať prikázaní, je v skutočnosti štrnásť imperatívnych vyhlásení. Aby sme dospeli k desiatim prikázaniam, niektoré výroky musia byť zoskupené spolu a existuje viac ako jeden spôsob, ako sa to da dosiahnut. Kedzeže v starovekom svete boli polyteizmus a modlárstvo vždy zjednotené - modlárstvo ako vonkajší prejav polyteizmu - historické židovské číslovanie desiatich prikázaní vždy zoskupovalo imperatívy dokopy „Nebudeš mať iných bohov predo mnou“ (Ex. 20). : 3) Historické katolícke číslovanie sleduje židovské číslovanie, ako to robu aj historické evanjelické číslovanie.

Židia a kresťania skracujú prikázania tak, aby sa na ne dalo pamätať pomocou desaťbodového vzorca. Napríklad Židia, katolíci a protestanti zvyčajne sumarizujú prikázanie o Sabate ako „Pamätaj na sabatny den,, aby si ho svätil“, hoci samotný text prikázania vyžaduje štyri verše (Ex. 20: 8–11).

Keď sa zákaz polyteizmu / modlárstva zhrnie, skráti sa u Židov, katolíovi a luteránov ako „Nebudete mať pred sebou iných bohov.“ Toto nie je pokus o „zakrytie“ zákazu modlárstva (Židia ani luteráni nepoužívajú sochy svätých a anjelov). Je to kvôli uľahčeniu zapamatania si Desatora.

Avsak, Katolícka cirkev nie je dogmatická v tom,ako ma byt Desatoro ocislovane. Katechizmus katolíckej cirkvi hovorí: „Rozdelenie a číslovanie prikázaní sa v priebehu dejín menilo. Dnešný katechizmus sleduje rozdelenie prikázaní ako ich zalozil Augustín, ktoré sa v katolíckej cirkvi stalo tradičným. Toto rozdelenie je tiež v Luteránskom priznani. Grécki otcovia vypracovali trochu odlišné rozdelenie, ktoré sa vyskytuje v pravoslávnych cirkvách a reformovaných komunitách “(CCC 2066).

Forma Boha?

Niektorí ant-ikatolici apelujú na Deuteronómiu 4: 15–18 v ich útoku na náboženské sochy: „Pozorujte veľmi na svoje duše, lebo ste nevideli nijakej podoby v deň, v ktorý vám hovoril Hospodin na Horebe zprostred ohňa. Aby ste sa neporušili a neučinili si nejakej rytiny, podoby nejakého obrazu, nech už by bol jakýkoľvek, nejakej podobizne muža alebo ženy, podobizne nejakého hoväda, jakéhokoľvek, ktoré je na zemi; ani podobizne nejakého vtáka s krýdlami, ktorý lieta v povetrí; nijakej podobizne nijakého zemeplaza, ktorý sa plazí po zemi; nijakej podobizne ryby, ktorá je vo vode pod zemou. “

Už sme dokázali, že Boh nezakazuje zhotovovať sochy alebo obrazy rôznych stvorení na náboženské účely (1 Kralov. 6: 29–32, 8: 6–66; 2 Kronik. 3: 7–14). , Ale čo sochy alebo obrazy, ktoré predstavujú Boha? Mnohí protestanti tvrdia, že je to zle, pretože podľa Deuteronómie 4 Izraeliti nevideli Boha v akejkoľvek podobe, keď s nimi uzavrel zmluvu; Preto by sme nemali robiť ani symbolické podobizne Boha. Ale zakazuje Deuteronómia 4 takéto zobrazenia?

Odpoveď je NIE

V skorej histórii, Izrael mal zakázané robiť akékoľvek zobrazenia Boha, pretože sa im neodhalil vo viditeľnej podobe. Vzhľadom na pohanskú kultúru, ktorá ich obklopovala, mohli byť tak Izraeliti v pokušení uctievať Boha vo forme zvieraťa alebo nejakého prírodného predmetu (napr. Býka alebo slnka).

Ale neskôr sa Boh zjavil vo viditeľnej forme, ako napríklad v Danielovi 7: 9: „ Hľadel som, až boly postavené tróny, a posadil sa Starodávny dňov; jeho rúcho bolo biele jako sneh, a vlasy jeho hlavy jako čistá vlna; jeho trón plamene ohňa; jeho kolá horiaci oheň. “Protestanti zobrazujú Otca v tejto forme, keď robia ilustrácie proroctiev Starej zmluvy.

Duch Svätý sa zjavil aspoň v dvoch viditeľných podobách - v podobe holubice, pri Ježišovom krste (Mt 3:16; Marek 1:10; Lukáš 3:22; Ján 1:32) a ako ohnivé jazyky, v deň Turic (Skutky 2: 1–4). Protestanti tieto obrázky používajú pri kreslení alebo maľovaní týchto biblických epizód a pri nosení pripinaciek Ducha Svätého alebo umiestnení emblémov holubíc na svoje autá.

Ale čo je dôležitejšie, vo vteleni Krista - Jeho syna-, Boh ukázal ľudstvu svoju vlastnu ikonu. Pavol povedal: „On je obraz (grécky: ikona) neviditeľného Boha, prvorodeného všetkého stvorenia.“ Kristus je hmatateľná, božská „ikona“ neviditeľného, nekonečného Boha.

Čítame, že keď mudrci „šli do domu, videli dieťa s Máriou, jeho matkou, a padli a klaňali sa mu. Potom otvorili svoje poklady a dali mu dary, zlato, kadidlo a myrhu “(Mt 2:11). Aj keď Boh na vrchu Horeb neodhalil nejakú podobu, jednu zjavil v dome v Betleheme.

Zdravý rozum nám hovorí, že keďže sa nam Boh zjavil v rôznych podobach, najmä vo vtelenom Ježišovi Kristovi, nie je pre nás nesprávne používať obrazy týchto podob na prehĺbenie nášho poznania a lásky k Bohu. Preto sa Boh zjavil v týchto viditeľných podobach, a preto sú z nich vyrobené sochy a obrázky.

Modlárstvo odsúdené Cirkvou

Od čias apoštolov katolícka cirkev dôsledne odsudzuje hriech modlárstva. Katechizmus Tridentskej rady (1566) učil, že modloslužba je spáchaná „uctievaním modiel a obrazov ako Boha, alebo vierou, že tieto majú akékoľvek božstvo alebo cnosť, ktore by ich opravnovalo k nasmu uctievaniu skrze modlitbu alebo vkladanim dôvery v nich“ ( 374).

Co sa anti-katolíkom nedarí rozpoznať je rozdiel medzi zmyslaním, že kúsok kameňa alebo sadry je bohom a túžbou vizuálne si pripominat Krista a svätých v nebi tým, že si na ich počesť urobía sochy. Tvorba a používanie náboženských sôch je uplne biblická prax. Každý, kto hovorí inak, svoju Bibliu nepozná.

miselkawm
18. aug 2019

@tiimka co sa tyka omse, nebudem ti zial mat uz cas dnes odpovedat podrobne.
V clanku, ktory si tu dala je velmi vela bodov na rozoberanie. Mozno by si mi mohla sama svojimi slovami napisat, co si myslis o Eucharistii.
Len v kratkosti uvediem, ze tvrdenie, ze katolici na oltari znova a znova obetuju Jezisa je nespravne. Jezis za nas zomrel iba raz, a pocas omse je to ta ista obeta, ktoru Kristus pred 2000 rokmi vykonal.

Prajem peknu nedelu.