Kúpa diaľničnej známky na rok 2025: Oplatí sa?
Kúpite si diaľničnú známku na rok 2025? Jednoznačne najdrahšiu v strednej Európe, ktorá vám neumožní ani plynulý prejazd z Bratislavy do Košíc po diaľnici, pretože nie je dokončená? (A to ani nehovorím o luxusnom prejazde cez Strečno)
Ak jazdím z BA, tak mi to veľký zmysel nedáva. Pri ceste:
- do Česka, Poľska, Nemecka a Pobaltia využijem české diaľnice (tých 60km prejdem po starej ceste)
- do Rakúska, Nemecka, Slovinska, Talianska a Švajčiarska využijem rakúske diaľnice
- do Košíc, Maďarska, Chorvátska využijem maďarské diaľnice
Porovnanie veľkosti diaľničnej siete a poplatkov za jej využívanie v okolitých štátoch:
Poľsko (1.800km) = diaľnice sú bezplatné (okrem 4 súkromných úsekov)
0 centov/km/rok
Švajčiarsko (1.500km) ročná = 40€
2,66 cent/km/rok
Rakúsko (1.720 km) ročná = 96,40€, 10-dňová = 11,50€
5,60 cent/km/rok
Česko (1.350km) ročná = 92,00€, 10-dňová = 10,80€
6,80 cent/km/rok
Maďarsko (1.550km) ročná = 145€, 10-dňová = 16,20€
9,35 cent/km/rok
Slovensko (545km) ročná (2025) = 90€, ročná (2024) = 60€, 10-dňová (2024) = 10,80€
(2024) 11,00 cent/km/rok
(2025) 16,50 cent/km/rok
Dáva niekomu ročný poplatok 90€ za nedostavanú diaľnicu zmysel? Teda okrem toho, že sa zase nabalí Skytoll?
@fido69 ...tak vieš,ale sú ľudia,ktorí nevyužívajú cestovanie,soferovanie iba na okružné jazdy a spoznávanie každého kopca a dolinky.Su ľudia,ktorí denno denne cestujú za prácou,školou,zalubami.A nie ,nechce sa mi ráno o tretej,keď idem domov z práce kochať piatimi dedinami,kde som na ceste stretla uz všeličo a každú cestu do a z práce predlžovať o minimálne 20- 30 min tam a to isté späť.Lebo peniaze sú jedna vec,ale ten stratený čas.To uz mi ani dobrý pocit z ušetrených 90 € nevráti.
@fido69 nemusis sa tu dohadova, my tiez casto chodime po vedlajsich cestach a duplom v zahranici a tak, ziadnu spotrebu nam to nezvysuje, prave naopak, ved ked dupeme 140-160 po nemeckej dialnici aj spotrebu mame pekne tomu primeranu 🙂)))) To je uplne ina vec ako 50tka v meste...jedine co je uspora ako tak je cas.. pokym niekde nie su kolony.. apokym clovek nevybehne v ba na A4ku :DDD ako my v nedelu v noci a potom sme museli liezt ani neviem kade, aby ste sa z tade dostali... TO CO JE ZA DIALNICU?
V nemecku a rakusku clovek nevidi z dialnice ani figu... som sa tesila, kedy sa z tade dostaneme... Ale kazdy clovek je iny a je jasne, ze ak niekto cielene dochadza praca/domov nebude sa motat (aj ked ake motanie? taka zv/bb nie je vobec nejaka extra dialka ist po starej ceste) :DD my aj zastaneme, aj nakupime, aj obzrieme, aj sa najeme...
@fido69 áno kúpim. Aj keby stala 150 potrebujem. Tak ako rakúsku a rovnako kupujem slovínsku, keď idem do hr.
Tomto rok, som dala za 3 týždne v chorvátsku skoro 80 e pretože som proste potrebovala dvakrát mesačnú. Akurát dnes mi končí.
Nezvykneme s mužom mad takýmto špekulovat tak isto mam nabite enc v chorvátsku. Proste, kde jazdím, nebudem špekulovat a hľadať uličky, kde jazdiť zadarmo.
Kupovali sme doteraz na 2 autá, moje chodí po diaľniciach podstatne menej, takže ak bude naozaj 90e, kúpime len na jedno a keď budem potrebovať ja, buď si vymeníme autá alebo kúpim 10 dňovu
@laurita285 no nebudes sama..uz som vela ludi pocula,ze bud firmy idu zatvorit,alebo presunut do inej krajiny...nasa vlada si nezasluzi ani cent..s manzelom mame firmu dlhe roky,ale od kedy je Ficko pri moci,tak nedavame ani cent statu ..smola...
@fido69 dobrých spisovateľov nikdy nenahradí umelá inteligencia. Tá umelá inteligencia čerpá z kníh, ktoré napísali ľudia. Ona sa degeneruje, pretože teraz už čerpá aj sama zo svojich výplodov.
No takýmto štýlom im tie miliardy neušetríme😂
Áno kúpime, pretože jazdíme často k dr do ba a je fest rozdiel prísť tam s 2 deťmi po diaľnici za 1,5 hodiny a skoro tri sa trepať cez dediny.
Kupime, lebo ju proste potrebujeme, kedze vela cestujeme. Isto sa nebudem trepat po lokalkach, aby mi to za cely rok trvalo dlhsie o x hodin, ktore mozem zarabat, takze ekonomicky zmysel v tom nevidim.
@fido69 Kto potrebuje, bude nuteny...ale vsak o to tu prave ide, nie? Ja som tiez potrebovala overit 4 podpisy a za 5 min prace notarky som dala 40 eur, co pred pol rokom o polovicu menej....O to ide, potrebujes to, zacvakas to, rozkradnu to....Bez ohladu na to, ake dialnice mame....
@lucia147852 a neviem z akého si smeru, ale od nás do Ba po tej panelovej ceste 🙈, nikdy viac. Radšej by som dala 90e

@zafir01 ...mám 365 dňovu.Mala by končiť vo februári.Tie necelé dva mesiace ozeliem.