icon

Kúpiť dom v Rakúsku alebo v Maďarsku?

4. máj 2024

ahojte

okrem ceny a moznosti studia v nemcine, k comu by ste sa viac priklonili?
mozno skusenost byvanaia v Rakusku a v Madarsku, prosim podelte sa

v Madarsku su ceny ovela nizsie ale vsetko ostatne musime riesit v Ba...
Rakusko ostalo hrozne predrazene plus vysoke ceny energiii....

Obaja pracujeme v Ba. Nemecky nevieme, ani madarsky.

dakujem,.

sono2
8. máj 2024

@guiseppinka to mi ušlo

@kiki68 áno potvrdi, ale len, že pracuje, žiadne od kedy do kedy.

kiki68
8. máj 2024

@vroni Fakt my sme vtedy co Wien cakali par mesiacov na pridavky a to sme tam uz dlho zili. Ja som v skolke robila a registracky boli v tehu. Ak sa za 5 rokov nieco zmenilo v tomto, tak tlieskam. Este ja som ako tehu zvazovala dat registracku u nas na Krabbelstube. My sme mali na dva roky vybookovane miesta. Na tych najmladsich. Ja som len rada, ked sa veci pre ludi zjednodusili. A hlavne tam mohli byt deti do 17:30. Co teraz mame max 16:00, aj to iba ked mas papier, ze obaja pracuju do poobedia. Lebo nemaju dost personalu. Vo Wien ten personal bol.

sono2
8. máj 2024

@vroni tak... veľmi dobré súkromné gymnázium stojí vo Wien okolo 500e osobne som sa informovala čiže až také zničujuce to neni, ale pre ľudí, čo už čosi tu majú. Ja to zaplatím dcére ľavou zadnou, ak sa dostane mladšej tiež

sono2
8. máj 2024

@kiki68 nikdy som nečakala ja napríklad som bruck a žiadnu byrokraciu si nepamätám tehu ale pred 8 a 5 rokmi.
Ako sorry, ale ak niekto rieši kvôli finančnej situácii lehoty, tak niečo robí v živote zle a mal by sa dat dokopy.

maciatkolulu
8. máj 2024

@sono2 bruck- jedna veľká byrokracia a čaká sa na všetko a všade.
Nuž a nikto tu nespomína ,že nevie žiť bez dávok...myslím,že sa tu rieši sťahovania do at🙃,lebo sa to sype z každého rohu. A ide to ako po masle. Lebo JPP povedala. Jedni čakajú a druhí nie. Ale myslím,že každého poteší,keď peniaze prídu na čas v normálnych termínoch. Apropo,okrem iného sú v živote situácie,ktoré nikto nečaká a proste stanú sa,preto netreba používať taký jemne povýšenecky ton.

sono2
8. máj 2024

@maciatkolulu neviem, ale ja som nikdy na nič nečakala. Áno, viem, čo sa rieši, čiže reagujem nato.

vroni
8. máj 2024

@sono2, fakt??? A ktoré akože? Lebo cvakam 800 za každé dieťa a teda úroveň systematicky klesajúca.....

vroni
8. máj 2024

@sono2, tak som pozerala ešte raz, theresianum, Mária Regina, sacre Coeur, lýceum, všetko 800 mesačne. Anglické biligvaly ani nezačnem, tie sú cenovo ešte vyššie. Ešte aj blbé Montessori je nad 800. Tak alebo hľadám v tej nesprávnej Viedni alebo máš trochu mylne informácie.

sono2
8. máj 2024

@vroni sacre Coeur ale tak možno to bolo bez Betreuung to sa ospravedlňujem, preto sa mi zdala ta suma fajn

vroni
8. máj 2024

@sono2, škoda. Ta suma by fakt bola bývala fajn. Si ma nadchla, že idem hľadať.... No, nič 😉 Ale škola je to veľmi dobrá, o tom ani reči. Len rátaj, že "drobné výdavky" popri školnom cenu skoro zdvojnásobia (12 ročná skúsenosť so súkromným školstvom vo Viedni 🤯)

sono2
8. máj 2024

@vroni neviem, vychádza mi mesačne 540 e cca
Beriem prvé dve sumy deleno 12
Bez Betreuung ? Či stále zle pozerám?

sono2
8. máj 2024

Či si dala :10? Lebo tak ja to beriem, teraz platím 220 možno čosi viac, a teda 540 a súkromná škola už neni taky rozdiel, samozrejme po vyučovaní by šla domov. Nebudem nikdy dlhšie robiť ako do 14 tej mam 5 minút robotu od domu

vroni
8. máj 2024

@sono2 , 597 je škola, Betreuung a strava.

sono2
8. máj 2024

@vroni jasne, ja som pozerala len zbežne, kamarátka ma nadchla. V každom prípade dcéra pôjde na gympel.

sono2
8. máj 2024

@vroni to sa dá.

vroni
8. máj 2024

@sono2, ale bez ďalších výdavkov. Čiže prirataj knihy, výlety, program, zapsané (to len prvý rok) plus fakt, že sa školné každý rok zvyšuje. A teda, radi pýtajú od rodičov potvrdenie o zaplatení cirkevnej dane alebo "dobrovoľný" príspevok. Mieru nutnosti doučovania posúdiť neviem, je to dobrá škola, tak snáď nie. Aj keď je to "len" nejakych pár stovák navyše, za roky a keď sa deti zdvojnásobia, tak to zrazu na konte pocitis. Ver mi, rátala som na chlp presne tak, ako ty teraz.

kiki68
8. máj 2024

@vroni to su ale pomerne nobl skoly a skolky, ktore tu spominas. Take najdes aj v Bratislave ( ako maku posledne roky ), u nas v skolke bol napr prispevok mesta a doplacalo sa 140 eur cca. Myslim, ze okolo 500 eur tahalo mesto. Podobne nase platy z nejakej casti tahal MA10. Napr moj svagor robil v Hort ak v tychto sukromnych, ale tiez v beznej statnej skole v Heiligenstadt, tam mali rodicia minimalne doplatky a mali otvorene pre tych s potvrdenim aj cez sviatky. Samozrejme to boli deti napr sanitarov a pod personalu, kde sa neda inak. A muselo sa to nahlasovat uz mesiac vopred. Ale ta moznost tam bola a velmi vyhodne. Len jasne, ze nie kazdy chce pre dieta zrovna nejaku spadovu skolu, kde je 90% deti Auslanderov

autor
8. máj 2024

@ vroni
@guiseppinka ma aj muza co tu robi.

vroni
8. máj 2024

@kiki68, všetky škôlky dotuje mesto nejakými 230 eurami na dieťa, to nemá nič s pracoviskom. Dopláca sa len rozdiel medzi dotáciou a účtovnými nákladmi skolok. Horty už doplácajú len niektorí zamestnávatelia, to už je dobrovoľný príspevok. A čo pozorujem, čoraz zriedkavejši.
Sú to úplne normálne súkromné gymnáziá. Len holt dobre. Ešte aj blbý Komenský (čo je inak škola pramizernej úrovne) ťa stojí dokopy cez 500 euro mesačne. A to slabšie gymnázium vo Viedni nepoznám. Áno, sú aj špičkové štátne, Škóti či Wasa sú v prvej desiatke určite. Ale tlačenka taká, že keď nebyvas v správnom obvode musíš byť sakra prominentné decko, aby si sa tam dostala.
@autorka, nerozumiem. A čo, že ma muža ktorý tu robí. Aj ja mám. Dokonca aj z miestneho kmeňa. A?

vroni
8. máj 2024

@autorka, aha, teraz mi došlo, že tá tvoja známa. 🤦🏼‍♀️ I tak ta suma nesedí a už vôbec nie, že by ju úrad práce nechal tri roky na podpore.

guiseppinka
8. máj 2024

A? Aj ja tu mam muza, co tu robi. Jeho plat nema so mnou a davkami pre mna nic spolocne... za svoj dovodok si zodpovedam sama... kolko si odvediem, tolko dostanem... uz aj tak budem mat nizsi dochodok ako muz, kedze roky na materskej, teilzeity...

sono2
8. máj 2024

@vroni ale hej. By si sa čudovala, ako niektorí vedia v tom chodiť🙄🙄 a poznám aj jednu s 5 rokmi a aktuálne s 3 mi. A Rakúšanky sa fakt vyznajú to by si oči otvárala. Myslím ams

guiseppinka
8. máj 2024

@vroni teoreticky by ta notstand sedela. Tu mas 92% z podpory po odratani nejakych zuschlagov na osoby a co som pozerala, tak to je 90 nieco centov ma osobu... ak robila kedysi na vollzeit a mala plat okolo 1300 1500 netto, tak nieco okolo tych 1000e by mohla mat... ale zase aj notstand je len na rok... ked tak nad tym rozmyslam... ta musi bud dobre kecat alebo ma pridavky a nieco k tomu a to jej robi tu 1000

kiki68
8. máj 2024

@vroni u nas je Hort tiez sponzorovany krajom. Zamestnavatel neplati nic, len vydava potvrdenie, nakolko tam musia but obaja rodicia na nejakom vyssom uvazku. Ale ten doplatok je u nas smiesny. Kamoska ma tiez doplatok iba 100 eur cca za Hort, zvysok taha ten kraj. Nas zamestnavatel nam ledva da potvrdenie, nie tak prispevok na nieco 😂

autor
8. máj 2024

@guiseppinka ze nezije len z 1000 euro a pridavku.

kiki68
8. máj 2024

@guiseppinka no ak mate spolocny TP, tak Notstand vychadza z prijmu oboch partnerov. Hoci nie ste napr manzelia. Jasne, ze ked robite, tak mate kazdy svoje odvody. Len keby ide o nejake socialne davky ako je toto, tak to uz vplyv ma.

guiseppinka
8. máj 2024

@kiki68 no, to si ma potesila... dufam, ze sa k notstand nedopracujem, ale zatial co som pozerala, tak nebolo nikde pisane, ze sa rata spolocny prijem🙈

vroni
8. máj 2024

@kiki68 toto uz pár rokov neplatí. Notstand už nezohľadňuje príjmy domácností ale len poberajucej osoby. V situácii, keď všade chýbajú ľudia neverím, že by niekomu platili tri roky.

vroni
8. máj 2024

@sono2, bez mučenia priznávam, že v ams sa radšej vyznať nechcem 🤣

guiseppinka
8. máj 2024

@vroni niekedy si myslim, ze sa tam nevyznaju ani oni sami... lebo co bezirk, to ine info...
A minule sa mi dokonca stalo, ze som 2x volala kvoli jednej veci na AK a prislo mi to, ze som vedela viac ako na druhej strane telefonu. Ok, jedna bola zamerana n kbg... ale ten druhy chudak bol riadne mimo